Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Ευχές από όλους εμάς για το νέο έτος… 2008!

Εύχομαι να ξυπνήσω μια μέρα -μέσα στο 2008 πάντα- και να έχουν επανέλθει οι εποχές, μαζί τους και η ισορροπία του περιβάλλοντος, σε ένα πλανήτη όπου δεν θα γίνονται πορείες επειδή οι πολιτικοί θα κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενώ η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι μια άγνωστη φράση. Καλή χρονιά!

Αθηνά Τσακαλίδου

«Πολύ ευτυχισμένα Χριστούγεννα και χαρούμενος ο καινούργιος χρόνος, ας ελπίσουμε ότι θα είναι καλός, χωρίς κανένα φόβο». Ευχή δανεισμένη από ένα τραγούδι, τι τραγούδι όμως! «Ha-ppy Xmas (War is Over)» του John Lennon, από το 1971.

Αναστασία Γρηγοριάδου

Παρότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, δηλαδή μετά από εμάς, ελπίζω το 2008 να αλλάξουν αυτά που θέλουν αλλαγή, τα κακώς κείμενα και παρακείμενα. Καλά κείμενα θα είναι αυτά που θα γράφουν για τη συναυλία της Μαντόνα στο Παλαί ντε Σπορ, για την έναρξη των δρομολογίων του μετρό. Ελπίδα μου είναι να παραμείνουν σταθερές οι χρυσές αξίες που με περιβάλλουν, πρόσωπα, πράγματα, χώροι, που είναι σαν παλιό καλό κρασί. Κι ας πίνω βότκα!

Βάσω Μιδούχα

Να πάψουμε να ελπίζουμε πως από το νέο χρόνο τα πάντα θα είναι καλύτερα, γιατί δεν θα είναι- αν τουλάχιστον δεν πάψουμε να ποντάρουμε σε ευχές. Και να πάψουμε να γκρινιάζουμε που «αχ, τι κρίμα που είναι που γίνονται όλα στην Αθήνα» γιατί η γκρίνια είναι χειρότερη από όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα μαζί, και δεν προσφέρει καν απόλαυση!

Γκέλυ Μαδεμλή

Για τους ανθρώπους της Σκηνής,

για τους ανθρώπους της Πλατείας,

για τους ανθρώπους της πόλης,

χρόνια καλά από καρδιάς!

Δημήτρης Φοινίτσης

Ας μας δώσει επιτέλους ο Άγιος Βασίλης αυτά που μας χρωστάει τόσα χρόνια. Υγεία, αγάπη και λεφτά σε όλον τον κόσμο. Ας βρει ο καθένας το δικό του αστέρι κι ας το ακολουθήσει πιστά, όπου κι αν τον βγάλει... Χρόνια Πολλά!

Μάνια Δούρου

Είθε στην καινούρια χρονιά μέσα από πανοράματα τέχνης να δούμε πανοράματα ψυχών…

Μαρία Κενανίδου

Υγεία σε όλους. Πολλή Υγεία. Παραπολλή Υγεία. Σώμα και ψυχή! Κόκκινα μάγουλα και χαμογελαστά πρόσωπα! Να είμαστε δυνατοί! Πολύ δυνατοί! Δυνατοί και λαμπεροί! Να αγαπάμε τους εαυτούς μας και να τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας -για να μπορούμε να προσέχουμε και να αγαπάμε και τα αγαπημένα μας πρόσωπα! Καλή χρονιά!

Ντίνα Μάλαμα

Εύχομαι τη νέα χρονιά να σταματήσουν να μετράνε στη ζωή (ως «θεές» και «θεοί») μόνο όσοι πουλάνε πολύ και να θεωρούνται όσοι αγοράζουν πολύ και ό, τι να ’ναι, καλύτεροι από όσους «ούτε πουλάνε ούτε αγοράζουν» αλλά απλώς εργάζονται (πολλές φο-ρές και δημιουργικά) για να αφήσουν φεύγοντας αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκαν.

