Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

κυκλοφορεί 18 Απριλίου



Όταν η καθημερινότητα σε ξενερώνει...

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του μ' ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο
και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με
απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε : «Είναι γεμάτο το βάζο;»
και οι μαθητές απάντησαν : « Ναι, είναι γεμάτο».

Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βοτσαλάκια και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βοτσαλάκια κύλησανκαι γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε : «Είναι γεμάτο το βάζο;» και οι μαθητές απάντησαν : «Ναι, είναι γεμάτο».

Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε : «Είναι γεμάτο το βάζο;» και οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν : «Ναι, είναι γεμάτο».

Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλα τα υπόλοιπα κενά του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε : «Είναι γεμάτο το βάζο;» και οι μαθητές γέλασαν αυτή την φορά και απάντησαν : «Ναι, είναι γεμάτο».


Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στην ζωή σας, τέτοια είναι η οικογένεια, ο σύντροφός σας, η υγεία σας, τα παιδιά σας, οι καλοί σας φίλοι. Οι πέτρες αντιστοιχούν στα πιο σημαντικά, τόσο σημαντικά, που ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.

Τα βοτσαλάκια είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στην ζωή μας, όπως οι σπουδές μας, η εργασία μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητο μας, είναι μικρά πράγματα, βοτσαλάκια . Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.

Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, ένα καλό γεύμα, μια βόλτα στην παραλία, ο χορός, το τραγούδι, ένα βιβλίο, οι μικρές απολαύσεις της ζωής. Αν βάλεις πρώτα την άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τα βότσαλα αλλά ούτε και για τις πέτρες.

Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματά, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τον σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας και χαρείτε τους φίλους σας.


Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας και το αυτοκίνητό σας, να πληρώσετε τα δημοτικά και το τηλέφωνο. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες σας. Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε : «Η μπύρα τι αντιπροσωπεύει ;»


Ο καθηγητής χαμογέλασε και απάντησε: «Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω: δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις : Πάντα θα υπάρχει λίγος χώρος για δυό μπυρίτσες»!!!
16.04.08.10.01

Υ.Γ. Ακόμη ένα mail από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με πολλαπλούς αποδέκτες. Οι λέξεις, όταν μπούνε στη ¨σωστή σειρά¨ ηχούν όμορφα, κρύβουν νοήματα, κάνουν νεύματα να τις ακολουθήσεις. Επιθυμούν να σε αποτρέψουν να διέλθεις από τη χαλασμένη άσφαλτο, ή σου πετούν κατάμουτρα τη σημασία τους. Αδυνατούν να γίνουν ζωή αλλά περιγράφουν πως γίνεται όμορφη. Διεγείρουν, απορυθμίζουν, εκνευρίζουν, προκαλούν. Σε προτρέπουν, να “τη δεις” κάπως αλλιώς...
Να αφουγκράζεσαι τη ζωή που κυλά.


Να ξεχωρίζεις τα σημαντικά !

Δεν είναι το θέατρο μια Τέχνη του προφορικού λόγου;

Στο πλαίσιο του 12ου Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη είδα την παράσταση «Mnemopark» από την ομάδα Πρωτόκολλο Ρίμινι στη Μονή Λαζαρι-στών. Η παράσταση αυτή, εντελώς πρωτότυπη, βασιζόταν σε ένα ομοίωμα ελβετικής γης στημένο (σαν ρεαλιστική μακέτα) επί σκηνής, που το διέτρεχε ένα τρένο-μινιατούρα με μια μικροσκοπική κάμερα τοποθετημένη μπροστά στη μηχανή του, που οι λήψεις της μεταδίδονταν απευθείας σε μια μεγάλη οθόνη στο βάθος της σκηνής, ενώ πέντε δεξιοτέχνες στο χειρισμό αυτού του μικρόκοσμου (μαζί με έναν ακόμα που χειριζόταν τον ήχο) έπαιζαν ρόλους και σκηνοθετούσαν αλλά και μας αφηγούνταν με χιούμορ μια ιστορία, δημιουργώντας στην ουσία μπροστά στα μάτια μας μια ταινία…(ουφ!). Το πρόβλημα ήταν ότι η προφορική αφήγηση ήταν στη γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους, άρα έπρεπε να διαβάζω τα λόγια και ταυτόχρονα να προσπαθώ να παρακολουθήσω τα πολλαπλά σημεία οπτικού ενδιαφέροντος επάνω στη σκηνή και την οθόνη. «Μια θεατρική παράσταση, ακόμα κι αυτού του είδους» σκέφτηκα, «για να προσληφθεί από τον θεατή ως θεατρική, θα πρέπει τουλάχιστον να ακούγεται σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει». Ήταν όμως μια πολύ δραστική παράσταση, που σου μένει.

Μετά πήγα στην επόμενη παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο, όπου παιζόταν το έργο της Σάρα Κέιν «Καθαροί πια» από το Σύγχρονο Θέατρο του Βρότσλαβ σε σκηνοθεσία Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Πλήθος κοινού περίμενε έξω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας παραστάσεων γιατί ο Βαρλικόφσκι έκανε -λέει- πρόβες την τελευταία στιγμή και η παράσταση (διάρκειας 2 ωρών και 40 λεπτών) άρχισε με 50 λεπτά καθυστέρηση. Η ατμόσφαιρα, από την πρώτη στιγμή, ήταν εντυπωσιακή: το εκτεταμένο και περιφραγμένο σκηνικό, οι χαμηλοί φωτισμοί, οι συριγμοί και η μουσική, η σωματική παρουσία και οι εντάσεις στις φωνές των προσώπων… Μόνο η γλώσσα που μιλιόταν, τα πολωνικά, μου ακουγόταν από την αρχή τόσο «ξένη»… Άκουγα μόνο κάτι φθόγγους, με συχνά επαναλαμβανόμενα τς, τς, τς, ενώ διάβασα -εναλλάξ- τους ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους κάπου ψηλά (δίνοντας βαθμιαία έμφαση στα αγγλικά, καθότι έλεγα ότι είναι οι πρωτότυποι διάλογοι του έργου, και που η απόδοσή τους στα ελληνικά δεν ήταν πάντα επιτυχημένη). Ώσπου έχασα την επαφή μου με τον λόγο, δηλαδή με το περιεχόμενο νοήματος του έργου, σαν να έβλεπα πια, όχι μια θεατρική παράσταση αλλά μια κινηματογραφική ταινία (διαβάζοντας διπλούς υπέρτιτλους αντί για υπότιλους) με εντυπωσιακή -πραγματικά!- σκηνοθεσία, που ωστόσο δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τι συνέβαινε εξελικτικά (και υπαρξιακά, φαντάζομαι) στους ήρωές της. (Παρατηρώντας μόνο κάποιες δευτερεύουσες λεπτομέρειες, όπως ότι σε κάποια επαφή ενός γυμνού άντρα και μιας γυμνής γυναίκας προκλήθηκε μια μερική στύση στον άντρα -αλλά αμέσως έσβησαν τα φώτα.) Έτσι κάπου στη μέση της διάρκειας της παράστασης, θεώρησα ανώφελο να παραμένω και να «χαζεύω» απλώς αφηρημένα όσα συνέβαιναν επί σκηνής κι αποχώρησα. «Μοντέρνο - ξεμοντέρνο, το θέατρο δεν παύει να είναι μια τέχνη προφορικής παράδοσης» σκέφτηκα με πείσμα, «που δεν προορίζεται για να διαβάζονται τα λόγια του». Και μετά μου ήρθε και τ’ άλλο: «Άσε που εγώ ποτέ μου δεν τρελάθηκα με την Σάρα Κέιν…».

Η επόμενη παράσταση που είδα ήταν το «Generation Jeans» από το Ελεύθερο Θέατρο της Λευκορωσίας στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, ένας μονόλογος μιάμισης ώρας στα ρώσικα -με ελληνικούς υπέρτιτλους βέβαια. Αλλά, αν και δεν καταλαβαίνω ούτε ρώσικα, αυτή τη φορά η «ανάγνωση αντί της ακρόασης» του λόγου δεν με πείραξε τόσο πολύ. Ίσως γιατί δεν επρόκειτο ακριβώς για θεατρικό έργο αλλά για μια αναδρομική αφήγηση απευθυνόμενη προς τον θεατή -με προεκτάσεις μανιφέστου (που αναφέρεται στον επαναστατικό συμβολισμό των τζιν ρούχων και του ροκ, τότε που ήταν απαγορευμένα στη Σοβιετική Ένωση). Ίσως γιατί τα όσα -λιτά- συνέβαιναν επί σκηνής δεν απαιτούσαν την αδιάλειπτη οπτική προσοχή, κι όταν την απαιτούσαν, φρόντιζε τουλάχιστον να σωπαίνει ο αφηγητής. Ίσως έπαιζαν ρόλο και τα μουσικά κομμάτια που μιξάριζε πίσω από τον ηθοποιό ο DJ. Ίσως, δεν ξέρω… Αλλά σκέφτηκα και το χειρότερο: ότι, ίσως, άρχισα εγώ να υποκύπτω σε μια επαφή «από δεύτερο χέρι» με τη θεατρική πράξη, όπου ο λόγος του έργου διαβάζεται (σε τίτλους) αντί να ακούγεται από τον θεατή. Και δεν ξαναπάτησα σε άλλη παράσταση με επαφή «ανάγνωσης» μόνο. Ε, δεν είναι θέατρο αυτό!

Οι ηλιόλουστες μέρες στα ουζερί της Περαίας
Που η φίλη μου πλήρωσε 6,5€ για μιάμιση ώρα στο πάρκιγκ-αλάνα σε κεντρικό σημείο της πόλης, κοντά στον λευκό Πύργο. Σε λίγο… ποδήλατο! (Αθηνά)

Που εγώ, ένα πρώην μικρό φουγάρο, μετράω 31 μέρες χωρίς ούτε ένα τσιγάρο!
Που ώρες-ώρες έχω δολοφονικές τάσεις και θέλω να σκοτώσω με φρικτά βασανιστήρια όσους καπνίζουν δίπλα μου! (Ντίνα)

Που εθεάθη σε καφέ-μπαρ της παραλίας στη Θεσσαλονίκη ο Στράτος (Τζώρτζογλου), ο Μάκης και ο… Θέμος, ναι κι αυτοί οι δυο μαζί
Που πολλά καλά «κονέ» γίνονται (κρυφά) στην πόλη μας αλλά τα καλά λεφτά παίζουν μόνο στην Αθήνα (Σταμάτης)

Το «Velvet Bus» που διοργάνωσε το περιοδικό Velvet και έφερε καλά γκρουπ στο Liebe
Που η συναυλία τελείωσε με ένα κακόγουστο, δήθεν αυθόρμητο, show γνωστού δημοσιογράφου επί της σκηνής. Ακόμα και τα stage diving χάλασαν στις μέρες μας
(Όλγα)

Που ζωντάνεψαν μπροστά μου πρόσωπα και ιστορίες άλλης εποχής με την έκθεση «Καλίνδοια, μια αρχαία πόλη στη Μακεδονίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Να υπάρχει ακόμη κόσμος που επισκέπτεται μουσεία όταν πηγαίνει εκδρομή, στο εξωτερικό κυρίως, ενώ δεν ξέρει τι γίνεται στην πόλη που ζει (Αναστασία)

Η παράσταση «Gin & Satsumas» του Levantes Dance Theatre στο «Μικρό φεστιβάλ» της Ούγκα Κλάρα
Η αντίληψη πως αν μια παράσταση είναι «τζάμπα», μπορείς να κάνεις ό,τι θες μέσα σ’ αυτήν (να μπαινοβγαίνεις, να βήχεις, να βγάζεις φωτό με το κινητό σου), βλ. Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου… (Γκέλυ)

Που παρακολούθησα την ηρωική -λόγω συνθηκών στο Αριστοτέλειον- αλλά πολύ καλή παράσταση «La Traviata» από την Όπερα Θεσσαλονίκης
Που μου τα χάλασε κάπως η επιλογή του ερμηνευτή στο ρόλο του Αλφρέντο (όχι φωνητικά) που ήταν αταίριαχτος με την Βιολέτα (Zikos)

Χάρλεϋ Ντάβιντσον

«σαν αισθάνομαι στο δρόμο τους κραδασμούς της μηχανής μου, πόθοι ανάβουν τα λαγόνια μου... Έχω πιάσει τα εκατό, και νοιώθω από αίμα και φωτιά... Τι με νοιάζει κι αν πεθάνω, με τα μαλλιά στον άνεμο...»

(...επιτέλους, την ξαναείδα τη μικρή, παράτολμη πριγκίπισσα των νεανικών μου ονείρων.
...λεπτή, με μακριά ανέμελα μαλλιά σαν ζωντανά, ερωτευμένη με τον ορίζοντα στη λεωφόρο μπροστά της).
«κανέναν δεν έχω ανάγκη με τη Χάρ-λεϋ Ντάβιντσον...
κανέναν δεν γνωρίζω με τη Χάρλεϋ Ντάβιντσον...».
(η κοπέλα ήταν πανέμορφη. Κράνος δεν φορούσε, κι ούτε υπήρχε στη μηχανή κάποιο σημάδι παρουσίας του -η αστυνομία θα συναρπαζόταν από την ομορφιά του παράνομου θηράματος.)
«ακουμπάω τη μίζα, και να, αφήνω τη γη!
ανεβαίνω στον παράδεισο, με μηχανή της κόλασης».
(Μάρσαρε τη μηχανή, κι η μηχανή ξεκίνησε, αλλάζοντας σχεδόν ελαστικά μορφή, καθώς πήρε την κλίση του σώ-ματός της. Τα μαλλιά της τινάχτηκαν προς τα πίσω, λες και ο αέρας τα είχε γραπώσει και τα κράταγε -μηχανή, κο-πέλα, το ντεμοντέ δερμάτινο σακάκι, την ανάρμοστα κομψή μπότα.)
«σαν αισθάνομαι στο δρόμο τους κραδασμούς της μηχανής μου, πόθοι ανάβουν τα λαγόνια μου... Έχω πιάσει τα εκατό, και νοιώθω από αίμα και φωτιά ...Τι με νοιάζει κι αν πεθάνω, με τα μαλλιά στον άνεμο...».
(...Νεότητα, επιπόλαια ερωτευμένη με τη στιγμή και τη φαντασία... Νεότητα, με την αλαζονεία της ομορφιάς της, νεότητα που δεν χαλαλίζει διάρα για ιδιαίτερες διαπραγματεύσεις με τη ζωή...)
...Όλοι λείπουν... Η Μπριζίτ Μπαρντό είναι μια αποτραβηγμένη, απεριποίητη γριά που ζή ολομόναχη σε κατάθλιψη στο νότο της Γαλλίας.
Ο Σερζ Γκαινσμπούρ θα είχε μόλις λίγες μέρες πριν γεννηθή, αν βρισκόμαστε στο 1928 -μα ήδη είμαστε στο 2008, ογδόντα χρόνια μετά, κι ο Σερζ έχει πια πεθάνει.
Ο Σαρτρ ζούσε και έγραφε για το Μάη στο Παρίσι, για την αποκομμένη και χωρίς νόημα μεταφυσική της μοίρας μας, για την ευθύνη μας απέναντι στη στιγμή, για την αρχετυπική μας σχέση με την ομορφιά και το θάνατο -μα όλα αυτά, σαράντα χρόνια πριν...
...Όλα περασμένα... Οι κοπέλες δεν αφήνουν τον αέρα να τους χαλάση το μαλλί -κι άλλωστε, αυτό είναι κρυμμένο στο κράνος ασφαλείας. Οι ταχύτητες των μηχανών έχουν διπλασιασθή από το 1968 -κι οι μηχανές δεν ρουθουνίζουν πια, μα βρυχώνται πριν ξεκινήσουν. Ωστόσο, δεν μπορούν πια ούτε καν αυτές να ερωτευθούν τη στιγμή...
...Κι όμως, για μια φευγαλέα στιγμή, χωρίς κινητά, χωρίς στέρεο, χωρίς πε-ριττά αξεσουάρ ή επιδεικτική επιτήδευση, όλα. Έρωτας, ανεμελιά, ίλιγγος, ο Σερζ, η Μπριζίτ, το αίμα, η φωτιά στα λαγόνια, η ζωή και ο θάνατος κατά Σαρτρ, σα να ξεχύθηκαν σφριγηλοί και ιδανικά νέοι, από τη βίαιη λάμψη των μαλλιών που χυμούσαν στην παραλιακή (ή ίσως στον ίδιο το χρόνο), ελεύθερα από κράνη και κώδικες...

