Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2007

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Ενός λεπτού σιγή

(ο τίτλος είναι δάνειο από ποίημα του κύριου Ντίνου)


Στο σπίτι απλωνότανε μια βαριά ησυχία. Από τις λίγες φορές που τα ηχεία έμειναν βουβά να παρακολουθούν τις κινήσεις μου. Είχα απορροφηθεί στο διαχωρισμό τι κρατάω και τι πετώ, στο ξεσκαρτάρισμα παλιών σημειώσεων, μια από τις φορές που είχα αποφασίσει να καθαρίσω το γραφείο, να αδειάσω τα συρτάρια, σε μια γενναία προσπάθεια να ταξινομήσω το χάος.

Στην αρχή ξεκίνησε καλά... έπινα γερές γουλιές από το αρωματικό τσάι, ξεδιάλυνα το τοπίο από τη χαρτούρα που κατά καιρούς είχα συγκεντρώσει. Αποκόμματα από εφημερίδες, σελίδες κομμένες από κάποιο περιοδικό, σημειώματα που πρόχειρα είχα στήσει σε μια από τις πολλές προσπάθειες που έκανα παλιότερα να καταγράψω στιγμές, να διασώσω επιλεκτικά μνήμες, που αποχρωμάτιζαν μια καθημερινότητα που είχε παρέλθει. Ήταν οι εποχές της αναζήτησης. Η απόπειρα να καταγράψεις τα συναισθήματα που προέκυπταν από μια εικόνα, κρατώντας ντεμέκ τις αποστάσεις από τα γεγονότα.

Στα χέρια μου έπιασα ένα σχεδιάγραμμα, κάποιοι δρόμοι, σημειώσεις ποιο λεωφορείο να πάρω, πού να κατέβω και από πίσω διάβασα: «... πόσο φρικτό είναι να γεννιέσαι, να μεγαλώνεις και να πεθαίνεις στον ίδιο πίνακα ζωγραφισμένο στα 1600 με 1700 που κρέμεται σήμερα σε κάποιο μουσείο. Πόσο δυστυχισμένες πρέπει να είναι οι μοναχικές φιγούρες, τα κομμάτια των άψογων συνθέσεων μέσα σε αυτούς τους εντυπωσιακούς πίνακες. Καταδικασμένες πάντα να αντικρίζουν το ίδιο τοπίο».

Θυμήθηκα... Ήταν Χριστούγεννα και ήμουν μέσα σε μια βαθιά μαυρίλα, που ο τότε παιδιαρίζων εγωισμός αρνούνταν πεισματικά να παραδεχθεί ό,τι προέκυπτε από ένα χωρισμό. Μια φυγή, μια εγκατάλειψη από το προσωπικό πεδίο της μάχης. Σε ένα μουσείο μιας ευρωπαϊκής πόλης μπροστά σ’ ένα ζωγραφικό πίνακα που απεικόνιζε μια σύγκρουση στρατευμάτων, εγώ τυφλωμένος ανακάλυπτα αόρατες λεπτομέρειες και ομοιότητες με μια προσωπική μου περίπτωση και με τη συνειδητή αντίδραση του «είμαι καλά, δεν συμβαίνει τίποτα», κατέγραφα τις βουβές σκέψεις πίσω από λέξεις, σε ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα.

Συνήθως στις γιορτές, αυτές οι μνήμες που περιέχουν τις απώλειες ζωντανεύουν και εντελώς ύπουλα έρχονται να απαιτήσουν το μερίδιό τους. Τη χαρά που κάποτε σου είχαν μαγειρέψει την απαιτούν να την πάρουν πίσω τοκισμένη τοκογλυφικά. Και ως γνωστόν, όποιος μπλέκει σ’ αυτά τα κυκλώματα δίνει χωρίς σχεδόν ποτέ να ξεχρεώνει.

Στα χρόνια που συγκέντρωνα αναμνήσεις, έμαθα να μην πάω κόντρα στα συναισθήματα, όταν εννόησα ότι το να μην τα παραδέχομαι ή να προσπαθώ βίαια να τα αλλάξω, ιδιαίτερα σε περιόδους γιορτών, για να εναρμονιστώ με το γενικότερο κλίμα, με έκαναν να νιώθω πολύ χειρότερα.

Ενώ λες ότι κάποια κομμάτια χάθηκαν, έφυγαν από πάνω σου, έρχονται στιγμές που ανακαλύπτεις ότι πήραν μαζί τους και δικά σου πράγματα και σου άφησαν λογιών-λογιών λακκουβίτσες. Όπως τα μέρη που σε εγκατέλειψαν και από τα οποία δεν γυρνάς ποτέ. Είναι ένα σπίτι, ένας άνθρωπος, ένα παγκάκι, μια πόλη, οι πλάκες ενός πεζοδρομίου, ένα πεζούλι, μια μυρτιά που πά-ντα θα κουβαλάς μαζί σου. Η ανάμνηση του χώρου που κάτι συνέβη, εκεί που περπάτησες ή κάθισες, εκεί που ήξερες ότι ήταν η κουμπότρυπα που κουμπώνει το κουμπί σου. Αυτή η μνήμη δεν σβήνει ποτέ κι ας τη θολώσανε κάποιες άλλες λεπτομέρειες.

Φτύνω τον κόρφο μου και μακαρίζω την τύχη που με ευνόησε να νιώθω τόσο γεμάτος με τις λακκούβες που κουβαλώ, που τελικά δεν κατάφερα να πετάξω από πάνω μου τα παλιά σημειώματα. Ποτέ δεν αναπληρώνεις κάτι που δένει αρμονικά μαζί σου. Ποτέ δεν αντικαθίστανται οι φίλοι, οι μορφές που κάποτε λάτρευες, τα αγαπημένα βι-βλία, κάποια κομμάτια θα σέρνονται μαζί σε κάθε μετακόμιση.

Εσείς που βρήκατε τον άνθρωπό σας / κι έχετε ένα χέρι να σας σφίγγει τρυφερά, / έναν ώμο ν’ ακουμπάτε την πίκρα σας, / ένα κορμί να υπερασπίζει την έξαψή σας, / κοκκινίσατε άραγε για την τόση ευτυχία σας, / έστω και μια φορά; / είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή / για τους απεγνωσμένους;

(Ν. Χριστιανόπουλος)

by σπύρος σαρανταένας

Να τα πούμε; Σαν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία…

Ένα κάποιο φάντασμα του παρελθόντος: Θυμάσαι εκείνο το αγόρι με τα ξαναμμένα, κόκκινα μάγουλα και τα μάτια που έλαμπαν όταν ξυπνούσε κι έβλεπε πίσω απ’ το τζάμι το χιόνι να έχει στρώσει άσπρο σεντόνι στους δρόμους και τις αυλές; Μετά, ντυμένο με σκούφο, κασκόλ τυλιχτό στο λαιμό και γάντια, να φτιάχνει χοντρομπαλά χιονάνθρωπο με καρότο για μύτη, μαζί με τη μικρή του αδερφή κι ύστερα να παίζει χιονοπόλεμο με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς; Να τριγυρνάει με τον καλύτερό του φίλο και συνομήλικο στους παγωμένους δρόμους της πόλης και να λέει τα κάλαντα παραμονή Χριστουγέννων; Να επιστρέφει στο σπίτι, που είναι όλα ζεστά και το δέντρο των Χριστουγέννων στολισμένο σε μια γωνιά, η μητέρα να μαγειρεύει και να ετοιμάζει γλυκά, ο πατέρας να έρχεται απ’ έξω κουβαλώντας κι άλλα καλά; Και την επόμενη μέρα, Χριστούγεννα, να μαζεύονται οι πιο κοντινοί συγγενείς, οι θείοι, οι θείες και τα ξαδέρφια, ο παππούς και η γιαγιά, για το γιορτινό τραπέζι και να ανταλλάσσουν φιλιά και ευχές, να δίνουν πακέτα με δώρα στα παιδιά; Nα τρώνε και να πίνουν τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους και λέγοντας οι μεγάλοι παλιές ιστορίες για τότε που ήταν παιδιά; Αλλά και τωρινές ιστορίες για κάποια αστεία και απίθανα πράγματα που έκαναν ή είπαν τα δικά τους παιδιά;

Τα χρόνια περάσανε και το αγόρι μεγάλωσε. Σπούδασε, έγινε άντρας, βρήκε μετά μια καλή δουλειά με πολλά λεφτά, και μια γυναίκα που την αγάπησε και τον αγάπησε, παντρεύτηκαν κι έκαναν δύο παιδιά. Στις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προσπαθούσαν να διατηρήσουν ακόμα ένα κλίμα οικογενειακής γιορτής, όπως παλιά. Αλλά οι καιροί και τα ήθη άλλαζαν σιγά-σιγά…

Προς το παρόν: Τώρα ο άντρας αυτός έχει χωρίσει και δεν ζει πια μαζί με τα παιδιά του. Τα αγαπάει βέβαια και τα νοιάζεται πάντα και πληρώνει με το παραπάνω τα έξοδά τους. Τους στέλνει δώρα, όσο πιο ακριβά μπορεί στις γιορτές και τους τηλεφωνεί για τις ευχές. Ο ίδιος λείπει συνεχώς σε επαγγελματικά ταξίδια σ’ όλον τον κόσμο, κάνοντας μια σπουδαία καριέρα και μια μεγάλη περιουσία. Έχει για σύντροφό του μια νέα γυναίκα που ζει σαν κι αυτόν και συναντιούνται όποτε μπορούν, κάνοντας συνήθως ολιγοήμερα ταξίδια αναψυχής ή και εργασίας, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Τα παιδιά του μεγαλώνουν με τη μητέρα τους και με γκουβερνάντες που τα προσέχουν και τα βοηθούν στη μελέτη τους, όταν εκείνη εργάζεται ή απουσιάζει για να ζήσει και τη δική της προσωπική ζωή, όπως δικαιούται.

Τα Χριστούγεννα όμως τα περνούν πάντα μαζί της, ενίοτε και με κάποιους συγγενείς, αν βολέψει, παππού και γιαγιά, θείες και θείους από το δικό της σόι. Αλλά ο άντρας αυτός υποσχέθηκε φέτος στα παιδιά του ότι τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων θα την περάσει οπωσδήποτε μαζί τους, όπως εκείνα θέλουν και όπου θέλουν. Μόνο που αυτή τη φορά δεν βρήκε και τόσο θερμή ανταπόκριση η υπόσχεσή του από τη μεριά τους…

Ένα κάποιο φάντασμα του μέλλοντος: Χρόνια αργότερα ο άντρας αυτός έχει πεθάνει και τα παιδιά του έχουν μεγαλώσει κι έχουν κάνει δικά τους παιδιά. Τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται πια όπως κάποτε. Η κάθε μικρή οικογένεια κάνει -κι αν κάνει- τα δικά της, όπως συνηθίζεται: ανταλλάσσει «άχρηστα» δώρα (αφού τα παιδιά πια τα έχουν όλα όποια στιγμή τα θελήσουν), συμμετέχει σε πλούσια γεύματα (όπου τα περισσότερα εθιμοτυπικά εδέσματα μένουν αφάγωτα, αφού τα παιδιά είναι πια χορτασμένα), φεύγει ταξίδια για δημοφιλείς προορισμούς της μόδας στο εξωτερικό (ή στο εσωτερικό, για χειμερινό - ορεινό τουρισμό).