Σωτήρης Ζήκος

Η μουσική μας ευχή πηγάζει από τη σχέση μας με τη ζωή, τον εαυτό, τους φίλους, όλους μας… Έτσι, θα θέλαμε να ξαναβρεί το ελληνικό τραγούδι την υπό εξαφάνιση βιωματική του σύνδεση κι έπειτα και το 2008, να επιθυμούμε ό, τι έχουμε και να έχουμε ό, τι επιθυμούμε… Καλά ανταμώματα και φέτος…

Χρήστος Μιχαλέρης

Αγάπη...!

Δεν θέλω καν να χρησιμοποιήσω τη λέξη, κι ούτε ενδιαφέρομαι να νοιώσω ακαθόριστα το αίσθημα, αν αυτό δεν μεταλλάσσεται σε «χρέος», «τιμή», «ευγένεια» ή «κατανόηση»

Στις άγιες μέρες, ασφαλώς και ταιριάζουν οι αναμάρτητες σκέψεις! Κι έτσι, θα πάψω για μία και μόνη σελίδα να κολαφίζω και να λιβελογραφώ, να σαρκάζω και να ειρωνεύομαι, και θα ασχοληθώ με το ευγενέστερο αίσθημα της κορωνίδος της δημιουργίας -κι εκάς οι βέβηλοι!

Για την αγάπη μιλάω, φυσικά, την λαλήσασα δια των προφητών της κάθε κάπως αποδεκτής και σικάτης την σήμερον θρησκείας και φιλοσοφίας! Την μείζονα πίστεως και ελπίδος, την αδελφή της σοφίας κατά τη χριστιανική μας θεώρηση!

Η λέξη, ανύπαρκτη στην ελληνική γλώσσα μέχρι τους όψιμους ελληνιστικούς χρόνους, εκκωδικεύει όλο το οπλοστάσιο των θετικών διανθρωπίνων αισθημάτων: της «στοργής», της «συμπάθειας», της «ταυτίσεως», της «φιλίας», της «φιλαλληλίας», φέρνει το βάρος χιλίων στροβιλιζομένων λέξεων, όλων όμως στερημένων από το πολύτιμο έρμα της σαφηνείας.

Πράγματι, η αγάπη δεν ορίζεται -γίνεται ίσως μόνον συγκεχυμένα αντιληπτή, σαν ευλογία με πλούσιο και καρπερό σπόρο, ή σαν αρρώστια, με φάρμακο την ακόμα περισσότερη αγάπη. Δεν προσμετράται, παρά μόνον με τη σκέψη της απώλειας του αντικειμένου της, δεν εκφράζεται με τίποτε, δίνει όμως τη δύναμη να εκφράσουμε τα πάντα -θεός ο άτρωτος απ’ αυτήν, πιο θεός ακόμα το θύμα της.

Για τον Λακάν, «αγάπη είναι το να προσφέρης σε κάποιον που δεν το θέλει κάτι που δεν το έχεις» - έξοχο δείγμα «συμβόλου» ή φαντασιώσεως. Σαν εκδήλωση βαθειάς και καθαγιασμένης από τους αιώνες ιδιοτέλειας, συχνά ριζωμένη στο βιολογικό μας υπόστρωμα ή το κοινωνικό μας υποσυνείδητο, η αγάπη είναι αναπόσπαστη από την ύπαρξή μας και δυσερμήνευτη σαν και αυτήν. Βγάλτε της έναν-έναν τους πέπλους της, την «αγελαία συνοχή», τη «βιολογική έπειξη», τη «συμμαχία των ομοίων μας», ακόμη και τη «συνήθεια», και θα τη βρήτε εκεί, γυμνή και ανεξιχνίαστη, δημιουργική και φθαρτική, ταυτόχρονα φρέσκια και αρχετυπική, όπως η Σαλώμη μετά το χορό της.

Δεν ξέρω γιατί πρέπει να αγαπώ, κι ούτε θα το μάθω ποτέ. Δεν θέλω καν να χρησιμοποιήσω τη λέξη, κι ούτε ενδιαφέρομαι να νοιώσω ακαθόριστα το αίσθημα, αν αυτό δεν μεταλλάσσεται σε «χρέος», «τιμή», «ευγένεια» ή «κατανόηση». Υπερανάλυση, το ξέρω, απαραίτητη όμως, αν δεν θέλουμε η αγάπη να γίνη γράμμα κενό ή καπριτσιόζικη πράξη αρρωστημένης αυτοπαθείας.