Όταν οι ορθόδοξοι θα διαβάζουν τα 12 ευαγγέλια,

...οι καθολικοί θα σκέφτονται ίσως· τα 12άρια στον καλύτερο «συνδυασμό». Το «Secret combination» θα ακουστεί όχι την ίδια νύχτα με το τροπάριο της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης γυνής» Κασσιανής, αλλά ακριβώς ένα μήνα μετά το Μάιο

Ντουζ πουάν (douze points)
Ξεαγχωμένες, χωρίς να ιδρώνει το αυτάκι τους, οι 5 χώρες, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και η διοργανώτρια χώρα, Σερβία, θα παρακολουθούνε τις άλλες 38 που ρίχνονται το Μάιο στην μεγάλη αρένα της Εurovision, το μουσικό θεσμό, το «πανηγυράκι», το «gay icon». Διαλέξτε χαρακτηρισμό, διαλέξτε και χώρα. Κανονικά, κάθε χώρα βλέπει τον ημιτελικό στον οποίο συμμετέχει και ψηφίζει ανάμεσα από τις συνδιαγωνιζόμενες. Εμείς, δηλαδή, οι Έλληνες και οι Κύπριοι, έχουμε «double».Στις 20/5 αγωνιούμε για την τύχη του γυνής που ερμηνεύει το «Secret combination» και στις 22/45, «η καρδίαν αυτή χτυπά» (που έλεγε κι ο Μακάριος) για τη θέση που θα καταλάβει η «Femme Fatale» της Κύπρου. Και οι δυο αποστολές πρέπει να χτυπήσουν δεκάδα. Και τους δύο ημιτελικούς θα μεταδώσει η ΝΕΤ. Και το 2005 η Παπαρίζου είχε τραγουδήσει τελευταία και 19η. Λέτε αυτό να είναι το «secret combination… to win a destination, in the center of my heart»;
info: Ημιτελικοί Eurovision
2008, NET,


Requiem for a german dream
H Καλομοίρα πάει Μάιο στο Βελιγράδι και το Βελιγράδι έρχεται Θεσσαλονίκη. Το ελληνικό τραγούδι πήρε το εισιτήριο για τη μεγάλη Αρένα του Βελιγραδίου και το εθνικό μπαλέτο Βελιγραδίου για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σάββατο 19 και Κυριακή 20/4, ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά συγκροτήματα της Ευρώπης, θα παρουσιάσει το έργο «Βασίλισσα Μαργκό», σε μουσική του «τσιγγάνου» Goran Bregovic και σε χορογραφίες Krunislav Simic, και τα «Φθινοπωρινά λουλούδια», σε μουσική διαφόρων συνθετών και χορογραφίες Marie - Claude Pietragalla και Julien Derouault. Servia, twelve points. Εθνικό Μπαλέτο Βελιγραδίου, 55 συντελεστές. Το Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της ενότητας «Μεγάλα χορωδιακά έργα» και της Μεγάλης Βδομάδας, παρουσιάζει τη Μ. Τετάρτη, το «Γερμανικό ρέκβιεμ» του Johannes Brahms. Αντικείμενο κριτικής διαμάχης, η χορωδιακή αυτή σύνθεση δεν παραπέμπει στη στερεότυπη παράδοση των ρωμαιοκαθολικών «ρέκβιεμ», των νεκρώσιμων δηλαδή ακολουθιών. Το πρωτογενές της υλικό προκύπτει από μια συρραφή βιβλικών κειμένων σε λουθηριανή γερμανική μετάφραση, με θέμα το θάνατο, το θρήνο και την παρήγορη εγκαρδίωση.
info: Μέγαρο Μουσικής: Σάββατο 19 & Κυριακή 20/4 - Εθνικό Μπαλέτο Βελιγραδίου, Μ. Τετάρτη - «J. Brahms : ένα γερμανικό ρέκβιεμ»


Λατρευτική βδομάδα
Παρότι ψάχνω για συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου, βραδιά φυσαρμόνικας με τον Αλέκο Τριανταφύλλου ή έστω ένα μυστικιστικό live των Blues Wire, όλα συνειρμικά με το κατανυκτικό πνεύμα της Μ. Βδομάδας, οι μουσικές σκηνές περιορίζουν το θρήνο, στο «ρέκβιεμ» στο Μέγαρο, ενώ ολοκληρώνεται το Σάββατο 18/4 στις 19.30 και η «Λα-τρευτική Εβδομάδα». Στον Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, στο Βυζαντινό Χορό Αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχο-λής «Αγ. Αναστασίας Φαρμακολύτριας» ψάλλουν οι νέοι ιεροψάλτες της Θεσσαλονίκης: Ανδρέας Δερβίσης, Στυλιανός Ζαχαρίου, Δημήτρης Χριστο-δούλου. Στην Αίγλη, το Παρασκευοσάβ-βατο 18-19/4 που φεύγουν οι φοιτητές, τα «ψάλλει» η Ηρώ Σαία στον Βαγγέλη Γερμανό για την «Κρουαζιέρα» που την πήγε. Το Παρασκευοσάββατο 18-19/4 που δεύρει έξω ο Λάζαρος, για να μαζέψει βάγια, δεύρει στην Αποθήκη του Μύλου ο Μανώλης Λιδάκης από τη «Χαλκίδα» με την «Αρετούσα» και εκλιπαρεί τ’ «Άστρα, μη με μαλώνετε». Για διήμερες εμφανίσεις στη Θεσσαλο-νίκη συμφώνησε και ο Αντώνης Καλο-γιάννης. Δεν θα είναι όμως στη Βάρδια το Παρασκευοσάββατο που κλείνουν τα σχολεία αλλά το Δευτερότριτο (21-22/4) που δεν κλείνουν τα καταστήματα, αλλά έχουν συνεχόμενο ωράριο. «Άνοιξε το παράθυρο» και την πόρτα της Βάρδιας, δροσιά να μπει του Μάη και να βγει η «Αννούλα του χιονιά»…
info: Μανώλης Λιδάκης, Αποθήκη του Μύλου,18-19/4, Βαγγέλης Γερμανός & Ηρώ Σαΐα, Αίγλη, 18-19/4, Αντώνης Καλογιάννης, Βάρδια, 21-22/4

Ζητείται νέος, ωραίος και bella donna
Από το 1997 η Ιταλία δεν παίρνει μέρος στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. Οι Ιταλίδες όμως της Ελλάδας, αλλά και οι Ελληνο-ιταλίδες, διαγωνίζονται για τρίτη χρονιά στην ομορφιά. Ο 3ος ελληνικός διαγωνισμός που θα αναδείξει την πιο όμορφη Ελληνο-ιταλίδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό «Miss Italia nel mondo» στο Jesolo (Venezia) της Ιταλίας τον προσεχή Ιούνιο, θα γίνει την Δευτέρα 2/6 στο θέατρο Βεργίνα του Regency Casino Thessaloniki, με παρουσιάστρια και φέτος την ηθοποιό Χριστίνα Παππά. Prego, αν έχεις ιταλική καταγωγή και ηλικία 17-26 χρονών, per favore να δηλώσεις συμμετοχή έως τις 26/5, στο info@missitalia.gr ή entrare στο site www.missitalia.gr για πληροφορίες. Καλή επιτυχία σε όλους, ή αλλιώς «In bocca al lupo» (στο στόμα του λύκου).
info: Δηλώσεις συμμετοχής: διαγωνισμός «Miss Italia Nel Mondo»

Ξέρουν κι άλλο μονοπάτι
Όχι ένα, αλλά έξι. Όσες οι μέρες, τόσες κι οι συναυλίες. Τα «Μονοπάτια στην πόλη», εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, κάνουν ένα ιδιότυπο αντάρτικο, παρέα με μουσικούς, μπάντες και χώρους που έχουν τα ίδια μυαλά και μονοπάτια ζωής. Από τις 16 ως τις 21/4, στήνουν μια low budget παραγωγή, μια υψηλής συμμετοχής προσπάθεια που διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή και το όνειρο. Οι συναυλίες που έγιναν στο Σαράι και θα γίνουν ακόμα στα Orient και No Bar, είναι μια συνεχής, ευέλικτη και ορεξάτη παρέμβαση-δράση.
info: No Bar: Πα 18/4 Return to Litany, Σα 19/4 Γιάννης Μιχαηλίδης & Πρώτες Γιορτές, Κυρ 20/4 Skaribas, Οrient : Μ. Δευ 21/4 DJ Jammin party.

Μοντελιάδης
Αυτός που φέρεται σαν μοντέλο, που αισθάνεται ότι μόλις κέρδισε στο διαγωνισμό ομορφιάς ή το talent show. Οι Γιάννης Σπαλιάρας, Κατερίνα Στικούδη, Ολυμπία Χοψωνίδου, Τεό, Χριστίνα Α-λούπη δεν είναι μοντελιάδηδες, αλλά καταξιωμένα μοντέλα, περιζήτητα για editorial μόδας και fashion show. Η παρουσία τους κρίθηκε απαραίτητη στην επίδειξη μόδας την Παρασκευή 18/4 στο Imerovigli. Παρουσιάζουν οι Κων-σταντίνος Αγγελόπουλος και Αναστασία Κριτικού. Διοργάνωση και styling από την Ελισάβετ Μαστραντώνη. Όμορφους και όμορφες θα δούμε να κυκλοφορούνε και την Κυριακή 20/4, γύρω στις 21.00 στο Πλατεία - Odeon και αργότερα στο club Hotel. Εκεί θα γίνει το after avant - premiere party της κωμωδίας του Βασίλη Κατσίκη «Ι-4, Λούφα και Απαλλαγή». Εκεί θα παραστούν ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές της ταινίας Νίκος Βουρλιώτης, Κώστας Φρα-γκολιάς και Μαρία Κορινθίου. «Πότε θα σε βαρεθώ να σ’ απαλλάξω…».
info: Επίδειξη μόδας, Imerovigli, Παρασκευή 18/4

Σε χρόνο φωτογραφικό
Σχεδόν οι περισσότερες αίθουσες τέχνης της πόλης μας είναι «αγκαζέ» τον Απρίλιο και το Μάιο με τις εκθέσεις της Photobiennale του 2008. Η 20η Photobiennale που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έχει θέμα το «Χρόνο». Που είναι χρήμα, που γιατρεύει τις πληγές, που σκάβει τις ρυτίδες. Βρείτε χρόνο να επισκεφθείτε τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις, να πάτε στις παράλληλες εκδηλώσεις, να φωτογραφίσετε το «χρόνο». Βρείτε και τη νέα γκαλερί της πόλης μας, επί της οδού Μοργκεντάου 6. Το τρίτο της κατάστημα αποκτά η γκαλερί Fine Arts - Καπόπου-λος, μετά τα σύγχρονα κέντρα τέχνης που έχουν δημιουργήσει ο Ευάγγελος και η Μαρίνα Καποπούλου, σε Αθήνα και Μύκονο.
info: 20η Photobiennale,
Απρίλιος - Μάιος 2008

Ελένη Ράντου

Μετά από 2 χρόνια στην Αθήνα, η παράσταση «Νύ-χτες ραδιο-φόνων» ανεβαίνει στο Ράδιο Σίτυ στη Θεσσαλονίκη από την Κυριακή του Πάσχα (27/4). Mετά από το τσούγκρισμα των αυγών, το άγριο τσούγκρισμα της ψυχής και των σχέσεων. Επί του θέματος η Ελένη Ράντου έχει τις λεπτομέρειες…

Τι σε έκανε να θελήσεις να ανεβάσεις αυτό το έργο; Η μοντέρνα γραφή του. Η ματιά του Σίλβερ πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα που μοιάζει αμερικάνικη αλλά που δυστυχώς έχει γίνει και πολύ ελληνική. Και μια δική μου αλ-λόκοτη αίσθηση: να ζεσταίνεται το στομάχι μου όταν διαβάζω κάτι που νοιώθω ότι έχει αλήθεια!
Τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτό το θεατρικό έργο του Νίκι Σίλβερ; Μια νύχτα. Αγρύπνια. Τρεις πυροβολισμοί. Ένας φόνος. Και έξι πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σ’ αυτόν. Σχέσεις προσωπικές που δοκιμάζονται εξαι-τίας του φόνου. Σκουπίδια που βγαίνουν στην επιφάνεια μέσα απ’ τον εγωισμό των ηρώων. Ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Και ένας από μηχανής θεός που εμφανίζεται μέσα απ’ τα σκουπίδια... για να λυτρώσει.
Τι ρόλο παίζει η νυχτερινή εκπομπή ραδιοφώνου στην εξέλιξη της δράσης; Η νυχτερινή εκπομπή ήταν στοιχείο της διασκευής. Ένας ξεχασμένος εκφωνητής ραδιοφώνου αποφασίζει να κάνει μια μαραθώνια νυχτερινή εκ-πομπή, κρατώντας συντροφιά σ’ όλους τους τρελαμένους εκεί έξω που στριφογυρίζουν στο κρεβάτι τους. Μια μουσική επένδυση στο νυχτερινό συναίσθημα της πόλης και των ηρώων της.
Μίλησέ μας για το ρόλο σου. Πρόκει-ται για μια κωμικοτραγική φιγούρα, η Σίντνει, εθισμένη σε φάρμακα και ου-σίες κάθε τύπου που υπόσχονται λιγότερα κιλά, καλύτερο ύπνο, περισσότερη νεότητα, ίσως και κάποια ευτυχία... Ηθοποιός β’ διαλογής, πρωταγωνίστρια στη τηλεοπτική σαπουνόπερα «Ντακότα», ερωτευμένη θανάσιμα με έναν πολιτικά ενεργό ακτιβιστή, που της κλέβει μαζί με την οργάνωσή του όλα τα τρόπαια του πλούτου και του λάιφ στάιλ της, μια γυναίκα σε έντονη απόρριψη σε κάθε επίπεδο της ζωής της, μια γυναίκα έτοιμη για όλα... μέ-χρι και για φόνο!
Πόσο αναγνωρίσιμο είναι το σκηνικό ύφος του Σίλβερ σ’ αυτό το έργο σε σχέση με το επίσης γνωστό στην Ελ-λάδα θεατρικό του «Χοντροί άντρες με φούστες»; Στο «Χοντροί άντρες» οι ήρωες παρουσίαζαν κανιβαλισμό λό-γω μιας αεροπορικής τραγωδίας που τους καθήλωνε απομονωμένους σε μια βουνοκορφή. Στη «Νύχτα Ραδιο-φόνων», ο ίδιος κανιβαλισμός συμβαίνει μέσα στην πόλη. Μέσα στην απομόνωση των σπιτιών. Σ’ ένα περιβάλλον όπου μια απεργία οδοκαθαριστών έχει στριμώξει ανθρώπους και σκουπίδια με τρόπο ασφυκτικό.
Ποια στοιχεία της γραφής του Σίλβερ βρίσκεις να αφορούν ιδιαιτέρως το ελληνικό κοινό, πράγμα που αποδείχτηκε και εμπράκτως με την αθρόα προσέλευση του κόσμου για δύο συνεχόμενες σεζόν στην Αθήνα; Η πολύ βαθιά του παρατήρηση πάνω στη σύγχρονη παράνοια της πόλης. Πάνω στη ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ που φτιάχνει η μοναξιά μας, ο υλισμός κι ο εγωισμός μας. Για να είμαι όμως ειλικρινής, ποτέ δεν πίστευα ότι το ελληνικό κοινό θα αγκαλιάσει μ’ αυτό τον τρόπο αυτό το έργο που δεν χρυσώνει το χάπι, αντίθετα μας βάζει μπροστά σ’ ένα καθρέφτη και μας αναγκάζει να δούμε τον εαυτό μας όπως δεν θέλουμε να τον δούμε. Ίσως τελικά για μας τους Έλληνες να υπάρχει ακόμα ελπίδα...
Και στη συγκεκριμένη παράσταση, η σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, πώς τα φώτισε, πώς τα αντιμετώπισε σκηνικά αυτά τα ζητήματα; Με πολλή ειλικρίνεια και πολύ συναίσθημα. Και χωρίς ίχνος φόβου. Ο πιο δύσκολος δρόμος. Η παράσταση όλη είναι μια πορεία σε τεντωμένο σχοινί.
Το κλίμα στα καμαρίνια και τη δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Διάνα ήταν το ίδιο όπως την πρώτη; Δεν βαριέσαι κάθε βράδυ την επανάληψη του έργου; Το συγκεκριμένο έργο δεν σου επιτρέπει να βαρεθείς. Ίσως να κουραστείς. Αλ-λά ποτέ να βαρεθείς. Κάθε βραδιά έχει μια μοναδικότητα που δεν μοιάζει με καμιά άλλη. Και κάθε αντίδραση του κοινού είναι τόσο διαφορετική που σίγουρα δεν πλήττεις. Ίσως να κινδυνεύεις από νευρικό κλονισμό. Πάντως όχι από βαρεμάρα ή πλήξη. Η πιο χαρακτηριστική ερώτηση θεατών δύο χρόνια τώρα είναι: «Πώς το κάνετε αυτό κάθε βράδυ; Πώς αντέχετε;». Με τέτοια εκτόνωση, το κλίμα στα καμαρίνια είναι το πιο ήρεμο που έχω ζήσει. Ίσως η δεύτερη χρονιά να πρόσθεσε λίγη σιγουριά, αλλά κατά τ’ άλλα η παράσταση κάθε βράδυ είναι μια έκπληξη και για μας και για το κοινό.
Γιατί οι άνθρωποι στις μέρες μας διακατέχονται από το σύνδρομο του ανικανοποίητου; Δεν ξέρω. Νομίζω ότι πάντα έτσι ήταν. Αυτό σε κάνει να πη-γαίνεις πιο κάτω. Τώρα ίσως μοιάζει να συμβαίνει περισσότερο γιατί οι βασικές ανάγκες είναι καλυμμένες και φαίνεται πιο αδικαιολόγητο. Κι ίσως οι πολλές επιλογές που έχουμε πια, να μη μας κάνουν πιο σοφούς, απλώς να μας κάνουν πιο αρπακτικούς και πιο χαοτικούς.
Υπάρχει μοναξιά στη ζωή σου και αν ναι, έχεις εφεύρει κάποιον αποτελεσματικό τρόπο να την αντιμετωπίσεις όταν σου χτυπάει την πόρτα; Τη μοναξιά τη φτιάχνει ο εγωισμός μας. Και είναι η αρρώστια της εποχής μας. Όταν αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν αξίζει τον κόπο να δίνεις. Εμείς τη φτιάχνουμε τη μοναξιά μας, δεν υπάρχει πραγματικά! Είναι ένα φάντασμα που το ζωντανεύουμε για μην πούμε ότι αποτύχαμε. Μου χτυπάει και μένα τη πόρτα. Κάποιες φορές που την άφησα να με κυριεύσει έχασα την Ελένη. Δεν ξέρω πώς τη ξαναβρήκα, αλλά τώρα ξέρω ότι την έφτιαξα εγώ.
Πώς σκοπεύεις να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου όσο θα βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη; Τι έχεις κατά νου να κάνεις; Μακάρι να έχω ελεύθερο χρόνο! Θέλω να παίξω τάβλι σ’ όλα τα παραλιακά καφέ, να κάνω βόλτες στα μαγαζιά, να ψωνίζω, να κάνω ό,τι δεν προλαβαίνω στην Αθήνα. Και να τρώω με μέτρο γιατί κάθε φορά που ανεβαίνω πάνω παίρνω 5 κιλά!
Ποια τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια; Πού θα σε δούμε του χρόνου; Ετοιμάζω μια σειρά με τίτλο «Εργαζό-μενη γυναίκα», αυτοτελή επεισόδια όπου σε κάθε ένα θα υποδύομαι έναν καινούριο χαρακτήρα, άλλου επαγγέλματος. Έχω ξεκινήσει ήδη τα γυρίσματα και το κάνω με πολύ κέφι γιατί η τόση εναλλαγή δεν μου επιτρέπει την πλήξη. Επίσης, το καλοκαίρι θα κάνω ταινία το θεατρικό μου έργο «Μαμά μην τρέχεις». Αν μετά απ’ αυτά επιζήσω, για τον χειμώνα θα δω τι θα κάνω!


