Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007

X-MAS FESTIVITY!!! Μήνυμα ΕΛΠΙΔΑΣ


Το περιοδικό CITY urban living εξορμά στη γιορτινή Θεσσαλονίκη με τον πιο ζωντανό χριστουγεννιάτικο θίασο, αποτελούμενο από εντυπωσιακούς ξυλοπόδαρους, θεαματικούς ζογκλέρ και...ξέφρενους ανιματέρ, στήνοντας μοναδικά street happenings, κληρώνοντας μεγάλα δώρα και μοιράζοντας σε όλο τον κόσμο τη μαγεία των Χριστουγέννων!

Οι σύγχρονοι μάγοι του CITY, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, θα σταματήσουν στα πιο κεντρικά εμπορικά καταστήματα και cafe της πόλης, γιορτάζοντας με κέφι, μεγάλα δώρα και προσκεκλημένους όλους εσάς!

Ελάτε να ανταλλάξουμε ευχές αγάπης και ελπίδας και δηλώστε συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο διαγωνισμό του CITY με έπαθλα:

· 10 Σαββατοκύριακα στο ΧΕΝΙΑ SPA RESORT του Βόλου (5*)

· 1 Scooter Lingken 125cc

Το CITY, με ευαισθησία σε θέματα κοινωνικής μέριμνας, έχει θέσει ως σημαντικότερο στόχο των χριστουγεννιάτικων street event του, την προσπάθεια ενίσχυσης της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου ΕΛΠΙΔΑ.


ΧΟΡΗΓΟΙ:
WIND, SEAT NORTH HELLAS

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

«Battle of the Best»: Μόνο για τους καλύτερους

Η τρίτη διοργάνωση του «Break Dance & Graffiti Contest» έγινε με απόλυτη επιτυχία, με την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνά κάθε προσδοκία! Μια ολόκληρη μέρα x-treme δραστηριοτήτων, κίνησης, ζωντάνιας και απίστευτης ενέργειας! Νεαρά πρόσωπα, αυθεντικοί εκπρόσωποι ενός εναλλακτικού ύφους, που κατάφεραν τα μαγνητίσουν τα βλέμματα ακόμα και των αμύητων σ’ αυτόν τον θαυμαστό καινούριο κόσμο!
Το περιοδικό CITY urban living έδωσε για άλλη μια φορά το δυναμικό παρόν συνδιοργανώνοντας τη «μάχη των καλύτερων». Σε αυτή τη μάχη, ήταν πολλοί αυτοί που νίκησαν: Ο Rondwin, μέλος των Total Reality κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου breakdancer (ατομικό). Καλύτερη ομάδα Breakdancers αναδείχθηκαν οι Dead Prez. Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν υπό το άγρυπνο βλέμμα των θεατών και της κριτικής επιτροπής. Μέλος της επιτροπής ήταν και ο βέλγος χορευτής Jean-Pierre, νικητής του «So you think you can dance»! Στο διαγωνισμό graffiti κέρδισε ο Zander από τη Θεσσαλονίκη. Όσο για τη συναυλία γνωστών hip hop συγκροτημάτων και την guest εμφάνιση του J-RO των Alkaholicks που έκλεισε την ημέρα, αυτές κέρδισαν τις καλύτερες των εντυπώσεων.
Ραντεβού στο τέταρτο «Break Dance & Graffiti Contest»!






Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Μια παρέα γύρω από ένα τραπέζι

(αφιερωμένο στη φίλη στο Δουβλίνο)

Δεν υπήρξα ποτέ και ούτε θα γίνω, από ότι φαίνεται, αυτό που λέμε ο ιδανικός αμφιτρύωνας. Ιδιαίτερα αν θυμηθώ την τελευταία συγκέντρωση, που, ενώ οι άψογοι καλεσμένοι μου ήρθαν ακριβώς στην ώρα τους, εγώ καθυστέρησα να γυρίσω σπίτι και σχεδόν τίποτε δεν ήταν εντάξει… μόνο σακούλες από ψώνια αραδιασμένες μέσα στη κουζίνα. Όσα είχαν αναλάβει αυτοί ήταν έτοιμα. «Κοίτα, έκανα αυτό το γλυκό που σου αρέσει», «Άνοιξα φύλλο και έκανα μια χορτόπιτα...». Η κατάσταση θύμιζε βομβαρδισμένη γιάφκα. «Στάσου να σε βοηθήσουμε …». Πέσανε με τα μούτρα να πλύνουν τα λαχανικά, να λιώσουν το σκόρδο στο σκορδοστούμπι, να ψιλοκόψουν το κρεμμύδι.

Κι άρχισαν οι γλυκές παρεμβάσεις, οι ανταλλαγές απόψεων: «Λευκό βαλσάμικο καλύτερα… τόσους κόκκους πιπέρι να προσθέσουμε, δοκίμασε κι ένα κομμάτι κανέλας». Στη σαλάτα που έφερε η φίλη (παντζάρι με καρότο ψιλοτριμμένα) προσθέσαμε γιαούρτι σχεδόν με το έτσι θέλω. «Να το χωρίσουμε σε δύο μπωλ, στο ένα να βάλουμε λίγο ρόδι, του πάει» σιγοντάριζα. « Όση ώρα θα κάνει για να βγει από το φούρνο το φαγητό υπάρχει ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι με μανιτάρια και μαρούλια». «Αυτό το κάνουμε στη Πελοπόννησο» πετάγεται η άλλη και ανέλαβε να επιληφθεί της κατσαρόλας. «Α ωραία, άμα το αναλάβεις εσύ, τότε να γεμίσουμε μερικές πιπεριές με τυριά. Βάλε και δυόσμο…».

Διάφορα πιάτα άρχισαν να πηγαινοέρχονται στο τραπέζι -ποιο τραπέζι; Το μικρό τραπεζάκι μπροστά στον καναπέ δεν έφτανε ούτε για τις σαλάτες. «Το άλλο, το επίσημο, πού να το αδειάσουμε από τα διάφορα που μάζεψα επάνω του;». «Ο γείτονας στο κάτω όροφο έχει ένα στο διάδρομο, έξω από τη πόρτα του» φώναζα από τη κουζίνα, «πάρτε το» (από αυτά τα πλαστικά που διαλαλούν οι γύφτοι). Τα πιο αλλοπρόσαλλα έπιπλα θα υπομένουν τους πιο διαφορετικούς συνδαιτυμόνες σε ύφος, γούστα και δρόμους που βαδίζουν.

Τι μας ενώνει; Σε ποιο σταυροδρόμι συμπίπτουν οι πορείες μας; Με ποιες αναλογίες άραγε έχει δέσει το σιρόπι μεταξύ μας; Πολλά και τίποτε είναι όσα μας φέραν κοντά, δεν γίνεται να περιγράψεις τι είναι αυτό που δένει τους ανθρώπους, ψηλαφιστά απλώνεται ένα χέρι για να ακουμπήσει στο ώμο σου, ένα χαμόγελο δειλά-δειλά θα δώσει την απάντηση στη κίνηση του άλλου, οι λέξεις που φλυαρούν κάπου θα μπλέξουν και θα γίνουν κουβέντα, οι γεύσεις θα θυμίσουν κάποια άλλη μέρα ένα άλλο τραπέζι. Στα σιωπηλά υφαίνεται το νήμα και ακούγονται παντού μόνο γέλια.

Συνήθως παρόμοια τραπέζια κάναμε στις μεγάλες γιορτές, αυτές όπου οι οικογένειες κάθονται γύρω από το τραπέζι και βγαίνουν λογιών-λογιών κα-λούδια. Τρίχες σάς πληροφορώ… προσωπικά εκείνα τα τραπέζια, που μου επιβεβαίωναν τη μελαγχολία των γιορτών, δεν είχαν τίποτε να κάνουνε με αυτές τις τρελές συγκεντρώσεις που κάνουμε στα σπίτια. Βρισκόμαστε πάντα Σάββατο, μιας και κανείς μας δεν βγαίνει και σχεδόν πάντα περιμένουμε να αποκοιμηθεί κάποιος σε έναν καναπέ.

Σε αυτές τις συγκεντρώσεις όλοι φροντίζουμε να κρατάμε απ’ έξω τα στραβοπατήματα, τινάζουμε τη μιζέρια από πάνω μας και σκουπίζουμε τα παπούτσια από αυτά που μας βαραίνουν στο χαλάκι της εξώπορτας. Όλοι είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τα σεκλέτια του άλλου, αλλά κανείς μας δεν δέχεται να γίνει ο αυτουργός τέτοιες ώρες. Αγαπάμε τη χαρά, για την ακρίβεια τις απλές χαρές της ζωής. Δεν είναι μια τεχνητή χαρά, αλλά η τέχνη να χαιρόμαστε όποτε συναντιόμαστε.

Οι μαζώξεις μας είναι εορταστικές, χωρίς να γιορτάζουμε τίποτε πέρα του ότι είμαστε καλά. Σχεδόν όλες οι ιστορίες που θα πούμε πάνω στο τραπέζι έχουν χάπι εντ και όλες οι κουβέντες ξεκινάνε με ένα «έχεις δοκιμάσει ποτέ…». Και ύστερα όταν οι ανάσες μας μυρίζουν μαστίχα, βασιλικό και κόκκινο κρασί, αρχίζουν τα τραγούδια, οι μουσικές που μας ενώνουν και απογειώνουν τη διάθεση μας. Η οινοποσία ευνοεί τα φάλτσα. Πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκουν ευκαιρία ακόμα και οι κουρούνες να άδουν.

Την Παρασκευή ξημερώματα η Μ. με ζόριζε να τρέχω στην εθνική για να προλάβει να φθάσει πρωί-πρωί στο Γκάζι στο «Bazaar των Δρόμων Ζωής» (μια παραμυθία από καλόψυχα ξωτικά, ρομαντικούς μάγειρες και εθελοντές καλοσύνης). Με αποζημίωσε που της έκανα τον οδηγό και φρόντισε να γεμίσει το καλάθι με αρωματισμένα λάδια, σπιτικά λικέρ, αποστάγματα, χούμους, Harisa, κονφί κρεμμυδιού, κονφί σκόρδου και άλλα χειροποίητα καλούδια. Όλα θα ανοιχτούν στην επόμενη συγκέντρωση φίλων υπό την φωνάρα της Μπέλλου «σ’ αυτόν τον κόσμο όσοι αγαπούνε / τρώνε βρώμικο ψωμί… κι οι πόθοι τους ακολουθούνε /υπόγεια διαδρομή».

*Να θυμηθώ να ζητήσω από την Βαγγελιώ, που είναι νησιώτισσα, να ζυμώσει χωριάτικο ψωμί.

Μια Κυριακή του Δεκέμβρη, για πού όλοι αυτοί;

Ξύπνησα γύρω στις 10 το πρωί, με το κεφάλι βαρύ, μια Κυριακή με καιρό μουντό, βροχερό. Οι υπόλοιποι της οικογένειας, σύζυγος, παιδιά, σκυλιά, συνέχισαν να κοιμούνται του «κακού καιρού» (που πάει να πει: έτσι και σε «πλακώσει» η υγρασία της Σαλονίκης άντε να «σηκωθείς»). Πλύθηκα, ντύθηκα, έφαγα ένα μήλο στα όρθια, κοιτώντας από την μπαλκονόπορτα της κουζίνας τη βροχή να πέφτει στο μπαλκόνι μας, και μετά πήρα μια ομπρέλα και βγήκα έξω για να πάρω κυριακάτικες εφημερίδες κι ένα καρβέλι ψωμί. Πήγα πρώτα από το αρτοζαχαροπλαστείο «Εστία» της γειτονιάς μου, που είναι πάντα ανοιχτό, Κυριακές και εορτές, από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι σχεδόν τα μεσάνυχτα και ξεφουρνίζει συνεχώς αρτοσκευάσματα κάθε εί-δους, αλμυρά και γλυκά. Απ’ έξω ήταν διπλοπαρκαρισμένα 3-4 αυτοκίνητα με τα αλάρμ να αναβοσβήνουν και μέσα στο κατάστημα βρήκα καμιά ντουζίνα πελάτες να περιμένουν σε «διπλωμένη» ουρά αναμονής, με τρεις πωλήτριες να τους εξυπηρετούν. Μπήκα κι εγώ στην ουρά αναστενάζοντας και άκουσα δίπλα μου έναν κύριο -προχωρημένης ηλικίας- να μουρμουρίζει: «Έτσι γινόταν κάποτε στη Ρωσία… για λίγο ψωμί». Άκουσα όμως κάτι ευτραφείς κυρίες εκεί μπροστά στην ουρά, που ζητούσαν κάτι σε «6 τυροπιτάκια, 6 σπανακοπιτάκια και 6 με κιμά -α, και 6 μικρά πιροσκί, βάλε και 4 κουρού» ή «2 μάρφιν σοκολάτα, 4 μικρά κρουασάν σοκολάτας και 2 τσουρεκάκια γεμιστά με σοκολάτα -α, βάλε και 2 κομμάτια πάστα φλώρα» και σκέφτηκα: «Αυτές εδώ δεν έχουν στηθεί στην ουρά για το ψωμί τους αλλά για το παντεσπάνι τους» (που θα ’λεγε και η Μαρία Αντουανέτα). Και μετά αναρωτήθηκα: «Μα καλά, με τόσες εκπομπές για συνταγές μαγειρικής που παρακολουθούν κάθε μέρα και ψωνίζουν πίτες και γλυκά από τα έτοιμα! Μόνο για να τους ανοίγει η όρεξη τις βλέπουν;» Μετά παρατήρησα ότι τα ράφια με τα ψωμιά ήταν άδεια και ρώτησα: «Συγνώμη, ψωμιά δεν έχετε;» Μια υπάλληλος απάντησε φωναχτά -για ν’ ακούσουν κι όλοι οι άλλοι: «Σε 25 λεπτά θα βγάλουμε… φόρμες και μπαγκέτες, τώρα έχουμε μόνο λίγα καρβελάκια». Τότε μία από τις κυρίες μπροστά, που είχε ήδη παραγγείλει, αναφώνησε: «Αχ, δώστε μου και 2 καρβελάκια». Δεν άντεξα άλλο και αποχώρησα επιδεικτικά από την ουρά -έτσι κι αλλιώς μας είχαν καλεσμένους το μεσημέρι για φαγητό. Επέστρεψα σπίτι μόνο με τις κυριακάτικες εφημερίδες.