Καθ’ όσον, πάνω απ’ όλα, ίσως, όπως λέει ο Πώλ Μοράν, δεν είναι αίσθημα, αλλά τέχνη. Δεν ρέπουμε αναγκαστικά προς αυτήν, αλλά την επιλέγουμε - και την επιλέγουμε με στόχο άγνωστο, και με μόνο κίνητρο το πολύπλοκο και ιδιωτικό φαίαρπλαίυ του «σαβουάρ αιμέ».

Αυτήν λοιπόν την αγάπη, την προσωπικά σμιλεμένη, την ανεπηρέαστη από φιλολογίες αλλά και γεμάτη αυτεπίγνωση, εύχεται η στήλη στον αναγνώστη της σε ευθύφορες και επαρκείς δόσεις για τις γιορτές και, φυσικά, για τη Νέα Χρονιά!

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Να ζήσει ο κύρης ο καλός

Να ζήσει ο κύρης ο καλός, να ζήσει κι η κυρά του, όλα του κόσμου τα καλά να έχει η φαμελιά του. Να ζήσει τ' αρχοντόπουλο που ‘χει καρδιά μεγάλη, σε μας και στην παρέα μας, ένα φλουρί να βγάλει, γιατί ο 13ος… πήγε υπέρ βασιλόπιτας!

Σε λένε το κορίτσι του Μάη

Όταν πηγαίναμε μαζί «σχολείο», καθόμασταν στο διπλανό θρανίο. «Παραδώσου λοιπόν», «Κορίτσι του Μάη»! Οι Olympians που θα δούμε το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς «Στο Μπαράκι» της Κρήνης, την ανακαινισμένη Remvi, δεν έχουν στη σύνθεσή τους τον Άλκη Κακαλιάγκο και τον Πασχάλη Αρβανιτίδη. Είναι το σχήμα που δημιούργησε τo 2007 ο Βαγγέλης Κoυτσοτόλης (Σπόρος), ιδρυτικό μέλος των Olympians. Εξακολουθεί πίσω από τις λέξεις να κρύβεται ο «Αλέξης».


info: Olympians, Remvi,

μεσημέρι Δευτέρας 31/12


Χαμογελάστε γιατί είναι φιλανθρωπικό

12 χρόνια στηρίζει εκατοντάδες παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Οι νέοι στόχοι αφορούν ένα σπίτι υποδοχής και φιλοξενίας παιδιών στο Φοίνικα Καλαμαριάς, την απόκτηση 2 κινητών μονάδων ασθενοφόρων, σπίτια φιλοξενίας στη Νέα Ραιδεστό και την Επανομή, Συντονιστικό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης. Για να βοηθήσουμε το Σύλλογο κάνουμε μια στάση μέχρι τις 31/12 από το Χριστουγεννιάτικο παζάρι που έχει στηθεί από τις αρχές του Νοέμβρη στη συμβολή των οδών Ερμού με Αριστοτέλους. Η χαρισματική σοπράνο Νadia Weinberg δεν θα προσφέρει μόνο το λαμπερό χαμόγελό της στα παιδιά. Την Παρασκευή 28/12 η Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. θα γεμίσει με μια γιορτινή αγκαλιά τραγούδια για τα παιδιά.

info: Νadia Weinberg, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., Παρασκευή 28/12

Αϊ Βασίλης έρχεται από το Δημαρχείο

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς υμνούν το πέρασμα από το βαρύ χειμώνα στην άνοιξη. Οι πόρτες του Δημαρχείου θα μείνουν ανοιχτές τη Δευτέρα 31/12, για να ψάλλουν τα κάλαντα φιλαρμονικές, χορωδίες και μπάντες. Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού έχουν φροντίσει να τα ψάλλουν στους δημότες που κάνουν τα τελευταία ψώνια της χρονιάς, συγκροτήματα rock, latin, pop, έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής. Στην Πλατεία Αριστοτέλους: Βασίλης Πρατσινάκης, Άννα Ζήση, Παντελής Θεοχαρίδης, Σοφία Αβραμίδου, Μαρία Φραγκούλη. Αριστοτέλους και Εγνατία, στην Αγορά Βλάλη: Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης, Χάλκινα Γουμένισσας. Γωνία Βενιζέλου και Ερμού: Χάλκινα Γουμένισσας, Papa΄s family band, Εκτός. Στον πεζόδρομο της Ικτίνου: Jazz colours, The Butlers, Viper Vikings.