info: «Νύχτες ραδιο-φόνων» του Νίκι Σίλβερ, σε μετάφραση - απόδοση Ελένης Ράντου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Παίζουν: Ελ. Ράντου, Β. Χαραλαμπόπουλος, Φ. Μουρατίδης, Β. Χριστοδουλίδου, Ορ. Αυγουστίδης, Μ. Ιατρόπουλος
(βλ. θέατρα)

Φλώρος Φλωρίδης

Ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει και να παρουσιάζει κάθε Δευτέρα στην Πριγκηπέσσα τις «Ελάχιστα αντιληπτές διαφορές», μουσικές βραδιές βασισμένες στον αυτοσχεδιασμό, με γκεστ πολλές φορές στο δεύτερο μέρος τον ίδιο

«Ελάχιστα αντιληπτές διαφορές»: γιατί αυτός ο τίτλος στις συγκεκριμένες βραδιές; Το ελάχιστα αντιληπτές διαφορές είναι η απόδοση στα ελληνικά του τίτλου μας ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας που είχα κάνει εικοσιπέντε χρόνια πριν, και ονομαζόταν j.n.d., δηλαδή «Just Noticeable Difference». Αυτό, είναι η μονάδα του ψυχοφυσικού νόμου έντασης του ήχου του Φέχνερ, δηλαδή ο πρόδρομος του db. Κι επειδή μου άρεσε αυτό το «μόλις αντιληπτές διαφορές», εννοιολογικά και από μονό του, το άφησα και σαν τίτλο σε αυτές τις μουσικές συναντήσεις.
Είναι βραδιές μουσικής βασισμένες στον αυτοσχεδιασμό; Ναι, οι μουσικές βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό ο οποίος για μένα είναι μέθοδος μουσικής δημιουργίας, δεν είναι στιλιστικό είδος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να κάνει αυτοσχεδιασμό στη σύγχρονη κλασική μουσική, στη τζαζ, στο ροκ, στην παραδοσιακή μουσική, οπουδήποτε. Η επιλογή των ανθρώπων που παίζουν σε αυτές τις βραδιές δεν έχει να κάνει με το είδος μουσικής που παίζουν, αλλά με τη διάθεσή και ικανότητά τους να αυτοσχεδιάσουν. Οι καταβολές τους, βέβαια, όταν παίζουν, ακούγονται.
Υπάρχει μια ασάφεια σε πολύ κόσμο για το τι σημαίνει αυτοσχεδιασμός. Κυρίως αφορά στο σε ποιο βαθμό αυτό που οι μουσικοί παρουσιάζουν επί σκηνής είναι προβαρισμένο, ετοιμασμένο; Αυτή η ασάφεια δεν υπάρχει μόνο στο κοινό, πολλές φορές υπάρχει και στους μουσικούς. Διότι εγώ νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται σε μια σοβαρή προσπάθεια αυτοσχεδιασμού δεν είναι μόνο να κουνάμε τα δάχτυλα μηχανικά επάνω στο όργανο για να βγουν κάποιοι ήχοι, αλλά και να τους μορφοποιούμε-συνθέτουμε εκείνη τη στιγμή, ταυτόχρονα με αυτό που ακούμε από τους συναδέλφους μουσικούς γύρω μας. Και αυτό χρειάζεται αρκετή ειδική προετοιμασία, με κυριότερη το τι θέλω να το κάνω και πιστεύω ότι έχει νόημα. Πρέπει δηλαδή να το υπερασπιστώ αισθητικά. Όταν λοιπόν οι δημιουργοί αυτών των πραγμάτων δεν το έχουν ξεκαθαρίσει, πώς να περάσει μετά στο κοινό; Συν του ότι πολλές φορές μιλάμε σε δημοσιογράφους και λοιπό κόσμο και παγιώνεται αυτή η ασάφεια και με τη βούλα του γραπτού λόγου. Όλοι πια αυτοσχεδιάζουμε, θέατρο, λογοτεχνία, μουσική. Πριν από είκοσι χρόνια γελούσε ο κόσμος, τώρα περνάει λίγο μια περίοδος γκλάμουρους, για να είμαστε in αυτοσχεδιάζουμε. Για να κατασκευάσεις έναν ποιοτικό αυτοσχεδιασμό πρέπει να ξέρεις τι είσαι, τι είναι δομημένο μέσα σου, πόσο σοβαρά το θέλεις. Στη μουσική και γενικότερα, ως άνθρωπος. Αν δεν το ξέρεις, αυτό που βγάζεις θα είναι μπερδεμένο. Βέβαια εδώ γίνομαι και λίγο υπερβολικός. Επομένως για να απαντήσω στην ερώτηση μια και παρασύρθηκα, ναι, είναι προετοιμασμένο σε διαφορετικά επίπεδα. Αλλά είναι και λίγο παιχνίδι. Το θέμα είναι εμείς που παίζουμε αυτοσχεδιάζοντας να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια μορφή, μια ηχητικά δομημένη κατάσταση με τέτοιο τρόπο που να πείσουμε ότι δεν γίνεται «του Κουτρούλη ο γάμος» -και αυτό καταφέρνεται πολλές φορές ούτως, ώστε το κοινό από την άλλη μεριά να μπορεί να αντιληφθεί ότι εδώ κάτι συμβαίνει και να το εκτιμήσει αντίστοιχα.
Είσαι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν στην Ελλάδα με τον αυτοσχεδιασμό στη σύγχρονη μουσική; Ναι, με την έννοια του μοντέρνου αυτοσχεδιασμού στη τζαζ, μαζί με τον Σάκη Παπαδη-μητρίου. Γιατί αυτοσχεδιασμός υπάρχει σε οποιαδήποτε μουσική δημιουργία από τότε που υπάρχει μουσική. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να κάνουμε μουσική. Αυτό που ξεκινήσαμε εμείς ήταν η σύγχρονη μορφή αυτοσχεδιασμού μέσα από την τζαζ, τη free τζαζ, γιατί είχαμε τέτοιες καταβολές.
Υπάρχει μια σταθερή δομή στο πρόγραμμά σας; Υπάρχουν δύο μέρη. Στο πρώτο παίζουν ένα ντουέτο ή ένα τρίο μουσικών. Είναι ένα μικρό πάλκο άρα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Δεν γίνεται, ας πούμε να παίξει ένας ντράμερ με ένα μεγάλο σετ, ούτε ένα πιάνο. Στο δεύτερο μέρος παίζει μαζί τους ένας γκεστ, και όπως είπαμε και παραπάνω, συνήθως είμαι εγώ, αλλά επίσης μπορεί να είναι κάποιος άλλος μουσικός. Κάποιος μπορεί να πει, ξέρεις θα ήθελα να παίξεις ένα κομμάτι μαζί μας και σε άλλο κομμάτι να ‘ρθει κι ένας φίλος μας. Το πρόγραμμα, το τι θα παίξουν δεν έχει να κάνει με μένα, παίζουν με τον τρόπο που έχουν επιλέξει εκείνη την βραδιά, αρκεί αυτό που θα κάνουν να έχει μέσα του και αυτοσχεδιαστική δημιουργία, εκείνης της χρονικής στιγμής δηλαδή.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι ξεκινάει νωρίς; Είναι πολύ βασικό αυτό. Θέλουμε να αρχίζουμε στις εννέα, το πολύ-πολύ εννιάμιση διότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέ-λουν την άλλη μέρα να πάνε στις δουλειές τους ή τέλος πάντων δεν θέλουν να ξενυχτήσουν..
Ποιος είναι ο κυρίως λόγος για τον οποίον ήθελες να γίνουν αυτές οι βραδιές; Κατ’ αρχάς αυτό που σκεφτόμουν είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση του μουσικού αυτοσχεδιασμού έχει πάρα πολύ ισχνή παρουσία στην πόλη. Δεύτερον, δεν εκτιμάται δεόντως, δηλαδή αυτό που νιώθει ο μουσικός είναι κάτι σαν να του λένε «Αυτοσχεδιάζεις, καλά, θα σε πληρώνουμε κιόλας; Εσύ πρέπει να μας πληρώνεις για να σε ακούμε». Τρίτον, είχα και λίγο ελεύθερο χρόνο αυτήν την περίοδο και είπα ας το κάνω. Έτσι ξεκίνησα αυτές τις βραδιές τον Δεκέμβριο, αλλά φρίκαρα, απογοητεύτηκα και αποφάσισα να το σταματήσω. Κάποιοι φίλοι όμως θέλησαν να βοηθήσουν και έτσι πιλοτικά ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος για τον Απρίλιο και τον Μάιο. Σιγά-σιγά δε, οργανωνόμαστε και σε λίγο θα εμφανιστούμε και περισσότερο «επίσημα». Ακούγεται δραματικά αυτό αλλά αναφέρεται και με λίγο σαρκαστικό τρόπο.
Για όλα αυτά υπάρχει κοινό, γενικά στην Ελλάδα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη; Εγώ νομίζω για όλα αυτά υπάρχει και κοινό και διάθεση. Μικρό, αλλά υπάρχει. Ένας σημαντικός λόγος για το ότι χάνεται αυτό, έχει να κάνει και με το ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα για το ποιος αυτοσχεδιάζει, τι είναι αυτοσχεδιασμός. Δεν έχει τη σοβαρότητα μιας προσπάθειας σοβαρής δημιουργίας. Δεύτερον, αν αυτό πρέπει να πληρώνεται. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι εργασία και μάλιστα σοβαρή και επίπονη. Τρίτον, θεωρείται σαν κάτι δύ-σκολο αισθητικά κι αυτό εγώ προσωπικά το θεωρώ λάθος, άρα χρειάζεται ένα ευρύτερο πολιτιστικό, πολιτισμικό επίπεδο για να λειτουργήσει και έτσι μόνο μικροί πυρήνες λειτουργούν.


info: Πριγκηπέσσα
Φιλικής Εταιρείας 5 (περιοχή Λευκού Πύργου)
Τ: 2310 273542
Κάθε Δευτέρα, ώρα έναρξης: 21.00
Τιμή εισόδου (χωρίς ποτό): 10­

Θάνος Σαμαράς

Στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, χορεύει «Val-se Sentimentale». O ηθοποιός, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας στη Θεσσαλονίκη, μας μαθαί-νει τα βήματα

Πώς πρωτοήρθες σε επαφή με το «Valse sentimentale»; Πριν δυο χρόνια, η Κωνσταντίνα Βούλγαρη ήρθε σε ε-παφή μαζί μου για να μου προτείνει τον ρόλο του Σταμάτη. Μόλις είχα κάνει το «Delivery» και επιθυμούσα να δουλέψω σε μια ταινία όπου θα ήμουν κάτι παραπάνω από ένα ξόανο που θα ακολουθούσε τυφλά οδηγίες (όπως ήταν η περίπτωση του «Delivery»). Κατάλαβα ότι με την Κωνσταντίνα θα μπορούσαμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη συνεργασία και ένιωσα ότι με εμπιστευόταν, το οποίο είναι πάντα μια μεγάλη πηγή ενέργειας και έμπνευσης. Όπως κι έγινε.
Υπήρχε αυτοσχεδιασμός σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των διαλόγων; Όποιοι διάλογοι προέκυψαν από αυτοσχεδιασμό, καταγράφηκαν στο σενάριο κατά το στάδιο των προβών. Στο γύρισμα αυτά που λέγαμε και κάναμε ήταν σχεδόν κατά γράμμα βάσει σεναρίου. Φαντάζομαι το ύφος της ταινίας δίνει την εντύπωση ε-νός μεγάλου αυτοσχεδιασμού, αλλά όχι, ήταν σχεδόν όλα προαποφασισμένα.
Λες πως είσαι περισσότερο περήφανος για αυτήν την ταινία από οποιαδήποτε άλλη έχεις κάνει στο παρελθόν. Τι την κάνει για σένα τόσο ξεχωριστή; Νομίζω είναι ένας συνδυασμός της ιδέας της συνεργασίας με την Κωνσταντίνα και την Λουκία που ήταν πολύ ευτυχής και αλληλοσυμπληρωματική και επίσης το νιώθω πως επιτέλους αρχίζω να ωριμάζω λίγο ως ηθοποιός.
Υπάρχουν κάποια γενικότερα, συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία επιλέγεις τους ρόλους σου; Υπάρχουν και γενικά και συγκεκριμένα κριτήρια. Προσπαθώ να μην αποτελεί ο ρόλος, μεμονωμένα, το βασικό κριτήριο, ακόμα κι αν αισθάνομαι πως θα μπορούσα εν δυνάμει να τον κάνω καλά ή πως θα με βάλει σε πολύ δελεαστικές διαδικασίες. Ο σκηνοθέτης και οι συμπρωταγωνιστές είναι το βασικό κριτήριο. Υπάρχουν ηθοποιοί με τους οποίους αρνούμαι να συνεργαστώ, συνήθως λόγω της δουλειάς τους στην τηλεόραση. Με ενοχλεί που στην Ελ-λάδα η συνέπεια στις επιλογές ενός καλλιτέχνη ή ηθοποιού δεν αποτελεί ζήτημα. Για μένα έχει τεράστια σημασία.
Έχεις πει πως μετά την προβολή της ταινίας, σε πλησίασε κάποιος για να σου προσφέρει έναν παρεμφερή ρόλο. Πώς το εξηγείς αυτό; Σε προβληματίζει; Με προβληματίζει περισσότερο που στην Ελλάδα σπανίως γίνονται ταινίες με ευφάνταστα, πρωτότυπα και γοητευτικά θέματα. Θα ‘θελα πολύ να κάνω ένα γουέστερν ή μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, ή ένα μεταφυσικό θρίλερ ή ένα σπλάτερ τύπου Αρτζέντο, να σπάσει λίγο η μονοτονία. Όμως η επόμενή μου ταινία θα γυριστεί στις εργατικές κατοικίες του Φοίνικα στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιπέτεια για μένα να γνωρίσω αυτόν τον κόσμο. Πρόκειται για ένα ωραίο οικογενειακό δράμα σε σκηνοθεσία του Σύλλα Τζουμέρκα, τον οποίο εκτιμώ αφάνταστα.