Όπως και να ’χει όμως, τα παιδιά, όπως και τα εγγόνια εκείνου του άντρα δεν έχουν καμιά σταθερή ανάμνησή του από τις παλιές μέρες των Χριστουγέννων. Κι έτσι, σε αυτές τις γιορτές δεν τον μνημονεύουν ποτέ -σαν εκείνος να μην υπήρξε ποτέ. Ούτε και το παλιό, καλό οικογενειακό πνεύμα των Χριστουγέννων…

by σωτήρης ζήκος

Μήπως είμαι τρελός,

Μπορεί μεθαύριο να προστεθώ κι εγώ στις ορδές των βακτηριούχων περηφάνων γηρατειών μας και να κυνηγάω τον κάθε αρμόδιο όπως οι Αχαρνής τον Δικαιόπολι. Προς το παρόν όμως, το διασκεδάζω!


Το μεγάλο καλό με τη χώρα μας, δεν είναι ούτε οι κάμποι, ούτε τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά, ούτε καν ο Γυφτοχαζόπουλος ή η Ρούλα κι η Ξερούλα.

Το μεγάλο καλό είναι ότι, παρά τα ξόμπλια αυτά, στη καρικατουροχώρα τούτη κανείς δεν πλήττει εύκολα. Γι’ αυτό και οι Έλληνες αγαπάνε τη ζωή. Γι’ αυτό και δεν μελαγχολούμε, δεν το ρίχνουμε στο αλκοόλ και τα βαρβιτουρικά, δεν αυτοκτονούμε ή ακόμη και αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να πάρουμε μια τούρτα, γιαούρτια και αυγά, και να γιαουρτώνουμε, όπως στο Βέλγιο και στη Γαλλία, τους δημοσίους άνδρες μας.

Μα, ποιος άλλος τάχα θα μπορούσε να μας εγγυηθή τόσο γέλιο, τόσο βίτσιο και τόσο παράλογο, όσο η δημόσια ζωή μας;

Να, πάρτε το ασφαληστρικό.

Εγώ από οικονομικά δεν σκαμπάζω, ούτε ξέρω ποια είναι τα υγιά ταμεία, και ποια τα φιλάσθενα, ούτε πώς κατήντησαν εκεί, ούτε και πόσο βαθειά θα πρέπη να φτάση «το μαχαίρι στο κόκκαλο» (ποιο κόκκαλο, δηλαδή, στην Ελλάδα τα κόκκαλα υπάρχουν μόνο στον Εθνικό Ύμνο. Όλα τα άλλα εδώ, ιστορία, πολιτική, οικονομία, πράξη και θεωρία, δεν έχουν ερειστικό σύστημα, είναι ένας μαλακός και γελατινώδης γλοιώδης αχταρμάς ακαθορίστου ποιού).

Μπορεί το θέμα να εξερράγη ως χειμερία νάρκη (την άλλη νάρκη εννοώ, όχι την πολιτισμική μας κατάσταση), ή μπορεί το πρόβλημα να έχη φτάσει στο ως εδώ και μη παρέκει, δεν αντιλέγω. Ή μπορεί μεθαύριο να προστεθώ κι εγώ στις ορδές των βακτηριούχων περηφάνων γηρατειών μας και να κυνηγάω τον κάθε αρμόδιο όπως οι Αχαρνής τον Δικαιόπολι. Προς το παρόν όμως, το διασκεδάζω!

Διασκεδάζω με τον υπουργό που έκανε ό, τι και πολλοί άλλοι Έλληνες (δηλαδή, μετέτρεψε τη δουλεία σε φιλανθρωπία, «φιλοξενώντας» εδώ μία οικογένεια ανεστίων μεταναστών) στο «αναψυκτήριό» του. Ε, ναι, είπατε τίποτε; «Αναψυκτήρια», λέει, τα σπίτια στο Κορωπί, «έτσι εκδίδονται οι άδειες»! Ε, ναι, φυσικά, σε τέτοιο «τόπο χλοερό και τόπο αναψύξεως». Κι ούτε ένας αρμόδιος δεν βρέθηκε να εξαναστή και να τα διερευνήση αυτά τα αναψυκτήρια, ούτε ένας συναρμόδιος να διαψεύση ή να επιβεβαιώση ή έστω να ενταλή κάποια έρευνα του παραλόγου! Όπως θα έλεγε και ο σεπτός Τερτυλλιανός της εκκλησιαστικής μας ιστορίας «credo, quia absurdum est» (τα πιστεύω, διότι είναι απίστευτα).

Ή διασκεδάζω με τον πρωθυπουργό, που, μια ζωή στο «ψαχούλεμα», απρόθυμος, ή ανίκανος, ή ανέμπνευστος, θα λύση το πρόβλημα «με ήπιες αλλαγές»-κι, εν τω μεταξύ, ο ίδιος περί αλ-λότρια τυρβάζει, η γεωπολιτική της ενε-ργείας τον εμάρανε.

Ε ρε αυγοδυναμία που σου άξιζε και σένα...

Ή με την ήδη αντικαταστήσασα υπουργό, συμβολικώς του «τρυφερού φύ-λου», που ήδη επικαλέσθηκε την μάχη της για την Ολυμπιάδα! Μα, Αγαπητή κυρία Υπουργέ, τη μάχη εκείνη, το ’89, την είχατε χάσει πανηγυρικώς! Ή μήπως ως «μάχη» εννοείτε την Ολυμπιάδα του 2004, που σας προσεφέρθη στο πιάτο;

Τήνελλα, Κατήνελλα!

(Καλά να ’μαστε πάντως, θα επανέλθουμε με καλλίτερα ακόμη! Η υπόθεση, να το δήτε, θα βγάλη πολύ γέλιο).

Nα τα πούμε;

Nα τα πούμε; Φιλέτο φραγκόκοτας, μενταγιόν ζαρκάδι, μπισκ γαρίδας, φουα γκρα σοτέ, καπουτσίνο αστακού, σορμπέ μαστίχας, μπριζολέ μπιγιονσέ! Οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη, όχι όμως και το… πορτοφόλι!


Άγια Νύχτα -και tango- σε προσμένει

Προφιτερόλ με κρέμα Αμαρέτο και σοκολάτα ή καρυδόπιτα με γλάσο πορτοκαλιού και παγωτό καϊμάκι προτείνει για γλυκό επίλογο το Azzuro. Τσίμπησα όμως αρκετά μελομακάρονα και κουραμπιέδες στο Lazy Lizard. Τη σόδα μου, το παλτό μου κι ένα ταξί να φύγω, γιατί έχω ραντεβού με τον πιο ερωτικό χορό. Eνώ στο Hyatt Regency διεξάγονται στην αίθουσα Grand Ballroom το Gala dinner του Inner Wheel του Ροταριανού Ομίλου και στο εστιατόριο Αμβροσία το εορταστικό δείπνο μετά ζωντανής μουσικής, πρεμιέρα στο Θέατρο Βεργίνα του Regency Casino, για την παράσταση «E.V. Tango featuring Ultra Tango». Η Compania Estamos Vivos Tango από τις 24/12 μας ταξιδεύει μέχρι το Buenos Aires, με αυθεντικούς ρυθμούς από την Αργεντινή, μας προσκαλεί στη σκηνή να χορέψουμε μαζί τους στο ρυθμό του tango με τη συνοδεία live μουσικής. So you think you can... overdance; Μετά την παράσταση, ακολουθεί ολονύχτιο χορευτικό dj party.

info: E.V. Tango featuring Ultra Tango», Θέατρο Βεργίνα, από 24/12


Φιρμάνια

Γιορτές με πάθος στο Hyatt, γιορτές με λαμέ και χρυσαφικά στο Times. To απόγευμα του Σαββάτου 22/12, ο Γιάννης Φλωρινιώτης θα ρωτήσει την Αννούλα και το Γωγουλίνι, αν «Πειράζει που εί-ναι μεγάλη φίρμα». Όχι, δεν πειράζει. Όπως επίσης δεν πειράζει αν ο Γιώργος Μάγγας το μεσημέρι της παραμονής Χριστουγέννων ξεχάσει να φορέσει πάνω από 10 χρυσά δακτυλίδια. Αρκεί να φέρει μαζί του στο Times το κλαρίνο στο οποίο έχει απόλυτη μαεστρία. Μπορεί να εντυπωσιάζει με τις ενδυματολογικές του επιλογές όμως κερδίζει το κοινό, με τη δεξιοτεχνία του στο παίξιμο του κλαρίνου. Κλαρίνα και ζουρνάδες και στο Orient που έχει προσκαλέσει τα Χάλκινα της Γουμένισσας για το μεσημέρι της παραμονής και τον DJ Ori Kaplan των Balkan Beat Box για το βράδυ. Κάθε Πέμπτη βράδυ στο Orient οι Namaste που θα βρεθούν την Κυριακή 30/12 στο παραθαλάσσιο καταφύγιο Summit Zero στο Λιτόχωρο (T: 23520 61406). DJ και χάλκινα και στο Ούζου Μέλαθρον, στις 24/12. Τα Χάλκινα της Κοζάνης είναι ο κοινός παρονομαστής και στα δύο ρεβεγιόν (24 & 31/12) του Μέλαθρου ενώ στις 24/12 DJ Music SP και στις 31/12 Λαϊκή Ορχήστρα «Οι Μελαθρόφωνες». Οι Motherfunkers τραγουδούν για την ονομαστική γιορτή του Χρήστου Μιχαλέρη στο Malt ‘n’ Jazz και οι Blues Wire στο Ξυλουργείο του Μύλου, ενώ η «Φανέλα Ριγέ» δυο μέρες νωρίτερα (23/12) και υπαίθρια στον πεζόδρομο της Ικτίνου. Στην Καρόλου Ντηλ, το Σάββατο 22/12, 11.00 - 15.00, ένα ξωτικό θα βάλει τις πινελιές του στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων που σταματούν να θαυμάσουν από κοντά το ομορφότερο δέντρο της ΕΛΕΠΑΠ, να ζητήσουν παραγγελιές από τους djs του Κοσμοράδιο και του Plus Radio. Στην εκδήλωση που χορηγεί η WIND, συμμετέχουν επίσης η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένας Αϊ Βασίλης-γάλλος μάγειρας που θα μαγειρεύει και θα κερνάει καφέ και κρασί και δύο κολπατζήδες καλικάντζαροι.

info: Times food bar: Σάββατο 22/12 - Γιάννης Φλωρινιώτης, Δευτέρα 24/12 - Γιώργος Μάγγας


Mενουμακάρονα

Με φόντο τη Μοδιάνο μελετάω τα εορταστικά μενού των καλύτερων bar-restaurants και των 5άστερων ξενοδοχείων. Συνήθως όλα με καλωσορίζουν με σαμπάνια, η μετάβαση από τα ορεκτικά στα κυρίως γίνεται με ένα σορμπέ διαφόρων γεύσεων, στα θαλασσινά επικρατεί ο σολωμός και οι γαρίδες, στα κρεατικά τα ζαρκάδια και οι φραγκόκοτες. Καθώς δεν μπορώ να επιλέξω μόνον ένα, θα κάνω μία γαστρονομική ρεβεγιονοπεριοδεία. Η Remvi έχει πρώτο πιάτο μους καραβίδας με δροσερή σάλτσα αστακού και 2 είδη χαβιάρι που θα δοκιμάσω μετά τα καλωσοριστικά Amuse bouche καναπεδάκια του Interni και το Kir Royal στο Cloud Level 9 του Makedonia Παλλάς. Θα προλάβω στον Omilo το σερβίρισμα του φιλέτου πάπιας ή ψαρονέφρι, με την τριλογία από πουρέ κάστανο, πατάτας καρότου και σάλτσα από κόκκινα φρούτα την ίδια ώρα που στο The Ballroom του Hotel Nikopolis, οι White Chocolate παίζουν live για όσους δοκιμάζουν το ψητό συκώτι πάπιας σε ζεστή τάρτα από μήλα . Μουσική από πιάνο και τραγούδι στο ρεβεγιόν του Φιλίππειον, επιλογές από τον dj Nτάνη Χατζηπροδρόμου στο Banquet του Electra Palace.