info: Συναυλίες στο κέντρο της πόλης, μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς

«Κοίταξέ με δυο φορές»

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν στο Μύλο το 1996 ένιωθαν «Ενοχές» και η τότε τραγουδίστριά τους Θεοδοσία Τσάτσου έλεγε «Φοβάμαι». Στα 11 χρόνια οι ΜΠΛΕ «στα μαύρα έχουν ντυθεί», έ-χουν αλλάξει τραγουδίστρια, έχουν «πιάσει φωτιά», έχουν γίνει πέντε, καθώς τον τελευταίο χρόνο εμφανίζεται μαζί τους ο ιδρυτής των Big Sleep, Stefan Schwerdtfeger. «Έλα να δεις» τους Μπλε να βάζουν το δικό τους χρώμα στη νύχτα της πόλης. Στις δύο νύχτες του Δεκέμβρη, στο Ξυλουργείο του Μύλου, θα έχουν μαζί τους το πιο πρόσφατο 6ο album τους «Όνειρα σου τραγουδάω».

info: Μπλε, Ξυλουργείο Μύλου,

Παρασκευή 28 & Σάββατο 29/12

Να στα ψάλλω;

Βοσκόπουλος, Γονίδης, Τσαλίκης, Πετρέλης. Λίτσα Διαμάντη και Λένα Παπαδοπούλου, Πάολα και Μαριάντα, Άλκηστις και Μαριώ. Νίκος Δημητράτος και Παντελής Θεοχαρίδης. Μετά το συνεχόμενο ωράριο αγοράς, συνεχόμενη βάρδια και για τις μουσικές σκηνές που θα βάλουν τα λαμπερά τους, όχι τα ίδια τα μαγαζιά, αλλά οι συντελεστές τους. Θα βάλουν και μια προσαύξηση στις φιάλες, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, τα λουλούδια θα μείνουν σταθερά, σε αντίθεση με τα κιλά μας που θα πάρουν την άνοδο των μυρίων, μετά την κάθοδο των μπακλαβάδων.

info: Παραμονή Πρωτοχρονιάς

στις μουσικές σκηνές

και τα νυχτερινά κέντρα

«Ασκητική» στάση ζωής και... θανάτου

Η θεατρική παράσταση «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη σε θεατρική απόδοση του θεσσαλονικιού σκηνοθέτη Ηρακλή Δούκα, σήκωσε θύελλα συζητήσεων μετά την πρόσφατη παρουσίασή της στο Γενί Τζαμί. Η ίδια παράσταση, η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο «Έτος Καζαντζάκη-50 χρόνια από το θάνατό του», επιστρέφει 26/12-05/01, στη σκηνή του θεάτρου Άνετον. Άνετη θεατρική απόβαση από την Κύπρο, καθώς η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού παρουσιάζει στο Βαφοπούλειο, το γνωστό στο κοινό της Θεσσαλονίκης -από το ανέβασμά του στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης- έργο της Σάρλοτ Κήτλυ «Μην Σκοτώνεις τη Μαμά», σε μετάφραση της Έφης Σταμούλη, το διήμερο Παρασκευής 28 & Σαββάτου 29/12. Μην σκοτώνεις καμία από τις τέσσερις γυναίκες -γιαγιά, μητέρα, κόρη, εγγονή- και όλες τις μαμάδες που παλεύουν μέσα τους. Μην τις πετάς κι απ’ το τρένο επίσης!