Θάνος Αναστόπουλος

Η ταινία του «Διόρθωση» αποτέλεσε μία όαση μέσα στην ερημιά των ελληνικών ταινιών που προβλήθηκαν στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 5 μήνες μετά, η ταινία κατάφερε να βρει διανομή και στη Θεσσαλονίκη…

Η ταινία σου είναι εμπνευσμένη από τα όσα συνέβησαν στον αγώνα Αλβανίας - Ελλάδας πριν από μερικά χρόνια. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι η αφορμή για να ξετυλιχτεί η ταινία αλλά από εκεί και πέρα τίποτε απ’ όσα γίνονται στην ταινία δεν έχει σχέση με τα πραγματικά γεγονότα. Η ταινία αυτή είναι μια αφορμή για να αντιμετωπίσω σήμερα το πώς διαμορφώνεται η εθνική ταυτότητα και πώς αντιμετωπίζεται σήμερα σε μια κοινωνία μεταναστών, 34 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, το τρίπτυχο «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια».
Μία κριτική που άκουσα ήταν πως δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και πως δεν μπορεί η γυναίκα να περιθάλπει το φονιά του άνδρα της. Θα ήθελα να το σχολιάσεις. Άβυσ-σος η ψυχή του ανθρώπου, είτε είναι ο χαρακτήρας μιας ταινίας είτε ο δημιουργός της είτε ο θεατής. Η ζωή μπορεί να είναι πολύ περισσότερο απρόβλεπτη και περίπλοκη απ’ όσο νομίζουμε. Σαν γενική κατεύθυνση πάντως θα έλεγα ότι αυτή η γυναίκα έχει να επιλέξει ανάμεσα στην εκδίκηση, στη συνέχεια ενός κύκλου αίματος και στη βαθιά ματαίωση που δημιουργεί η αίσθηση ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε το παρελθόν. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε φαντασιακό επίπεδο συχνά αναπτύσσεται μια σαδομαζοχιστική ερωτική σχέση ανάμεσα στο θύμα και το θύτη. Δεν μ’ αρέσει ν’ αναφέρομαι στη συγχώρεση γιατί μου φαίνεται μια έννοια πολύ φορτισμένη κυρίως στη θρησκευτική της διάσταση. Στην ταινία η έμφαση δίνεται περισσότερο στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πιστεύεις πως το θέμα του ρατσισμού είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τον κινηματογράφο μας; Η εικόνα της κοινωνίας θα πρέπει να απασχολεί τον κινηματογράφο αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να βρίσκεται επίσης και ο τρόπος εκείνος που μπορεί να κάνει αυτή την πραγματικότητα εναργή στα μάτια του θεατή μεταδίδοντάς του ένα γνήσιο αίσθημα. Ο κινηματογράφος, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι αντανάκλαση της κοινωνίας και του πολιτισμού μας.
Η ταινία τιμήθηκε με το Γ’ Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας και το Βραβείο Σεναρίου στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τι σημαίνουν για σένα τα βραβεία; Μια ευκαιρία για πρόσβαση σε περισσότερα στρώματα του πληθυσμού που ενδιαφέρεται για τον κινηματογράφο και μια δικαίωση για τους συνεργάτες μου που κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια με μειωμένες αμοιβές για την ολοκλήρωση αυτής της ταινίας. Τόσο οι βραβεύσεις, όσο και η πορεία της ταινίας σε ξένα φεστιβάλ είναι μια επιβράβευση των κόπων τους. Ταυτόχρονα μπορεί να σημαίνει ότι πρόκειται για μια ταινία της οποίας το θέμα κι ελπίζω η γραφή κατάφερε να συγκινήσει μια μερίδα θεατών.

British Council / Μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη που αλλάζει

Από άκρη σε άκρη η Ευρώπη μεταλλάσσεται με γοργούς ρυθμούς. Οι σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας και οι αναπτυσσόμενες σχέσεις δημιουργούν καινούριες προκλήσεις και ευκαιρίες για συνεργασία. Tο British Council, που από το 1939 λειτουργεί ως πολιτιστικός και εκπαιδευτικός φορέας μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, απαντά σε αυτές τις προκλήσεις και ευκαιρίες και χαράζει μια Νέα Κατεύθυνση για την Ευρώπη που αλλάζει. Με γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συνδέει την Ελλάδα με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και τις δημιουργικές προσεγγίσεις της Μεγάλης Βρετανίας και στηρίζει τις διαπολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρώπη και διαμορφώνει την ατζέντα του μέσα από 4 βασικές θεματικές ενότητες προτεραιοτήτων:
Με τη θεματική ενότητα «Ανοιχτή Ευρώπη» το British Council υποστηρίζει το Διαπολιτισμικό Διάλογο για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά μια σειρά προγραμμάτων με θέμα τη μετανάστευση και την πολιτισμική διαφορετικότητα και ποικιλομορφία. Η ενότητα «Δη-μιουργική Ευρώπη» (στην οποία εντάσσονται οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες και το πρωτοπόρο πρόγραμμα για την επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό) εξετάζει τις σημαντικότερες αλλαγές στη πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Ευρώπης, και πα-ράλληλα έχει στόχο να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει την προσέγγιση της επιστήμης με νέους διαδραστικούς και πρωτότυπους τρόπους. Στην ενότητα η «Ευρώπη στον Κόσμο» δουλεύει στην κατεύθυνση της αφύπνισης των πολιτών σχετικά με τις Κλιματικές Αλλαγές και την ασφάλεια σε θέματα ενέργειας, και δραστηριοποιείται στη δημιουργία δικτύων επικοινωνίας ανάμεσα σε πολίτες, οργανισμούς και κοινότητες, με σκοπό να κάνουμε α-κόμη πιο ισχυρή τη φωνή της νέας γενιάς Ευρωπαίων στον κόσμο. Τέλος, στην ενότητα «Ανταγωνιστική Ευρώ-πη» ανήκει ένα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων του British Council που αφορά στην εκπαίδευση -μέσα από τις υπηρεσίες εκπαιδευτικών πληροφοριών και μεταφράσεων- τη διδασκαλία και τις εξετάσεις αγγλικής γλώσσας, το πρόγραμμα απόκτησης δεξιοτήτων στον εργασιακό χώρο και τη δράση σε σχέση με την ποιότητα στην ανώτατη εκπαίδευση.
Έτσι, το έργο του British Council μετατοπίζεται στις πολυμερείς σχέσεις και σε μακροπρόθεσμα προγράμματα που αφορούν ένα ευρύτερο φάσμα χωρών και εταίρων. Αναδιαμορφώνει τις υπηρεσίες του και χρησιμοποιεί περισσότερο την τεχνολογία, μεταφέροντας τις συνεργασίες και τις υπηρεσίες του από το χώρο του προς όλους εμάς.

προγραμμα κινηματογράφων εβδομαδα 18-24 Απριλίου

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ TASTA Α.Ε.Β.Ε.
T: 2310 262051 & 2310 270073
• VALSE SENTIMENTALE: 19.00 / 21.00 / 23.00


ΒΑΚΟΥΡΑ
Ιωάννου Μιχαήλ 8, T: 2310 233665
• ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΠΑΛΟΝΙ / ΑΣΠΡΟ ΑΛΟΓΟ: 19.00 • ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Αιθ.1: 20.30 • ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ: Αιθ.1: 22.15
• ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Αιθ.2: 18.30 / 20.30 • ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑΚΟΥΜΠΙΑΝ: Αιθ.2: 22.00
VILLAGE CENTRE


Εμπ. Κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS, Τ: 2310 499999
• Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.1: 15.30 / 17.30, Σάββα-το - Τετάρτη: 11.30 / 13.30 / 15.30 / 17.30 • ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ: Αιθ.1: 19.10 / 21.10 / 23.00 / 00.50
• ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ: Αιθ.2: Σάββατο - Τετάρτη: 11.20 / 13.20 / 15.20 / 17.20 / 19.20 • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΠΡΙΖ: Αιθ.2: 21.20 / 23.30
• XOΡTON - με υπότιτλους: Αιθ.3: 16.30 / 18.30, Σάββατο - Τετάρτη: 12.30 / 14.30 / 16.30 • STEP UP 2 / ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ: Αιθ.3: Σάββατο - Τετάρτη: 18.30 • ΣΗΜΕΙΟ ΥΠΕΡΟΧΗΣ: Αιθ.3: 20.20 / 22.20 / 00.20
• XOΡTON - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: 16.00 / 18.00, Σάββατο - Τετάρτη: 12.00 / 14.00 / 16.00 / 18.00 • 21: Αιθ.4: 20.00 / 22.30 / 01.00
• XOΡTON - μεταγλωττισμένη: Αιθ.5: 15.00 / 17.00 / 19.00, Σάββατο - Τετάρτη: 11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.00 / 19.00 • U2 3D: Αιθ.5: 20.50 • ΠΡΙΝ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΠΕΘΑΝΕΣ: Αιθ.5: 22.40 / 01.00
• ΠΡΟΣΕΧΩΣ...ΖΑΜΠΛΟΥΤΟΙ: Αιθ.6 Max screen: 17.10 / 19.30 / 21.50 / 00.10, Σάββατο - Τετάρτη: 12.20 / 14.50 / 17.10 / 19.30 / 21.50 / 00.10
• ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ ΚΙ ΕΓΩ: Αιθ.7: 15.50 / 17.50, Σάββατο - Τετάρτη: 11.50 / 13.50 / 15.50 / 17.50 • Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ: Αιθ.7: 19.40 / 22.00 / 00.30
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.8: 16.10 / 18.10, Σάββατο - Τετάρτη: 12.10 / 14.10 / 16.10 / 18.10 • SUPERHERO MOVIE: Αιθ.8: 20.10 / 22.10 / 00.00
• 21: Αιθ.9 Gold Class: 20.00 / 22.30, Σάββατο & Κυριακή: 17.30 / 20.00 / 22.30
• ΠΡΟΣΕΧΩΣ...ΖΑΜΠΛΟΥΤΟΙ: Αιθ.10 Sound Gold Class: 19.30 / 21.50, Παρασκευή: 19.30 / 21.50 / 00.10, Σάββατο: 17.10 / 19.30 / 21.50 / 00.10, Κυριακή: 17.10 / 19.30 / 21.50


MAΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Φιλ. Εταιρίας 44 & Δ. Μαργαρίτη, Τ: 2310 261727
• ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΟΛΗ: 18.30 / 20.45 • ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ: 23.00


ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ
Κρατήσεις: Τ: 2310 290290, www.i-ticket.gr
• ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ: Αιθ.1: 18.30 / 21.00 / 23.20, Σάββατο: 16.10 / 18.30 / 21.00 / 23.20, Κυριακή: 16.10 / 18.30 / 23.20
• ΧΟΡΤΟΝ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: 18.00 / 20.00, Σάββατο & Κυρια-κή: 16.00 / 18.00 / 20.00 • ΧΟΡΤΟΝ - με υπότιτλους: Αιθ.2: 22.00, Κυριακή καμία προβολή • DOOMSDAY: Αιθ.2: 00.00
• 21: Αιθ.3: 17.50 / 20.30 / 23.10, Σάββατο: 15.20 / 17.50 / 20.30 / 23.10, Κυριακή: 15.20 / 17.50 / 23.10
• ΧΟΡΤΟΝ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: 17.30, Σάββατο & Κυριακή: 15.30 / 17.30 • ΜΟΛΙΣ ΧΩΡΙΣΑ: Αιθ.4: 19.30 / 21.30 / 23.40
• ΠΡΟΣΕΧΩΣ... ΖΑΜΠΛΟΥΤΟΙ: Αιθ.5: 18.30 / 20.50 / 23.10, Σάββατο: 16.10 / 18.30 / 20.50 / 23.10, Κυριακή: 13.30 / 16.10 / 18.30 / 20.50 / 23.10
• STEP UP 2: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ: Αιθ.6: 20.40, Σάββατο: 16.00 / 20.40, Κυριακή: 14.00 / 16.00 / 20.40 • Η ΑΛΛΗ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛIΑ: Αιθ.6: 18.10 / 22.50
• SUPERHERO MOVIE: Αιθ.7: 18.20 / 20.30 / 22.40, Σάββατο & Κυρια-κή: 16.20 / 18.20 / 20.30 / 22.40
• ΧΟΡΤΟΝ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.8: 19.00, Σάββατο: 15.00 / 17.00 / 19.00, Κυριακή: 13.00 / 15.00 / 17.00 / 19.00 • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΠΡΙΖ: Αιθ.8: 21.00 / 23.20


ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Πλατεία Αριστοτέλους, Τ: 2310 378404
• ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ: Αιθ.1: 18.30 και 21.30
• ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ: Αιθ.«Παύλος Ζάννας»: 17.45 / 19.30 • ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ: Αιθ.«Παύλος Ζάννας»: 21.15 / 23.00


STER CINEMAS
Εμπ. Κέντρο «Μακεδονία», Τ: 2310 469300, 469310
• XOΡTON - με υπότιτλους: Αιθ.1: 16.50, Σάββατο & Κυριακή: 12.50 / 14.50 / 16.50, Δευτέρα - Τετάρτη 14.50 / 16.50 • ΠΡΟΣΕΧΩΣ... ΖΑ-ΜΠΛΟΥΤΟΙ: Αιθ.1: 18.50 / 21.20 / 23.40
• XOΡTON - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: 17.10, Σάββατο & Κυριακή: 11.30 / 13.30 / 15.20 / 17.10, Δευτέρα - Τετάρτη: 13.30 / 15.20 / 17.10 • Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ: Αιθ.2: 19.00 / 21.40, Παρασκευή & Σάββατο: 19.00 / 21.40 / 00.20
• XOΡTON - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: 17.40, Σάββατο & Κυριακή: 11.50 / 13.50 / 15.50 / 17.40, Δευτέρα - Τετάρτη: 13.50 / 15.50 / 17.40 • 21: Αιθ.3: 19.30 / 22.00, Παρασκευή & Σάββατο: 19.30 / 22.00 / 00.30
• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.4: 17.20, Σάββατο & Κυριακή: 12.20 / 14.45 / 17.20, Δευτέρα - Τετάρτη 14.45 / 17.20 • ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ: Αιθ.4: 19.40 • ΣΗΜΕΙΟ ΥΠΕΡΟΧΗΣ: Αιθ.4: 22.40, Παρασκευή & Σάββατο: 22.40 / 00.50
• ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ: Αιθ.5: 17.30 / 19.20, Σάββατο & Κυριακή: 11.40 / 13.45 / 15.40 / 17.30 / 19.20, Δευτέρα - Τετάρτη 13.45 / 15.40 / 17.30 / 19.20 • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΠΡΙΖ: Αιθ.5: 21.10 • ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ: Αιθ.5: 23.20
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.6: 16.40, Σάββατο & Κυριακή: 12.30 / 14.40 / 16.40, Δευτέρα - Τετάρτη: 14.40 / 16.40 • SUPERHERO MOVIE: Αιθ.6: 20.30 / 22.10 • DOOMSDAY: Αιθ.6: Παρασκευή & Σάββατο: 00.00
• Ο ΑΣΤΕΡΙΞ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ: Αιθ.7: 16.10, Σάββατο & Κυριακή: 11.15 / 13.40 / 16.10, Δευτέρα - Τετάρτη: 13.40 / 16.10 • ΠΡΙΝ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΠΕΘΑΝΕΣ: Αιθ.7: 21.30 • ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ: Αιθ.7: 18.30 / 23.50
• ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Αιθ.8: Σάββατο & Κυριακή: 11.00 • FUNNY GAMES: Αιθ.8: Πέμπτη: 17.15 / 19.30 / 21.50, Παρασκευή: 17.15 / 19.30 / 21.50 / 00.10, Σάββατο: 14.20 / 17.15 / 19.30 / 21.50 / 00.10, Δευτέρα - Τετάρτη 14.20 / 17.15 / 19.30 / 21.50
• XOΡTON - μεταγλωττισμένη: Αιθ.9: 16.20 / 18.10, Σάββατο & Κυριακή: 12.40 / 14.30 / 16.20 / 18.10, Δευτέρα - Τετάρτη: 14.30 / 16.20 / 18.10 • ΠΡΟΣΕΧΩΣ... ΖΑΜΠΛΟΥΤΟΙ: Αιθ.9: 20.00 / 22.20, Παρασκευή & Σάββατο: 20.00 / 22.20 / 00.40
• ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.10: 16.00 / 18.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 / 14.00 / 16.00 / 18.00, Δευτέρα - Τετάρτη: 14.00 / 16.00 / 18.00 • Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ: Αιθ.10: 20.20 / 23.00
• ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.11: 16.00 / 18.00, Σάββατο - Τετάρτη: 13.00 / 15.00 / 17.00 / 19.00 • 21: • ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ 21.00 / 23.00