Λαλάκη, πιάσε το πιστολάκι

Για δες μέρες γιορτινές που βρήκε να καεί το πιστολάκι μου. Και πώς θα πάω στα ρεβεγιόν; Μια δολοφονική ιδέα είναι να τρυπώσω στο καμαρίνι του Κολοσσαίον και να δανειστώ μακροχρόνια το σεσουάρ του κομμωτή Σταύρου Νικολαΐδη. Να αποφύγουμε έτσι και τα θύματα κάθε βράδυ στο Κολοσσαίον, να ησυχάσουν και οι αστυνομικοί Τόνυ Άντονι και Περικλής Λιανός που ψάχνουν να βρουν τους δολοφόνους , να γλυτώσουν και η σνομπ πελάτισσα Μαρία Κανελλοπούλου και ο μυστηριώδης αντικέρ Σταύρος Καραγιάννης τις πολλές πολλές ερωτήσεις. Αλήθεια, πού ήσασταν το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου, μεταξύ 21.30 και 00.00 τα μεσάνυχτα; Στην πρεμιέρα του «Σεσουάρ για δολοφόνους», που παίζεται ήδη για 9η χρονιά στην Ελλάδα .

info: «Σεσουάρ για δολοφόνους», Κολοσσαίον, από 20/12


Χριστός γεννάται σήμερον

Στη δικιά μας πόλη η Μαριώ, φέρνοντας μνήμες από τα λυπητερά ανατολίτικα τραγούδια που ακούγονταν στις αρχές του 20ου αιώνα στα καφέ αμάν, θα βρεθεί στο πάλκο της Αίγλης, από τις 22/12 μέχρι την Πρωτοχρονιά, με ελάχιστα ρεπό. Εν τω σπηλαίο τίκτεται η φάτνη των αλόγων, εν τω Ξυλουργείο του Μύλου, 26-27/12 ο Δημήτρης Πουλικάκος και οι Άσσοι του Καράτε. Κι ο βασιλεύς τoυ hip hop, του MCing, του DJing, του Graffiti και ποιητής όλων των Breakdance φιγούρων, μεταξύ Μύλου και Υδρογείου, το Σάββατο 22/12 στο Τhessaloniki Hip Hop Festival. Η «Κατσαρίδα» θα παραμείνει και τις ημέρες των Χριστουγέννων στη φωλιά που έστησε στο Θέατρο Εγνατία. Μεγάλη θεατρική επιτυχία ήταν και η «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη που επιστρέφει για λίγες παραστάσεις από τις 26/12 στο Θέατρο Άνετον. Πρεμιέρα τα Χριστούγεννα στο Αθήναιον για το «Αγάντα» του Χάρρυ Κλυν ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται από τις 15/12 στην Θεσσαλονίκη το «Έλεος» της Σάρα Κέιν, από το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου». Από την όμορφη Πάφο της Κύπρου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, 22-23/12 η ισπανική κωμωδία «Η Καμπύλη της Ευτυχίας», ή αλλιώς η συναισθηματική κρίση του σαραντάρη μετά από ένα χωρισμό.


Με διαφορά… πανοράματος

Το πρώτο «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα» του Κ.Μ.Σ.Τ. κάλεσε κοινό και εικαστική κοινότητα να «διασχίσουν τα όρια». Το «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙ» και οι 80 καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ’ αυτό με 100 έργα εστιάζει στην «καλλιτεχνική καινοτομία» και αναζητά τη σημειολογία της νέας εποχής. Το «διαφορετικό», που θα το ανακαλύψουμε 14/12-29/02 στους εκθεσιακούς χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών και στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι. Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, όπως συνέδριο, ημερίδα, εκπαιδευτικά προγράμματα-ξεναγήσεις και μουσικές βραδιές. Το Σάββατο 22/12, στις 21.00, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα γεμίσει με ηλεκτρονικούς ήχους λόγω της συναυλίας-experimental audiovi-sual perfor-mance των Emdy και Spy-weirdos. Είσοδος ελεύθερη για όλους που αναρωτιούνται: Γίνονται συναυλίες σε εκθεσιακούς χώρους; Πόσα decibel και beats αντέχει η Αποθήκη Β1;

info: «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙ», Κ. Σ. Τ. – Κ.Μ.Σ.Τ.,

14/12-29/02/08by βάσω μιδούχα

Τάσος Ράτζος

Προσεκτικά επιλεγμένο από το πλούσιο έργο του Γιώργου Θεοτοκά το «Όνειρο του Δωδεκάμερου» σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου επιδιώκει να κερδίσει το «δύσκολο» παιδικό κοινό, με σύμμαχο την αλήθεια και την αγάπη των συντελεστών για τα παιδιά


Ποια είναι η ιστορία που παρουσιάζεται στο «Όνειρο του Δωδεκάμερου»; Είμαστε αρκετά χρόνια πίσω, στον καιρό του «μια φορά κι έναν καιρό», γιατί από ένα παραμύθι είναι βγαλμένη η ιστορία. Υπάρχει μια μάνα που έχει μια κόρη και μια παρακόρη από τον άντρα της, ο οποίος έχει πεθάνει. Και η κοπέλα αυτή (η παρακόρη) είχε μια μάνα η οποία επίσης έχει πεθάνει.

Κάτι σαν την Σταχτοπούτα; Κάτι σαν την Σταχτοπούτα, ακριβώς. Που τις μεγαλώνει όμως και τις δυο με πολύ αγάπη, και σε αυτό διαφέρει από την Σταχτοπούτα. Ώσπου φτάνουν στην ηλικία των 16-17, όταν αρχίζει ο έρωτας να μπαίνει στη ζωή αυτών των γυναικών. Σε αυτό το σημείο ξεκινά η διαφοροποίηση γιατί τυχαίνει η παρακόρη να είναι πιο όμορφη από την κόρη και όλοι να θέλουν την παρακόρη. Κι αυτό βέβαια την Κυρά-Καλή, που μέχρι τότε ήταν η Κυρά «Καλή», την κάνει έξαλλη και προσπαθεί να βρει κάποια λύση. Μαθαίνει από τον Μαντρακούκο, τον αρχηγό των καλικάτζαρων, ότι εάν κάποιος πάει βράδυ στον ανεμόμυλο τον καιρό του «Δωδεκάμερου» που βγαίνουν οι καλικάτζαροι θα τον πάρουν οι καλικάτζαροι. Κι αποφασίζει να στείλει την παρακόρη για να την ξεφορτωθεί. Πράγματι την στέλνει αλλά η Πλούμπω, αυτό είναι το όνομα της παρακόρης, καταφέρνει με χίλιους δυο τρόπους να ξεγελάσει τους καλικατζάρους κι αντί να την πάρουν, της φέρνουν χρυσάφια, δώρα πολύτιμα, μαργαριτάρια, φουστάνια μεταξωτά. Βέβαια η μητριά και η αδερφή της σκάνε από τη ζήλια τους κι αποφασίζουν την επόμενη μέρα να πάει η άλλη και να πάρει τα αντίστοιχα. Οι καλικάτζαροι είναι υπέροχα πλάσματα. Μπορεί να παίζει κανείς μαζί τους με τις ώρες. Είναι η χαρά της ζωής. Αλλά εάν προσπαθήσεις να τους εξαπατήσεις, τότε γίνονται επικίνδυνοι. Και πραγματικά εδώ πάει η Μαλάμω, η άλλη κόρη, να τους εξαπατήσει. Εξαγριώνονται και είναι έτοιμοι να την φάνε. Ευτυχώς, τελευταία στιγμή εμφανίζεται ως από μηχανής θεός ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και τη σώζει. Για να τελειώσει η ιστορία της ζήλιας προτείνει να γίνουν πολύ γρήγορα οι γάμοι των κοριτσιών. Και πραγματικά στο τέλος παντρεύονται και οι δύο αλλά… και η Κυρά-Καλή.

Εμπλέκεται δηλαδή και το χιουμοριστικό στοιχείο. Ποια άλλα στοιχεία υπάρχουν; Νομίζω ότι το πιο όμορφο πράγμα που υπάρχει σε αυτήν την παράσταση είναι η «βουτιά» στην παράδοση. Υπάρχει ένα παραδοσιακό στοιχείο -οι καλικάτζαροι, που είναι τα δικά μας ξωτικά, που πραγματικά τα έχουμε λίγο περιφρονημένα. Είναι η ανάγκη μας να συναντιόμαστε με το αόρατο, να πάει η ζωή μας πιο μακριά. Θεωρώ ότι είναι λίγο «αποστειρωμένος» ο τρόπος που ζούμε και μόνο μέσα από τη φαντασία ξεφεύγει κανείς και ομορφαίνει τη ζωή του.

Κατά πόσο σας δημιουργεί το αίσθημα της ευθύνης αυτή η παραγωγή; Νομίζω ότι όταν κάνει κάποιος μια παράσταση για παιδιά έχει πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη. Η σημαντικότερη ευθύνη έγκειται στο ότι υπάρχει η λεγόμενη ιερή πρώτη φορά που ένα παιδί πάει στο θέατρο. Από αυτό που θα του προσφέρεις, μέσα στο «tabula rasa» του, θα φτιαχτεί ένας φάκελος. Πώς φτιάχνουμε στο κομπιούτερ έναν καινούργιο φάκελο; Έτσι θα δημιουργηθεί ο φάκελος «θέατρο». Αυτό που θα του δώσεις την πρώτη φορά που θα δει μια παράσταση είναι πάρα πολύ σημαντικό, άσχετα εάν θα συνεχίσει να παρακολουθεί θέατρο ή όχι, γιατί για κάποιους λόγους μπορεί μετά να μην συνεχίσει να παρακολουθεί θέατρο. Εάν όμως μέσα του η πρώτη εντύπωση είναι καλή, θα ξανασυναντηθεί κάποια στιγμή με το θέατρο -και δεν εννοώ να γίνει ηθοποιός- αλλά κυρίως να συναντηθεί ως θεατής στο μέλλον με το θέατρο. Να δει την αξία που έχει αυτός ο χώρος, αυτή η τέχνη.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσέξει ο σκηνοθέτης σε μια παράσταση για παιδιά; Νομίζω το πιο δύσκολο από όλα είναι να πείσεις όλους τους γύρω σου ότι η παράσταση για παιδιά δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα κατώτερο είδος θεάτρου. Δουλεύεις και ετοιμάζεις αυτήν την παράσταση όπως όταν δουλεύεις μια παράσαση για μεγάλους. Ένα παιδί δεν μπορεί να το ξεγελάσει ένα ωραίο κουστούμι, ένα ωραίο σκηνικό. Αυτό θα το ξεγελάσει για ένα λεπτό. Μετά θέλει την αλήθεια. Και το παιδί καταλαβαίνει πολύ πιο γρήγορα από εμάς την αλήθεια. Άρα το πιο σημαντικό σε μια παιδική παράσταση είναι να πείσω όλους τους συνεργάτες μου ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αληθινοί.