info: «Ασκητική», Θέατρο Άνετον, 26/12-5/1

«Μην Σκοτώνεις τη Μαμά»,

Βαφοπούλειο, 28-29/12

Το καλαμάρι έγραφε

…για τη Λαϊκή Ορχήστρα «Οι Μελαθρόφωνες» και τα Χάλκινα της Κοζάνης που θα βρεθούν παραμονές Πρωτοχρονιάς στο Ούζου Μέλαθρον, στη Στοά Ερμείον, βοηθώντας το χρόνο να φύγει χορτάτος από μουσική και πιάτα «ακατονόμαστων». Στο mezze bar Orient, το τελευταίο απόγεμα του χρόνου θα παιανίσουν τα Χάλκινα της Γουμένισσας ενώ οι πρώτες ώρες του νέου χρόνου, θα κυλήσουν με έθνικ ήχους από το έντεχνο σχήμα των Namaste. Το συγκρότημα που φέρει ως όνομα έναν ινδικό χαιρετισμό, θα έχει επιστρέψει από την εμφάνισή του της Κυριακής 30/12, στο παραθαλάσσιο καταφύγιο Summit Zero στο Λιτόχωρο (T: 23520 61406)

info: Namaste: Κάθε Πέμπτη & Δευτέρα 31/12 στο Orient, Κυριακή 30/12 στο Λιτόχωρο

Συ ‘σαι Fabulous αρχόντισσα κυρία

H «CocktailShakerCrew» μεταμορφώνει την Αποθήκη Γ’ στο λιμάνι σε Loft, με καναπέδες, μπρεζιέρες, αμπαζούρ, τα «Fabulous» ντεκόρ για τα Live shows, τα dj sets, το champagne bar. Tο θρυλικό παιχνίδι της «μπουκάλας» ανεβάζει την αδρεναλίνη, ο τροχός της τύχης μοιράζει cocktails κι ένα τυχερό ζευγάρι πάει Βαρκελώνη. Τα απογευματινά live και dj sets (14.00-16.00 Stefanos Tsitsopoulos, 16.00-17.00 Five Star Hotel, 17.00-19.00 Nasa Funk, 19.00-21.30 Chris Tek) έχουν είσοδο ελεύθερη ενώ τα πρώτα ευρώ που θα δώσετε το 2008 ας είναι τα 25­ για το Fabulous party που συνεχίζεται (00.00-02.00 George Kavouras, 02.00-02.30 Monsieur Minimal, 02.30 -05.00 Dr. Vodkatini, 05.00-06.00 Peter Dub, 06.00-09.30 Dim Pap) .

info: Fabulous Party, Αποθήκη Γ’,

Δευτέρα 31/12

Έχω μύτη εγώ, φανταστική!

Ή εσύ λες ψέματα ή εγώ τα κατέβασα από τη φαντασία μου τα μελομακάρονα. Πάντως αν τα έφαγες εσύ, εύχομαι/ καταριέμαι να γίνει η μύτη σου σαν του Συρανό. Εγώ θα πάω μέχρι τη Θέρμη για το 6ο Φεστιβάλ Φαντασίας Θέρμης, που θα γίνει 4-6 Ιανουαρίου, στις αίθουσες και τον κινηματογράφο του πολιτιστικού κέντρου Θέρμης και το Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ στον Δημοτικό Κινηματογράφο Θέρμης. Κι εσύ να πας μέχρι το Βασιλικό Θέατρο, να δεις τον Κώστα Σαντά που υποδύεται τον ποιητή ξιφομάχο και φυσιογνώστη «Συρανό ντε Μπερζεράκ». Στο γυρισμό ελπίζω να ‘χουν αυγατίσει τα μελομακάρονα ή έστω να έχουν μεταμορφωθεί σε κουραμπιέδες.

info: «Συρανό ντε Μπερζεράκ»,

Βασιλικό Θέατρο, από 21/12

6ο Φεστιβάλ Φαντασίας

Θέρμης, 4-6/1

by βάσω μιδούχα

Μάρα Τσικάρα

Παίζει το ρόλο της Κέιτ στο έργο της Σάρα Κέιν «Blasted» (‘Έλεος») που ανεβαίνει από το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» και μας μιλά για το έργο, το ρόλο της και κάποιες ακραίες -ίσως- σκηνές…

Πες μου κάποια πράγματα για την πλοκή; Ναι… Είναι ο Ίαν, ένας 45πεντάρης δημοσιογράφος που βρίσκεται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου με την Κέιτ, την πρώην κοπέλα του, που είναι πολλά χρόνια μικρότερή του… Και μέσα από το κείμενο βγαίνει η σχέση τους, για ποιο λόγο σταμάτησαν να είναι μαζί, καθώς ασκείται πίεση και από τις δύο πλευρές, ώσπου αρχίζουν να εισβάλλουν εξωτερικά στοιχεία μέσα στο δωμάτιο, όπου στην πορεία γίνεται ακόμα και πόλεμος, κι αυτή η εξωτερική συνθήκη είναι τόσο ισχυρή που ανατρέπει τα πάντα… Από εκεί και πέρα έρχεται ένας στρατιώτης, φεύγει η κοπέλα, ξαναγυρίζει….