STER CINEMAS
Εμπ. Κέντρο CITY GATE, Τ: 2310 469300, 469310
• XOΡTON - μεταγλωττισμένη: Αιθ.1: 17.40, Σάββατο & Κυριακή: 12.10 / 14.00 / 15.50 / 17.40, Δευτέρα - Τετάρτη: 14.00 / 15.50 / 17.40 • Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ: Αιθ.1: 19.30 / 22.00, Παρασκευή & Σάββατο: 19.30 / 22.00 / 00.20
• XOΡTON - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: 16.50 / 18.50, Σάββατο & Κυριακή: 11.20 / 13.10 / 15.00 / 16.50 / 18.50, Δευτέρα - Τετάρτη: 13.10 / 15.00 / 16.50 / 18.50 • Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ: Αιθ.2: 20.45 / 23.00
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 12.50 • XOΡTON - με υπότιτλους: Αιθ.3: 17.10, Σάββα-το - Τετάρτη: 15.20 / 17.10 • ΠΡΟΣΕΧΩΣ... ΖΑΜΠΛΟΥΤΟΙ: Αιθ.3: 19.00 / 21.30, Παρασκευή & Σάββατο: 19.00 / 21.30 / 00.00
• SUPERHERO MOVIE: Αιθ.4: 16.30 / 18.40 / 20.30, Σάββατο & Κυριακή: 12.40 / 14.30 / 16.30 / 18.40 / 20.30, Δευτέρα - Τετάρτη: 14.30 / 16.30 / 18.40 / 20.30 • 21: Αιθ.4: 22.20
• ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ: Αιθ.5: 17.20 / 19.10, Σάββατο & Κυριακή: 11.50 / 13.40 / 15.30 / 17.20 / 19.10, Δευτέρα - Τετάρτη: 13.40 / 15.30 / 17.20 / 19.10 / 21: 21.00 / 23.30
• ΑΣΤΕΡΙΞ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ: Αιθ.6: 18.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.30 / 15.40 / 18.00, Δευτέρα - Τετάρτη: 15.40 / 18.00 • ΠΡΟΣΕΧΩΣ... ΖΑΜΠΛΟΥΤΟΙ: Αιθ.6: 20.15 / 22.40


ΦΑΡΓΚΑΝΗ
Αγ. Παντελεήμονος 10, Τ: 2310 960063
• Η ΑΛΛΗ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ: 18.30 / 20.45 • ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ: 23.00

προγραμμα θεάτρων - θεάματα 18-24 Απριλίου

Ster Theater Macedonia (Τομπάζη 15, Macedonia Center, T: 2310 469300) «Θου Κύριε», του Γ. Μακρή, σε σκηνοθεσία του Λ. Χριστοδούλου, με τους Μ. Γιαννάτο, Γ. Ματαράγκα, Π. Ξεκούκη, κ.ά. Παρασκευή 21.15, Σάββατο, Κυριακή18.15, 21.15 (έως 20/4), εισιτήρια 12­
Studio Νέμεση (Δελφών 176, Τ: 2310 326230, 853361) Βραδιές ομαδικού θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Παρασκευή 23.30, είσοδος ελεύθερη (τελευταία παράσταση 18/4). «Σεξ ή Σέξπιρ; Ιδού η απορία» σε κείμενο της ομάδας «Νέμεση» και σκηνοθεσία Τίνας Στεφανοπούλου, με τους Κική Ιωαννίδου, Τζίμη Κούρτη, κ.ά. Σάββατο 21.30, Κυριακή 19.30 (έως 20/4)
Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132, Τ: 2310 216567) «Ο Μαιτρ κι η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου. Σάββατο & Κυριακή 21.00, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)
Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, πληροφορίες: 2310 832060) «ΑΓΑΝΤΑ…» από τον Χάρρυ Κλυνν και «Τα παιδιά της Σαλονίκης». Τετάρτη, Κυριακή 20.30, Πέμπτη, Παρα-σκευή 21.30, Σάββατο 18.30, 21.30, εισιτήρια 20, 15­ (μειωμένο)
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Τ: 2310 251630, πληροφορίες 2310 288000) Υποσκήνιο: «Φαίδρας και Ιπππολύτου πάθη»: Φαίδρα του Ρακίνα και Ιππόλυτος Καλυπτόμενος του Βασίλη Παπαγεωργίου: μια παράλληλη ανάγνωση, παρουσιάσεις του θεατρικού εργαστηρίου του Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη. Παρασκευή 22.00, Σάββατο, Κυριακή 15.00 & 21.00 , είσοδος ελεύθερη
Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, Τ: 2310 424132, 424133) Παραστάσεις αυτοσχεδιαστικού θεάτρου PLAYBACK από την ομάδα «T!NG». Παρασκευή - Κυριακή 21.00, είσοδος ελεύθερη
Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Τ: 2310 821483) «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, με τους Δημήτρη Ναζίρη, Έφη Σταμούλη, κ.ά. Τετάρτη-Σάββατο 21.00, Σάββατο 18.30, Κυριακή 19.00, εισιτήρια 20, 12 (φοιτητικό), 15­ (Τετάρτη & Πέμπτη), 10­ (φοιτητικό Τετάρτη & Πέμπτη)(έως 20/4)
Θέατρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Τ: 2310 225172) «Κάθε χρόνο ίδια μέρα» του Μπ. Σλέιντ, σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου, με την Μαριάννα Τουμασάτου και τον Αλέξανδρο Σταύρου. Τετάρτη-Παρασκευή 21.30, Σάββατο, Κυριακή 18.30 & 21.30 (έως 20/4), εισιτήρια 23, 17­ (φοιτητικά)
Θέατρο Έξω από τα Τείχη - Δήμου Αγίου Παύλου (Πανεπιστη-μίου 2, Ευαγγελίστρια, Τ: 2310 210308) «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» του Χαλ Σάλγουεν, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα, με τους Βάλια Μωραϊτοπούλου, Ηλία Λουκάτο, κ.ά. Παρασκευή, Σάββατο 21.30, Κυριακή 20.30, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)
Θέατρο ΡΟ (Αριστοτέλους 23, Τ: 2310 261584, πλ.: 2310 274570) «Το ημέρωμα της στρίγγλας» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιώργου Ροντίδη. Σάββατο 21.15, Κυριακή 20.30 (έως 20/4)
Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, Κάθετος Ιασωνίδου, Τ: 2310 229249) «Ιοκάστη» της Δήμητρας Μήττα, από το «Σχήμα εκτός Άξονα» σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη, με τους Μαγδαληνή Μπεκρή και Λάζαρο Βαρτάνη. Τετάρτη, Κυριακή 21.30 (έως 20/4), εισιτήρια 15, 10­, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Θέατρο Φλέμιγκ (Μισραχή 15, Τ: 2310 812000) «Λας Παλάβρας» παράσταση Stand Up Comedy σε σκηνοθετική επιμέλεια Γρηγόρη Μήττα. Παρασκευή, Σάββατο 22.00, εισιτήρια 10, 7­ (φοιτητικό). «Μαντεμουαζέλ Λούλου» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα. Κυριακή 21.00, εισιτήρια 10, 7­ (φοιτητικό)
Κολοσσαίον (Βασιλίσσης Όλγας 150, Τ: 2310 831565) «Η θεία απ’ το Σικάγο» του Αλέκου Σακελλάριου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, με τους Άννα Παναγιωτοπούλου, Κλεό Σκουλούδη, Παύλο Ορκόπουλο, κ.ά. Παρασκευή 21.30, Σάββατο 18.30 &21.30. Δεν θα γίνουν παραστάσεις λόγω Μεγάλης Εβδομάδας. Εισιτήρια 24, 18­ (φοιτητικό)
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, πληροφορίες: 2310 288000) Σκηνή Σωκράτης Καραντινός «...Με τη Σιωπή», του Αλεχάντρο Κασόνα, από το Θέατρο Βεάκη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγεώργου, με τους Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Βασιλόπουλο, Κώστα Αρζόγλου, κ.ά. Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00, Τετάρτη 20.00, εισιτήρια 25­ (πλατεία), 20­ (εξώστης), 16­(φοιτητικό). Μικρό Θέατρο: «1Χ4»: «Γιατί η Μαντόνα κι όχι εγώ» του Μιχάλη Κόκκορη, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Σάββατο 22.00 «Ταξίδι στην έρημο» του Γιάννη Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή. Σάββατο 20.00. «Μια παρτίδα σκάκι» του Αντώνη Δωριάδη, σε σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου. Παρασκευή, Κυριακή 22.00. «Volume» της Άννελης Ξηρογιάνη, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Παρασκευή, Κυριακή 20.00. Δεν θα γίνουν παραστάσεις λόγω Μεγάλης Εβδομάδας. Eισιτήρια 20, 15­ (φοιτητικό), 12­ (λαϊκές παραστάσεις)
Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9, Τ: 2310 819153, 824 970) «Annie» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη και χορογραφίες Chet Walker. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 16, 12­ (μειωμένο) «Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη, με τους Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδα Καρύδη, κ.ά. Τετάρτη-Παρασκευή 21.15, Σάββατο & Κυριακή 18.15 & 21.15 (έως 20/4)
Στούντιο Κοιτώνες (Πεδίο δράσης Κόδρα, πληροφορίες: 6979 850090) «Οίκος Διαδοχής» θεατρική παράσταση από την Ομάδα του Β’ έτους της Δραματικής σχολής «Βασίλης Διαμαντόπουλος» με την υποστήριξη του θεάτρου Angelus Novus, σε σκηνοθεσία Έφης Δρόσου. Δευτέρα-Παρασκευή 22.00, Σάββατο-Κυριακή 21.00 (έως 20/4), είσοδος ελεύθερη
Χώρος Τέχνης 3ος Όροφος (Καθολικών 4, Τ: 2310 535747) Σκυλιά στο Πάρκο, του Έντουαρντ Άλμπι, από την Ούγκα Κλάρα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, με τους Κ. Ισαακίδη, Δ. Κουρέα, Β. Μανιτάκη, Μ.Μεβουλιώτη. Παρασκευή 21.30, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)
Εκδηλώσεις - θεάματα
Brahma Kumaris (Ανδρεοπούλου 37, Τ: 2310 828491) Step by step, διαλογισμός βήμα - βήμα. Παρασκευή 19.30. «Πνευ-ματική αγάπη» εργαστήριο. Σάββατο 19.30. Διαλογισμός για την παγκόσμια ειρήνη. Κυριακή 18.30
Imerοvigli (Θεμ. Σοφούλη 108, Τ: 2310 420600) Επίδειξη μόδας σε διοργάνωση και styling της Ελισάβετ Μαστραντώνη, διακόσμηση του Παντελή Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζουν οι Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και Αναστασία Κριτικού. Πα-ρασκευή 22.00
Αίθουσα Διαλέξεων του DEI (πρώην κτίριο Βρετανικού Συμβου-λίου Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 9, πληροφορίες: 2310 224833) «Η ελληνική ποίηση στον 20ο αιώνα: Από την κατασκευή του “εθνικού ποιήματος” μέχρι την αναζήτηση του μη νόμιμου είδους»: «Η εγκατάσταση της «ελληνικότητας» ως ποιητική επιταγή: Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Εγγονόπουλος», κύκλος σεμιναρίων από τον Θανάση Τριαρίδη. Τετάρτη 19.00
Αποθήκη Γ’ (1η Προβλήτα, Ο.Λ.Θ., Λιμάνι, πληροφορίες: 2310 566716) Συναυλία από το Σύνολο σύγχρονης μουσικής DissonArt: Γιάννης Ανισέγκος (φλάουτο), Αλέξης Σταυρίδης (κλαρινέτο), Μαργαρίτα Κουρτπαρασίδου, (κρουστά) Θοδωρής Πατσαλίδης (βιολί), Γιάννης Χατζής (κοντραμπάσο) με έργα του 21ου αιώνα από το Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλο-νίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονί-κης, στο πλαίσιο της Photo Biennale. Σάββατο 20.30, είσοδος ελεύθερη
Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφ. Στρατού 2Α, Τ: 2310 821231) «Το Τρίο της Μπελβίλ» του Συλβέν Σομέ, προβολή ταινίας κινουμένων σχεδίων. Παρασκευή 19.30, είσοδος ελεύθερη
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Φράγκων 15, Τ: 2310 522158) Πασχαλινή Συναυλία του Κ.Ω.Θ. σε συνδιοργάνωση με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με τα έργα «Εβρίδες» (Εισαγωγή), 4η Συμφωνία «Ιταλική», του συνθέτη F.Men-delsohn, «Ave Verum corpus», «Halleluia» του W.A.Mozart, «Pavane», «Cantique de Jean Racine» του G.Faure και «Stabat Mater» του G.Pergolesi, σε διεύθυνση Ορχήστρας του Kωστή Παπάζογλου και διεύθυνση - προετοιμασία χορωδίας: της Μαρίας-Έμμας Μελιγκοπούλου. Δευτέρα 19.00, είσοδος ελεύθερη
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου & Παραλία, Τ: 2310 895938-9) «Βασίλισσα Μαργκό» σε μουσική Goran Bregovic και χορογραφίες Krunislav Simic, τα «Φθινοπωρινά λουλούδια», σε μουσική διαφόρων συνθετών και χορογραφίες Marie - Claude Pietragalla και Julien Derouault, παράσταση χορού από το Εθνικό Μπαλέτο Βελιγραδίου. Σάββατο, Κυριακή 21.00, 60, 50, 40, 30, 20­ (φοιτητικό-μαθητικό). «Μεγάλα χορωδιακά έργα»:«J. Brahms: Ένα Γερμανικό ρέκβιεμ», συναυλία της Κ.Ο.Θ. με τους Ute Selbig (σοπράνο) και Egbert Junganns (βαρύτονος) και τη χορωδία «Μακεδονία». Μεγάλη Τετάρτη 21.00, εισιτήρια 30, 20, 12­ (φοιτητικά)

Για παιδιά και νέους
Mediterranean Cosmos (11ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Μου-δανιών, Τ: 2310 489571) «Λαζαρίνες, Λαζαράκια, έθιμα και για παιδάκια» παιδική εκδήλωση από το σχήμα «Ονειροδρόμιο» του περιοδικού «Μαθητής». Σάββατο 12.00-14.30, είσοδος ελεύθερη


Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, πληροφορίες: 2310 749549) «Κου-Κου» της Μαρίας Αλβανού, από το θέατρο «Νεφέλες». Κυριακή 11.30, εισιτήρια 9, 6­ (σχολικό) (έως 20/4)


Αίθουσα Τέχνης «a tempo» (Επταλόφου 7, Κάτω Τούμπα, πληροφορίες: 2310 905631, 932791) Κάλαντα του Λαζάρου και των Βαΐων, αναβίωση του εθίμου με τη μουσικοπαιδαγωγό Κατερίνα Τσαούσογλου. Σάββατο 11.00, είσοδος ελεύθερη


Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Τ: 2310 262051, πληροφορίες 2310 417068, 6977 445161) «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 12­


Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Τ: 2310 296800, πληροφορίες: 2310 288000) «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Παρασκευή-Κυριακή 11.00, εισιτήρια 10­ (ομαδικό), 7­ (σχολικό)


Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Τ: 2310 821483) «Το όνειρο του Ρο» της Στέλλας Μιχαηλίδου, από την Πειραματική σκηνή της Τέχνης σε σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου, με τους Δημήτρη Βάρκα, Σταύρο Ευκολίδη, κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 10, 7­ (σχολικό) (έως 20/4)


Θεάτρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Τ: 2310 225172) «Ομήρου Οδύσσεια, το Παραμύθι των Παραμυθιών» από το θίασο «Culture Factory» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 12, 7­ (σχολικό)(έως 20/4)


Θέατρο Λαμπιόνι (Αγάθωνος 31, Ξηροκρήνη, Τ: 2310 749259) «Ο Πρίγκιπας της Γομολάστιχας» της Υβόννης Μεταξάκη, σε σκηνοθεσία Αννίτας Γκαϊτατζή. Κυριακή 11.30, εισιτήριο 10­(έως 20/4)


Θέατρο Φλέμιγκ (Μισραχή 15, Τ: 2310 812000) «Πετάει πετάει ο γλάρος» της Κορίνας Ιωαννίδου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 8­