Το μεσημέρι κόπασε η βροχή και ξεκινήσαμε να πάμε οικογενειακώς (εγώ συν γυναιξί και τέκνοις δηλαδή) με το αυτοκίνητο στα Πετροκέρασα, όπου μας είχαν καλεσμένους κάτι δικοί μας στο νέο εξοχικό τους -και- για φαγητό (στη θράκα). Πήρα από Πυλαία το δρόμο για Πανόραμα, για να κατέβω στον παλιό δρόμο προς Καβάλα, έπειτα για Ζαγκλιβέρι και από εκεί για Πετροκέρασα. Βγαίνοντας από το Πανόραμα είδα ότι είχε «καθίσει» αραιή ομίχλη, αλλά άναψα τα κατάλληλα φώτα του αυτοκινήτου και συνέχισα. Λίγο αργότερα «δεν έβλεπα τη μύτη μου» -που λένε, συνέχισα όμως να ανηφορίζω αργά με τα μάτια καρφωμένα στην άσπρη γραμμή του οδοστρώματος (4 - 5 μέτρα μόλις μπροστά). Πίσω μου έβλεπα τα φώτα κάποιων αυτοκινήτων που με ακολουθούσαν στη σειρά, αλλά δεν μπορούσα να διακρίνω πόση μπορεί να ήταν η ουρά που είχε σχηματιστεί, ούτε μπορούσα να ξέρω αν θα έπρεπε να κάνω στην μπάντα και να αφήσω κάποιον άλλον να προπορευτεί. «Μα πού στο διάολο πηγαίνουν όλοι αυτοί;» αναρωτήθηκα αγχωμένος. «Μάλλον, οι περισσότεροι, όπως κάθε Κυριακή τέτοια ώρα, για φαγητό στην εξοχή» απάντησα μόνος μου. «Μα ακόμα και με τέτοια ομίχλη;» αναρωτήθηκα περαιτέρω. Φτάνοντας στη διασταύρωση που πάει από τη μια προς Χορτιάτη και από την άλλη προς Ασβεστοχώρι, η ορατότητα πια ήταν σχεδόν μηδενική, είπα «ε όχι κι έτσι», κι έκανα στροφή και γύρισα πίσω στην κατηφόρα προς το Πανόραμα πάλι (ενώ το κομβόι πίσω μου συνέχισε την «τυφλή» του πορεία!). Ειδοποιήσαμε στο τηλέφωνο τους δικούς μας στα Πετροκέρασα πως επιστρέφαμε στη Θεσσαλονίκη. Όταν επιτέλους βγήκα από τον κλοιό της ομίχλης είχα πονοκέφαλο από την υπερένταση της οπτικής προσήλωσης κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε αυτήν τη διαδρομή.

Αλλά πάλι καλά να λες, αν σκεφτείς ότι υπάρχουν στον κόσμο και άνθρωποι που πεινάνε… Άσχετο;

Multiφιλάνθρωποι

Ο σημερινός φιλάνθρωπος δεν είναι ακριβώς «φιλάλληλος», αλλά «μαικήνας της φιλαλληλίας». Δεν αναζητεί τόσο το πώς θα συνδράμη, όσο το πώς η συνδρομή του θα αποτυπωθή και θα ενσωματωθή στην καλά σμιλεμένη εικόνα του

Κάποτε, και σε όχι πολύ παλιές εποχές, η φιλανθρωπία ήταν εντελώς διαφορετική απ’ ό, τι την αντιλαμβανόμεθα σήμερα. Σε εκείνες τις παρελθούσες δεκαετίες, ανακατεμένη, είναι αλήθεια, με υπερβολικές δόσεις χριστιανικής ταπεινότητος, προϋπέθετε την προσφορά στον έχοντα ανάγκη δια της θυσίας και του προσωπικού μόχθου, ήταν δε σιωπηλή και διακριτική. Σημασία δεν είχε τόσο το μέγεθος της προσφοράς, όσο μάλλον η προσπάθεια και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και την ευπρέπεια της φιλάνθρωπης πράξεως -δηλαδή, η μυστικότητα.

Ω τέμπορα, όμως, και ώ μώρες (ναι, έτσι, με ωμέγα)... Στη σημερινή, κάπως σχιζοφρενική κοινωνία, όπου, από τη μια, η «ιδιωτικότης» αναζητεί όλο και περισσότερα μέσα για να κρυφθή, η «δημοσιότης», αντιρροπιστικά, διεκδικεί το δικαίωμά της στην προβολή, και μάλιστα δια βοής. Κι έτσι, γεννιέται ο νέος τύπος φιλανθρώπου.

Ο οποίος νέος τύπος υποδύεται πραγματικά το θεό. Ο σημερινός φιλάνθρωπος δεν είναι ακριβώς «φιλάλληλος», αλλά «μαικήνας της φιλαλληλίας». Δεν αναζητεί τόσο το πώς θα συνδράμη, όσο το πώς η συνδρομή του θα αποτυπωθή και θα ενσωματωθή στην καλά σμιλεμένη εικόνα του. Ταμπουρωμένος σε ιδιωτικά, απροσπέλαστα προάστια για λίγους, πίσω από ψηλούς τοίχους που περικλείουν ατομικής χρήσεως κήπους της Εδέμ, προστατευμένους από στρατιές σωματοφυλάκων, ο σημερινός φιλάνθρωπος καταδέχεται να κατέλθη από τα ολύμπια ενδιαιτήματά του στην κόλαση της καθημερινότητος των πολλών, υπό το μόνο όρο της προβολής της δικής του ανωτερότητος, και να βοηθήση παρατάσσοντας λίγα στιγμιαία (και γνήσια, κανείς δεν αντιλέγει) αισθήματα, κυρίως με την περιπόθητη γαρνιτούρα εις χρήμα.

Όχι ότι η προβολή αυτή είναι αναγκαστικά κακή ή αντιχριστιανική (ποσώς! ζητούμενο είναι η βοήθεια των μη εχόντων από τους έχοντας!). Απλώς, καμιά φορά γίνεται αστεία, ή γελοία. Όπως, ας πούμε, το θέαμα της απαστραπτούσης θεάς του Χόλλυγουντ, λιτά ντυμένης για την περίσταση (σωστά, και η Αφροδίτη, για να γίνη αντιληπτή από τους θνητούς, έπαιρνε τη μορφή των δικών τους προτιμήσεων ομορφιάς) με τα φτωχά μαυράκια στην αγκαλιά.
Ή η μεγαλοδέσποινα της δικής μας πλουτοκρατίας, με τρυφερό, επιδέξια σχεδιασμένο από χειρούργους και μακιγιέρ χαμόγελο, ποζάροντας ανάμεσα σε πραγματικά δυστυχισμένους, επίσης χαμογελαστούς, με τον πόνο όμως να διαπερνά και το φωτογραφικό φακό και να αναιρή το χαμόγελο.
Ή ο μεγαλογιατρός και πρόεδρος εταιρείας χειρουργικής ειδικότητος λίαν μοδάτης, που καλούσε τα μέλη της εταιρείας, τα οποία αποκαλούσε «δω-ροθέτες» (ναι, ναι, ούτε στα καλλιστεία του Αντ1 να ήταν) να συνδράμουν τους πυροπλήκτους της Ηλείας (ο ίδιος σεμνά ανακοίνωσε, έτσι, για να ανεβαίνη το παιγνίδι, ότι ποντάρει με πενταψήφιο νούμερο).

Η «ελεγχομένη δημοσιότης», υπό μορφήν ξετυλίγματος επεξεργασμένων αρετών σε όλο της το μεγαλείο... Κι ας μην πη κανείς ότι «επώνυμοι είναι, δεν μπορούν να ξεμυτίσουν χωρίς να τους πολιορκήσουν οι παπαράτσι» -θα είναι ψέμα, κανείς δεν πο-λυενδιαφέρεται. Η δημοσιότης σήμερα χορηγείται στάγδην σε όσους μόνον την επιθυμούν και είναι ικανοί να την πληρώσουν.

Ένα παιγνίδι φιλαυτίας pour passer le temps είναι όλο. Το αποδέχθηκε, άλ-λωστε, και η λογική και σπινθηροβόλος φίλη μου και πολυεκατομμυριούχος κα Ν.Ε., που με παρέσυρε εσχάτως σε «φιλανθρωπικό μπαζάρ» υπέρ των σκοπών ευαγούς ιδρύματος που έχουν θέσει υπό την προστασία τους αυτή και καμιά δεκαριά φιλενάδες της: «Ε και συ, καημένε, φιλαυτία και φιλαυτία η φιλανθρωπία μας! Ε, ναι, λοιπόν, είναι και τι έγινε, εγώ δηλαδή δεν είμαι άνθρωπος;».

Σε ένα τοίχο είδα το «Happy New Fear».

Σε ένα τοίχο είδα το «Happy New Fear». Όντως έρχονται καινούριοι φόβοι, αλλά διαιωνίζονται και οι περσινοί: φοβάμαι πως θα κλείσει η Ολυμπιακή, φοβάμαι πως δεν θα φτάσω στα συντάξιμα 70, φοβάμαι πως δεν θα φτάσει το δώρο για τα μελομακάρονα…

In a manner of singing
Δεν μιλάμε για διασκευές, αλλά για nouvelle εκτελέσεις. Οι διάσημοι punk rock στίχοι και τα electro pop ρεφρέν είναι τα μόνα που έχουν παραμείνει ανέγγιχτα. Οι Μarc Collin και Οlivier Libaux έχουν αντικαταστήσει τις μελωδίες, χρησιμοποιώντας λιτές, ακουστικές ενορχηστρώσεις που παραπέμπουν στην bossa nova, την jazz της δεκαετίας του ’50 και την pop των 60s. Οι «επανεκτελέσεις» τους στα άσματα των Joy Division, Clash, Cure, Tuxedomoon, Depeche Mode, και οι ερμηνείες, όλο νάζι και τσαχπινιά, των κοριτσιών από τη Γαλλία και τη Βραζιλία που εκλήθησαν να τα επενδύσουν φωνητικά, και στο studio αλλά και στα live, κέρδισαν ακόμα και όσους δυσανασχετούν με τις διασκευές και, κυρίως, κι αυτούς που έγραψαν και ερμήνευσαν τα πρωτότυπα. Όσοι τους είδαμε την προηγούμενη φορά στο Principal, αναφωνούμε «Just Can’t Get Enough» και επιστρέφουμε. Όπως επέστρεψαν κι αυτοί, «Under my thumb» με νέο δίσκο «Bande a Part». Love & Nouvelle Vague will tear apart!
info: Nouvelle Vague, Principal Club Theatre, Κυριακή 16/12