Η κοπέλα του έργου, πόσο χρονών είναι; Είναι περίπου στα 20… Αλλά έχει βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίζει όλη αυτήν την πίεση που της ασκείται, είτε είναι από την οικογένειά της είτε είναι από την κοινωνία -καθώς δεν μπορεί να βρει δουλειά, είναι άνεργη… Κι ο δικός της τρόπος να τα αντιμετωπίζει όλα αυτά είναι μια σωματική -ουσιαστικά- αντίδραση: παθαίνει κάποιες κρίσεις, τραυλίζει… όπως συμβαίνει στον καθένα μας αλλά εκδηλώνεται διαφορετικά. Οι χαρακτήρες βέβαια αλλάζουν κατά τη διάρκεια του έργου, καθώς τους συμβαίνουν τόσο σημαντικά πράγματα… Η Κέιτ εξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο δυνατό, που στηρίζει αυτό που δεν μπορούσε να στηρίξει πιο πριν αλλά στηρίζει και τον άλλον, δηλαδή τον δημοσιογράφο και πρώην σύ-ντροφό της.

Η Σάρα Κέιν, όταν έγραψε αυτό το έργο, που ήταν και το πρώτο της, πόσο xρονών ήταν; Ήταν 24 νομίζω.Σε αυτό το έργο κατάφερε να συνδυάσει τη νεότητα που είχε ηλικιακά με την ωριμότητα που είχε αποκτήσει λόγω όλων αυτών που της συνέβαιναν προσωπικά…

Ο βιασμός της Κέιτ αναπαριστάνεται ρεαλιστικά επί σκηνής; Εκτός από το βιασμό της Κέιτ υπάρχει και ο βιασμός του δημοσιογράφου… Υπάρχουν αρκετά σκληρές σκηνές και χρειάζεται δύναμη για να τα κάνεις αυτά επί σκηνής, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα… Για μένα πιο σημαντικό είναι ο βιασμός της προσωπικότητάς μας, όπως δείχνεται μέσα από αυτό το έργο, δηλαδή ο βιασμός της προσωπικότητάς μας μέσα από τα ΜΜΕ, μέσα από την οικογενειακή βία… Δεν είναι απαραίτητο να βιαστείς για να αισθάνεσαι κακοποιημένη -πολλές φορές η κοινωνία σε κακοποιεί με χειρότερο τρόπο.

Δεν μου απάντησες όμως καθαρά για το ρεαλισμό αυτών των σκηνών… Ε, να… είναι -πώς να το πούμε; Είναι μεν ακραίες σκηνές… αλλά σε αυτές τα πράγματα δείχνονται… όσο πρέπει… Πάλι δεν απάντησα, ε; (Γέλια.)

info: «Blasted» (‘Έλεος») της Σάρα Κέιν σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη από το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (βλ. θέατρα)

by σωτήρη ζήκο

Αναστασία Τούρτα

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, που στεγάζεται στο υπέροχο κτίριο που σχεδίασε ο Κυριάκος Κρόκος, είναι ταυτόχρονα ένα ανοικτό, σύγχρονο μουσείο και τόπος μνήμης για την πόλη της Θεσσαλονίκης που έχει σημαντικό βυζαντινό παρελθόν. Για το μουσείο, μας μιλά η διευθύντριά του