Λιλιπούπολη (Αλ. Σβώλου 7, Τ: 2310 277501) Εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης και γραφής με την Αριάν Κότση, Δευτέρα 21.00-22.30. Μαθήματα αφρικανικών κρουστών για αρχάριους από τον Άρη Παπανικολάου, Τρίτη 20.30-22.30. Ομάδα γονέων με την Αριστέα Αρσενοπούλου, Πέμπτη 17.30


Μέγαρο ΧΑΝΘ (Πλατεία ΧΑΝΘ, Τ: 2310 241007) «Ο Καρα-γκιόζης ο Μαύρος της Ανατολής» θέατρο σκιών από τον Μιχάλη Χατζάκη. Σάββατο 18.30, εισιτήρια 7­. «Ασχημόπα-πο» κουκλοθέατρο από τις Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου. Κυριακή 12.30, εισιτήρια 5­

Ολύμπιον (Πλ. Αριστοτέλους 10, Τ: 2310 378400) «Το μαγεμένο δάσος» παράσταση-παραμυθόδραμα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κόκκινη Κλωστή…» από την Ομάδα Τέχνης και Λόγου «Φαντασία». Κυριακή 11.30, εισιτήρια 8, 6­ (σχολικό)
Παιδικό Μουσείο (Γοργούς 11 - Άνω Πόλη, Τ: 2310 968769) «Πάσχα το τερπνόν…Πάσχα ελληνικό» εκπαιδευτικό πρόγραμμα πολιτιστικής κληρονομιάς. Κυριακή 11.30

Γιάννης Ζήκας / Photobiennale 2008

στην αίθουσα τέχνης Δίπολο

«Η αντοχή στον έρωτα είναι αυτή που καθορίζει τη μοίρα και την
ιστορία σου…» Γιάννης Ζήκας


Η βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης του Γιάννη Ζήκα στο Δίπολο, μέσα στην απλότητά της, είχε κάτι από την αυθεντικότητα και τη θαλπωρή των μποέμ περιόδων της πόλης μας, όπως τις νοσταλγικές εποχές του Ειρμού σε προηγούμενες δεκαετίες. Το κλίμα αυτό ενίσχυε και ενδυνάμωνε η ίδια η φύση της ζωγραφικής του καλλιτέχνη: Ποίηση μέσα απ’ τη ζωγραφική και ζωγραφική μέσα από την ποίηση… Δουλευτής της γνήσιας ομορφιάς του έρωτα, της αλήθειας και της αυθεντικότητας των πραγμάτων.
Η ανόθευτη καλλιτεχνική του μάτια και ο χρωστήρας του διεισδύουν στο άβατο της ανθρώπινης ψυχής χαρτογραφώντας πάθη, ένστικτα, φαντασιώσεις όνειρα-τοπία του ασυνείδητου ενάντια στην κενότητα του φαίνεσθαι με δισυπόστατη διττή σημειολογία: φως και χρώμα στο σκοτάδι, ευφορία και οδύνη, ύμνο στη ζωή αλλά και συμβιβασμός με το θάνατο.
Τα έργα του 27 τέμπερες μικρών διαστάσεων όπως υπαγορεύει ο χώρος, καλύπτουν μια χρονική περίοδο 15 ετών μετά το 1990 και ενέχουν μια μεταφυσική διάσταση, καθώς ο Ζήκας είναι άριστος χειριστής της υποβολής και της αποσιώπησης. Μέσα από τρεις θεματικές ενότητες: θαλασσογραφίες, προσωπογραφίες και νεκρές φύσεις, με λάδια και ακουαρέλες σε βυζαντινή παλέτα: άσπρο, μαύρο, ώχρες και κόκκινο κεραμιδί, με χρωματικό προπλασμό πλάθει τους όγκους του με τελείως ιδιόμορφη εικαστική ιδιόλεκτο.
Παντρεύει αριστοτεχνικά στοιχεία ναΐφ από τη λαϊκή μας παράδοση και μια εξπρεσιονιστική διάθεση στη χρήση του χρώματος και του φωτισμού μέσω των χρωματικών διαβαθμίσεων, έτσι όπως χρησιμοποιούνται στη βυζαντινή αγιογραφία.
Στις νεκρές του φύσεις στρέφει το βλέμμα στα ενδότερα, στα απλά, στα καθημερινά, στα ασήμαντα, αποκαλύπτοντας ερμηνείες βαθύτερων ρυθμών και αναδύοντας χαμένες αξίες και φόβους για συμβιβασμούς. Στις προσωπογραφίες αποτυπώνει το ανθρώπινο πλάσμα ασυντόνιστο, αδύναμο, καθηλωμένο και ανήμπορο για επικοινωνία, άβουλο και ανίσχυρο μπροστά στη σύγχρονη πραγματικότητα και το μέλλον της.
Ο ζωγράφος θεωρεί ότι «η ζωγραφική είναι συνυφασμένη με το φως, το νοητό κυρίως, που ψηλαφεί μέσα στο ορατό το αόρατο, μέσα στο αόρατο το ορατό. Μορφοποιεί και ενσαρκώνει τις εικόνες της ψυχής και η λαχτάρα γίνεται μορφή που ο νους αποτυπώνει». Ενώ ο εικαστικός και λογοτέχνης Βασίλης Ιωαννίδης σημειώνει για την έκθεση: «Ποιητική ιδιοσυγκρασία ο Ζήκας, με θητεία στην ποίηση, σμιλεύει τις εικόνες με πάθος ασίγαστο, συγκρατημένο, ασκητικό, μέσα σε μια πορεία σιωπηλή, χαμηλόφωνη, ευφρόσυνη».
Με την αποκαλυπτική ζωγραφική του, σε μια προσπάθεια να δαμάσει την ύλη, οι πίνακές του, ως μήτρες γεννούν με χρώμα και φως, ύλη και πνεύμα, αποκαλύπτοντας την αθέατη πλευρά των πραγμάτων, την ποίηση γύρω μας και μέσα μας…

info: Γκαλερί Δίπολο
Δημητρίου Γούναρη 53, Τ: 2310 200880
Διάρκεια έκθεσης έως 19 Απριλίου
-------------------------------------------------------------------------------------

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ Photobiennale 2008
1. Εγκαινιάζεται στις 18/4 η ομαδική έκθεση «Τρεις γενιές Ιταλών δημιουργών απέναντι στο χρόνο» στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Μέχρι τις 30/5. Επιμέλεια: Gigliola Foschi και Νίνα Κασσιανού. Τ: 2310 238601

2. Εγκαινιάζεται στις 18/4 η έκθεση «Urban Dwellings» της Βένιας Μπεχράκη στην γκαλερί της Ζήνας Αθανασιάδου. Μέχρι τις 10/5. Επιμέλεια: Μαρίνα Φωκίδη. Τ: 2310 275985

3. Εγκαινιάζεται στις 18/4 η έκθεση «Οικογενειακές Υποθέσεις» του Δημήτρη Τσουμπλέκα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μέχρι τις 30/8. Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος. Τ: 2310 240002

4. Εγκαινιάζεται στις 18/4 η έκθεση «Σε ανάμνηση του χρόνου από τον Jacques-Henri Lartigue» του Jacques-Henri Lartigue στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Μέχρι τις 3/6. Επιμέλεια: Gabriel Bauret. Τ: 2310 821231

5. Εγκαινιάζονται στις 19/4 η έκθεση «Tempora Purgatoria» του Μάριου Ελευθεριάδη και η έκθεση «Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης» του Πάρι Πετρίδη στα Λουτρά Παράδεισος. Επιμέλεια: Θάλεια Στεφανίδου. Μέχρι τις 30/5. Τ: 2310 226931

6. Εγκαινιάζεται στις 19/4 η ομαδική έκθεση «Ο Χώρος του Χρόνου» στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι. Μέχρι τις 30/4. Επιμέλεια: Μάρθα Χαλικιά. Πληροφορίες: 2310 566716

7. Εγκαινιάζεται στις 19/4 η ομαδική έκθεση 28 Ισπανών φωτογράφων «Ο ρόλος της φωτογραφίας» στην αίθουσα τέχνης Tsatsis Projects/ArtForum. Μέχρι τις 11/5. Επιμέλεια: Angeles Bejerano και Fernanda Llobet. Τ: 2310 257552

8. Εγκαινιάζεται στις 19/4 η έκθεση «Time is not now» του Duane Michals στο Μουσείο Φωτογραφίας. Μέχρι τις 8/6. Επιμέλεια: Enrica Vigano. Τ: 2310 566716

9. Συνεχίζεται μέχρι τις 5/5 η έκθεση «Home» των Αndrej Kramarz και Weronika Lodzinska - Duda στο Γενί Τζαμί. Επιμέλεια: Zmijska Malgorzata. Τ: 2310 857978

10. Συνεχίζεται μέχρι τις 11/5 η έκθεση «Ενδιάμεσος Χώρος-Ενδιάμεσος Χρόνος» της Γιώτα Μαστρογιαννοπούλου στην γκαλερί ESP. Επιμέλεια: Μανώλης Σκούφιας. Τ: 2310 541148

11. Συνεχίζεται μέχρι τις 18/5 η ομαδική έκθεση «Η Ελλάδα σήμερα ECB Annual Photography Award 2007» δέκα νέων Ελλήνων φωτογράφων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Επιμέλεια: Claudio Hils. Τ: 2310 868570

12. Συνεχίζεται μέχρι τις 20/5 η έκθεση «The Dodo και το Νησί Μαυρίκιος, Συναντήσεις του Φανταστικού» του Harri Kallio στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια: Θάλεια Στεφανίδου. Τ: 2310 830538

13. Συνεχίζεται μέχρι τις 30/5 η έκθεση «Tea Time» της Μαρία Χουλάκη στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα. Επιμέλεια: Μανώλης Μπαμπούσης. Τ: 2310 481711

14. Συνεχίζεται μέχρι τις 30/5 η έκθεση «Μια στιγμή» του Μπόρις Κιρπότιν στο Αντλιοστάσιο, στο Λιμάνι. Πληροφορίες: 2310 566716

15. Συνεχίζεται μέχρι τις 30/5 η έκθεση «Re-framing History» της Susan Meiselas στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα. Επιμέλεια: Jan-Erik Lundstrom και Ηρακλής Παπαϊωάννου. Τ: 2310 481711

16. Συνεχίζεται μέχρι τις 30/5 η ομαδική έκθεση «Πρό-σωπα του χρόνου» στα Ψυγεία, στο Λιμάνι. Επιμέλεια: Βαγγέλης Ιωακειμίδης. Πληροφορίες: 2310 566716

17. Συνεχίζεται μέχρι τις 31/5 η έκθεση «Το ταξίδι του Οδυσσέα» των Brigitte Bauer και Φανή Σαρρή στο Κέντρο Πολιτισμού. Πληροφορίες: 2310 425531

18. Συνεχίζεται μέχρι τις 31/5 η έκθεση «Πτήση Παρίσι - Ζυρίχη SR 701, 1977» του Peter Knapp στο Κέντρο Πολιτισμού. Επιμέλεια: Gabriel Bauret. Πληροφορίες: 2310 425531

εβδομαδα 18-24 Απριλίου

CLUBBING

«This is rave»: Dim DJ & PiCi
@ Liebe, Παρασκευή 18/4
Ήμουν κι εγώ στο Troll, στις αποθήκες του Μαμαδά, στην Cryp-ton, στο Coco’s. Εκεί που επαναστατούσε η «Rave-o-lution». «This is rave» flashback με τους dimdj και pici, να μιξάρουν breakbeat house anthems και hardcore techno classics, φέρνοντας μνήμες από τα rave parties των 80’s όπου έπαιρνες για εισιτήρια δυο μπαρμπουνοφάσολα. Ωραίες εποχές…


Leoni
@ Decadence, Παρασκευή 18/4


Vision, Posse
@ Daily, Παρασκευή 18/4


Soulgasm: DJ Drop vs Lefteris Kordiaos
@ Zucca, Σάββατο 19/4 απόγευμα (1)


DJ T, Simon Rigg, Ison, And.Id
@ Decadence, Σάββατο 19/4
T όπως Thomas. Το μικρό του όνομα. Το μεγάλο, Koch. T όπως techno. Τ όπως τρομερός παραγωγός, dj, εκδότης του περιοδικού «Groove» και υπεύθυνος για τo βερολινέζικo deep house label «Get Physical Music». Στο event των ΝΟΝ Collective, και ο Άγγλος Simon Rigg (Phonika Recs). (2)

Christian Nova
@ Bla-Bla, Σάββατο 19/4

Nikos Diamantopoulos, Johnny Ofak
@ Daily, Σάββατο 19/4

Argy
@ Liebe, Σάββατο 19/4
Ένας Ροδίτης στο Βερολίνο, ο νεαρός Argy, ο δικός μας Αργύρης με βασικό background στην US house σκηνή, επικεντρώνεται στην παραγωγή ενός πρωτότυπου ήχου, με σοβαρή διάθεση και deep ατμόσφαιρα. Ιntro/Οutro: bengoa. (3)

Closing event
@ La Vita, Σάββατο 19/4
Σβήνει το καντήλι… του χειμερινού La Vita. Το φινάλε γράφουν οι Simon (djm bookings) vs Nice (klik, oryx rec), C.Kal (mzm bookings) vs DK Niles (mzm bookings), Stage Van H (dj movement) vs Volcon (mzm), Orphik (bubblegum) vs K Plus (bubblegum), Doc (candyflip) vs Xrust (Free Frequency). Καλή ξεκούραση… (4)

Tribal Sax, Leoni
@ Meli Melo, Κυριακή 20/4 απόγευμα

Sunday tales
@ Cloud Level 9, Κυριακή 20/4

Early Sundays
@ Αrt Ηouse, Κυριακή 20/4

Jiles John & John Zaf
@ Daily, Κυριακή 20/4 απόγευμα

Goldstar Closing Stage: 20 DJs
@ Cream, Κυριακή 20/4

Your Hand in Mine, Chronik, Aris
@ Liebe, Πέμπτη 24/4
Οι δύο «Your Hand in Mine» θα μας παρουσιάσουν ένα show, με sampling και looping, όπου τους ντελικάτους και μελωδικούς ήχους παράγουν όργανα όπως glockenspiel, wurlitzer piano, και φυσικά synthesizers. Κινηματογραφικοί ambient και minimal ήχοι, από τον αθηναίο Chronik, που τον συνοδεύει στο πιάνο η Cristina Syriopoulou. Τριτώνει το «ζωντανό» με το audio visual ηλεκτρονικό pop - acoustic - electronica παραμύθι του Ari. Intro/Outro: Echonomist.