Περιγράψτε μου το σκηνικό. Είναι ουσιαστικά τρεις χώροι. Ο ένας χώρος είναι το χωριό, ο άλλος είναι ο μύλος και ο τρίτος είναι μια κόλαση, ο φυσικός χώρος των καλικάτζαρων. Υποθέτουμε ότι ζούνε στον Κάτω Κόσμο, όπου υπάρχει πάρα πολύ ζέστη, πολύ φωτιά κι εκεί πριονίζουν όλο το χρόνο το δέντρο της ζωής. Και προσπαθούν να το κόψουν και πριν το αποτελειώσουν, αποφασίζουν να ανέβουν στη Γη. Να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, να πειράξουν τους ανθρώπους, να περάσουν ωραία μαζί τους και ξανακατεβαίνουν να το αποτελειώσουν. Όταν όμως ξανακατεβαίνουν, το δέντρο έχει θρέψει. Επειδή το έργο ασχολείται πολύ με τη ζωή των καλικάτζαρων ήθελα να υπάρχει κι ο φυσικός τους χώρος. Πολύ ωραία η έμπνευση της Αλεξίας Θεοδωράκη, που έκανε το σκηνικό, να φτιάξει τον κόσμο τους.

«Τρυπώνετε» στις παραστάσεις για να δείτε τις αντιδράσεις των παιδιών; Ναι, και ομολογώ ότι είχα πολύ μεγάλη αγωνία για το πόσο «περνάει» στα παιδιά η παράσταση. Εκτός από την πρεμιέρα που πήγα, πάω και καθημερινές που έρχονται τα σχολεία. Βλέπω τις αντιδράσεις τους, πώς λειτουργούν, μαθαίνω πολλά πράγματα από τα παιδιά γιατί αυτά βλέπουν πράγματα που εγώ πια δεν μπορώ να τα βλέπω. Είναι αυτό που λέει η αλεπού νομίζω στον μικρό Πρίγκιπα: «Δεν βλέπουν με τα δικά μας μάτια, αλλά βλέπουν με τα μάτια της ψυχής, της καρδιάς». Τα οποία είναι πολύ πιο διεισδυτικά και πιο βαθιά. Ακούω να σχολιάζουν πράγματα που δεν τα είχα σκεφτεί ποτέ. Που ενώ το έχω ξεκοκαλίσει αυτό το έργο, τα πράγματα που ακούω από τα παιδιά είναι καινούργια. Χαίρονται τα παιδιά, τους αφορά ο μύθος, ταξιδεύουνε, έχουνε αγωνία για το τι θα γίνει. Και φεύγουν νομίζω ευχαριστημένα.

info: «Όνειρο του Δωδεκάμερου» του Γιώργου Θεοτοκά, στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (βλ. θέατρα)

by αθηνά τσακαλίδου

Μαριώ


Η κλασική ρεμπέτισσα της Θεσσαλονίκης που διατηρεί τα αποθεματικά αγάπης για το καλό τραγούδι, θα περάσει τις γιορτές στην πόλη - σπίτι της σε έναν γεμάτο αναμνήσεις για εκείνη χώρο, την «Αίγλη»

Θα κάνεις γιορτές παίζοντας στην πόλη σου, στην «Αίγλη»… Η «Αίγλη» είναι χώρος που εμένα προσωπικά πολύ με εκπροσωπεί και με γεμίζει ως χώρος. Έχω αναμνήσεις, έχω περάσει και παρουσιάσει πράγματα πολύ σημαντικά εκεί, όπως το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη για τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, μετά τα γλέντια που κάναμε με τα παιδιά της «Τομπουρλίκας» και την παρουσίαση των «Καφέ Αμάν» που μετέπειτα έγινε και δίσκος μαζί με την Λιζέτα την Καλημέρη. Είναι ένας ωραίος χώρος που δεν τον έχει φθείρει ο χρόνος, σου θυμίζει την πα-λιά Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα επιμελείται ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου ενορχηστρωτικά, με επικεφαλής τον Δημήτρη τον Λίβανο. Τραγουδούν ο Γιάννης ο Καραλής που ήταν χρόνια στην «Σπείρα - σπείρα» του Σταμάτη Κραουνάκη, η Ντένια Κουρούση και ο Γιάννης ο Λάκης, ένα νέο παιδί. Έχουμε και δύο ωραία κορίτσια μουσικούς εκ των οποίων η μία είναι έκπληξη για μένα και για το κοινό, αφού κανείς δεν περιμένει μια αμερικάνα να παίζει τόσο καλά βιολί και τόσο καλά τα σμυρνέικα και λαϊκά τραγούδια, η Νταίζη Σμιθ. Μόνο που είμαι στη Θεσσαλονίκη νιώθω πολύ καλά, σαν στο σπίτι μου…

Θα υπήρχε κάποιο αντίτιμο για το οποίο θα αποχωριζόσουν το μπεγλέρι σου; Δεν μπορώ να το αποχωριστώ είναι η αλήθεια κι αν μου συμβεί αυτό, αν το ξεχάσω, φωνάζω να μου φέρει κάποιος ένα μπεγλέρι την ώρα που τραγουδάω.

Η πολύχρονη εμπειρία σου στο τραγούδι και στη ζωή τι σε δίδαξε περισσότερο; Πάρα πολλά… Ότι στο τέλος θα μείνω μόνη μου εγώ και τα παιδιά μου, με την οικογένειά μου. Πρέπει πάντα να συλλογιζόμαστε και να αναλογιζόμαστε ότι υπάρχει ένα τέλος. Κάποια στιγμή δεν θα μπορώ να τραγουδάω, αλλά θα έχω την οικογένειά μου. Θα μου λείψει το τραγούδι, αλλά πρέπει να σκεφτώ λογικά και να πάρω τα μέτρα μου…

Ποια η ουσιαστικότερη απώλεια που βίωσες σε σχέση με τη δουλειά σου; Αυτό που κάποτε έλεγε ο Νάκος, ο δάσκαλός μου, ότι «η Μαριώ δεν μπορεί να κάνει μια πολύ μεγάλη καριέρα», αλλά δεν με χάλασε ιδιαίτερα. Αυτή που έκανα από 1999 κι εδώ είναι λίγα πράγματα και καλά. Δεν μου έλειψε τίποτε από τη ζωή μου, λίγη φτώχεια ίσως, αλλά ξεπεράστηκε. Η φτώχεια πρέπει να υπάρχει και λίγο για να μας υπενθυμίζει ότι είμαστε θνητοί…

Πώς εισέπραξες τη διαφοροποιημένη Μαριώ του «Μπιτ Παζάρ» και του «Αη Γιώργη»; Θα σε ενδιέφεραν παρόμοιες συνεργασίες στη συνέχεια; Η αλήθεια είναι ότι έχω εισπράξει με πολλή θετικότητα αυτήν τη συνεργασία και τα τραγούδια, αλλά ξέρεις τι γίνεται; Δεν περίμενα να με χαρακτηρίσει τόσο πολύ αυτός ο «Αη Γιώργης» αφού κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μπορούσα να τραγουδήσω μπαλάντα. Έτσι ήρθε κι έδεσε. Ίσως πίστευε ο Λουδοβίκος ότι αυτό το τραγούδι ήταν για μένα, ίσως επειδή αγαπούσε πολύ την πόλη μου. Επειδή ο πατέρας ήταν τραυματίας πολέμου της Αλβανίας, έγινε έτσι η χημεία και με τον Φίλιππο τον Γράψα. Το «Μπιτ Παζάρ» με σφράγισε και καταλαβαίνω τι εισπράττω όταν μπαίνω στο στούντιο για να γράψω, βλέπω τον εαυτό μου πώς ερμηνεύει. Ο στίχος με κάνει πιο καλά, με κάνει να προσπαθώ. Είχε πολλά βιώματα δικά μου, κουβαλάω και μια θλίψη, κουβαλάω πολλά πράγματα επάνω μου… Κάτι παρόμοιο μπορεί να μην είναι -αλλά εφάμιλλο σίγουρα είναι- το τελευταίο cd που έκανα με τον Δημήτρη τον Λίβανο, το «Με ένα χαμόγελο», με πολύ ωραία τραγούδια και με πολύ σημαντικούς στιχουργούς, όπως ο Μιχάλης ο Μπουρμπούλης, ο Σταύρος ο Τσιώλης, ο Φίλιππος Γράψας για άλλη μια φορά, που μου δίνει πάντα στίχους σε κάθε σημαντική δουλειά, ένας πολύ καλός μου φίλος και εξαιρετικός άνθρωπος.

Πώς ξεχωρίζεις ένα καλό λαϊκό τραγούδι; Σίγουρα από το στίχο και μετά από τη μελωδία.

Πώς καταφέρνεις και διατηρείς αλώβητα τα ψυχικά αποθεματικά σου; Η τροφοδοσία η πρώτη είναι από τα εγγόνια μου και μετά από τον άντρα μου, που είναι πάντα δίπλα μου και δεν με άφησε ποτέ. Έχω και δυο εξαίρετα παιδιά. Όλοι αυτοί μου έδωσαν κουράγιο και δύναμη. Όσες φορές κι αν έχω περάσει δυσκολίες, είναι της ζωής. Πέρασα με αξιοπρέπεια και ζω με αξιοπρέπεια, αυτό που μετράει τελικά είναι το τι θα αφήσεις στον κόσμο αυτό, τι θα θυμούνται από σένα μετά…

Πώς θέλεις να μας βρει το 2008; Όλοι οι Έλληνες να είναι με γεμάτες τσέπες!

Τι θέλεις να κάνεις από εδώ και πέρα; Θέλω να κάνω μια δουλειά με ρεμπέτικο τραγούδι για την ιστορία, μαζί με κάποια τραγούδια που θέλω να πω, σαν μεράκι όχι ως απωθημένο, ως τελευταία μου επιθυμία…

info: «Αίγλη-Γενί Χαμάμ»

Αγ. Νικολάου 3 και Κασσάνδρου T: 2310 270016

21 & 22/12, 24 & 25/12,

28 & 29/12, 1, 4 & 5/1


by χρήστο μιχαλέρη

Νίκος Αλεξίου

Το έργο του, μια εγκατάσταση με τίτλο «The End», υπήρξε η ελληνική συμμετοχή στην 52η Μπιενάλε Βενετίας, που μεταφέρθηκε τώρα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επιμέλεια του Γιώργου Τζιρτζιλάκη


Μια μαγική συλλογή, καμωμένη με τρυφερότητα, πλασμένη από μνήμες, πρόσωπα, ήχους, λέξεις, συνθέτουν τον εύθραυστο κόσμο του, με μυστικότητα, ποίηση για τους ουρανούς, το χώμα και τις θάλασσές του. Μέσα από την προσωπική του μυθολογία, μας αποκαλύπτει την αλήθεια των πραγμάτων και το μύθο που ενέχει η ψυχή του καθενός μας. Ανακαλύπτοντας το θησαυρό του με δέος, οδύνη και ηδονή, πλησιάζουμε με συνειρμικούς συλλογισμούς, ο καθένας στην προσωπική μας αλήθεια, αναγνωρίζοντας στα υλικά-ψυχικά εναποθέματα του καλλιτέχνη τον εαυτό μας, αγγίζουμε πτυχές του ασυνείδητου μας, αποκρυπτογραφώντας το μύθο…

Ποια η ανάπτυξη του έργου στη Βενετία και ποια εδώ; Εδώ παρουσιάζεται πα-ράλληλα με κάποια δείγματα καινούριας δουλειάς στον υπέροχο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου -γιατί είναι πραγματικά από τα πιο όμορφα της Ευρώπης- το έργο με τίτλο «The Εnd» («Το Τέλος») που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο ελληνικό περίπτερο στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας, στις αρχές Ιουνίου, σε αναπτυγμένη μορφή. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή εγκατάσταση βασισμένη στο μωσαϊκό δάπεδο της Μονής Ιβήρων (10ος-11ος αιώνας), ένα πολιτισμικό σχόλιο για την Ανατολή και τη Δύση, βασισμένο σε προσωπική έρευνα που έγινε στο Άγιο Όρος. Έχοντας επισκεφθεί πολλές φορές το Άγιο Όρος και έχοντας φιλοξενηθεί στη Μονή Ιβήρων, σε διάφορα χρονικά διαστήματα από το 1995 ως σήμερα, μέσα από συνεχείς «αντιγραφές» και επανασχεδιασμούς του ψηφιδωτού δαπέδου, το αντιπαραθέτω με αυτό του Αγίου Μάρκου σε μΙα συνέχεια που ενέχει τη διαρκή μου αγωνία.