Πώς είναι να ζείτε και να εργάζεστε σε ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Θεσσαλονίκης; Και όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, θα έλεγα -και δεν το λέω μόνο εγώ αυτό, το λένε τα βραβεία που έχει αποσπάσει το κτίριο στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Πολλά αρχιτεκτονήματα φτιάχνονται ώστε να είναι τα ίδια μουσεία του εαυτού τους. Το δικό μας κτίριο είναι μια διαφορετική εξαιρετική περίπτωση. Είναι ένα λειτουργικό κτίριο κι αυτό το καταλαβαίνει κάποιος και μόνο από το χώρο της μόνιμης έκθεσης που είναι ένας περίπατος. Δεν έχει σκάλες εκτός από ένα μικρό τμήμα του τέλους. Έχουν διαταχθεί οι αίθουσες της έκθεσης από τις δυο πλευρές του διαδρόμου και ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ποιες αίθουσες θέλει να επισκεφτεί κάθε φορά, δεν είναι υποχρεωμένος να διασχίσει «όλα τα βαγόνια του τρένου». Για αυτόν ακριβώς το λόγο αφήσαμε κενούς τους μεγάλους διαδρόμους ανάμεσα στις αίθουσες ώστε να δημιουργούνται στον επισκέπτη δημιουργικές διανοητικές και οπτικές παύσεις. Είσαι γεμάτος από κάτι που είδες, μέχρι να πας στην επόμενη αίθουσα και να δεις κάτι άλλο πρέπει να κατασταλάξεις. Γι’ αυτό και δεν εκθέσαμε όλη μας την «προίκα». Από 48.000 αντικείμενα εκθέτουμε 2.905 έργα σε 3.000 τετραγωνικά.

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού τεράστια έκταση καταλαμβάνουν οι χώροι των εργαστηρίων. Ήταν ένα ζητούμενό σας από την αρχή της σχεδίασης του κτιρίου; Απολύτως. Αυτά ξέρετε βγαίνουν από μια μεγάλη εμπειρία. Οι αρχαιολόγοι, έχοντας την εμπειρία των ανασκαφών, γνωρίζουν καλά ότι η γη «βγάζει» συνεχώς νέα έργα, συνεπώς πρέπει να υπάρχει από την αρχή η πρόβλεψη οι αποθήκες να έχουν δυνατότητες σε βάθος χρόνου και να είναι έτσι οργανωμένες ούτως ώστε, με έξυπνους τρόπους αποθήκευσης, να κερδίζεται χώρος. Στο μουσείο μας αναπτύξαμε με επιτυχία δικές μας πατέντες, χρησιμοποιώντας μεθόδους για αποθήκευση που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, προσαρμόζοντάς τες στις αρχαιολογικές ανάγκες. Αυτές οι ιδέες μας χρησιμοποιούνται σήμερα ως πρότυπο παγκοσμίως.