LIVE


Astra (Φρίξου 6, Τ: 2310 533332) Τρ έως Σα Στέλιος Ρόκκος, Γιώργος Γιασεμής, Πάολα, Σοφία Βήκα. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 120­ (απλή), 130­ (special)
Odeon (περιοχή αεροδρομίου, Τ: 2310 489589) Από 1/5 Νότης Σφακιανάκης
Orama (14o Θεσ/νίκης - Μηχανιώνας, Τ: 2310 424058) Tε έως Κυρ Νίκος Βέρτης, Γρηγόρης Πετράκος, Mystic, Μαρία Ιακώβου, Μαρία Ιωαννίδου. Είσοδος με ποτό στο μπαρ 15­, φιάλη 150­ (απλή), 170­ (special)
Studio Galla (26ης Οκτωβρίου 23, Τ: 2310 525242) Τε έως Κυρ Χρήστος Κωσταράς, Εύα Μιλλή, Δαμάσκος. Ποτό 10­, φιάλη 110­ (απλή), 130­ (special)
Γκάζι (Λ. Στρατού 107, Πολίχνη, Τ: 2310 472133) Πε έως Κυρ Λάζαρος Καψιμάλης (FAME STORY), Δ. Φιλίππου. Ποτό 10­, φιάλη 100­
Γοργόνες - Alysida (Aλ. Σταύρου 18, συγκρότημα Αλυσίδα, Τ: 2310 910110) Τε έως Σα Χρήστος Κωσταράς, Σοφία Βήκα, Κωνσταντίνος Καραγγέλης. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 110­ (απλή)
Έρως live ( Θεμ. Σοφούλη 48 & Μ. Κάλλας, στροφή Ποσειδωνίου, Τ: 2310 414412) Τε έως Σα Χρήστος Αβραμίδης, Δημήτρης Χρυσοχοΐδης, Χρ. Τζινιόλη, Α. Λεκίδης, Δ. Δροσούνη, Σ. Λιάπης, Β. Μαστραλέξη, Βένια. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 110­ (απλή)
Ζαΐρα (Π. Μελά 42, Τ : 2310 282450) Τε έως Σα Δ. Κρανιδιώτης, Ζέτα. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 100­ (απλή), 110­ (special)
Ζυγός (Λαγκαδά 280, T: 2310 682800) Πε έως Σα Σταύρος Ζούμπας, Μαριάνθη Κεφάλα, Ντίνα Τόλη, Μάκης Καλαϊτζής, ποτό 10­, φιάλη 100­ (απλή), 120­ (special)
Μαμούνια (Ανδρ. Γεωργίου 21, T: 2310 557000) Πε έως Δε Λένα Παπαδοπούλου, Θ. Φέρρης, Δ. Μπινάζης, Γ. Τάσου, Χρ. Εμμανουήλ, Ά. Περιστέρη, Στ. Ζάχου, Ά. Λορέντη. Ποτό στο μπαρ 10­ , φιάλη 120­ (απλή), 130­ (special)
Μούσες εν χορώ (Αγγελάκη 25, Τ: 2310 231237) Κάθε μέρα Χρ. Δαναός, Αργυρώ, Π. Παούνης, Ν. Χαλβατζής, Μαρθάννα. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 110­ (απλή), 120­ (special)
Όπα - Όπα (Οδυσσέως 5, Βαρδάρης, T: 6932 357418) Τε έως Κυρ Βασίλης Ραγκάνης, Αννέτα Μαρμαρινού, λαϊκά και ρεμπέτικα. Ποτό 10­, φιάλη 90­ (απλή), 100­ (special)
Πολιτεία studio (14ο χλμ Θεσ/νίκης-Μηχανιώνας, στροφή καζίνο, Τ: 2310 486953) Από 15/5, Πέγκυ Ζήνα, Σάκης, Κωνσταντίνος Σερέτης
Πύλη Αξιού (Ανδρ. Γεωργίου 9, Τ: 2310 553158) Μ.Σάββατο και Κυριακή Πάσχα, Πάνος Κιάμος, Ειρήνη Μερκούρη. Είσοδος με ποτό στο μπαρ 15­, β’ ποτό 10­, φιάλη 140­ (απλή), 160­ (special). Από 2/5 Μαχαιρίτσας, Παπακωνσταντίνου, Μπουλάς, Ζουγανέλης, Σταρόβας
Χάραμα live (Δοϊράνης 38 & Λ. Καραμανλή 3, T: 2310 247250) Δε έως Σα Φαίδων Μερετάκης, Β. Μεταξάς. Ποτό 10­, φιάλη 90­

9/8 (Καλλιδοπούλου με Εδμόνδου Ρονστάν, T: 6977 289920) Γιώργος Παπάζογλου
Βarωδός (Βύρωνος 3, Τ: 2310 676589) Κάθε Πε & Σα «3 on the road»: Παρ. Θεοδωράκης, Κ. Παυλίδης, Δ. Χατζηδημητρίου
Bazaar (Παπαμάρκου 34-36, Πλ. Άθωνος, Τ: 2310 241817) Κάθε Κυρ Lilo's solo and guests
Da Capo (Πασαλίδη 3, Ν.Κρήνη, Τ: 2310 460680) Κάθε Πα & Σα Νίκος Αβαγιανός, Β. Πέτσου (τραγούδι), Ά. Ποιμενίδης (πιάνο)
DA VINCI Hotel Nikopolis (Ασκληπιού 16-18, Πυλαία, Τ: 2310 401000) Κάθε βράδυ ιταλική κουζίνα με ζωντανή μουσική
De facto (Π. Μελά 19, 2310 263674) Κάθε Τε Defacto Malt nights από το Vintage Whisky shop
Dennis Bistro (Πολυκλείτου Ρέγκου 13, Τ: 2310 862856) Kάθε Πα & Σα «Ένα πιάνο, δυο φωνές»: Ά.Γούναρης (πιάνο), Χ. Κεχαΐδου (φωνή)
Gallery (Παπαδοπούλου 9, T: 2310 230620) Τρ έως Σα Έλ. Βασιλειάδη (φωνή), Σ. Σιάγκας (φωνή), Δ. Οικονομίδης (πιάνο), Giulliano (κρουστά, σαξόφωνο), Άρ. Καπαγιαννίδης (βιολί), ώρα έναρξης 23.00
Garçon brasserie (Λ. Νίκης & Αγ. Σοφίας 2, T: 2310 253033) Kάθε Δε Live jazz, ώρα έναρξης 22.00, είσοδος ελεύθερη
Garçon brasserie (Mediterranean Cosmos, T: 2310 472621) Kάθε Τρ Live jazz, ώρα έναρξης 22.00, είσοδος ελεύθερη
Ηotel (26ης Οκτωβρίου 25, T: 2310 545535) Κάθε Κυρ Rock live night
Interni (Μ. Αλεξάνδρου 6, Τ: 2310 888865) Κάθε Κυρ Encore classic rock, ώρα έναρξης 20.00, είσοδος ελεύθερη, Κάθε Τε Jazz night με το trio του Β. Κουτσοτόλη (σαξόφωνο), ώρα έναρξης 22.00 είσοδος ελεύθερη
Lazy Lizard (Καλλιδοπούλου 5, Τ: 2310 888080) Κάθε Σα «Εκτός», ζωντανή ελληνική μουσική
La Place Mignogne (Εθν. Aμύνης 4, Τ: 2310 288354, 6974 928897) Κάθε Τρ Jazz Colors Trio, ώρα έναρξης 22.00
Μalt ‘n’ Jazz (Πρ. Κορομηλά 1, Τ: 2310 278876) Τρ έως Κυρ live συγκροτήματα
Melia (Μητροπόλεως 70 & Mητρ. Ιωσήφ, Τ: 2310 222138) Κάθε Πα & Σα ξένες και ελληνικές μουσικές επιλογές από την Φωτεινή και τον Στέλιο
Μ.L.Music Live Thessaloniki (Χάψα 6, πίσω από το Hotel Mediterranean) Πε έως Κυρ Ραΐσα Ιωαννίδου, Κατερίνα Δημητριάδου, Πάνος Τσίτσελας, Γρηγόρης Χατζημιχαήλ, λαϊκά και ελαφρολαϊκά. Κάθε Δε τζαζ και ροκ ακούσματα από τοπικά σχήματα της πόλης. Τιμή φιάλης 80­, φιάλη κρασί 40­. Ώρα έναρξης 23.30
No Bar (Θάλητος 31, Ποσειδώνιο, Τ: 6970 856363) Πα 18/4 Return to Litany, Σα 19/4 Γιάννης Μιχαηλίδης & Πρώτες Γιορτές, Κυρ 20/4 Skaribas
Omilos (Μ. Αλεξάνδρου 12, Τ: 2310 888200) Κυρ 20/4 Γιώργος Αξάς & the Music Police, ώρα έναρξης 19.00
Orient (Κομνηνών & Τσιμισκή, Τ: 2310 244623) Κάθε Τρ Βόρειοι Εταίροι, Κάθε Τε Banda Latinico, salsa, latin, afro, Κάθε Πε NAMASTE, Kάθε Πα Kυριάκος & οι Encore ώρα έναρξης 23.00, Μ. Δε 21/4 DJ Jammin party
Remvi (Κανάρη 2, Τ : 2310 433863) Kυρ 30/3 FANELA RIGE, ώρα έναρξης 17.30
Salon Alexandria (Ανδρ. Γεωργίου 24, Τ: 2310 534224) Kάθε Πα & Σα live αράβικη & ελλ. μουσική από τον Χισάμ, oriental show
T.G.I. Friday’s (Πλ. Αριστοτέλους 3, Τ: 2310 242914) Κάθε Τρ Unplugged nights
Times (Τσιμισκή 136, Τ: 2310 224300) Kάθε Κυρ μεσημέρι Brunch με Α. Lina, Β. Τυμπώ, Κάθε Σα μεσημέρι ελλ. μουσική
Αίγλη - Γενί Χαμάμ (Αγ. Νικολάου 3 & Κασσάνδρου, Τ: 2310 270016) Πα 18 & Σα 19/4 Βαγγέλης Γερμανός & Ηρώ Σαΐα, Κάθε Τε αργεντίνικο τάνγκο με τον Ντιέγκο Μαστράντζελο, είσοδος με μπίρα ή κρασί 6­
Αποικία (Ελπίδος 18-20, Πολίχνη, Τ: 2310 654880) Κάθε Πα & Σα, Κυρ μεσημέρι Ανδρέας & Βασίλης Καρακότας
Αποθήκη Μύλου (Ανδρ. Γεωργίου 56, Τ: 2310 541806, 2310 546313) Πα 18 & Σα 19/4 Μανώλης Λιδάκης, ώρα έναρξης 22.30, είσοδος με ποτό 20­, φιάλη 150­ (απλή), 170­ (spe-cial), φιάλη κρασί 80­(απλή), 100­ (special)
Αυτοσχέδιο (Δημοτική αγορά Επανομής, Τ: 23920 45061) Κάθε Πα Δ. Παναγιώτου, Φλ. Βλαχοδήμου & φίλοι, ελλ. έντεχνο και ξένο ρεπερτόριο, κάθε Σα ελλ. λαϊκό και έντεχνο ρεπερτόριο
Βάρδια (Σερρών 15 & Φ. Μένου, τέρμα Βοσπόρου, Τ: 2310 942289) Πα 18 & Σα 19/4 Π. Θεοχαρίδης, Β. Πρατσινάκης, Ά. Ζήση, Μ. Φραγκούλη, Σ. Αβραμίδου, Μ. Δε 21 & Μ. Τρ 22/4 Αντώνης Καλογιάννης
Βεντέτα (Εθν. Αμύνης 3, Τ: 2310 234973) Τρ έως Σα Χρ. Μητρέντζης, Δάνης, Δ. Παγιούρα, Δημήτρης. Ποτό 10­, φιάλη 100­
Δέκα Βήματα στην Άμμο (Αιμ. Ριάδη 7, Ευζώνων, Τ: 2310 852571) Κάθε Πα & Σα έντεχνη μουσική
Δίχορδο (Αλ. Παπαναστασίου 90 & Μπότσαρη, T: 2310 988046) Τρ έως Κυρ Νίκος Φλωρινιώτης, Νίκος Καραφώτης, Σοφία Αρβανίτη12­, φιάλη 110­ (απλή), φιάλη κρασί 60­
Eλίτ καφενείον (Πλ. Ναυαρίνου 14, Τ: 2310 228808) Κάθε Πα-Σα The GANG Live unplugged nights
Ζώγια (Κομνηνών 18, 1oς όροφος, Τ: 2310 244702) Κάθε Σα «Το Τριπλό Κλικ»: Γ. Κίγκος (τραγούδι), Η. Σαμαράς (μπουζούκι), Η. Μιχαηλίδης (κιθάρα), ώρα έναρξης 22.30, Κάθε Τε Βραδιά flamenco με τους Vuelta Gitana Θ. Νάτσης (κιθάρα), Γ. Ξανθόπουλος (κρουστά), Ε. Τσιτσίνια (χορός), Maria del Transito (χορός), ώρα έναρξης 22.00
Καφωδείο Ελληνικό (Ιουστινιανού 3, T: 2310 237016) Πα 18/4 Φωτεινή Βελεσιώτου, Λάρρυ Χαριτίδης, Μάκης Πάντσιος, εισιτήριο 3­, Σα 19/4 Κώστας & Μανώλης Πρατσινάκης, εισιτήριο 3­
Κόκκινο Βελούδο (Αριστοτέλους 24, δίπλα από τα ΕΛΤΑ, Τ: 2310 231332) Κάθε μέρα live συγκροτήματα, Κάθε Σα Velvet live, back to 80’s, Κάθε Τε Soas, funk,soul, disco, rock, Kάθε Πε White Chocolate, r ‘n ‘b night, Κάθε Πα Παναγιώτης Δόβας Εναλλάξ Band , ελληνική έντεχνη & rock μουσική, ώρα έναρξης 23.30
Κουτί (Λαγκαδά 59, δωδεκαόροφες, Τ: 2310 515172) Κάθε Πε live συγκροτήματα
Λαϊκά Προάστια (Αιγαίου & Κηφισίας 33, Εμπορικό Κέντρο, Τ: 2310 310147) Κάθε Πε-Σα έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα με τους Φ. Καζάρα, Αλ. Κιζιρίδη, Ευγενία Μαυρομάτη, καλ. διεύθυνση Γ. Κανακάρη, ώρα έναρξης 23.00
Μικρό Θέατρο (Αντ. Καμάρα 3, ΧΑΝΘ, Τ: 2310 232799) Κάθε Τε «Ανοικτή Πρόβα»: Κ. Θεοδώρου & guests, ώρα έναρξης 21.30, είσοδος ελεύθερη
Moυσική Σκηνή Fix (26ης Οκτωβρίου 15, Τ: 2310 514666) Πα έως Σα Κώστας Χατζής, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντωνία Χατζίδη. Ποτό στο μπαρ 15­, φιάλη 150 (απλή με κρύο πιάτο)
Μουσική Σκηνή Live (Αγ. Δημητρίου 135 & Υπ.Φ.Δραγούμη 24, Τ: 2310 960960) Τρ-Κυρ Ζωντανή μουσική, Κάθε Τρ Ladies Night. Ποτό 7­, Φιάλη 70­ (απλή), 80­ (σπέσιαλ)
Μουσικό Ουράνιο Τόξο (Αλοννήσου 8 & Σιδηροκάστρου, Τούμπα, Τ: 2310 925030) Τε έως Σα ζωντανή ελληνική μουσική
Μουσικοί Ορίζοντες (Ολυμπιάδος 102, Τ: 2310 200818) Κάθε Τε παραδ. μουσική, Πε - Σα Χρ. Μπαμπαριός, λαϊκά και ρεμπέτικα
Ντέφι (Λυκούργου 3, Λαδάδικα, T: 2310 530777) Κάθε Πε - Σα & Κυρ μεσημέρι. Κώστας Βουτυράς, Θεοδώρα Νταλγκά
Ξυλουργείο Μύλου (Ανδρ. Γεωργίου 56, πληροφορίες: 6974 940550) Πα 18/4 Lynyrd Skynyrd Special Tribute, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 10­, Σα 19/4 Τhe Bullets, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 10­, Κυρ 20/4 Μιχάλης Σιγανίδης και οι Φ.Μ.Σ. (Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη), ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 20­
Παράλληλος Café Gallery (Πλούτωνος 28 & Γ. Παπανδρέου, T: 2310 428724) Κάθε Πα-Σα Κ. Γαρυφαλάκη (τραγούδι), Α. Χαρίτος (τραγούδι-κιθάρα), Π. Παυλίδης (πιάνο-πλήκτρα), Λ. Πλιάμπας (κρουστά). Ποτό 10­
Παρασκήνιο (28ης Οκτωβρίου 44, Τ: 2310 842055) Τρ έως Σα Μ. Δημελής, Κ. Σαββόπουλος, Β. Γιαννακίδου, Κ. Αμπατζίδου. Ποτό στο μπαρ 7­, φιάλη 70­ (απλή)
Πλατώ (Γιάννη Αγγέλου 14, T: 2310 321389) Πα 18 & Σα 19/4 Bασίλης Λέκκας, Φώτης Θεοδωρίδης, Έλενα Δεληχρήστου
Πριγκηπέσσα (Φιλικής Εταιρίας 5, Τ: 2310 273542) Τε - Κυρ Δημήτρης Μυστακίδης, Δημήτρης Σφίγγος, Κυρ 20/4 Αφιέρωμα στους Σμυρνιούς συνθέτες του Ρεμπέτικου, Μ. Δε 21/4 Φλώρος Φλωρίδης, Βαγγέλης Τσοτρίδης (κιθάρα), Νεκτάριος Καρατζής (μπάσο) & guest, ώρα έναρξης 22.30, εισιτήριο 10­
Πρόβα (Καλαποθάκη 6, T: 2310 260484) Κάθε Σα & γιορτές Ελ. Διαβάτη, Μ. Κατσαράκης, Ντ. Γιακουμάτου, Μ. Τσομπανίδης, Στ. Μαναβάκης, Χρ. Κουτσός, ώρα έναρξης 23.00, Κάθε Πε Κώστας Πρατσινάκης, ώρα έναρξης 23.00
Προπύλαιον cafe piano bar (Επταπυργίου 130, Άνω Πόλη, Τ: 2310 202495) Τε έως Κυρ Ελβίρα (φωνή), Γρ. Γκερτσάκης (φωνή, κιθάρα), Χρ. Πουλιούδης (κιθάρα), Μ. Πετεινάρης (πιάνο), ώρα έναρξης 22.15, ποτό 8­, φιάλη 80­ (απλή)
Ρεμπετάδικο (Λ. Γεωργικής Σχολής 132, περιοχή αεροδρομίου, T: 2310 471362) Πα έως Κυρ Χρ. Πετρίδης και Λαϊκό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ώρα έναρξης 23.00, ποτό 10­, φιάλη 90­ (απλή)
Ρεμπέτ Ασκέρ (Τομπάζη 4, Τ: 2310 865001) Τρ έως Σα έντεχνα και λαϊκά από νεανικό σχήμα. Κάθε Τρ Φοιτητική βραδιά, Κάθε Τε ladies nights, Κάθε Πε 60’s & 70’s
Ρετρό (Αγν. Στρατιώτου 66, Πολίχνη, Τ: 2310 663960) Πε έως Σα λαϊκό προγραμμα
Σαράι (Γ. Λαμπράκη 23, Τ: 2310 943833) Κάθε Πα & Σα Γ. Λίζος & Ακροβάτες, Κάθε Πε Καίσαρας (λαούτο), Β. Κόντος (κιθάρα), Σ. Αμπατζίδης (πιάνο), Χ. Βορεάδης (κρουστά), ώρα έναρξης 22.00, ποτό 8­
Τ’ απόβραδο (Ισιδώρου 19, Γ. Λαμπράκη, Τ: 2310 900242) Κάθε Πε-Σα έντεχνα, ρεμπέτικα, λαϊκά
To Bυζάντιο II (Δόξης 5, Τ: 2310 551400, 6973 537373) Πε έως Κυρ Τζένη Βάνου, Κ. Μάνος, Β. Παπαβασιλείου, Τ. Μέλιου, Σούζυ, Ε. Καραβασίλη. Ποτό στο μπαρ 8­, φιάλη 90­ (απλή)
Το Μουσείο (Κατούνη 11 & Μητροπόλεως, Τ: 2310 555267) Κάθε Πε Κ. Φαλκώνης, Ε. Σιαμαντά, Γ. Σημαδόπουλος, Κάθε Πα & Σα Ε. Σιαμαντά, Δ. Ζιάκουλης, Γ. Σημαδόπουλος, Χ. Γερμένογλου
Υδρόγειος (26ης Οκτωβρίου 33, Τ: 2310 516515) Σα 19/4 Amorphis, Poison Black
Χάλυ Γκάλυ live (Λασκαράτου 3 & Θάλητος, Ποσειδώνιο, T: 2310 429580) Τε έως Κυρ (Κυρ. από τις 19.00). Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 90­ (απλή)