You Jane, me Zorba, Zorba the greek
Κοσμογυρισμένος, τυχοδιώκτης, γυναικάς, δαιμόνιος, ο Αλέξης Ζορμπάς, που στην πραγματικότητα λεγόταν Γεώργιος, γνώρισε τον Καζαντζάκη στο μοναστήρι. Ο κόσμος γνώρισε την ελληνική μουσική με το συρτάκι του «Ζορμπά» Μίκη Θεοδωράκη. Η 1η παρουσίαση του «Αλέξης Ζορμπάς» έγινε το 1988 στην Βερόνα. Στη χριστουγεννιάτικη παρουσίασή του από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχει και η χορωδία «Κοραής» και η σολίστ Ελένη Λιώνα (μεσόφωνος). Η συναυλία θα δοθεί στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο του συνεδρίου του Απόδημου Ελληνισμού, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Πνευματικό Σύλλογο «Κοραής». Είσοδος με προσκλήσεις που διατίθενται από το Κέντρο Μουσικής του Δήμου (Κουντουριώτου 17, 2310 538440, 538491).
info: «Αλέξης Ζορμπάς» από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δ. Θεσ/νίκης, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., Παρασκευή 14/12

«Επικές» στιγμές
Γοήτευσαν πέρσι τον Απρίλιο το κοινό της «March Metal Day» με τη σκηνική τους παρουσία και με την αγγελική φωνή της mezzo-soprano Simone Simons. Η αποκάλυψη της gothic metal σκηνής επιστρέφει με το άλ-μπουμ «The Divine Conspiracy» και 2 εμφανίσεις στη χώρα μας. Οι Epica δημιουργήθηκαν στο Limbourg της Ολλανδίας από τον πρώην κιθαρίστα των After Forever, Mark Jansen και συνεχίζουν την παράδοση των rock και metal συγκροτημάτων με γυναικείες φωνές (Evanescence, Nightwish). Τη συμπρωτευουσιάνικη συναυλία ανοίγουν οι progsters Horizon’s End.
info: Epica, Υδρόγειος, Παρασκευή 14/12

Όταν τα σπαθιά hiphoραγούν
Λίγες μέρες μετά την επανακυκλοφορία του 1ου του προσωπικού album «Αφού Λοιπόν Ξεχάστηκα» (Remaster - Ted Jensen / Sterling Studios), ο Παύλος Παυλίδης και οι Β-Μovies θα βρεθούν στο Ξυλουργείο του Μύλου, με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα σε ακουστικές εκτελέσεις. «Αφού λοιπόν ξεχάστηκα» η φάλτση και τραγούδησα δυνατά, θα με ακούσω στο live album του Παυλίδη που θα κυκλοφορήσει αρχές του 2008, με αποσπάσματα από το συγκεκριμένο αλλά και από άλλα live. Live στο Ξυλουργείο και ο frontman των Active Member, κατά κόσμον Μιχάλης Μυτακίδης ή B.D.Foxmoor που θα παρουσιάσει τη νέα, 5η προσωπική δουλειά του «Όταν οι μικρόνοοι hiphoραγούν». θα καταθέσει στις 19/12 συσσωρευμένο το συναίσθημα που ξυπνά η μουσική, όταν κανείς σαν παιχνίδι την αντιμετωπίζει. Διάφοροι low bap καλεσμένοι θα περάσουν απ’ το μικρόφωνο, όσο τα βινύλια θα γυρνάνε ασταμάτητα πάνω στα πικάπ και θα γεμίζουν αποτυπώματα…
info: Ξυλουργείο, Παύλος Παυλίδης-Παρασκευή 14/12,
B. D. Foxmoor-Τετάρτη 19/12

Hopα είπα λέω
Το Lindy Hop είναι χορός σε ζευγάρια που ξεκίνησε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις ΗΠΑ η βασική μορφή του Lindy Hop αντικαταστάθηκε από το Ballroom Swing. Αυτή τη στιγμή οι Lindy Hoppers είναι περισσότεροι από ποτέ! Tον Οκτώβρη του 2006 o ελβετός Michael Widmer, φανατικός lindy-hopper έφερε το χορό αυτό και στη Θεσσαλονίκη. Εδώ χορεύει, διδάσκει και έχει φτιάξει την 1η Lindy Hop ελληνική κοινότητα. Αφήστε τη Μαρία Ιωαννίδου να κάνει «Χοπ χοπ» γυμναστικές ασκήσεις στην Τιβί και κάντε «Lindy Hop» χορευτικές φιγούρες στο 2ο χριστουγεννιάτικο party με live swing - jazz μουσική και δωρεάν μαθήματα, show από χορευτές flamenco, στο Sante, την Κυριακή 16/12.
info: «Lindy Hop» party, cafe-bar «Santé», Κυριακή 16 /12

«Είσαι ξεχωριστός»
Κινούμενη Θεατρική Μονάδα με εξειδικευμένους και ευαίσθητους σε κοινωνικά θέματα ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε. θα επισκεφθεί από τις 18/12 τις παιδιατρικές πτέρυγες νοσοκομείων (18-19/12 ΑΧΕΠΑ, 20-21/12 Ιπποκράτειο, 22/12 Γεννηματάς, 27-28/12 Παπαγεωργίου, κ.ά.), βοηθώντας τους μικρούς θεατές μέσω της θεατρικής παράστασης «Είσαι ξεχωριστός» να κατανοήσουν πόσο σημαντικός είναι ο καθένας, παρά τις όποιες -ιατρικές- ιδιαιτερότητες. Ένας ιατρός και μια ασθενής, ένα νεραϊδόπαιδο, ένας πωλητής φτερών και ο άρχοντας των βυθών περνούν στα νοσηλευόμενα παιδιά μηνύματα γενναιότητας, θάρρους, αισιοδοξίας, ελπίδας, δύναμης, αυτοπεποίθησης και όρεξης για ζωή.
info: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Θ.Β.Ε. «Είσαι ξεχωριστός», Νοσοκομεία Θεσ/νίκης, από 18/12

Upside DOWN
Ιδιαίτερα ξεχωριστά είναι και τα παιδιά με Σύνδρομο DOWN. Ο Σύλλογος Φίλων Συνδρόμου DOWN Ελλάδος διοργανώνει 15-16/12 το καθιερωμένο «Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ» στις εγκαταστάσεις του (Καρανιβάλου 31, Κ. Τούμπα). Ξεχωριστή είναι και η Χριστουγεννιάτικη συναυλία με το «Φωνητικό σύνολο Τρισεύγενης Καλοκύρη» με κάλαντα απ’ όλον τον κόσμο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών το Σάββατο 15/12, στις 19.30. Τα έσοδα από το «Ασημένιο Γούρι», τις χριστουγεννιάτικες κάρτες και τα άλλα αγαθά που θα βρεθούν στους πάγκους του μπαζάρ, θα κάνουν ξεχωριστά τα φετινά Χριστούγεννα και τα μελλοντικά σχέδια των ξεχωριστών αυτών παιδιών που θα βοηθάνε από 18-31/12, στο Public, στην εορταστική συσκευασία των δώρων .
info: Εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων Συνδρόμου DOWN Ελλάδος: Γραφεία Συλλόγου, Τελλόγλειο, Public

«Eφτά νομά» σε έναν οντά
Και σε μια Aποικία στην Πολίχνη. «Κάτι παιδιά που αγαπούνε το τραγούδι», o Ανδρέας κι ο Βασίλης Καρακότας, με τη συνεργασία 5 σπουδαίων μουσικών, τραγουδούν κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ καθώς και Κυριακές μεσημέρι. Τα ωραιότερα και διαχρονικά τραγούδια σημαντικών ελλήνων συνθετών, συμπεριλαμβάνει η Αρλέτα στο «Πρόγραμμα σαν παραμύθι», την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15/12 στην Αίγλη. Ο λυράρης Βασίλης Σκουλάς, στην 4η δεκαετία του στο χώρο τόσο του παραδοσιακού κρητικού, όσο και του έντεχνου τραγουδιού εξακολουθεί να προσφέρει από το μετερίζι του σ' αυτό που αόριστα και βιαστικά αποκαλούμε «Κρητική Παράδοση». Η παράδοση συνεχίζεται την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20/12 στη Βάρδια. Μαζί του το «κοπέλι» Γεράσιμος Ανδρεάτος.
info: Ανδρέας & Βασίλης Καρακότας στην Αποικία,
Αρλέτα στην Αίγλη, Γεράσιμος Ανδρεάτος και Βασίλης Σκουλάς στη Βάρδια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ 13-19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

PARANOID PARK
Σε σκηνοθεσία Γκας Βαν Σαντ, το φιλμ διηγείται το χρονικό ενός εγκλήματος μέσα από την οπτική του εφήβου που το προκάλεσε, του Άλεξ, ενός παιδιού χωρισμένων γονιών, που κάνει σκέιτ στο Παρανόιντ Παρκ. Ένα βράδυ, καθώς τρέχουν με μια ομάδα φανατικών σκέιτερ με τα σκέιτ δίπλα στα βαγόνια του σταθμού, ένας φύλακας έρχεται να τους καταδιώξει. Ο Άλεξ τον χτυπά με το σκέιτ στο κεφάλι και τον σκοτώνει…

ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ
Ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της ιρανής Μαρζάν Σατραπί. Όταν ήταν 8 ετών, η ισλαμική επανάσταση άλλαξε την Τεχεράνη όπου γεννήθηκε. Ταινία έντονου λυρισμού, με στιγμές ανείπωτης γλύκας και απέραντης μελαγχολίας. Γενναιόδωρο, αστείο και συγκινητικό, μια κινηματογραφική απόλαυση σε όλα τα επίπεδα. Ειδικό βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών του 2007.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ
Η γνωστή ταινία του Τιμ Μπάρτον μεταφέρεται τώρα στις «τρεις διαστάσεις», με γυαλιά 3-D, που φέρνουν τους «εφιάλτες» κοντά. Βλέπουμε το κέντρο ενός στοιχειωμένου σπιτιού, σε μια πόλη μεταμφιέσεων του Βασιλιά Κολοκύθα, του Τζακ Σκέλιγκτον, που προσπαθεί να απαγάγει τον Άγιο Βασίλη τα Χριστούγεννα. Η ταινία είναι ένα θεότρελο μιούζικαλ που δημιουργεί μια θαυμάσια εορταστική ατμόσφαιρα.

ΜΕΤΑΞΙ
Γαλλία, 19ος αιώνας. Ο Ερβέ Ζονκούρ αποφασίζει να φέρει από την Ιαπωνία μεταξοσκώληκες προς εκτροφή. Εκεί γνωρίζει μια πανέμορφη Ευρωπαία, παλλακίδα ενός ντόπιου βαρόνου, και την ερωτεύεται παράφορα. Αισθηματικό δράμα εποχής, σε σκηνοθεσία Φρανσουά Ζιράρ, από το ομότιτλο μυθιστόρημα του ιταλού συγγραφέα Αλεσάντρο Μπαρίτσιο. Πρωταγωνιστούν οι Κίρα Νάιτλι, Άλφρεντ Μολίνα, Μάικλ Πιτ.

ΚΛΕΦΤΕΣ ***
Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητράτος
Παίζουν: Βαγγέλης Αλεξανδρής, Μάκης Παπαδημητράτος, Μυρτώ Αλικάκη, Πέτρος Λαγούτης
Με δυο λόγια: Δύο μικροκλέφτες που μαζεύουν λεφτά για ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ μπλέκουν σε μια ιστορία με μία νεκρή πόρνη.
Τι θα δούμε: Είναι δυο απλοί μικροκλέφτες στην Αθήνα. Μπαίνουν σε σπίτια και παίρνουν μόνο όσα τους χρειάζονται- για να ξανάρθουν και να ξαναπάρουν λίγα χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα! Βάζουν μια μέρα έναν καινούριο στόχο: ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ. Τώρα πρέπει να σκαρφιστούν το τέλειο κόλπο, και βάζουν στο στόχαστρο ένα τελευταίο σπίτι. Κάτι όμως θα πάει στραβά, και θα γίνουν μάρτυρες ενός εγκλήματος. Το πλούσιο ζευγάρι που μένει εκεί έχει όρεξη για τρελίτσες… εάν με εννοείτε! Σε λίγο καταφθάνει στο σπίτι, κατά παραγγελία, μια όμορφη ρωσίδα πόρνη. Οι κλέφτες βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Στόχος τους δεν είναι πια τα χρήματα αλλά η επιβίωση...
Ο Μάκης Παπαδημητράτος μετά από το «Τσίου», επανήρθε φέτος με μια ταινία πιο ολοκληρωμένη, τουλάχιστον σεναριακά. Καταφέρνει να δημιουργήσει θαυμάσια ατμόσφαιρα στον κλειστό χώρο, με ένταση και ανατροπές που θυμίζουν καλά αμερικάνικα θρίλερ. Επιπλέον υπάρχει και η χαλαρή χιουμοριστική διάθεση από τη μεριά του σκηνοθέτη. Το δε φινάλε του, δεν είναι αμερικάνικο, και εκτός από αναπάντεχο, λέει και άλλα πράγματα για αυτούς που κατέχουν τη δύναμη.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ
476 μ.Χ: την παραμονή της ανακήρυξης του 12χρονου Ρωμύλου Αυγούστου σε αυτοκράτορα, ο μάντης Αμβρόσινος προβλέπει κίνδυνο. Την ίδια νύχτα οι γονείς του Ρωμύλου σκοτώνονται από την επίθεση των Γότθων και ο ίδιος αιχμαλωτίζεται στο οχυρό του νησιού Κάπρι. Οι Βυζαντινοί σύμμαχοι έχουν προδώσει τη Ρώμη. Η μόνη ελπίδα είναι η 9η λεγεώνα που έχει μείνει ακόμα πιστή στη Ρώμη…

Η ΟΜΙΧΛΗ
Ύστερα από μια σφοδρή καταιγίδα, ο Ντέιβιντ Ντρέιτον και οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης θα έρθουν αντιμέτωποι με μια άγρια επίθεση πλασμάτων εν μέσω πυκνής ομίχλης! Οι φήμες που ακούγονται κάνουν λόγο για ένα πείραμα που διεξάγεται σε μια γειτονική στρατιωτική βάση. Ο Φρανκ Ντάραμποντ («Το Πράσινο Μίλι», «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ») συνεργάζεται εκ νέου με το μάστορα του τρόμου Στίβεν Κινγκ.

Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ
Από τον Τιμ Χιλ, σκηνοθέτη του «Γκάρφιλντ 2» και σεναριογράφο του «Μπομπ Σφουγγαράκη», έρχεται μια απολαυστική ταινία που συνδυάζει κινούμενα σχέδια με live action, βασισμένη στην ομότιτλη παιδική σειρά της δεκαετίας του '50. Η ταινία μάς γνωρίζει τον Ντέιβ Σέβιλ και τα 3 σκιουράκια που τραγουδούν: τον αρχηγό του γκρουπ Άλβιν, τον ψηλό και ήσυχο Σάιμον και το στρουμπουλό Θίοντορ.

Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
Ο Μπάρι η μέλισσα, μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο και ετοιμάζεται να ακολουθήσει το κλασικό επάγγελμα της παραγωγής μελιού. Βγαίνει όμως από την κυψέλη και γνωρίζει μια ανθοπώλη που του σώζει τη ζωή. Όταν ο Μπάρι συνειδητοποιεί ότι οι άνθρωποι κλέβουν το μέλι από τις μέλισσες αποφασίζει να τους μηνύσει! Ταινία κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνίστρια μια συμπαθητική μέλισσα και τις φωνές των Ρενέ Ζελβέγκερ, Τζον Γκούντμαν, Κάθι Μπέιτς.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ-ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ TASTA Α.Ε.Β.Ε.
Εθν. Αμύνης 2, T: 2310 262051 & 2310 270073
• Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ: 18.00 / 20.30 / 23.00, Τετάρτη: 20.30 / 23.00
ΒΑΚΟΥΡΑ
Ιωάννου Μιχαήλ 8, T: 2310 233665
• ΚΛΕΦΤΕΣ: Αιθ.1: 19.00 / 21.00 / 23.00
• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.2: 18.45 • 4 ΜΗΝΕΣ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ 2 ΜΕΡΕΣ: Αιθ.2: 21.00 / 23.10
VILLAGE CENTRE
Εμπ. Κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS, Τ: 2310 499999
• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.1: 16.40, Σάββατο & Κυριακή: 12.30 / 14.30 / 16.40 • Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - με υπότιτλους: Αιθ.1: 18.30 / 20.30 • SHOOT ’EM UP: Αιθ.1: 22.30 / 00.30
• Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: 15.40 / 17.40, Σάββατο & Κυριακή: 11.30 / 13.40 / 15.40 / 17.40 • ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.2: 19.40 • ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: Αιθ.2: 22.00 / 00.10
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: 17.00, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 12.50 / 14.50 / 17.00 • Η ΟΜΙΧΛΗ: Αιθ.3: 19.00 / 21.50 / 00.20
• ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.4: 16.30 / 18.50 / 21.10 / 23.20, Σάββατο & Κυριακή: 11.50 / 14.10 / 16.30 / 18.50 / 21.10 / 23.20
• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ: Αιθ.5: 15.50 / 17.30 / 19.10 / 21.00, Σάββατο & Κυριακή: 11.40 / 13.50 / 15.50 / 17.30 / 19.10 / 21.00 • BEOWULF: Αιθ.5: 22.50 / 01.10
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.6 Max screen: 15.20 / 17.20, Σάββατο & Κυριακή: 11.20 / 13.20 / 15.20 / 17.20 • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ: Αιθ.6 Max screen: 19.20 / 21.30 / 23.40
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.7: 16.20 / 18.20, Σάββατο & Κυριακή: 12.20 / 14.20 / 16.20 / 18.20, Δευτέρα: 16.10 / 18.00 • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.7: 20.20 / 22.20 / 00.50, Δευτέρα: 22.30 / 00.50
• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.8: 16.00 / 18.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 / 14.00 / 16.00 / 18.00 • ELIZABETH: Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ: Αιθ.8: 20.00 / 22.20 / 00.40
• Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ: Αιθ.9 Gold Class: 19.20 / 21.30, Παρασκευή & Σάββατο: 19.20 / 21.30 / 23.40, Κυριακή: 17.10 / 19.20 / 21.30
• ELIZABETH: Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ: Αιθ.10 Sound Gold Class: 20.00 / 22.20, Παρασκευή: 20.00 / 22.20 / 00.40, Σάββατο: 17.40 / 20.00 / 22.20 / 00.40, Κυριακή: 17.40 / 20.00 / 22.20
ΘΕΑΝΩ
Κων/πόλεως 75 & Μπότσαρη, T: 2310 837587
• 2 ΣΕΞ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ
Βασ. Όλγας 150, Τ: 2310 831565
• ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ ΚΙ ΕΓΩ - μεταγλωττισμένη: Σάββατο & Κυριακή: 17.00 • ΛΕΟΝΤΕΣ ΑΝΤΙ ΑΜΝΩΝ: 18.30 • ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: 20.15 / 22.30
ΛΑΪΚΟΝ
Μοναστηρίου 2, Τ: 2310 513880
• 2 ΣΕΞ ΤΑΙΝΙΕΣ
MAΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Φιλ. Εταιρίας 44 & Δ. Μαργαρίτη, Τ: 2310 261727
• ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Σάββατο & Κυριακή: 17.00 • ΜΕΤΑΞΙ: 18.45 / 21.00 / 23.10
ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ
Κρατήσεις: Τ: 2310 290290, www.i-ticket.gr
• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.1: Σάββατο & Κυριακή: 15.20, Δευτέρα: 10.30 • Η ΟΜΙΧΛΗ: Αιθ.1: 17.50 / 20.30 / 23.10
• Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: Σάββατο & Κυριακή: 15.30 • ELIZABETH: Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ: Αιθ.2: 17.40 / 20.10 / 22.40
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: 16.00 / 18.00 • Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ: Αιθ.3: 20.00 / 22.50
• ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ: Αιθ.4: 16.30 • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ: Αιθ.4: 18.30 / 20.45 / 23.00
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.5: 17.00 / 19.00, Σάββατο: 15.00 / 17.00 / 19.00, Κυριακή: 13.00 / 15.00 / 17.00 / 19.00 • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.5: 21.00 / 23.15
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.6: Κυριακή: 12.15 • Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.6: Σάββατο & Κυριακή: 16.20 • ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.6: 18.20 / 20.40 / 23.00
• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.7: 17.25, Σάββατο & Κυριακή: 15.30 / 17.25 • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.7: 19.20 / 21.40 / 00.00
• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.8: 18.30, Σάββατο: 16.30 / 18.30, Κυριακή: 12.30 / 14.30 / 16.30 / 18.30 • Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - με υπότιτλους: Αιθ.8: 20.30 / 22.30 • HITMAN ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ 47: Αιθ.8: 00.30
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Πλατεία Αριστοτέλους, Τ: 2310 378404
• ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ: Αιθ.1 Galaxia Club: 19.00 / 21.00 / 23.00 • ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ ΚΙ ΕΓΩ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.1 Galaxia Club: Παρασκευή - Κυριακή 17.30
• ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: Αιθ.«Παύλος Ζάννας» Galaxia Club: 18.30 / 20.45 / 23.00
ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ
Παρασκευοπούλου 9, Τ: 2310 824970 & 819153
• ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ: 20.40 / 22.20
STER CINEMAS
Εμπ. Κέντρο «Μακεδονία», Τ: 2310 469300, 469310
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.1: 17.10, Σάββατο & Κυριακή: 11.40 / 13.30 / 15.20 / 17.10 • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ: Αιθ.1: 19.00 / 21.20 / 23.40
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: 16.20 / 18.10, Σάββατο & Κυριακή: 12.40 / 14.30 / 16.20 / 18.10 • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ: Αιθ.2: 20.00 / 22.15, Παρασκευή & Σάββατο: 20.00 / 22.15 / 00.30
• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: 16.00 / 17.50, Σάββατο & Κυριακή: 12.20 / 14.10 / 16.00 / 17.50 • ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.3: 19.40 / 22.00 • RESIDENT EVIL: EXTINCTION: Αιθ.3: Παρασκευή & Σάββατο: 00.10
• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: 17.20 / 19.10, Σάββατο & Κυριακή: 11.50 / 13.40 / 15.30 / 17.20 / 19.10 • ELIZABETH: Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ: Αιθ.4: 20.50 • HITMAN ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ 47: Αιθ.4: 23.00
• ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΕΡΦ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.5: 16.30, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 13.00 / 14.50 / 16.30 • ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.5: 18.20 / 20.30 • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.5: 22.45
• ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ ΚΙ ΕΓΩ: Αιθ.6: 17.00, Σάββατο & Κυριακή: 11.30 / 13.20 / 15.10 / 17.00 • ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: Αιθ.6: 18.45 • ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: Αιθ.6: 21.00 / 23.30
• ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.7: 16.40, Σάββατο & Κυριακή: 12.30 / 16.40 • ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Αιθ.7: Σάββατο & Κυριακή: 14.40 • Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - με υπότιτλους: Αιθ.7: 18.50 / 20.40 • ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ ΦΑΓΟΥΡΑ: Αιθ.7: 22.30
• ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΝΗ: Αιθ.8: Σάββατο & Κυριακή: 11.45• ΡΑΤΑΤΟΥΗΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.8: 16.45, Σάββατο & Κυριακή: 14.15 / 16.45 • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.8: 19.15 / 21.40, Παρασκευή & Σάββατο: 19.15 / 21.40 / 00.00
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.9: 17.40 / 19.30, Σάββατο & Κυριακή: 12.10 / 14.00 / 15.50 / 17.40 / 19.30 • ELIZABETH: Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ: Αιθ.9: 21.30 / 23.50
• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.10: 16.50 / 17.50, Σάββατο & Κυριακή: 11.20 / 13.10 / 15.00 / 16.50 • ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.10: 18.40 / 21.00 • Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ: Αιθ.10: 23.15
• Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.11: 17.30 / 18.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 / 13.50 / 15.40 / 17.30 • ΟΜΙΧΛΗ: Αιθ.11: 19.20 / 21.50 , Παρασκευή & Σάββατο: 19.20 / 21.50 / 00.20
STER CINEMAS
Εμπ. Κέντρο CITY GATE, Τ: 2310 469300, 469310
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.1: 16.20 / 18.10, Σάββατο & Κυριακή: 12.40 / 14.30 / 16.20 / 18.10 • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΓΕΩΝΑ: Αιθ.1: 20.00 / 22.20, Παρασκευή & Σάββατο: 20.00 / 22.20 / 00.30
• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: 17.10, Σάββατο & Κυριακή: 11.40 / 13.30 / 15.20 / 17.10 • ΟΜΙΧΛΗ: Αιθ.2: 19.00 / 21.40, Παρασκευή & Σάββατο: 19.00 / 21.40 / 00.10
• ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ ΚΙ ΕΓΩ: Αιθ.3: 16.30, Σάββατο & Κυριακή: 11.20 / 14.15 / 16.30 • Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - με υπότιτλους: Αιθ.3: 18.20 / 20.10 • ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.3: 22.00 • SAW 4: Αιθ.3: Παρασκευή & Σάββατο: 00.20
• ΡΑΤΑΤΟΥΗΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: 17.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.20 / 14.40 / 17.00 • ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.4: 19.15 / 21.20 • BEOWULF: Αιθ.4: 23.40
• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.5: 17.20 / 19.10, Σάββατο & Κυριακή: 11.15 / 13.40 / 15.30 / 17.20 / 19.10 • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.5: 21.00 / 23.20
• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.6: 16.40 / 18.30, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 13.00 / 14.50 / 16.40 / 18.30 • ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.6: 20.20 • ELIZABETH: Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ: Αιθ.6: 22.40
• ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Σάββατο & Κυριακή: Αιθ.7 VIP: 12.00 / 14.00 • Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.7 VIP: 16.00 / 17.40 / 19.20 • ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ ΦΑΓΟΥΡΑ: Αιθ.7 VIP: 20.50 • HITMAN: ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ 47: Αιθ.7 VIP: 23.00
ΦΑΡΓΚΑΝΗ
Αγ. Παντελεήμονος 10, Τ: 2310 960063
• ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΘΟΣ: 18.30 • PARANOID PARK: 21.15 / 23.00

Αντώνης Καφετζόπουλος


«O Γαργαληστής» του Δημήτρη Μπασλάμ ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος σκηνοθετεί την παράσταση και αφηγείται την ιστορία

Πώς γνώρισες τον «Γαργαληστή»;
Ο Μπασλάμ, μέσω ενός κοινού φίλου, εμφανίστηκε μια μέρα με ένα cd, μου το άφησε και έφυγε. Το άκουσα, μου άρεσε πάρα πολύ, του τηλεφώνησα αμέσως και του είπα «οκ, να το κάνουμε». Δεν τον ήξερα τον Δημήτρη (Μπασλάμ) τότε, τον έβλεπα σε κάποιες ορχήστρες να παίζει, με τον Θανάση (Παπακωνσταντίνου) κυρίως, μόνο έτσι τον γνώριζα.

Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό το παραμύθι, σε αυτόν τον ήρωα;
Μου αρέσει γενικά όλο το παραμύθι γιατί είναι εξαιρετικά γενναιόδωρο, αισθητικά και καλλιτεχνικά. Έχει πολλές ιδέες, πολλά πράγματα, σχεδόν σε βαθμό σπατάλης. Κάποιος άλλος πιο συγκρατημένος άνθρωπος θα έβγαζε πέντε παραμύθια από αυτό. Έχει πολύ ωραίες μουσικές κι αυτές υπερβολικά γενναιόδωρες. Αυτό βρήκα πολύ ενδιαφέρον καταρχήν. Όσο για τον ήρωα μου φάνηκε κάτι πολύ κλασικό. Είναι ένας ήρωας που έχει «προϊστορία». Είναι στα πρότυπα του Ρομπέν των Δασών, είναι κάτι που πατάει πολύ γερά στα πόδια του. Έχει λόγο ύπαρξης. Και το άλλο ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος δεν εκφράζεται ποτέ. Είναι ένα μυστηριώδες πρόσωπο, δεν μιλάει ποτέ, δεν λέει τίποτε, μόνο ένα τραγούδι στο τέλος.

Ο «Γαργαληστής» γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την αρχή που κυκλοφόρησε. Όταν είχες διαβάσει το παραμύθι, το περίμενες;
Δεν θα το έλεγα. Σίγουρα επειδή έχουμε παιδιά κάτι ξέραμε. Η γυναίκα μου πολύ περισσότερο επειδή έχει ασχοληθεί με το τι κυκλοφορεί στην αγορά από παραμύθι, βιβλίο κτλ. Του λέγαμε λοιπόν από τότε του Δημήτρη ότι είναι εξαιρετικό, ένα από τα καλύτερα παιδικά πράγματα που μας έχουν τύχει, όμως η επιτυχία είναι ένα πολύπλοκο πράγμα, μπορεί να κάνεις κάτι πολύ καλό και να μην έχει την τύχη να περπατήσει. Ευτυχώς εδώ δεν έγιναν έτσι τα πράγματα.

Πώς είναι να είσαι η φωνή αυτού του παραμυθιού;
Δεν το έχω ξανακάνει για παραμύθι αλλά κατά βάση αυτή είναι η δουλειά μου, να δίνω φωνή σε αφηγήσεις που είναι κουκίδες σε ένα κομμάτι χαρτί, να δίνω την εντύπωση στον ακροατή ή θεατή ότι αυτά τα πράγματα σε ένα άλλο σύμπαν, κάπου, θα μπορούσαν να είναι και πραγματικά, να υπάρχουν.

Όταν απευθύνεσαι σε παιδιά πότε κερδίζεις το στοίχημα;
Δεν το ξέρω, δεν έχω και μεγάλη εμπειρία από αυτό, οι σχέσεις μου με τα παιδιά είναι ατομικές, είναι οι σχέσεις με τους γιούς μου. Και πάντα είχα την αγωνία, πάντα θεωρούσα ότι είμαι σε αυτό λίγος, ενώ τα καταφέρνω ως επαγγελματίας, με τα παιδιά πάντα νομίζω ότι είμαι κατώτερος των περιστάσεων, δεν είμαι ποτέ ευχαριστημένος απ’ τους δικούς μου, και τον άλλο που μεγάλωσε και το μικρό που μεγαλώνει τώρα.

Για το ανέβασμα του «Γαργαληστή» στη σκηνή του Μεγάρου τι είναι αυτό που είχες καταρχήν στο μυαλό σου;
Προσπαθώ να μη χάσει αυτό που έχει και είναι πολύ μεγάλο προτέρημα, τον αυθορμητισμό του. Είναι κάποιος που λέει ένα παραμύθι, έχει βρει κάποιους φίλους του που συμπτωματικά είναι πολύ καλοί μουσικοί, και συμπτωματικά παίζουν και τραγουδάνε πολύ ωραία. Έχει έναν πολύ αυθόρμητο χαρακτήρα αυτό το παραμύθι, και οι φάτσες μας είναι τέτοιες, είμαστε και λίγο αταίριαστοι όλοι, άλλος είναι λίγο παχουλός, άλλος έχει μακριά μαλλιά, άλλος… Αυτό το πράγμα προσπαθώ να διατηρηθεί σε μια πολύ καλά οργανωμένη παράσταση. Υπάρχει βίντεο, υπάρχει εικόνα, ένας καραγκιοζοπαίκτης που κινεί τις φιγούρες του παραμυθιού, είναι ο Δημήτρης Σωτηρίου, που είναι ο Γαργαληστής επί σκηνής, προσπαθώ να μην απομυθοποιηθεί αυτό, να έχει το μυστήριό του στη σκηνή, αλλά κυρίως να μη χαθεί αυτό το αυθόρμητο που έλεγα πριν. Μακάρι να το πετύχουμε.

Ο «Γαργαληστής» δεν ξέρω αν αλλάζει τον κόσμο όλο, αλλά σίγουρα αλλάζει τον κόσμο γύρω του. Πόσο αξίζει αυτό στις μέρες μας και στα μέρη μας;
Δεν είναι αυτονόητο; Αυτό αξίζει! Το να αλλάζεις μικρές ποσότητες γύρω σου το θεωρώ πολύ άξιο λόγου. Νομίζω ότι ένας άνθρωπος που ζει όλη του τη ζωή κάνοντας αυτό, παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας ευρύτερα. Οι καινούριες ιδέες δεν γεννιούνται ξαφνικά. Υπάρχει μια μυθολογία ότι μερικοί σοφοί άνθρωποι κατεβάζουν τις σοφές ιδέες ή μερικές ισχυρές προσωπικότητες καθοδηγούν τους πολέμους και την ειρήνη και την πρόοδο ή τον όλεθρο. Δεν το πιστεύω απόλυτα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι ανακυκλώνουν παλιές ιδέες, προσθέτουν ένα βοτσαλάκι, τις κάνουν παραμύθι, τις αφηγούνται με έναν άλλο τρόπο, τις κάνουν κτήμα και των άλλων, αυτή είναι η δουλειά μας κι αυτό θεωρώ χρήσιμο.
Είμαστε ωραίοι οι μεγάλοι για τα παιδιά μας;
Ναι, νομίζω ότι τα φουκαριάρικα μας βλέπουν με έναν απέραντο θαυμασμό.

Έχουν δίκιο;
Όχι, αλλά είναι πολύ άγρια και η απόφαση να τους το πεις αυτό. Οφείλουμε μάλλον να βελτιωνόμαστε και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν την ανάγκη να έχουν πρότυπα παρά να τους λέμε ότι δεν είμαστε το δικό τους. Αργότερα θα το καταλάβουν, έτσι κι αλλιώς.

Σε έναν γονιό που λέει «γιατί να πω παραμύθια στο παιδί μου; Εγώ σκληρό θέλω να το κάνω, να τα βγάλει πέρα στη ζούγκλα που θα βγει να παλέψει αύριο», τι θα έλεγες;
Μας έχει απασχολήσει όλους τους γονείς αυτό το ερώτημα. Δηλαδή, σε ποιο βαθμό πρέπει να λες στο παιδί σου να κάνει το σωστό όταν ξέρεις ότι θα αναμειχθεί με συνθήκες και ανθρώπους που θα κοιτάζουν αποκλειστικά το δικό τους συμφέρον. Εγώ προσωπικά συνιστώ να λέμε στα παιδιά την αλήθεια. Να έχουμε υπομονή και να τη λέμε όταν μπορούν να την καταλάβουν και επίσης να τους λέμε να κάνουν αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό και να αποφασίζουν μόνα τους. Νομίζω ότι διαμορφώνουμε τα παιδιά μας -όσο τα διαμορφώνουμε, γιατί δεν νομίζω ότι παίζουμε και τόσο μεγάλο ρόλο- κυρίως με τη στάση μας, με αυτό που βλέπουν κάθε μέρα μπροστά τους στο πώς συμπεριφερόμαστε, μας παρατηρούν και καλώς μας παρατηρούν, όλες τις ώρες. Κι όταν είμαστε κι όταν δεν είμαστε γονείς. Όταν έχουμε τα νεύρα μας, όταν μας απασχολεί κάτι άλλο, και αν το έχει κανείς υπ’ όψιν του αυτό με κάποιον τρόπο προσπαθεί πάντα να βελτιώνει τον εαυτό του.

info: «Ο Γαργαληστής»
του Δημήτρη Μπασλάμ
Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης
25ης Μαρτίου & Παραλία,
Τ: 2310 895938,
15 & 16/12, ώρα έναρξης: 18.00
17, 18, 19 & 20/12, παραστάσεις για σχολεία, εισιτήρια: 15, 10­ (μαθητικά-φοιτητικά)

Μάκης Παπαδημητράτος


Αν οι «Κλέφτες» «έρχονται στο χώρο σας» και στους κινηματογράφους, ο Μάκης Παπαδημητράτος έρχεται στο χώρο μας με μια συνέντευξη για τη δεύτερη δουλειά του, που δεν θα «κλέψει», αλλά θα κερδίσει τις εντυπώσεις

Περίγραψέ μας με λίγα λόγια την υπόθεση της ταινίας.
Οι κωμικοτραγικές ιστορίες δυο ζευγαριών στην Αθήνα του σήμερα. Δυο λούμπεν και δυο αστοί, οι ζωές τους, (ή μάλλον καλύτερα , αποσπάσματα από αυτές) και η σύγκρουση αυτών των δύο κόσμων. Ως ταινία έχει αρκετά στοιχεία. Γέλιο, αγωνία, ανατροπές και δυνατές σκηνές. Αυτός ήταν και ο στόχος μου όταν έγραφα το σενάριο, μια ταινία που να δημιουργεί έντονα συναισθήματα, (χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός φυσικά). Ο θεατής να τη «ζει» έντονα, χωρίς να βαρεθεί δευτερόλεπτο, και να παρακολουθεί την εξέλιξη της ιστορίας με ενδιαφέρον.

Και στις δύο ταινίες σου (σ.σ. προηγήθηκε το «Τσίου») επιλέγεις να παίξεις έναν από τους βασικούς ρόλους. Γιατί το κάνεις αυτό;
Μάλλον γιατί με ευχαριστεί να το κάνω, δεν το έχω φιλοσοφήσει ιδιαίτερα. Προσπαθώ να βελτιώνομαι και στα δύο, γνωρίζοντας φυσικά πως έτσι δεν θα γίνω πολύ καλός σε ένα από τα δύο, μια που μοιράζομαι. Βαθιά μέσα μου δεν με νοιάζει όμως.
Το ύφος των σκηνών μεταξύ των δυο κλεφτών είναι εντελώς διαφορετικό από αυτών μεταξύ του ζευγαριού. Το μεν θυμίζει φάρσα, το δε ψυχολογικό θρίλερ. Πώς σκέφτηκες αυτήν την ανάπτυξη του σεναρίου;
Από διάθεση πειραματισμού ξεκίνησε (όπως όλα τα πράγματα) και μου άρεσε μετά και το συνέχισα έτσι. Μπορεί να είμαι και επηρεασμένος από κάποιους μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς που στα έργα τους συνυπάρχουν κωμικά και τραγικά στοιχεία. Όπως και στη ζωή άλλωστε... Απλά δυσκολεύω αυτούς που θέλουν να κατατάξουν την ταινία σε κάποιο είδος. Κωμωδία, δράμα, θρίλερ, κοινωνική κλπ.