Πώς επιλέξες το επιδαπέδιο ψηφιδωτό του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους για έργο; Προέρχομαι από την Κρήτη και από παιδί άκουγα τον παφλασμό της θάλασσας και των κυμάτων σαν μουσικό χαλί σε όλες τις παιδικές μου αναμνήσεις… Έλα να σου δείξω τι ανακάλυψα… (σ.σ.: Αν το περιοδικό City ήταν τώρα e-book, θα είχα τη δυνατότητα να αναπαραγάγω στο σημείο αυτό τη μίμηση του ήχου των κυμάτων από την τριβή που προκαλούσε ο καλλιτέχνης αγκαλιάζοντας ένα ύφασμα που χρησιμοποιεί εδώ και κάποια χρόνια…). Η γεωμετρία και ο ρυθμός ήταν το φόρτε μου… Κι εκεί, σχήματα, ρυθμοί, όλα βρισκόταν μπροστά στα πόδια μου… Άρχιζε να ξεδιπλώνεται μπροστά μου ένα μπαλέτο, ένα θέατρο στο μωσαϊκό, σαν σε σκηνή, με τις στάσεις των σωμάτων των μοναχών, κάθε μέρα, όπως ο ήχος της θάλασσας, έτσι και η εκκλησία, το μωσαϊκό του μοναστηριού, χωρίς να το ελέγχεις, έτσι ασυνείδητα, περνά στην προσωπική σου μυθολογία…

Ποια ήταν η αφορμή; Αφορμή αρχικά υπήρξε το ομότιτλο πολυαγαπημένο έργο του Σάμουελ Μπέκετ, «Το Τέλος» με μια κοσμογονία, που τα καταπίνει όλα ή τα αναγεννάει, κι έπειτα το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η νέα εκκλησιά του αίματος»…

Ποια η διαδρομή παραγωγής; Μια διαδικασία κατά την οποία συνεργάστηκαν, για μήνες, ομάδες βοηθών που κλήθηκαν να συντονιστούν με ρυθμούς εμμονής. Καταλήξαμε στην αποτύπωση μιας διαδρομής με εναποθέσεις, αντιγραφές, αέναους μετασχηματισμούς.

Φέρνει στο νου πολιτισμικά και πνευματικά καλειδοσκόπια, που δεν αναπαράγουν ανούσια την εικόνα αλλά αντίθετα οδηγούν μέσα από μια μαγική διαδρομή, με μαεστρία στις πιο βαθιές πτυχές, απωθημένες υφές, θύμησες… Ποια λοιπόν η σχέση του έργου σου με την έννοια του χρόνου; Με την εμβάπτιση στο αρχέγονο ακυρώνεται ο χρόνος… Το δάπεδο εδώ λειτουργεί σαν πολιτισμικό παλίμψηστο. Κάποιο τμήμα του χρονολογείται πριν χίλια χρόνια, άλλο πάλι διακόσια, είναι ζωντανός τόπος, δεν είναι μουσείο. Το σήμερα, το τότε, το κάποτε, γίνονται τώρα, γιατί ζουν μεταμορφωμένα με μια δική τους οντότητα. Έπειτα ενέχει συσσωρεύσεις, διαστρωματώσεις… μνήμες…

Τι περιλαμβάνει το έργο εκτός από τα χειροτεχνικά κομμάτια; Μεγάλες προβολές με animation των μοτίβων δίνουν ρυθμό στο χώρο, και στην πτέρυγα των περιοδικών εκθέσεων υπάρχει μια προβολή με φωτογραφίες γεμάτες αναμνήσεις, που είναι το πιο αγαπημένο μου κομμάτι του έργου…

Ποια στοιχεία σε απασχολούν περισσότερο; Ο σωρός από μνήμες και η σωρός, το νεκρό σώμα, το πλέγμα, η γραμμή… Το έργο είναι αυτοβιογραφικό, η συλλογή μου αναδιπλώνει ένα είδος προσωπικού ημερολογίου. Χειροποίητα, δαντελωτά, κομμένα χαρτιά, νήμα βιβλιοδεσίας, παραφίνες, πριονίδια, έργα άλλων καλλιτεχνών, κόλλες, ψηφιακή τεχνολογία, είναι μερικά από τα ετερόκλητα υλικά μου. Το έργο «Τhe Εnd» ενέχει και συνοψίζει όλα αυτά που με απασχόλησαν λίγο πριν από τη δεκαετία του 1980 και μέχρι τώρα, όλα αυτά τα «ψυχεδελικά» που αποκαλύπτουν απωθημένα ψυχικά περιεχόμενα.

Ποιος είναι ο ρόλος του πλέγματος; Παραμυθία, ανάλογα με το μέσο: κοπίδι, υπολογιστή, όλα υφασμένα στο καλλιτεχνικό τους πλέγμα αποκτούν απτικές και οπτικές ενθυμήσεις. Αυτές ενοποιούνται πάνω σ’ αυτό το πλέγμα της εσωτερικότητας και της περισυλλογής και το μεταμορφώνουν σε νοητικό συνεκτικό ιστό.

Τα υλικά σου ενέχουν την έννοια του εφήμερου; Εφήμερο… δεν υπάρχει εφήμερο…όπως και θάνατος…δεν υπάρχει θάνατος, δεν υπάρχει παλιό, το παλιό μεταμορφώνεται πάντα σε κάτι καινούριο και θα είναι εδώ, αιώνια, για πάντα. Πιστεύω στην ανακύκλωση της ύλης, πιστεύω ότι η πληροφορία δεν θα χαθεί, θα ξαναχωνεύεται και θα ανακατεύεται με την ύλη που τη γέννησε.

Τελευταία σε απασχολεί η ανθρώπινη φιγούρα… Αν και ο τρόπος που την ενσωματώνεις (υπό μορφή σκιάς) σε έχει απασχολήσει και παλαιότερα. Ναι, πραγματικά, αυτό είναι κάτι που όντως άρχισε να με απασχολεί τελευταία, είναι το μυστήριο της θεατρικής παρακαταθήκης που μου άφησε η εμπειρία και διαχέεται στις σκιές που γλύφουν τους τοίχους.

Ποιες οι σχέσεις σώματος - ψυχής; Το σώμα και η στάση του, η τριβή, ο ρυθμός του, εμπλέκονται και μεταφέρονται, η ίδια η πράξη, που είναι σχήμα, γίνεται λόγος. Λόγος που αγγίζει βαθιά την ψυχή μαλακώνοντας τη σκληράδα, αλ-λοιώνοντας υπερβολές, γαληνεύοντας τον ψυχικό θόρυβο. Ετερόκλητα αντικείμενα μέσα από μια τρυφερή επεξεργασία, ένα άγγιγμα, φορτισμένα με ένταση, αποκτούν την αφήγηση της δικής του ιστορίας, απελευθερώνοντας και μεταδίδοντας τις φυλακισμένες, ενεχόμενες, εγκλωβισμένες εντάσεις του σώματος του καλλιτέχνη κατά την ίδια τη στιγμή της δημιουργίας.

info: Νίκος Αλεξίου: «The End»

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Λεωφ. Στρατού 2, Τ: 2310 868570

Διάρκεια έκθεσης έως τις 29/2/08

by μαρια κενανίδου, photos : τάσος βρεττός

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ 20-27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ-ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ TASTA Α.Ε.Β.Ε.

Εθν. Αμύνης 2, T: 2310 262051 & 2310 270073

• ΜΑΪΚΛ ΚΛΕΪΤΟΝ: 18.30 / 20.45 / 23.00

ΒΑΚΟΥΡΑ

Ιωάννου Μιχαήλ 8, T: 2310 233665

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.1: 18.30 / 20.45 / 23.00

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.2: 18.45 • ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: Αιθ.2: 21.00 / 23.10

VILLAGE CENTRE

Εμπ. Κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS, Τ: 2310 499999

• ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.1: Πέμπτη: 14.40 / 16.50 / 21.20, Παρασκευή-Τετάρτη: 12.20 / 14.40 / 16.50 / 19.00 / 21.10 • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.1: Πέμπτη: 23.40, Παρασκευή-Τετάρτη: 23.30

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: Πέμπτη: 14.30 / 16.40, Παρασκευή-Τετάρτη: 12.40 / 14.30 / 16.40 • ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΜΟΥ ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ: Αιθ.2: 18.40 / 20.40 / 22.40 • Η ΟΜΙΧΛΗ: Αιθ.2: 00.50

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.3: Πέμπτη: 16.10 / 18.30 / 20.50 / 23.10, Παρασκευή-Δευτέρα: 11.30 / 13.50 / 16.10 / 18.30 / 20.50 / 23.10, Τρίτη & Τετάρτη: 11.30 / 13.50 / 16.10 / 18.30 / 20.50 • AMERICAN GANGSTER: Αιθ.3: Τρίτη & Τετάρτη 23.10

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: Πέμπτη & Παρασκευή: 14.10 / 16.00 / 18.00, Σάββατο-Τετάρτη: 12.00 / 14.10 / 16.00 / 18.00 • ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: Αιθ.4: 19.50 / 22.00 / 00.10

• Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.5: 12.10 / 14.20 • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ: Αιθ.5: 18.50 / 20.30 • BEOWULF: Αιθ.5: 16.30 / 22.10 / 00.20

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.6 Max screen: Πέμπτη & Παρασκευή: 15.00 / 17.10, Σάββατο-Τετάρτη:11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.10 • Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.6 Max screen: 19.10 / 21.30 / 23.50

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.7: Πέμπτη: 15.30 / 17.30, Παρασκευή-Τετάρτη: 11.20 / 13.20 / 15.30 / 17.30 • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ: Αιθ.7: Πέμπτη-Δευτέρα 19.30 / 21.50 / 00.00, Τρίτη & Τετάρτη 19.30 / 21.50 • AMERICAN GANGSTER: Αιθ.7: Τρίτη & Τετάρτη: 00.00

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.8: Πέμπτη: 20.00 / 22.00 / 00.40, Παρασκευή-Τετάρτη: 17.40 / 20.00 / 22.20 / 00.40 • Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.8: Πέμπτη: 15.40, Παρασκευή: 13.40 / 15.40, Σάββατο-Τετάρτη: 11.40 / 13.40 / 15.40

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.9 Gold Class: Πέμπτη - Δευτέρα 19.10 / 21.30 • Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.9 Gold Class: Σαββατο: 15.00 / 17.00, Κυριακή & Δευτέρα: 15.00 / 17.10 • ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: Αιθ.9 Gold Class: Παρασκευή-Δευτέρα: 00.10• AMERICAN GANGSTER: Τρίτη & Τετάρτη: 15.00 / 18.00 / 21.00 / 00.00

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.10 Sound Gold Class: Πέμπτη: 20.00 / 22.20, Παρασκευή: 17.40 / 20.00 / 22.20 / 00.40, Σάββατο & Τρίτη & Τετάρτη: 15.20 / 17.40 / 20.00 / 22.20 / 00.40, Κυριακή & Δευτέρα: 15.20 / 17.40 / 20.00 / 22.20