Η Greenpeace ρωτάει, τα κόμματα απαντάνε

Αποδέσμευση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, προώθηση των τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κλιματικές αλλαγές οι κεντρικοί άξονες των ερωτήσεων της Greenpeace προς τα κόμματα του Κοινοβουλίου
Όσον αφορά στις απαντήσεις, αυτές δημοσιοποιήθηκαν στο site της Greenpeace στις 12 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες αφότου τέθηκαν τα δέκα κρίσιμα ερωτήματα στα κόμματα, ένα μήνα περίπου μετά τις μαζικές πυρκαγιές και λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Μπορεί τα ποσοστά δημοτικότητας των πολιτικών να αλλάζουν, οι απόψεις των κομμάτων όμως παραμένουν σχετικά σταθερές και μας γίνονται εδώ γνωστές από τις απαντήσεις των τεσσάρων κομμάτων που ερωτήθηκαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.). Η Green-peace είχε ενημερωθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι το ερωτηματολόγιο είχε προωθηθεί στους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, αλλά μέχρι τη στιγμή που δίνονταν στη δημοσιότητα οι απαντήσεις η οργάνωση δεν είχε λάβει κάποια απάντηση. Πέρασαν αρκετοί μήνες από τη δημοσιοποίηση αυτών των ερωτο-απαντήσεων. Η ανάγνωση όμως των θέσεων των κομμάτων καθώς και ο τρόπος διατύπωσης αυτών των θέσεων συνεχίζουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Τις ερωτήσεις και απαντήσεις μπορείτε να διαβάσετε στο site της Greenpeace, www.greenpeace.org/greece (βλέπε Κέντρο Τύπου, Δελτία Τύπου, Σεπτέμβριος).
Μουσειακά και εκπαιδευτικά προγράμματα: Συνεχίζονται στον Πολυχώρο Τέχνης Villarte τα «Μουσειακά και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία». Τα προγράμματα έχουν εκπονηθεί και παρουσιάζονται από ειδικούς εκπαιδευτικούς, μουσειοπαιδαγωγούς, ιστορικούς τέχνης και αρχαιολόγους και τελούν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Συγκεκριμένα τα προγράμματα που λειτουργούν έχουν τους εξής τίτλους: «Μελωδίες & εικόνες», «Το έδαφος στηρίζει τη ζωή», «Ανακαλύπτω την πόλη μου», «Παράδεισος η γη μας», «Μουσικό παραμύθι: Η Χιονάτη & οι 7 Νότες», «Ζω με τη μουσική» και «Ψηφιδωτά & περγαμηνές». Τα προγράμματα συνδυάζουν την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία καθώς μετά την ολοκλήρωσή τους ακολουθεί πικ-νικ στον κήπο του Villarte. Πληροφορίες: 2310 422885, 422742, www.villarte.gr
Θεατρικό Εργαστήριο Κ.Θ.Β.Ε.: Ολοκληρώνεται η πρώτη περίοδος λειτουργίας του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το Θεατρικό Εργαστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο με στόχο τη θεωρητική και πρακτική μελέτη θεατρικών κειμένων μέσα από διαφορετικές σύγχρονες υποκριτικές προσεγγίσεις. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται και ο 3ος κύκλος παρουσιάσεων, ο οποίος προσπαθεί να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει μέσα από τα κείμενα του Ευριπίδη, του Ρακίνα και του Παπαγεωργίου τον τραγικό έρωτα Φαίδρας και Ιππόλυτου. Οι ανοιχτές παρουσιάσεις στο Υποσκήνιο του Βασιλικού Θεάτρου θα πραγματοποιηθούν στις 18/4 (22.00), στις 19/4 (15.00 και 21.00) και στις 20/4 (15.00 και 21.00). Πληροφορίες: www.ntng.gr
Ανοιχτές ακροάσεις: Το Θέατρο Σοφούλη πραγματοποιεί ακρόαση ηθοποιών για τις ανάγκες των παραγωγών της νέας θεατρικής χρονιάς (2008-2009). Οι ενδιαφερόμενοι ηθοποιοί με ικανότητες χορού και τραγουδιού, καλούνται να στείλουν τα βιογραφικά τους στο info@theatrosofouli.gr. Πληροφορίες: 2310 423925, www.theatrosofouli.gr. Σε αναζήτηση νέων συνεργατών είναι και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το οποίο θα χρειαστεί νέους και νέες απόφοιτους δραματικών σχολών κάτω των 35 ετών για τις χειμερινές του παραγωγές της περιόδου 2008-2009. Οι ενδιαφερόμενοι θα εξεταστούν στο χορό, στο τραγούδι και σε ένα μονόλογο δικής τους επιλογής, στις 22/4 στην αίθουσα δοκιμών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο Γραφείο Παραγωγής του Κ.Θ.Β.Ε. Τ: 2310 266039 και 270398
Παρουσιάσεις του Ι.Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ: Το Ι.Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ διοργανώνει παρουσιάσεις κάθε Τετάρτη, 19.00-21.00 στο Press Room, στο κτίριο στην οδό Τσιμισκή 14. Οι παρουσιάσεις που ακολουθούν είναι οι εξής: 7/5: Αναδρομική παρουσίαση του φωτογραφικού έργου του Τάσου Σχίζα από το περιοδικό «Φωτογραφικό είδωλο», 14/5: Πορεία για έναν άλλο τόπο και χρόνο στη φωτογραφία από τον Βασίλη Καρκατσέλη, 21/5: Επεξεργασία αρχείων Raw με το Capture One 4 και παρουσίαση: Ψηφιακές πλάτες Phase One από τον Χρήστο Κήττα (εταιρεία Fotovision), 28/5: Συζήτηση και προβολή ταινιών των Σταύρoυ Δαγτζίδη «Saga», «On the road» και του Μάκη Μουρατίδη «Pathway of time», 4/6: Παρουσίαση του έργου του Θανάση Ράπτη με παράλληλη προβολή και συζήτηση, 11/6: Η προσωπική ματιά από τον Δημήτρη Τριανταφύλλου. Πληροφορίες: 2310 260200
Διαγωνισμός φωτογραφίας: Η Φοιτητική Εβδομάδα διοργανώνει διαγωνισμό με θέμα: «Με τα μάτια στραμμένα στον άλλο» στον οποίο δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι φωτογραφίες θα εκτεθούν το διάστημα 19-25 Μαΐου, σε χώρο που θα καθοριστεί. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να παραδοθούν έως τις 10 Μαΐου στη γραμματεία της Φοιτητικής Εβδομάδας (Κτίριο Διοίκησης). Πληροφορίες: www.fititikiweek.gr
Υποτροφίες από το Ίδρυμα Μιχαήλ Λάσκαρη: Το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Λάσκαρη, το οποίο χορηγεί υποτροφίες για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας στην Ελλάδα, δέχεται αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009. Οι υποτροφίες περιλαμβάνουν όχι μόνο τα δίδακτρα, αλλά και το διδακτικό υλικό, και έχουν διάρκεια ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης για επόμενα έτη, αρκεί ο υπότροφος να δείχνει συνέπεια και επιμέλεια στη μελέτη του. Καλύπτουν όλα τα επίπεδα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, από αρχάριους μέχρι και Proficiency και αφορούν όλες τις ηλικίες, αρκεί ο υποψήφιος να έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του. Προτιμούνται οι υποψήφιοι που μπορούν να αποδείξουν την ανεπάρκεια εισοδημάτων τους ή των γονέων τους για τη δαπάνη σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το Ίδρυμα δίνει φέτος την ευκαιρία σε 170 ενδιαφερόμενους να κερδίσουν μία υποτροφία, αρκεί να συμπληρώσουν μια αίτηση μέχρι τις 13 Ιουνίου. Πληροφορίες: 210 7299171-2 ή στην ιστοσελίδα www.lascaristrust.gr.
Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου 2008: Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) προκηρύσσει διαγωνισμό για τα Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου, ένα για ταινία μεγάλου και ένα για ταινία μικρού μήκους. Πρόκειται για ένα θεσμό που απευθύνεται σε νέους κυρίως δημιουργούς και φιλοδοξεί να τους ωθήσει να στραφούν προς την ελληνική λογοτεχνία. Φέτος, οι υποψήφιοι καλούνται να ανατρέξουν στο έργο του Μ. Καραγάτση και να διασκευάσουν κάποιο από τα διηγήματα ή μυθιστορήματά του σε σενάριο. Το ΕΚΕΒΙ θα επιβραβεύσει με 7.000­ ένα σενάριο ταινίας μεγάλου μήκους και με 3.000­ ένα σενάριο ταινίας μικρού μήκους. Υποβολή συμμετοχών: 1-15 Ιουλίου. Περισ-σότερες πληροφορίες: www.ekebi.gr και στο 210 9200337

Την Κυριακή το πρωί είχε πάρτι γενεθλίων ο ανιψιός μου.

Μπορείτε να βρείτε πέντε από τις καλεσμένες, τι δώρο του έφεραν και ποια συνταγή ζήτησαν από τα φαγητά που έφαγαν;

• Η Βάσω ζήτησε τη συνταγή από την πίτσα

• Αυτή που έφερε το κοστούμι ήθελε τη συνταγή από την πρασόπιτα

• Η Δέσποινα είναι η γειτόνισσα

• Η Ρούλα δεν είναι η γιαγιά

• Η Μαρία έφερε τη σκηνή

• Η γυναίκα που έφερε το σετ ποδοσφαίρου ήταν η φίλη

• Τη συνταγή της κολοκυθόπιτας την ήθελε η θεία

• Οι πέντε γυναίκες ήταν: αυτή που ήθελε τη συνταγή της σπανακόπιτας, η Ρούλα, η νονά, αυτή που ήθελε συνταγή της κολοκυθόπιτας και αυτή που έφερε το ποδήλατο



Στείλτε τις λύσεις με fax (2310288270) ή με e-mail (ki@citymedia.gr) και κερδίστε δώρα. Δεκτές λυσεις μέχρι τη Πέμπτη 1 Μαίου

Ζώδια 18-24 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ
Επιτέλους αποφασίζετε να αφήσετε τον εγωισμό σας στην άκρη και να συνεργαστείτε με το σωστό τρόπο στον επαγγελματικό σας τομέα. Το τέλος της εβδομάδας σας προσφέρει αποκαλύψεις. Το παρελθόν προκαλεί προβλήματα στα αισθηματικά σας. Εστιάστε σε αυτά.

ΤΑΥΡΟΣ
Κάποιες κοινωνικές σας εμφανίσεις, μπορεί να αποφέρουν κέρδη στον επαγγελματικό σας τομέα. Εκμεταλλευτείτε τις στο έπακρο. Ένα τρίτο πρόσωπο φέρνει τη ζήλια μέσα στη σχέση σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε όσο γίνεται την ψυχραιμία σας. Τα οικονομικά σας θέλουν σωστή διαχείριση.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Όσα περισσότερα μαθαίνετε για κάποιον τομέα που σας ενδιαφέρει, τόσο πιο ικανοποιημένοι νιώθετε με τον εαυτό σας. Ασχολείστε με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει μετά από καιρό και αυτό φέρνει για λίγο την ηρεμία στη σχέση σας. Η στάση σας στα επαγγελματικά προκαλεί προβλήματα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Αν λειτουργείτε παρασκηνιακά στον επαγγελματικό τομέα, θα προκαλέσετε προβλήματα στο τέλος της εβδομάδας. Στα αισθηματικά θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτή που καταβάλλετε για να πάνε όλα όπως τα θέλετε. Οι μέρες είναι ιδανικές για να τις αφιερώσετε στον εαυτό σας.

ΛΕΩΝ
Οι πρώτες μέρες της βδομάδας σας προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση. Οι αδέσμευτοι βρίσκετε πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση αλλά και για φλερτ. Οι δεσμευμένοι μη βιαστείτε να συγχωρέσετε το ταίρι σας για κάτι που έκανε. Αφήστε τον να σας αποδείξει την μεταμέλειά του.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Μια διαφωνία ξεσπάει μέσα στο οικογενειακό σας περιβάλλον και δυστυχώς, είστε στο επίκεντρο. Διαχειριστείτε το πρόβλημα με διπλωματία. Ανοίξτε την καρδιά σας στο πρόσωπο που σας ενδιαφέρει. Θα κάνει καλό και στους δυο σας. Το ένστικτό σας σάς οδηγεί σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά.

ΖΥΓΟΣ
Με μεγάλη εύνοια ξεκινάει αυτή η εβδομάδα και με πολλές ευκαιρίες για να ξεκινήσετε με κάτι νέο στη ζωή σας. Όσο πιο κοντά έρχεστε με το ταίρι σας, τόσο πιο όμορφα θα περάσετε οι δυο σας. Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση στα επαγγελματικά, ζυγίστε προσεκτικά τα πράγματα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η υπομονή που δείξατε το τελευταίο διάστημα θα ανταμειφθεί με τον καλύτερο τρόπο. Τα αισθηματικά σας πηγαίνουν εξαιρετικά και επιτέλους νιώθετε ήρεμοι μετά από πολύ καιρό. Ο επαγγελματικός τομέας σας προσφέρει έντονες συγκινήσεις και εσείς αφοσιώνεστε με πάθος.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Κατάλληλες συνθήκες για να ‘ρθείτε και πάλι κοντά με πρόσωπα που έχετε χαθεί το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αυτή την εβδομάδα. Οι αδέσμευτοι ευνοείστε πολύ, με κάτι κεραυνοβόλο που έρχεται να σας αναστατώσει τη ζωή. Η αυτοπεποίθησή σας σάς κάνει να λάμπετε στον επαγγελματικό τομέα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ήρθε η ώρα να εστιάσετε στην καριέρα σας. Αυτή εβδομάδα σας δίνει όλες τις ευκαιρίες για να πάρετε τις αποφάσεις σας, όσο δύσκολες ή επίπονες είναι αυτές. Ο αυτοσεβασμός θα σας βοηθήσει ν’ αντεπεξέλθετε σε κάποιες δυσκολίες που εμφανίστηκαν τελευταία στη σχέση σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Νέες γνωριμίες φέρνουν νέα δεδομένα στην ζωή σας. Κάποιες από αυτές ίσως γίνουν δυνατές φιλίες με την πάροδο του χρόνου. Μην αφήνετε τα προσωπικά σας να επηρεάζουν την παραγωγικότητά σας στη δουλειά, γιατί θα χάσετε πολύτιμο χρόνο, κάνοντας λάθη που μπορεί να σας κοστίσουν.

ΙΧΘΕΙΣ
Ένα πρόβλημα σε μια σχέση βγάζει στην επιφάνεια την πραγματική της υπόσταση. Όσο και αν δεν σας αρέσει, συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι κάποιος είναι ανώτερός σας στον επαγγελματικό χώρο και δείξτε του σεβασμό. Βρείτε χρόνο να ακούσετε και να συμπαρασταθείτε στο ταίρι σας τώρα που σας χρειάζεται.