Και πάλι σε ό,τι αφορά τους χαρακτήρες, τα κλεφτρόνια βγάζουν κάτι συ-μπαθητικό, ενώ το ζεύγος ενσαρκώνει το απόλυτο κακό.
Διαφωνώ, οι κλέφτες δεν κάνουν ούτε μια καλή πράξη σε όλη την ταινία. Και όταν λέω καλή πράξη, εννοώ την παραμικρή κίνηση που κάνει κάποιος, κι από αυτήν δεν θα ωφελήσει παρά μόνο τον εαυτό του. Είναι ακριβώς σαν το άλλο ζευγάρι, απλά σε άλλη κλίμακα. Οι συνθήκες αλλάζουν.

Ποιον από τους χαρακτήρες σου βρίσκεις πιο ενδιαφέροντα;
Το ρόλο της πόρνης. Είναι πολύ έξω από μας για να τον κατανοήσουμε. Ένα τυπικό θύμα του trafficking (δουλεμπόριο γυναικών προς εκπόρνευση). Όλοι οι άλλοι χαρακτήρες κάνουν ότι κάνουν στην ταινία από επιλογή τους, και αυτό τους κατατάσσει σε άλλη κατηγορία. Αυτή, είναι εκεί και κάνει ό,τι κάνει, επειδή κάποιοι της το επέβαλλαν με σκοπό να ωφεληθούν εις βάρος της.

Γιώργος Μπαγιώκης


Έχει δώσει ανεξίτηλες ερμηνείες στο «Ξενιτεμένο μου πουλί» και στο «Ελάφι στη Σταδίου» του Χρήστου Λεοντή. Μακριά από μουσικά κυκλώματα και δημοσιότητα, κατ’ επιλογή του, γνώριμός μας εδώ και μερικά χρόνια, δέχτηκε για πρώτη φορά να μοιραστεί μαζί μας μερικές από τις σκέψεις και τις εμπειρίες του με αφορμή τη φετινή του συνεργασία με τον Γιώργο Καζαντζή

Πώς ξεκίνησε η μουσική σου καριέρα;
Δούλευα στο θέατρο κι εκεί ερχόταν διάφοροι συνθέτες να γράψουν μουσική για το θέατρο. Κάποια στιγμή λοιπόν ήρθε η Αλίκη Βουγιουκλάκη να ανεβάσει τον «Πειρασμό» του Ξενόπουλου, με είδε ο σκηνοθέτης, είπε «ναι», αλλά έπρεπε να με δει ο Σταύρος Ξαρχάκος γιατί εκείνος θα έγραφε τη μουσική, στο μιούζικαλ. Όταν με άκουσε ο Ξαρχάκος μου είπε να πάω μαζί του να κάνουμε συναυλίες κι εγώ άλλο που δεν ήθελα. Κάπως έτσι έγινε και με τον Λεοντή στη δεκαετία του ’70 και με τον Μιχάλη τον Τερζή στη συνέχεια. Τότε κάναμε πολλές συναυλίες με τον Χρήστο Λεοντή, την Τάνια Τσανακλίδου και τον Νίκο Ξυλούρη. Εκεί πρωτοτραγούδησα το «Καπνισμένο τσουκάλι» σε μια μπουάτ, την «Αγρύπνια», η οποία μοιάζει πολύ με τη «Βάρδια» που παίζουμε τη Δευτέρα…

Είσαι από τους λίγους που έχουν το παραδοσιακό μακεδονικό χρώμα στην φωνή τους. Μπορεί να παραδίδεται αυτό στις νέες γενιές;
Καταρχάς δεν υπήρχε μακεδονικό τραγούδι, παρά μόνο τσάμικα και τέτοια. Με τον Μόσχο τα βγάλαμε πριν από είκοσι χρόνια και ήρθαν στην επιφάνεια. Σήμερα έχουν μείνει μόνο ο Χρόνης Αηδονίδης και η Ξανθίππη Καραθανάση. Πολλοί νέοι μαθαίνουν αλλά το χρώμα της Μακεδονίας λίγοι το έχουν. Πολλοί έχουν τραγουδήσει το «Ξενιτεμένο μου πουλί» αλλά δεν έχουν το χρώμα. Η παράδοση η δική μας στηρίζεται στο χρώμα της κάθε περιοχής. Δεν θα μπορούσα εγώ να πω κρητικό τραγούδι. Έχω ακούσματα από τον πατέρα μου ο οποίος είναι πολύ καλύτερος από μένα και ακόμα, κάθε φορά που τραγουδάω, έχω στα αυτιά μου το πώς θα το έλεγε εκείνος. Δεν διδάσκονται εύκολα αυτά τα πράγματα γιατί είναι βιώματα και νιώθω πως είμαι από τους τελευταίους που έχουν αυτό το βίωμα.

Πώς μπορεί να αντισταθεί κανείς στη σημερινή κατάσταση που κραυγάζει μόνο για τα εύκολα και τα αυτονόητα;
Ήμουν πάντα κουμπωμένος και δεν ήθελα να γίνω φίρμα, δεν με ενδιέφερε η δημοσιότητα. Θέλω να βαδίζω στο δρόμο και να μη με ξέρει κανένας γιατί αγαπώ πολύ το ραδιόφωνο. Μ’ αρέσει περισσότερο να ακούω ένα τραγούδι μου στο ραδιόφωνο, παρά να κάνω ας πούμε ένα τηλεοπτικό σήριαλ όπως μου ζητούν. Υπάρχουν άνθρωποι που τραγουδούν καλά τραγούδια σε μπουάτ, όμως αν δεν μπεις μέσα σε ένα κύκλο μιας εταιρείας δεν έχεις μέλλον. Όταν ξεκίνησα να τραγουδάω εγώ, νόμιζα ότι με το να τραγουδάω ωραία τραγούδια θα αλλάξω τον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι άσχετοι να θησαυρίζουν κι εγώ να μείνω με το όνειρο να τραγουδάω ωραία τραγούδια. Ποιος θα είναι αυτός που θα μου δώσει σήμερα ωραία τραγούδια; Να, μετά από δέκα χρόνια βρέθηκε ο Γιώργος Καζαντζής…

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους σου αρέσει να ζεις;
Είμαι ευχαριστημένος γιατί ζω κι έζησα με τη δουλειά αυτή που αγάπησα, που λέγεται θέατρο και τραγούδι. Αν ήμουν φίρμα στα σαράντα τώρα θα ήμουν δυστυχισμένος. Πάω σιγά - σιγά και ο δρόμος είναι αυτός που μετράει και όχι η Ιθάκη… Χαίρομαι τώρα που ξαναρχίζω να τραγουδάω, που παίζω στο θέατρο και ξέρω ότι δεν θα γίνω ποτέ φίρμα, όπως ξέρω ότι τραγουδάω ωραία… Δεν έκανα δημόσιες σχέσεις, είμαι απομονωμένος άνθρωπος, οι άλλοι τρέχουν για να κάνουν καριέρα. Μ’ αρέσει η φύση, γι’ αυτό και γύρισα και στο χωριό μου, την Χαλάστρα. Είναι ωραία να ζεις όταν δουλεύεις και υπάρχεις σε ένα χώρο που αγαπάς, με ωραίους ανθρώπους γύρω σου, και περνάς καλά…

Ποιο παράπονο σου είναι ακόμα ζωντανό σε όλα αυτά τα χρόνια;
Ατυχία θα τη χαρακτηρίσω, που δεν τραγούδησα στο «Ρεμπέτικο» του Ξαρχάκου. Έκανα συναυλίες τότε και είχε γράψει ο Ξαρχάκος για τη φωνή μου το «Δίχτυ». Επίσης, πρωτοτραγούδησα το «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία» με τον Αριστείδη τον Μόσχο. Άλλη μια ατυχία ήταν που δεν έζησε ο Μάνος Λοΐζος που ήταν έτοιμος να μου δώσει τραγούδια…

Η εμπειρία από την πολύχρονη παρουσία σου στις παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας τι κυρίως σου προσέφερε;
Ανήκω εδώ και οκτώ χρόνια στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου και έχω περάσει πολύ καλά. Έχω πάρει μέρος σε μερικές πολύ ωραίες παραστάσεις, όπου τραγουδούσα δημοτικά τραγούδια, όπως «Του νεκρού αδερφού» σε σκηνοθεσία Χατζάκη που είχε δημοτικά τραγούδια. Φέτος παίρνω μέρος στην παράσταση «Σιρανό ντε Μπερζεράκ», που ξεκινάει σε λίγο, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη στον οποίο οφείλεται και η πολύ ωραία ατμόσφαιρα μαζί και με τους ηθοποιούς του Κρατικού, σε ένα καταπληκτικό έργο. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι υποκρίνομαι έναν ηθοποιό ο οποίος δεν τραγουδάει καλά και τον διώχνουν από τη σκηνή, είναι κάτι εντελώς κόντρα στον εαυτό μου. Είναι πολύ δύσκολο να τραγουδήσω φάλτσα…

Οι συμμετοχές σου στις φετινές συναυλίες του Γιώργου Καζαντζή πώς σου φαίνονται;
Με τον Γιώργο γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, από τότε που ήρθα στη Θεσσαλονίκη. Σε κάποια στιγμή μου είπε πως θέλει να συνεργαστεί μαζί μου. Στο παρελθόν αυτό μου το έχουν πει πολλοί, χωρίς συνέχεια, έτσι στην αρχή δεν έδωσα σημασία. Μιλήσαμε όμως μετά και θέλησε να ακούσει τα τραγούδια του που τα λένε άλλοι με τη φωνή τη δική μου. Η αλήθεια είναι ότι εγώ τραγουδάω δημοτικά μακεδονικά τραγούδια, αλλά σε ερωτικά τραγούδια δεν είχα δοκιμαστεί, εκτός από ελάχιστα, όπως το «Ελάφι στη Σταδίου». Ήμουν διστακτικός και τελικά ξεκίνησε το πείραμα μια Δευτέρα του Νοεμβρίου, συνεχίζεται αυτή τη Δευτέρα πάλι και θα επαναλαμβάνεται μια Δευτέρα κάθε μήνα στη «Βάρδια» μαζί με την Φωτεινή Βελεσιώτου και τη Νατάσσα Χρηστίδου. Μ’ αρέσουν τα τραγούδια του Γιώργου και πηγαίνουμε πολύ καλά μέχρι στιγμής…

Υπάρχουν έτοιμες σκέψεις για το μέλλον;
Θα ήθελα να κάνω δουλειές με τραγούδια της Μακεδονίας και της Θράκης, αφού έχω ανάμικτη καταγωγή. Έχω μια μεγάλη συλλογή από τραγούδια που τα έμαθα από τον πατέρα μου και τον παππού μου, που αν δεν ειπωθούν θα χαθούν…

info: Βάρδια
Σερρών 15 & Φ.Μένου, Κ.Τούμπα,
Τ: 2310 942289
Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου

ΘΕΑΜΑΤΑ

θέατρα


Studio Νέμεση (Δελφών 176, Τ: 2310 326230, 853361) «Σεξ ή Σέξπιρ; Ιδού η απορία» σε κείμενο της ομάδας «Νέμεση» και σκηνοθεσία Τίνας Στεφανοπούλου, με τους Κική Ιωαννίδου, Τζίμη Κούρτη, κ.ά. Σάββατο 21.30, Κυριακή 19.30.

Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132, Τ: 2310 216567) «Ο Μαιτρ κι η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, σε μετάφραση Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη, και σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου. Σάββατο & Κυριακή 21.00, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Τ: 2310 821483) «Γυάλινος Κόσμος» του Τεννεσσή Ουίλλιαμς, από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, σε σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη, με τους Μένη Κυριάκογλου, Νανά Παπαγαβριήλ, κ.ά. Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00. «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία της Kορίνας Xαρίτου, με τους Δημήτρη Nαζίρη, Mαρίτα Tσαλκιτζόγλου, κ.ά. Τετάρτη 21.00. «Μόλλυ Σουήνυ» του Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Nίκου Xουρμουζιάδη, με τους Eλένη Δημοπούλου, Nίκο Λύτρα, κ.ά. Πέμπτη-Παρασκευή 21.00, εισιτήρια 20, 12­ (φοιτητικό), 15­ (Τετάρτη & Πέμπτη), 10­ (φοιτητικό Τετάρτη & Πέμπτη)

Θεάτρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, πλ. Αγ. Σοφίας,

Τ: 2310 225172, πληροφορίες: 2310 428007) «Κατσαρίδα», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου με τους Μιχάλη Οικονόμου, Γιώργο Παπαγεωργίου. Τετάρτη-Παρασκευή 21.30, Σάββατο, Κυριακή 19.00 & 21.30, εισιτήρια 19, 15­ (φοιτητικό)

Θέατρο Ε.Μ.Σ. (Εθν. Αμύνης 2, Τ: 2310 223528) «Ο γλάρος» του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, με τους Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Εύη Σαρμή, Ευθύμη Παππά, κ.ά. Πέμπτη, Παρασκευή 21.00, Τετάρτη, Σάββατο 18.00 & 21 00, Κυριακή 19.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία) 12­ (φοιτητικό-εξώστης)

Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη γωνία, Τ: 2310 423925) «Οι τρεις τους» της Ελένης Μερκενίδου, από το θέατρο Λύκη Βυθού, σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου . Τετάρτη, Πέμπτη 21.00, εισιτήρια 15, 10­ (μειωμένο). Για δέκα μόνο παραστάσεις, από τις 12 ως τις 23/12

Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, Κάθετος Ιασωνίδου, Τ: 2310 229249) «Έλεος (Blasted)» της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη, με τους Γρηγόρη Παπαδόπουλο, Μάρα Τσικάρα κ.ά. Τετάρτη-Κυριακή 21.15 (έναρξη παραστάσεων 15/12), εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Θέατρο Τεχνουργείο (Αγίου Δημητρίου 121, πληροφορίες: 2310 472090) «Common People» της Σμαρώς Πλατιώτη, σε σκηνοθεσία Σμαρώς Πλατιώτη, με τους Ελευθερία Τσάκουρη, Γιάννης Τσίκουλας, κ.ά. Παρασκευή-Κυριακή 21.30

Θέατρο Φλέμιγκ (Μισραχή 15, Τ: 2310 812000) «Λας Παλάβρας» Stand Up Comedy σε σκηνοθετική επιμέλεια Γρηγόρη Μήττα. Παρασκευή, Σάββατο 22.00, εισιτήρια 10, 7­ (φοιτητικό). «Διαστροφή» του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρα, με τους Ιωάννα Σιδηροπούλου, Αντιγόνη Μπάρμπα κ.ά. Κυριακή 21.00, εισιτήρια 10, 7­ (φοιτητικό)

Κολοσσαίον (Βασ. Όλγας 150, Τ: 2310831565, πληροφορίες 2310 211313) «Σεσουάρ για Δολοφόνους» των Bruce Jordan & Marllyn Abrams, σε απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου, με τους Τόνυ Άντονυ, Περικλή Λιανό, κ.ά. Από Πέμπτη 20/12 έως Κυριακή 13/1, εισιτήρια 22, 15­ μειωμένο)

Μικρό Θέατρο (Αντωνίου Καμάρα 3, Τ: 2310 232799, πληροφορίες: 6979 884401) «100» των Diene Petterle, Neil Monaghau και Christopher Heimann, από το θέατρο «Περιπλάνηση», σε σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου, με τους Τζέησον Αρκουίν, Βίκυ Παναγιωτοπούλου, κ.ά. Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, πληροφορίες: 2310 288000) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» «Μία Κωμωδία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από το Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, με τους Άγγελο Παπαδημητρίου, Γιάννη Σιαμσάρη, κ.ά. Παρασκευή-Κυριακή, Τετάρτη, Πέμπτη 21.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης). Μικρό Θέατρο «Ανάσα Ζωής» του Ντέιβιντ Χέαρ, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τις Αλεξάνδρα Λαδικού, Μαρία Σκούντζου. Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης)

Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9, Τ: 2310 834996) «Annie» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη και χορογραφίες Chet Walker. Σάββατο 18.00, Κυριακή 11.30 & 18.00 (σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως), εισιτήρια 16, 12­ (μειωμένο). Πληροφορίες για παραστάσεις: 2310 819153, 824970

Στούντιο Ars Moriendi (Κουφίτσα 18, Τ: 2310 248588) Περιγραφή Εικόνας-Εκδοχή Β’ του Heiner Müller από την Εταιρεία Θεάτρου Ars Moriendi, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα και Πηνελόπης Χατζηδημητρίου, με τους Τόνια Δάκου, Θάνο Νίκα. Σάββατο, Κυριακή, Πέμπτη 21.00, εισιτήρια 12, 9­ (μειωμένο)

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Αγίου Δημητρίου 15, Τ: 2310 991610) «Talk Radio» του Eric Bogosian, σε σκηνοθεσία Ηλία Παπαδόπουλου, με τους Νίκο Πλυτά, Ζωή Κυριακίδου, Πέτρο Μάλαμα, κ.ά. Δευτέρα 20.00, είσοδος ελεύθερη

Χώρος Τέχνης 3ος Όροφος (Καθολικών 4, Τ: 2310 535747) «Της κάτω γης ο Αφέντης» από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη της Ομάδας Καλλιτεχνών «Ούγκα Κλάρα», Τρίτη 21.00, εισιτήρια 10, 7­. «Σκυλιά στο Πάρκο» από την Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, με τους Κώστα Ισακίδη, Δημήτρη Κουρέα κ.ά. Πέμπτη-Κυριακή 21.30, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Για παιδιά και νέους

Mediterranean Cosmos (11o χλμ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, Τ: 2310 489571) «Ένα ημερολόγιο… με τη δική σας φωτογραφία» εικαστικό εργαστήριο, Σάββατο 12.00-14.30. : «Ένα παραμύθι και μια αλήθεια για την παγκόσμια ημέρα των παιδιών» θεατρικό παιχνίδι, Σάββατο 18.30-20.30. Είσοδος ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις

Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, πληροφορίες: Τ: 2310 749549) «Κου-Κου» της Μαρίας Αλβανού, από το θέατρο «Νεφέλες», σε σκηνοθεσία Παντελή Καραγιάννη, με τους Μαρία Αλβανού, Νίκο Κασάπη, κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 9, 6­ (σχολικό).

Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Τ: 2310 262051, πληροφορίες 2310 417068, 6977 445161) «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης. Κυριακή 11.30, καθημερινές για σχολεία, εισιτήρια 12­

Βακούρα (Ιωάννου Μιχαήλ 8, Τ: 2310 233665) «Η Μικρή Γοργόνα» του Χ.Κ. Άντερσεν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ροντίδη, Κυριακή 11.30 & 15.00, εισιτήρια 12­

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Τ: 2310 296800, πληροφορίες: 2310 288000) «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» σε διασκευή και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τους Βασίλη Βασιλάκη, Ελευθερία Τέτουλα, κ.ά. Κυριακή 11.00, εισιτήρια 10, 9­ (ομαδικό), 7­ (σχολικό)

Bαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, Τ: 2310 424132, 424133) «Κλασικά Παραμύθια με κλασική μουσική»: «Το καρναβάλι των ζώων» του Camil Saint-Saens και «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Prokofiev, εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη Μαρία Καβαλιώτη. Παρασκευή 10.00. Τουρνουά Σκακιού των τμημάτων σκακιού του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Κυριακή 21.00. Χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση από την ομάδα του θεατρικού εργαστηρίου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Δευτέρα 19.00. «Μια φορά κι έναν καιρό» Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής, από τους Ανθή Θάνου και Παναγιώτη Κούλελη. Τρίτη 19.00. «Έρωτας - Έρωτας» Εικαστικό κουκλοθέατρο για παιδιά κάθε ηλικίας από την ομάδα «Angelus Novus» με την Ιωάννα Μαμακούκα. Τετάρτη 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις

Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης (Λαγκαδά 221 & Χρυσ. Σμύρνης 1, Τ: 2310 605447, πληροφορίες: 2310 229249, 6976 232727) «Χάνσελ & Γκρέτελ» των αδερφών Γκριμ, από το θέατρο τέχνης «Ακτίς Αελίου», σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη και μουσική Ευγένιου Δερμιτάσογλου. Κυριακή 12.00, εισιτήρια 10, 7­ (σχολικό). Σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Τ: 2310 821483) «Το όνειρο του Ρο» της Στέλλας Μιχαηλίδου, από την Πειραματική σκηνή της Τέχνης σε σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου, με τους Δημήτρη Βάρκα, Σταύρο Ευκολίδη κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 10, 7­ (σχολικό)

Θεάτρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Τ: 2310 225172) «Ομήρου Οδύσσεια, το Παραμύθι των Παραμυθιών» από το θίασο «Culture Factory» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, με τους Αργυρώ Ανανιάδου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Δημήτρη Μποζίνη κ.ά. Κυριακή 11.00 & 15.00, εισιτήρια 12, 7­ (σχολικό)

Θέατρο Λαμπιόνι (Αγάθωνος 31, Ξηροκρήνη, Τ: 2310 749259) «Ο Πρίγκιπας της Γομολάστιχας» της Υβόννης Μεταξάκη, σε σκηνοθεσία Αννίτας Γκαϊτατζή, με τους Αστέρη Αναστασιάδη, Αγγελική Σδράνη, Χρήστο Σιταρίδη, κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήριο 10­

Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη γωνία, Τ: 2310 423925) «Μόνοι στο Σπίτι» της Καλλιόπης Παπαδάκη, σε σκηνοθεσία Παυλίνας Χαρέλα, με τους Κώστα Αποστόλου, Μαρίνο Καρπούζα, Κώστα Καβακιώτη, κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 12, 7­ (σχολικό). Σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως

Θέατρο Φλέμιγκ (Μισραχή 15, Τ: 2310 812000) «Πετάει πετάει ο γλάρος» της Κορίνας Ιωαννίδου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, με τους Ελένη Γκαπ, Σταυρούλα Δάλμπαλη, Μαρία Ραμματά, κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 8­

Κοπερτί (Βασ.Όλγας 71 με 28ης Οκτωβρίου, Τ: 2310 866 123)«Τα όργκανα και τα τούμπανα» επτά ελληνικά μαγικά παραμύθια από την Αγνή Στρουμπούλη. Κυριακή 11.30. «Οι Δευτέρες του Κοπερτί» πρωτοποριακό πρόγραμμα κοινών δράσεων γονέων και παιδιών «Μαζί». Δευτέρα 19.00-20.30, εισιτήριο ανά ζευγάρι γονέα-παιδιού: 10­

Λιλιπούπολη (Αλ. Σβώλου 7, Τ: 2310 277501) Εργαστήριο Δημιουργικής έκφρασης και γραφής με την Αριάν Κότση, Δευτέρα 21.00-22.30. Μαθήματα αφρικανικών κρουστών για αρχάριους από τον Άρη Παπανικολάου, Τρίτη 20.30-22.30. Ομάδα γονέων με την Αριστέα Αρσενοπούλου, Πέμπτη 17.30

Μέγαρο ΧΑΝΘ (Πλατεία ΧΑΝΘ, Τ: 2310 241007) «Ο Καραγκιόζης και οι πονηριές του τζερτζεβούλη» θέατρο σκιών από τον Μιχάλη Χατζάκη, Σάββατο 18,30, εισιτήρια 7­. «Οι καρκάντζαλοι στο μύλο» παράσταση αφήγησης με συνοδεία ζωντανής μουσικής με τους Ανθή Θάνου και Παναγιώτη Κούλελη, Κυριακή 11.30, εισιτήρια 5­. «Ο Φασουλής και η Μάγισσα Μπαχλεβίτσα» κουκλοθέατρο από τις Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου. Κυριακή 12.30, εισιτήρια 5­. «Κοκκινοσκουφίτσα» του Περώ, κουκλοθέατρο από τις Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου. Κυριακή 18.30, είσοδος ελεύθερη με προσκλήσεις

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, πληροφορίες: 2310 288000) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: «Όνειρο του Δωδεκάμερου» του Γιώργου Θεοτοκά, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, με τους Ανθή Ευστρατιάδου, Χρήστο Τανταλάκη, κ.ά. Κυριακή 11.00, καθημερινές για σχολεία 10.30, εισιτήρια 10­

Ολύμπιον (Πλ. Αριστοτέλους 10, Τ: 2310 378400) «Άμπρα Κατάμπρα, οι μικροί μάγοι των Χριστουγέννων» παραμυθόδραμα από την Ομάδα Τέχνης και Λόγου «Φαντασία». Κυριακή 11.00, εισιτήρια 8, 6­ (σχολικό)

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 και Στ. Νούκα, πληροφορίες: 2310 374805) «Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια» θεατροπαιδαγωγικό δρώμενο. Δευτέρα, Τρίτη 09.30-11.00, Τετάρτη 10.30-12.00, είσοδος ελεύθερη

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Αγίου Δημητρίου 15, Τ: 2310 991610) «Εδώ Λιλιπούπολη» από την ομάδα «The.actro». Δευτέρα 10.30, Τρίτη 17.00, είσοδος ελεύθερη



Εκδηλώσεις - θεάματα

Brahma Kumaris (Ανδρεοπούλου 37, Τ: 2310 828491) «Αυτοσεβασμός» εργαστήριο. Σάββατο 19.30. «Τα 7 ολέθρια πιστεύω του θυμού» σεμινάριο. Κυριακή 10.30. Διαλογισμός για την παγκόσμια ειρήνη. Κυριακή 18.30-19.30. Χριστουγεννιάτικη Γιορτή. Τετάρτη 19.30

Underground Εντευκτήριο (Δεσπεραί 9, Τ: 2310 283223) Εκδήλωση προς τιμήν της Μαρία Λαϊνά. Παρασκευή 20.30, είσοδος ελεύθερη