ΘΕΑΝΩ

Κων/πόλεως 75 & Μπότσαρη, T: 2310 837587

• 2 ΣΕΞ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΛΑΪΚΟΝ

Μοναστηρίου 2, Τ: 2310 513880

• 2 ΣΕΞ ΤΑΙΝΙΕΣ

MAΚΕΔΟΝΙΚΟΝ

Φιλ. Εταιρίας 44 & Δ. Μαργαρίτη, Τ: 2310 261727

• Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ: 18.30 • ΜΕΤΑΞΙ: 21.00 / 23.10

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ

Κρατήσεις: Τ: 2310 290290, www.i-ticket.gr

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.1: Πέμπτη & Παρασκευή & Δευτέρα: 15.30 / 18.00 / 20.30 / 23.00, Σάββατο & Κυριακή & Τετάρτη: 13.00 / 15.30 / 18.00 / 20.30 / 23.00, Τρίτη: 18.00 / 20.30 / 23.00

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: Πέμπτη & Παρασκευή & Δευτέρα: 16.10 / 18.10, Σάββατο & Κυριακή & Τετάρτη: 12.10 / 14.10 / 16.10 / 18.10, Τρίτη: 18.10 • Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ: Αιθ.2: 20.20 / 23.10

• ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.3: Πέμπτη & Παρασκευή & Δευτέρα: 16.40, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 / 16.40, Τρίτη καμία προβολή, Τετάρτη: 12.00 / 14.20 / 16.40 • ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: Σάββατο & Κυριακή: 14.20 • Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.3: 19.00 / 21.30 / 00.00

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: Πέμπτη & Παρασκευή & Δευτέρα: 17.30, Σάββατο & Κυριακή & Τετάρτη: 12.40 / 15.20 / 17.30, Τρίτη καμία προβολή • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.4: 19.30 / 21.50 / 00.10

• Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.5: Σάββατο & Κυριακή & Τετάρτη: 15.30 • Η ΟΜΙΧΛΗ: 17.50 / 20.30 / 23.10

• ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ: Αιθ.6: 16.00, Τρίτη καμία προβολή • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ: Αιθ.6: 18.00 • ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Πέμπτη & Παρασκευή & Σαββατο & Δευτέρα: 20.10 / 22.30 / 00.30, Κυριακή: 22.30 / 00.30, Τρίτη & Τετάρτη: 00.30 • ΤΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ: Αιθ.6: Τρίτη & Τετάρτη: 20.20 / 22.20

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - με υπότιτλους: Αιθ.7: 16.20, Τρίτη & Τετάρτη καμία προβολή • Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.7: 18.20, Τρίτη & Τετάρτη καμία προβολή • ΤΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ: Αιθ.7: 20.20 / 22.20 / 00.20, Τρίτη & Τετάρτη καμία προβολή • AMERICAN GANGSTER: Αιθ.7: Τρίτη: 19.20 / 22.30, Τετάρτη: 16.10 / 19.20 / 22.30

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.8: Πέμπτη & Παρασκευή & Δευτέρα: 17.00 / 19.00, Σάββατο & Κυριακή & Τετάρτη: 15.00 / 17.00 / 19.00, Τρίτη: 19.00 • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.8: 21.00 / 23.20, Τρίτη & Τετάρτη: 21.00 • AMERICAN GANGSTER: Αιθ.8: Τρίτη & Τετάρτη: 23.20

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Πλατεία Αριστοτέλους, Τ: 2310 378404

• ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: Αιθ.1 Galaxia Club: 18.30 / 20.45 / 23.00 • ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ ΚΙ ΕΓΩ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.1 Galaxia Club: 17.00

• ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ: Αιθ.«Παύλος Ζάννας» Galaxia Club: 19.00 / 21.00 / 23.00

ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ

Παρασκευοπούλου 9, Τ: 2310 824970 & 819153

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Μέχρι την Κυριακή: 20.30 / 22.30

STER CINEMAS

Εμπ. Κέντρο «Μακεδονία», Τ: 2310 469300, 469310

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.1: Πέμπτη & Τρίτη: 17.50, Παρασκευή: 13.30 / 15.40 / 17.50, Σάββατο & Κυριακή & Δευτέρα & Τετάρτη: 11.20 / 13.30 / 15.40 / 17.50 • Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.1: 19.40 / 22.00 / 00.20, Δευτέρα: 19.40

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: 13.10 / 15.10 / 17.20, Πέμπτη & Τρίτη: 17.20 • ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΜΟΥ ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ: Αιθ.2: 19.20 / 21.40 / 00.00, Δευτέρα: 19.20

• ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΕΡΦ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: 11.30, Πέμπτη & Τρίτη καμία προβολή • Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.3: 13.40 / 16.00 / 18.40 / 21.00 / 23.20, Πέμπτη & Τρίτη: 16.00 / 18.40 / 21.00 / 23.20, Δευτέρα: 13.40 / 16.00 / 18.40

• ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.4: 11.45 / 14.10 / 16.20 / 18.30, Πέμπτη & Τρίτη: 16.20 / 18.30, Παρασκευή: 14.10 / 16.20 / 18.30 • ELIZABETH: Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ: Αιθ.4: 20.40, Δευτέρα καμία προβολή • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.4: 23.00, Δευτέρα καμία προβολη

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.5: 12.00 / 16.40, Πέμπτη & Παρασκευή & Τρίτη: 16.40 • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ: Αιθ.5: 14.20 / 19.00, Πέμπτη & Τρίτη: 19.00 • Η ΟΜΙΧΛΗ: Αιθ.5: 21.20 / 23.50, Δευτέρα καμία προβολη

• ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Αιθ.6: Σάββατο & Κυριακή & Δευτέρα & Τετάρτη: 11.00 • Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.6: 12.50 / 14.40 / 16.30 / 18.20, Πέμπτη & Τρίτη: 16.30 / 18.20, Παρασκευή: 14.40 / 16.30 / 18.20 • ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: Αιθ.6: 20.10 / 22.10 / 00.10, Δευτέρα καμία προβολή

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - με υπότιτλους: Αιθ.7: 11.10 / 13.20 / 15.30, Πέμπτη & Τρίτη καμία προβολή, Παρασκευή: 13.20 / 15.30 • ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΝΗ: Αιθ.7: 18.00 • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ: Αιθ.7: 20.10 / 22.20, Δευτέρα καμία προβολή • AMERICAN GANGSTER: Αιθ.7: Τρίτη & Τετάρτη 00.30

• ΡΑΤΑΤΟΥΗΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.8: 13.00, Πέμπτη & Τρίτη καμία προβολή • Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.8: 16.10 / 18.00 • ΤΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ: Αιθ.8: 19.50 / 21.50 / 23.40, Δευτέρα: 19.50

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.9: 12.40, Τρίτη & Παρασκευή καμία προβολή • Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.9: 15.20, Πέμπτη & Τρίτη καμία προβολή • AMERICAN GANGSTER: Αιθ.9: Τρίτη & Τετάρτη: 17.30 / 20.30 / 23.30

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.10: 12.20, Πέμπτη & Παρασκευή & Τρίτη καμία προβολή • Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.10: 14.30 / 16.50 / 19.10 / 21.30 / 23.50, Πέμπτη & Τρίτη: 16.50 / 19.10 / 21.30 / 23.50, Δευτέρα: 14.30 / 16.50 / 19.10

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.11: 11.40 / 14.00, Πέμπτη & Τρίτη καμία προβολή, Παρασκευή: 14.00 • AMERICAN GANGSTER: Αιθ.11: Τρίτη & Τετάρτη: 16.15 / 19.30 / 22.30

STER CINEMAS

Εμπ. Κέντρο CITY GATE, Τ: 2310 469300, 469310

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.1: 11.10 / 13.40 / 16.00 / 18.20 / 21.00 / 23.40, Πέμπτη & Τρίτη: 16.00 / 18.20 / 21.00 / 23.40, Παρασκευή: 13.40 / 16.00 / 18.20 / 21.00 / 23.40, Δευτέρα: 11.10 / 13.40 / 16.00 / 18.20

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.2: 12.00, Πέμπτη & Παρασκευή & Τρίτη καμία προβολή • Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: 14.20 / 16.10 / 18.00, Πέμπτη & Τρίτη: 16.10 / 18.00 • Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.2: 19.40 / 22.20, Δευτέρα: 19.40

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: 11.50 / 13.50 / 15.40 / 17.30, Πέμπτη & Τρίτη 17.30, Παρασκευή: 13.50 / 15.40 / 17.30 • Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.3: 19.20 / 21.40 / 00.00, Δευτέρα: 19.20

• ΡΑΤΑΤΟΥΗΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: 12.20 / 14.40 / 17.00, Πέμπτη & Τρίτη: 17.00, Παρασκευή: 14.40 / 17.00 • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ: Αιθ.4: 19.10 / 21.20 / 23.30, Δευτέρα: 19.10

• ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Αιθ.5: 12.10 / 14.10, Πέμπτη & Τρίτη καμία προβολή, Παρασκευή: 14.10 • Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - με υπότιτλους: Αιθ.5: 16.15 • ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.5: 18.00 • Η ΟΜΙΧΛΗ: Αιθ.5: 20.10 / 22.40, Δευτέρα καμία προβολή

• Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.6: 11.30 / 13.10 / 15.00, Πέμπτη & Τρίτη καμία προβολή, Παρασκευή: 13.10 / 15.00 • Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.6: 16.40 / 18.30 • ΤΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ: Αιθ.6: 20.10 / 22.00 / 23.50, Δευτέρα καμία προβολή

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.7 VIP: 11.00 / 13.00 / 14.50 / 16.50, Πέμπτη & Τρίτη: 16.50, Παρασκευή: 13.00 / 14.50 / 16.50 • ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.7 VIP: 18.40 • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.7 VIP: 20.45, Δευτέρα καμία προβολή • SAW 4: Αιθ.7 VIP: 23.00, Δευτέρα καμία προβολή

ΦΑΡΓΚΑΝΗ

Αγ. Παντελεήμονος 10, Τ: 2310 960063

• ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΜΟΥ ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ: 19.00 / 21.00 / 23.00

Η μπόχα του «πετρελαίου»

Η μπόχα του «πετρελαίου»

Σάιμον Στήβενς «Motortown»*

Tο πολιτικοκοινωνικό «Motortown» αποτελεί μια άγρια, προκλητική απάντηση στον πόλεμο και στις ανεπανόρθωτες συνέπειες που επιφέρει σε όσους είχαν την ατυχία να βιώσουν βαθιά στο πετσί τους αυτή την αποτρόπαια συνθήκη επιβίωσης, εκτελώντας ανόητες διαταγές, εξυπηρετώντας θηριώδη συμφέροντα για ένα καλύτερο αποθεματικό σε πετρέλαιο και λοιπά αναλώσιμα παράγωγα του μαύρου χρυσού. Ο 27χρονος στρατιώτης Ντάννυ, επιστρέφοντας από τον πόλεμο του Ιράκ στην Αγγλία του Μπλερ -φερέφωνο του Μπους τζούνιορ, νιώθει τελείως άβολα, κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα ψυχολογικά προβλήματα που του έχει σωρεύσει όλο αυτό που έζησε από τόσο κοντά. Ο Ντάννυ, ως σύγχρονος Βόιτσεκ, θα μεταφέρει τη βία του πολέμου μέσα στην ίδια του την πατρίδα, που πια του είναι ξένη και θα προβεί ακόμη και σε φόνο, μη ελέγχοντας τον ίδιο του τον εαυτό με την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά ανεμπόδιστα να τον καθοδηγεί. Το σύστημα της αποβλάκωσης έχει παίξει καλά το ρόλο του. Έχει κερδίσει στα σημεία. Η παράσταση σε λιτή, ακριβή και καλοκουρδισμένη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου προσπάθησε να γενικεύσει το ειδικό θέμα και να αποδεσμευτεί από τα εθνικά χαρακτηριστικά του έργου. Δύσκολο εγχείρημα που δεν ευοδώθηκε τελικά. Βρήκα εξαιρετικό το εύρημα με τις χειρονακτικές αλλαγές του μινιμαλιστικού σκηνικού από το θίασο ως μια επιδίωξη συγκέντρωσης και ένωσης των ηθοποιών πέρα από τη φροντιστηριακή χρησιμότητα. Οι ερμηνείες ήσαν καλές. Ξεχωρίζω τη σκηνικά γοητευτική παρουσία της Αιμιλίας Βάλβη στο ρόλο της τηλεοπτική παραγωγού, που κάλυψε και ηλικιακά το χάσμα που τη χώριζε από την ηρωίδα. Ο Ευθύμιος Παπαδημητρίου, στον αβανταδόρικο ρόλο του αυτιστικού αδερφού, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι αυτός ο νεαρός «ήρθε για να μείνει» στο θεατρικό σανίδι.

* Ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου της Αθήνας

ΘΕΑΜΑΤΑ

θέατρα


Studio Νέμεση (Δελφών 176, Τ: 2310 326230, 853361) «Σεξ ή Σέξπιρ; Ιδού η απορία» σε κείμενο της ομάδας «Νέμεση» και σκηνοθεσία Τίνας Στεφανοπούλου, με τους Κική Ιωαννίδου, Τζίμη Κούρτη, κ.ά. Παρασκευή- Κυριακή (έως 23/12)

Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132, Τ: 2310 216567) «Ο Μαιτρ κι η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, σε μετάφραση Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη, και σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου. Σάββατο & Κυριακή 21.00, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, πληροφορίες: 2310 749549) «ΑΓΑΝΤΑ…» από τον Χάρρυ Κλυν και «Τα παιδιά της Σαλονίκης». Τρίτη-Τετάρτη 18.30 & 21.30, εισιτήρια 20, 15­ (μειωμένο)

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Τ: 2310 251630, πληροφορίες 2310 288000) «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εδμόνδου Ροστάν, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδη, με τους Κώστα Σαντά, Διονύση Μπουλά, Κορίνα Βασιλοπούλου, κ.ά. Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00, Τετάρτη 18.00 & 21.00, Πέμπτη 21.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης-λαϊκές)

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9, πληροφορίες: 2310 481006) «Η Καμπύλη της Ευτυχίας» των Εδουάρδο Γκαλάν και Πέδρο Γκόμεθ από την Εταιρεία θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, σε μετάφραση της Νάννας Πανικολάου και σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη, με τους Κώστα Καζάκα, Αντώνη Λαπηθιώτη, Μανώλη Μιχαηλίδη, Μιχάλη Έλληνα. Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Τ: 2310 821483) «Γυάλινος Κόσμος» του Τεννεσσή Ουίλλιαμς, από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, σε σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη, με τους Μένη Κυριάκογλου, Νανά Παπαγαβριήλ κ.ά. Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00, Τρίτη (25/12) 21.00. «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία της Kορίνας Xαρίτου, με τους Δημήτρη Nαζίρη, Mαρίτα Tσαλκιτζόγλου κ.ά. Τετάρτη 21.00. «Μόλλυ Σουήνυ» του Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Nίκου Xουρμουζιάδη, με τους Eλένη Δημοπούλου, Nίκο Λύτρα, κ.ά. Πέμπτη-Παρασκευή 21.00, εισιτήρια 20, 12­ (φοιτητικό), 15­ (Τετάρτη & Πέμπτη), 10­ (φοιτητικό Τετάρτη & Πέμπτη)

Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, Τ: 2310 869886 πληροφορίες: 2310 420942) «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική διασκευή-απόδοση Ηρακλή Δούκα, με τους Θανάση Διμηνά, Θεώνη Κοσμά κ.ά. Τετάρτη-Κυριακή 21.15, εισιτήρια 20, 15­ (μειωμένο). Μέχρι τις 5/1

Θεάτρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, πλ. Αγ. Σοφίας,Τ: 2310 225172, πληροφορίες: 2310 428007) «Κατσαρίδα», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου με τους Μιχάλη Οικονόμου, Γιώργο Παπαγεωργίου. Τετάρτη-Παρασκευή 21.30, Σάββατο, Κυριακή 19.00 & 21.30, Τρίτη (25/12) 21.30 Τετάρτη (26/12) 19.00 & 21.30, εισιτήρια 19, 15­ (φοιτητικό)

Θέατρο Ε.Μ.Σ. (Εθν. Αμύνης 2, Τ: 2310 223528) «Ο γλάρος» του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, με τους Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Εύη Σαρμή, Ευθύμη Παππά κ.ά. Πέμπτη, Παρασκευή 21.00, Τετάρτη, Σάββατο 18.00 & 21. 00, Κυριακή 19.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης)

Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη γωνία, Τ: 2310 423925) «Οι τρεις τους» της Ελένης Μερκενίδου, από το θέατρο Λύκη Βυθού, σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου. Παρασκευή- Κυριακή 21.00, εισιτήρια 15, 10­ (μειωμένο). Για δέκα μόνο παραστάσεις, από τις 12 ως τις 23/12

Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, Κάθετος Ιασωνίδου, Τ: 2310 229249) «Έλεος (Blasted)» της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη, με τους Γρηγόρη Παπαδόπουλο, Μάρα Τσικάρα κ.ά. Τετάρτη-Κυριακή 21.15 (έναρξη παραστάσεων 15/12), εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Θέατρο Τεχνουργείο (Αγίου Δημητρίου 121, πληροφορίες: 2310 472090) «Common People» της Σμαρώς Πλατιώτη, σε σκηνοθεσία Σμαρώς Πλατιώτη, με τους Ελευθερία Τσάκουρη, Γιάννης Τσίκουλας κ.ά. Παρασκευή-Κυριακή 21.30

Θέατρο Φλέμιγκ (Μισραχή 15, Τ: 2310 812000) «Λας Παλάβρας» Stand Up Comedy σε σκηνοθετική επιμέλεια Γρηγόρη Μήττα. Παρασκευή, Σάββατο 22.00, εισιτήρια 10, 7­ (φοιτητικό). «Διαστροφή» του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρα, με τους Ιωάννα Σιδηροπούλου, Αντιγόνη Μπάρμπα κ.ά. Κυριακή 21.00, εισιτήρια 10, 7­ (φοιτητικό)

Κολοσσαίον (Βασ. Όλγας 150, Τ: 2310831565, πληροφορίες 2310 211313) «Σεσουάρ για Δολοφόνους» των Bruce Jordan & Marllyn Abrams, σε απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου, με τους Τόνυ Άντονυ, Περικλή Λιανό κ.ά. Από Πέμπτη 20/12 έως Κυριακή 13/1, εισιτήρια 22, 15­ μειωμένο)

Μικρό Θέατρο (Αντωνίου Καμάρα 3, Τ: 2310 232799, πληροφορίες: 6979 884401) «100» των Diene Petterle, Neil Monaghau και Christopher Heimann, από το θέατρο «Περιπλάνηση», σε σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου, με τους Τζέησον Αρκουίν, Βίκυ Παναγιωτοπούλου κ.ά. Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, πληροφορίες: 2310 288000) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» «Μία Κωμωδία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από το Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, με τους Άγγελο Παπαδημητρίου, Γιάννη Σιαμσάρη, κ.ά. Παρασκευή-Κυριακή, Τετάρτη, Πέμπτη 21.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης). Μικρό Θέατρο «Ανάσα Ζωής» του Ντέιβιντ Χέαρ, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τις Αλεξάνδρα Λαδικού, Μαρία Σκούντζου. Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης)

Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9, Τ: 2310 834996) «Annie» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη και χορογραφίες Chet Walker. Σάββατο 18.00, Κυριακή 11.30 & 18.00 (Παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών), εισιτήρια 16, 12­ (μειωμένο). Πληροφορίες για παραστάσεις: 2310 819153, 824970. «ΝουΔού η άσχημη και το ΠΑΣΟΚ… χτενίζεται» σε σκηνοθεσία Φώτη Μεταξόπουλου, με τους Στάθη Ψάλτη, Κώστα Τσάκωνα, Τάσο Πεζιρκιανίδη. Από Τρίτη 25/12 έως Κυριακή 13/1, εισιτήρια 22­ (πλατεία), 17­ (εξώστης-φοιτητικό)

Στούντιο Ars Moriendi (Κουφίτσα 18, Τ: 2310 248588) Περιγραφή Εικόνας-Εκδοχή Β’ του Heiner Müller από την Εταιρεία Θεάτρου Ars Moriendi, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα και Πηνελόπης Χατζηδημητρίου, με τους Τόνια Δάκου, Θάνο Νίκα. Πέμπτη-Κυριακή 21.00, εισιτήρια 12, 9­ (μειωμένο)

Χώρος Τέχνης 3ος Όροφος (Καθολικών 4, Τ: 2310 535747) «Της κάτω γης ο Αφέντης» από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη της Ομάδας Καλλιτεχνών «Ούγκα Κλάρα», Τρίτη 21.00, εισιτήρια 10, 7­. «Σκυλιά στο Πάρκο» από την Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, με τους Κώστα Ισακίδη, Δημήτρη Κουρέα κ.ά. Πέμπτη-Κυριακή 21.30, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)


Για παιδιά και νέους


Mediterranean Cosmos (11o χλμ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, Τ: 2310 489571) «Ένα παραμύθι και μια ευχή» εικαστικό εργαστήριο, Σάββατο 12.00-14.30. «Ένα παραμυθένιο ταξίδι με τον Καρυοθραύστη και την Κλάρα» θεατρικό παιχνίδι, Σάββατο 18.30-20.30. Είσοδος ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις

Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, πληροφορίες: Τ: 2310 749549) «Κου-Κου» της Μαρίας Αλβανού, από το θέατρο «Νεφέλες», σε σκηνοθεσία Παντελή Καραγιάννη, με τους Μαρία Αλβανού, Νίκο Κασάπη, κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 9, 6­ (σχολικό)

Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Τ: 2310 262051, πληροφορίες 2310 417068, 6977 445161) «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης. Κυριακή 11.30, Τετάρτη (26/12) 11.30 καθημερινές για σχολεία, εισιτήρια 12­

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Τ: 2310 296800, πληροφορίες: 2310 288000) «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» σε διασκευή και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τους Βασίλη Βασιλάκη, Ελευθερία Τέτουλα, κ.ά. Κυριακή 11.00, Τρίτη-Πέμπτη (25-27/12) 11.00, εισιτήρια 10­ (ομαδικό), 7­ (σχολικό)

Bαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, Τ: 2310 424132, 424133) «Ο Καραγκιόζης κι ο θησαυρός των Χριστουγέννων», παράσταση Καραγκιόζη του Γιάννη Χατζή. Παρασκευή 19.00, είσοδος ελεύθερη.

Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης (Λαγκαδά 221 & Χρυσ. Σμύρνης 1, Τ: 2310 605447, πληροφορίες: 2310 229249, 6976 232727) «Χάνσελ & Γκρέτελ» των αδερφών Γκριμ, από το θέατρο τέχνης «Ακτίς Αελίου», σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη και μουσική Ευγένιου Δερμιτάσογλου. Κυριακή 12.00, εισιτήρια 10, 7­ (σχολικό). Σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Τ: 2310 821483) «Το όνειρο του Ρο» της Στέλλας Μιχαηλίδου, από την Πειραματική σκηνή της Τέχνης σε σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου, με τους Δημήτρη Βάρκα, Σταύρο Ευκολίδη κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 10, 7­ (σχολικό)

Θεάτρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Τ: 2310 225172) «Ομήρου Οδύσσεια, το Παραμύθι των Παραμυθιών» από το θίασο «Culture Factory» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, με τους Αργυρώ Ανανιάδου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Δημήτρη Μποζίνη κ.ά. Κυριακή 11.00 & 15.00, εισιτήρια 12, 7­ (σχολικό)

Θέατρο Λαμπιόνι (Αγάθωνος 31, Ξηροκρήνη, Τ: 2310 749259) «Ο Πρίγκιπας της Γομολάστιχας» της Υβόννης Μεταξάκη, σε σκηνοθεσία Αννίτας Γκαϊτατζή, με τους Αστέρη Αναστασιάδη, Αγγελική Σδράνη, Χρήστο Σιταρίδη, κ.ά. Κυριακή 11.30, Τρίτη, Τετάρτη (25,26/12) 11.30, εισιτήριο 10­

Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη γωνία, Τ: 2310 423925) «Μόνοι στο Σπίτι» της Καλλιόπης Παπαδάκη, σε σκηνοθεσία Παυλίνας Χαρέλα, με τους Κώστα Αποστόλου, Μαρίνο Καρπούζα, Κώστα Καβακιώτη κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 12, 7­ (σχολικό). Σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως

Θέατρο Φλέμιγκ (Μισραχή 15, Τ: 2310 812000) «Πετάει πετάει ο γλάρος» της Κορίνας Ιωαννίδου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, με τους Ελένη Γκαπ, Σταυρούλα Δάλμπαλη, Μαρία Ραμματά κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 8­

Λιλιπούπολη (Αλ. Σβώλου 7, Τ: 2310 277501) Εργαστήριο Δημιουργικής έκφρασης και γραφής με την Αριάν Κότση, Δευτέρα 21.00-22.30. Μαθήματα αφρικανικών κρουστών για αρχάριους από τον Άρη Παπανικολάου, Τρίτη 20.30-22.30. Ομάδα γονέων με την Αριστέα Αρσενοπούλου, Πέμπτη 17.30

Μέγαρο ΧΑΝΘ (Πλατεία ΧΑΝΘ, Τ: 2310 241007) «Ο Καραγκιόζης και οι πονηριές του τζερτζεβούλη» θέατρο σκιών από τον Μιχάλη Χατζάκη, Σάββατο 18,30, εισιτήρια 7­. «Οι καρκάντζαλοι στο μύλο» παράσταση αφήγησης με συνοδεία ζωντανής μουσικής με τους Ανθή Θάνου και Παναγιώτη Κούλελη, Κυριακή 11.30, εισιτήρια 5­. «Ο Φασουλής και η Μάγισσα Μπαχλεβίτσα» κουκλοθέατρο από τις Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου. Κυριακή 12.30, εισιτήρια 5­

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, πληροφορίες: 2310 288000) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: «Όνειρο του Δωδεκάμερου» του Γιώργου Θεοτοκά, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, με τους Ανθή Ευστρατιάδου, Χρήστο Τανταλάκη κ.ά. Κυριακή 11.00, καθημερινές για σχολεία 10.30, εισιτήρια 10

­

Εκδηλώσεις - θεάματα


Brahma Kumaris (Ανδρεοπούλου 37, Τ: 2310 828491) «Step by step» εργαστήριο για τις βασικές αρχές διαλογισμού της Brahma Yoga. Παρασκευή 19.30

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, Τ: 2310 830538) «Orpheus Soloists» συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου. Κυριακή 20.30, είσοδος ελέυθερη

Αίθουσα ΚΟΘ (Πρώην Κινηματοθέατρο «Παλλάς», Λεωφ. Νίκης 73, Τ: 2310 236990) «Χριστούγεννα με τα χάλκινα της ΚΟΘ», Βραδιά με έργα για χάλκινα πνευστά. Παρασκευή 21.00, είσοδος με προσκλήσεις

Αποθήκη 1 (Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Ο.Λ.Θ., πληροφορίες: 2310 589140-1) «Εικαστικό Πανόραμα 07-08»: «Έλληνες Συλλέκτες» συνέδριο. Κυριακή, Δευτέρα, είσοδος ελεύθερη

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α, Τ: 2310 821231) «Ο κοντορεβυθούλης» του Ολιβιέ Νταάν, προβολή ταινίας στο πλαίσιο του αφιερώματος «Το παιδί σε δυο σύγχρονα γαλλικά φιλμικά κείμενα». Παρασκευή 19.30, είσοδος ελέυθερη

Θέατρο Βεργίνα (Hyatt Regency Thessaloniki, πληροφορίες: 2310 491291) «Sparkling Nights to Remember» Tango Show και ολονύχτιο χορευτικό dj πάρτι. Δευτέρα (24/12), Τρίτη (25/12), ώρα προσέλευσης 21.30

Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, Τ: 2310 869886) Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή της βραβευμένης χορωδίας «ΑΝΤΗΧΩ» του συλλόγου «ΑΣΤΟ» του Δήμου Πάτρας. Σάββατο 19.30, είσοδος ελεύθερη

Ιανός (Αριστοτέλους 7, Τ: 2310 277004) «Προσωπικό ημερολόγιο-ανεκδοτολόγιο 2008», ο Γιάννης Σερβετάς υπογράφει το βιβλίο του. Κυριακή 12.00, είσοδος ελεύθερη

Αναδρομική Έκθεση

Δημήτρης Κοντός: 1931-1996

Αναδρομική Έκθεση

στο Μακεδονικό Μουσείο

Σύγχρονης Τέχνης


«...Η συμπαντική αντίληψη του Κοντού για τον κόσμο και η παρατήρηση των φυσικών φαινομένων θα τον βοηθήσουν να διαμορφώσει σταδιακά τη δική του πλαστική γλώσσα, χωρίς να χαθεί ωστόσο και μια άλλη πιο μυστική σχέση του με τη φύση που λειτουργεί διαισθαντικά, άλλοτε ως ποιητικός στοχασμός και άλλοτε ως ποιητική μετα-γλώσσα, φορτίζοντας τη δουλειά του με τους ευαίσθητους ρυθμούς μιας τρυφερής σημειογραφίας…». Μαρία Κοτζαμάνη

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Κοντού, σε επιμέλεια της Μαρίας Κοτζαμάνη, με χορηγό της έκθεσης και της έκδοσης που τη συνοδεύει το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Ο Δημήτρης Κοντός γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1931. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1955. Το 1958 έφυγε για την Ρώμη και το 1959 δημιούργησαν με το Γαΐτη, τον Κανιάρη, τον Κεσσανλή και τον Τσόκλη, το Gruppo Sigma, με εμφανίσεις στη Νάπολη, την Μπολόνια κι αργότερα στην Αθήνα.

Το 1961 πηγαίνει στο Παρίσι με προτροπή του Τσόκλη και την προοπτική της μόνιμης εγκατάστασης. Στο Παρίσι διερευνά στη δουλειά του δύο ιδέες ταυτόχρονα: η πρώτη έχει σχέση με τη δομική αντίληψη της ζωγραφικής ως κατασκευή, όπου χρησιμοποιεί ως δομικά υλικά πολλά μικρά τελάρα τα οποία, επικαλύπτοντας το ένα το άλλο, γίνονται στοιχεία μιας μεγαλύτερης σύνθεσης. Στη δεύτερη, ως διαφορετική εφαρμογή της πρώτης, ανάπτυξη των τελάρων που άρχιζε από τον τοίχο και κατέληγε στο δάπεδο, δημιουργεί μια νέα «συνομιλία» μεταξύ ζωγραφικής και αρχιτεκτονικού χώρου.

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1963 και το 1964 διορίζεται βοηθός στην Έδρα Ζωγραφικής και Ελεύθερου Σχεδίου στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Την επόμενη χρονιά, παρουσιάζει στην έκθεση «Αντικείμενο» στην γκαλερί Μέρλιν, τους κύβους, βασισμένους στη σπειροειδή γραφή.

Το 1968, εκδίδει το «Roman Pictural», μια εξαιρετικά πρωτότυπη εικαστική πρόταση σε παγκόσμια κλίμακα, που, όπως ο τίτλος δηλώνει, είναι ένα εικαστικό μυθιστόρημα 124 σελίδων σε σχήμα βιβλίου τσέπης, του οποίου η πλοκή αναπτύσσεται μέσα από τη διαρκώς εξελισσόμενη ροή της ελικοειδούς γραφής του.

Το 1971 παρουσιάζει στην γκαλερί Δεσμός το έργο «Ημερολόγιο» ως μια ακόμα ενδιαφέρουσα εφαρμογή της ελικοειδούς γραφής του.

Το 1975, έχοντας ξεκινήσει ήδη ένα νέο κύκλο δουλειάς, παρουσιάζει στην γκαλερί Δεσμός, τα «Λατρευτικά».

Το 1984, ο Κοντός εκλέγεται καθηγητής στη νεοσύστατη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη επιχειρώντας ένα νέο ξεκίνημα.

Το 1994, όντας ήδη άρρωστος, παρουσιάζει το «Roman Pictural» στην Αίθουσα Τέχνης Παρατηρητής της Θεσσαλονίκης, ενώ τον επόμενο χρόνο θα παρουσιάσει σε έκθεση, παλιά σχέδια της περιόδου 1958-1963, στην γκαλερί Μαρία Παπαδοπούλου στην Αθήνα. Πεθαίνει στις 19 Μαΐου του 1996.

info: Mακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, T: 2310 240002 Διάρκεια Έκθεσης έως 30/1/ 08

1. Εγκαινιάζεται στις 22/12 ομαδική έκθεση εικαστικών στον τεχνοχώρο «Vlassis Art. Com». Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος. Μέχρι τις 12/1/2008. Τ: 2310 552030

2. Συνεχίζεται μέχρι τις 20/1/2008 η έκθεση κουστουμιών και αντικειμένων ελλήνων πρωταγωνιστών του θεάτρου και του κινηματογράφου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πεύκων. Τ: 2310 672272

3. Μέχρι τις 29/2/2008 θα παραμείνει η ομαδική έκθεση «Καλλιτεχνική καινοτομία. Σημειολογία των όρων της στη νέα εποχή» στη Μονή Λαζαριστών και στην Αποθήκη Β1 στο πλαίσιο του Εικαστικού Πανοράματος στην Ελλάδα. Τ: 2310 589140, Τ: 2310 546683

4. Μέχρι τις 31/12 θα παραμείνει η έκθεση ζωγραφικής «Μονόλογοι Γυναικών» της Μαίρης Λεριά στο «Δωμάτιο με θέα» στο Ολύμπιον. Τα έσοδα θα προσφερθούν στο «Άλμα Ζωής». Τ: 2310 378510

5. Συνεχίζεται μέχρι τις 4/1/2008 η αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Bernard Plossu με εικόνες για την περίοδο 1963-2006 στο Μουσείο Φωτογραφίας. Τ: 2310 566716

6. Μέχρι τις 5/1/2008 θα παραμείνει η έκθεση της Ελένης Θεοφυλάκτου με τίτλο «Darling, I’m clearing up» στην γκαλερί TinT. Τ: 2310 235689

7. Μέχρι τις 10/1/2008 θα παραμείνει η αναδρομική έκθεση του Νίκου Σαχίνη (1924-1989) στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Τ: 2310 424132

8. Μέχρι τις 15/1/2008 θα παραμείνει η έκθεση της φωτογραφικής ομάδας Stereosis fwd με θέμα «Οικογένειες» στον εκθεσιακό χώρο Stereosis. Τ: 2310 250223


by μαρία κενανίδου