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τ: 2310 996896) Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Αγάπης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κυριακή 20.30

Bαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, Τ: 2310 424132, 424133) Συναυλία μουσικής δωματίου με τους Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα) και Θοδωρή Τζοβανάκη (πιάνο). Παρασκευή 21.00. Συναυλία για φωνή και πιάνο με τους ‘Ελενα Κόκκα (τραγούδι) και Σπύρο Μοσχόπουλο (πιάνο). Πέμπτη 21.00. Είσοδος ελεύθερη

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α, Τ: 2310 821231) «Το παιδί» των Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, προβολή ταινίας στο πλαίσιο του αφιερώματος «Το παιδί σε δυο σύγχρονα γαλλικά φιλμικά κείμενα». Παρασκευή 19.30, είσοδος ελεύθερη

Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 103, πληροφορίες: 2310 526150, 552813) Αμφιθέατρο (3oς όροφος) «Ενεργός γήρανση και ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Μια αξιολόγηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση» ημερίδα που διοργανώνει η «Άρσις-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων». Πέμπτη 13.00-16.00. Είσοδος ελεύθερη

Εταιρία για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία (E.Κ.Α.Ψ.Υ.) (Καμβουνίων 8, 3ος όροφος, Τ: 2310 276782) «Νότες μιας διαφορετικής κοινωνίας» μουσικό δρώμενο στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων της Λέσχης του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών. Πέμπτη 20.00, είσοδος ελεύθερη

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αμύνης 2, Τ: 2310 223528) «Το αρχαίο δράμα σήμερα: προσεγγίσεις και προοπτικές» ημερίδα με εισηγητές τους κ.κ. Δημήτρη Μαρωνίτη, Σωτήρη Χατζάκη, Στάθη Λιβαθινό κ.ά. Κυριακή 10.00-15.00. «Φωνές των Βαλκανίων» παράσταση. Κυριακή 21.30. είσοδος ελεύθερη

Ιανός (Αριστοτέλους 7, Τ: 2310 277004) «Γεια σου Τηλεόραση!» παρουσίαση βιβλίου του Αλέξανδρου Ασωνίτη από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Παρασκευή 20.00, είσοδος ελεύθερη

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, HELEXPO, Τ: 2310 240002) «Τόπο στα μουσικά νιάτα!» συναυλία καλλιτεχνών του Ωδείου Μουσικό Κολλέγιο σε έργα των Messiaen, Liszt, Prokofiev, κ.ά. Κυριακή 11.30, είσοδος ελεύθερη

ΟΛΟ ΥΓΕΙΑ, Πρότυπο Διαιτολογικό Κέντρο (Τσιμισκή 100, πληροφορίες: 2310 244841) «Το υπέρβαρο παιδί μες στην οικογένεια-πώς το αντιμετωπίζουμε οι γονείς και πώς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας» σεμινάριο. Δευτέρα 19.00-21.00. Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Πολυχώρος Μαλλιάρης Παιδεία (Δ. Γούναρη 39, Τ: 2310 276926) «Φιλοσοφία και Πολιτική» (Η διδασκαλία της φιλοσοφίας ως πολιτική) ομιλία του καθηγητή πανεπιστημίου Γεράσιμου Βώκου. Δευτέρα 20.15. «Ασυγκράτητα που είναι τα όνειρα όταν μεθύσουν» παρουσίαση ποιητικής συλλογής Παναγιώτη Αργυρόπουλου, από την Εταιρεία Συγγραφέων Β. Ελλάδος και τις εκδόσεις «Μανδραγόρας». Τρίτη 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Αγίου Δημητρίου 15, Τ: 2310 991610) «O magnum mysterium» χριστουγεννιάτικη συναυλία με κάλαντα από όλο τον κόσμο από το φωνητικό σύνολο «Τρισεύγενη Καλοκύρη». Σάββατο 19.30, είσοδος ελεύθερη. Σειρά «Μονόγραμμα»: «Γιώργος Χειμωνάς», Σειρά: «Παρασκήνιο»: «Μανόλης Αναγνωστάκης» προβολή ντοκιμαντέρ. Τετάρτη 11.00, 19.00

«Σαπουνόπερα»… καρατίων

«Σαπουνόπερα»… καρατίων

Εντουάρντο Ντε Φιλίππο «Φιλουμένα

Μαρτουράνο»*

Σπάνια μια παράσταση υπερβαίνει το έργο. Κι όχι ένα οποιοδήποτε έργο, αλλά το κλασικό αριστούργημα της ιταλικής δραματουργίας «Φιλουμένα Μαρτουράνο» (1946) δια χειρός Εντουάρντο ντε Φιλίππο. Μια σπουδή της αστικής κοινωνίας, στα μέσα του 20ου αιώνα όπου το χιούμορ και η τρυφερότητα της ναπολιτάνας Φιλουμένα, έρχεται σε αντίθεση με την αλαζονεία του απλοϊκού Ντομένικο, όταν εκείνος μαθαίνει πως κάποιο από τα παιδιά της είναι δικό του. Η ισπανικής καταγωγής σκηνοθέτις Εσθέρ Αντρέ Γκονζάλεζ είχε και παλαιότερα δώσει δείγματα ανατρεπτικής γραφής αλλά τώρα ξεπέρασε εαυτόν. Για να αποδεσμεύσει το έργο από τα ηθογραφικά στοιχεία, το τοπικό χρώμα, το μελό περιτύλιγμα και τα ανεξίτηλα σημάδια του χρόνου στο σώμα του, το μετέφερε σε ένα τηλεοπτικό πλατό. Δανειζόμενη χαρακτηριστικές του εικόνες έστησε αρχικά τη δράση εν είδει σαπουνόπερας, παίρνοντας τις κατάλληλες αποστάσεις, για να υπονομεύσει τη συναισθηματική ταύτιση και να περάσει αμέσως μετά στον πυρήνα του έργου, απογειώνοντάς το, κυριολεκτικά. Ατόφιο πλέον με το θέμα της πατρότητας, της οικογένειας και της κληρονομιάς σε πρώτο… πλάνο, το έργο πέτυχε την απόλυτη επικοινωνία με το κοινό δείχνοντας τη δύναμή του και το σύγχρονο που το διαπνέει. Ευφυές τέχνασμα, εξαιρετική εκτέλεση. Μια ανανεωτική ματιά που δεν άφησε τίποτα να πάει χαμένο, τίποτα να πέσει κάτω και να αποσιωπηθεί. Ο Τάσος Χαλκιάς (Ντομένικο) συνεχίζει την πορεία του, εκεί ακριβώς από όπου την άφησε χρόνια πριν στο Εθνικό. Η Αθηνά Τσιλύρα υπήρξε η μεγάλη αποκάλυψη. Η καλύτερη Φιλουμένα που έχω δει. Εκρηκτική με αστραπιαίες διακυμάνσεις, εσωτερικά πάντοτε σε αναβρασμό, παθιασμένη στο έπακρο. Με την ορμή της λέαινας και τη νηφαλιότητα της ελαφίνας. Αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί ήταν ένας κι ένας, έκαστος στο… ρόλο του! *Aνέβηκε στο Θέατρο Βασιλάκου της Αθήνας

«Χάος»

«Χάος»

Πάνος Φαμέλης

στην πρώτη του ατομική έκθεση

στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου

Στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου η πρώτη ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη. Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από σχέδια, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα.

Με διαρκή αναζήτηση, προβληματισμό, πειραματισμό και διάθεση ανανέωσης, όπως προκύπτει από την απρόσκοπτη έρευνά του, όσον αφορά στις ιδιότητες των υλικών, την έκφραση και σχέση σχήματος, χώρου, πάστας impasto, κατέληξε στη διαμόρφωση και ανάπτυξη, μιας τρυφερά ανατρεπτικής και παιγνιώδους έκφρασης, που μας μεταφέρει στα θέματα που τον απασχολούν όσον αφορά στην σχοινοβασία ανάμεσα στη ζωγραφική, τη γλυπτική και την εγκατάσταση.

Ο Πάνος Φαμέλης χρησιμοποιεί με μοναδικό τρόπο τοπίο παραδοσιακό μέσο έκφρασης, το λάδι. Εναποθέτοντας σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια τη μάζα του χρώματος, τη μορφοποιεί, την πλάθει και τη μεταμορφώνει σε μεταλλαγμένα πλάσματα, αδηφάγα καταναλωτικά σύμβολα, αποκαλύπτοντας ειρωνικά, μέσα από πανδαισία χρωμάτων, την εσωτερική ασχήμια τους.

Τόσο τα εξπρεσιονιστικά επιτοίχια έργα του όσο και τα γλυπτά του ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές νόρμες και ενδυναμωμένα με την παράθεση -εναπόθεση- κολάζ φανταχτερών υλικών παραπέμπει εύστοχα σε ένα αποδοκιμαστικό σχόλιο μιας λαμπερής, κατά τα άλλα, κοινωνικής παρακμής. Με έργα με όγκο, βάρος και μεγέθη ανάλογα, με επιτραπέζια, επίτοιχα, γλυπτικά αντικείμενα και κατασκευές, αναπτύσσει μια πολυμορφία στο έργο του, που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές φόρμες και ιδιαίτερη σύλληψη. Με τη βοήθεια συνειρμικών στοιχείων στους τίτλους των έργων αλλά και στα μορφολογικά στοιχεία των πλαστικών του συνθέσεων, αποκωδικοποιεί με χιούμορ οικειότητα και αποκαλυπτική διάθεση τα εννοιολογικά και ιδεολογικά του σχήματα, αγγίζοντας το θεατή με τρόπο άμεσο, αυθεντικό, και στοχεύοντας στη διαλεκτική συνομιλία μαζί του. Η ποιοτική χρήση των τίτλων, με στόχο την αναγνώριση των συσχετισμών, σε συνδυασμό με τα εκφραστικά του μέσα, λειτουργούν άρτια ως επεξηγηματικοί υπαινιγμοί, ενισχύοντας τον καυστικό, περιπαικτικό σχολιασμό του.

Η εμμονή στην ανθρώπινη μορφή, ο τρόπος επεξεργασίας της αλλά και η ίδια η ζωγραφική πράξη εν γένει, ανοίγουν έναν ορίζοντα στοχασμού σε αρκετά ζητήματα, όπως στη σχέση ανάμεσα στη δημιουργία και την κατασκευή, είτε ως πρωταρχικό ερώτημα της ζωγραφικής είτε ως πρόβλημα του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

info: Ζήνα Αθανασιάδου Gallery,

Π. Π. Γερμανού 5, Τ: 2310 275985

Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

1. Εγκαινιάζεται στις 14/12 η έκθεση της φωτογραφικής ομάδας Stereosis fwd με θέμα «Οικογένειες» στον εκθεσιακό χώρο Stereosis. Μέχρι τις 15/1/2008. Τ: 2310 250223

2. Εγκαινιάζεται στις 18/12 η έκθεση του καλλιτέχνη Yuichi Higashionna στην γκαλερί Artis Causa. Μέχρι τις 18/1/2008. Τ: 2310 223041

3. Εγκαινιάζεται στις 18/12 η έκθεση του Νικόλα Κυριάκου στη Δημοτική Πινακοθήκη. Μέχρι τις 20/1/2008. Τ: 2310 425531

4. Εγκαινιάζεται στις 19/12 η έκθεση φωτογραφίας «Το Άγιον Όρος μέσα από το φακό του οθωμανού φωτογράφου Αλή Σαμή Βέη, αρχιφωτογράφου και υπασπιστή του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ» στην αίθουσα Τέχνης του Δήμου Καλαμαριάς Remezzo. Μέχρι τις 20/1/2008. Τ: 2310 453110

5. Συνεχίζεται μέχρι τις 28/12 η έκθεση ζωγραφικής & αγιογραφίας του εργαστηρίου ζωγραφικής του Συλλόγου Γεωργίου Ψαράκη στην αίθουσα τέχνης του Ε’ Διαμερίσματος. Τ: 2310 853300

6. Συνεχίζεται μέχρι τις 20/1/2008 η έκθεση φωτογραφίας του Αγοραστού Παπατσάνη «Τα μανιτάρια ποζάρουν» στο Cafe Emigre. Τ: 2310 262282

7. Συνεχίζεται μέχρι την 21/1/2008 η έκθεση του ζωγράφου Ευθύμη Βαρλάμη «Τα Βουνά της Πατρίδας μου» στο ξενοδοχείο Electra Palace. Τ: 2310 294000

8. Μέχρι τις 29/2/2008 θα διαρκέσει η έκθεση ντοκουμέντων «Πέντε αιώνες περιηγήσεων και προσκυνημάτων στο Άγιον Όρος 1405-1930» στην Αγιορειτική Εστία.

Τ: 2310 263308