Ποια είναι η κεντρική ιδέα που αφορά στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου; Τα Μουσεία όπως τα ξέραμε παλαιότερα ήταν μιας μορφής ευπρεπισμένες αποθήκες με πληθώρα αντικειμένων και λεζάντες, οι οποίες στον πολύ κόσμο δεν έλεγαν τίποτε -όταν για παράδειγμα διαβάζω «ψέλια» αναρωτιέμαι ποιος καταλαβαίνει. Τα έργα εκτίθεντο ως αριστουργήματα. Δεν είναι τα πράγματα έτσι. Αυτό το οποίο κομίσαμε εμείς είναι ότι το κέντρο του ενδιαφέροντος της έκθεσης δεν είναι το αντικείμενο αλλά ο άνθρωπος, ο επισκέπτης. Το σύγχρονο μουσείο είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι για τους ειδικούς, απευθύνεται σε όλους και οφείλει να μιλήσει και να λάβει υπόψη του όλους. Και επίσης δεν εκθέτει αριστουργήματα. Δεν είναι ο σκοπός να εκθέσουμε ένα ωραίο αγγείο. Ο στόχος είναι μέσα από μια έκθεση να προσφέρεις επιστημονική πληροφόρηση με έναν τρόπο εύληπτο. Και ένα σύγχρονο μουσείο βοηθάει σημαντικά στην εκπαίδευση. Η παρουσίαση λοιπόν των έργων γίνεται με τρόπο ευχάριστο και παιδευτικό. Επίσης, ως κρατικό μουσείο οφείλουμε να είμαστε ένας τόπος μνήμης και αυτό είναι μεγάλο καθήκον. Ο τρόπος που στήσαμε την έκθεση θέλαμε να συγκινεί και να προκαλεί οικειότητα. Μία από τις καινοτομίες του μουσείου κι αν θέλετε, ένα ρίσκο, είναι ότι δεν είμαστε ένα μουσείο βιτρινών. Βιτρίνες χρησιμοποιούμε μόνο για όσα εκθέματα είναι εύθραυστα, πολύτιμα, μικρά. Τα περισσότερα έργα είναι ελεύθερα στο χώρο ώστε υποβοηθούμενα από μια σειρά κειμένων, φωτογραφιών και άλλου υλικού, να βοηθούν τον επισκέπτη να ακούσει τη φωνή του ίδιου του εκθέματος.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σάς απασχολούν ιδιαίτερα; Αυτή είναι μία δράση του μουσείου στην οποία έχουμε δώσει εξαιρετικά μεγάλη βαρύτητα και γι’ αυτό τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα κάθε χρονιά καλύπτονται ήδη από το Σεπτέμβριο. Οι ‘Ελληνες το θεωρούμε δεδομένο το παρελθόν μας και είναι τέτοια τα ελλείμματα της παιδείας μας που δεν ενθαρρύνεται ο κόσμος να προσεγγίσει τα μουσεία, την ιστορία του. Η Ελλάδα από μια αγροτική κοινωνία μετεξελίχτηκε, χωρίς να αναπτύξει μια ισχυρή αστική τάξη, σε μια μεταβιομηχανική κοινωνία. Οι δυτικές κοινωνίες έχουν μια ισχυρή αστική τάξη κι αυτό βοηθάει στην παιδεία τους. Ακριβώς για το λόγο αυτό έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και γενικά στον παιδευτικό χαρακτήρα του μουσείου. Αν επισκεφτείτε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη μια καθημερινή μέρα θα δείτε γονείς με τα παιδιά τους να επισκέπτονται τα μουσεία. Εδώ είναι ένα μεγάλο ζητούμενο αυτό. Και το προσπαθούμε πολύ ξέροντας ότι πολλές φορές τα παιδιά θα «παρασύρουν» τους γονείς τους να έρθουν στο μουσείο. Θυμάμαι μια έκθεση σε ένα μουσείο στο εξωτερικό, έβλεπα καθηγητές γυμνασίου να κρατούν σημειώσεις για να εμπλουτίσουν τα μαθήματά τους στην τάξη. Εμείς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα γι’ αυτό.

Το Βυζάντιο ταυτίζεται πολλές φορές με τη συντήρηση. Είχατε να «ξεπεράσετε» και αυτό το εμπόδιο όταν φτιαχνόταν ένα σύγχρονο μουσείο για τον βυζαντινό πολιτισμό; Εδώ γελάω. Είναι ένα από τα κλασικά στερεότυπα. Υπάρχει η άποψη ότι το Βυζάντιο ήταν ένας μεσαίωνας, σκοτεινός και συντηρητικός. Δεν είναι καθόλου έτσι. Μπορώ να σας πω ότι ο δυτικός μεσαίωνας ναι, ήταν έτσι, το Βυζάντιο όχι. Ήταν ένα κράτος ανοικτό και πολυεθνικό. Την εποχή της μεγάλης ακμής του έφτανε από το Δούναβη μέχρι την Αίγυπτο και από την εγγύς Ανατολή μέχρι το Γιβραλτάρ. Όλοι αυτοί οι τόσο διαφορετικοί λαοί ζούσαν με συνεκτικό ιστό τρεις άξονες, την ελληνική παιδεία και γλώσσα, το διοικητικό ρωμαϊκό σύ-στημα και τη θρησκεία. Όταν διαβάσει κανείς τις περιγραφές των ξένων που επισκέπτονταν το Βυζάντιο αντιλαμβάνεται το μεγαλείο αυτής της αυτοκρατορίας η οποία έχει τεράστια συνεισφορά στο δυτικό πολιτισμό. Επιπλέον δεν ήταν απλώς ένα θεοκρατικό κράτος, που όλα τα κράτη της εποχής εκείνης ήταν, και γι’ αυτό σκοπίμως αναδείξαμε στο Μουσείο τις πλευρές της ζωής οι οποίες μέχρι τώρα δεν αναδεικνύονταν.

Ποιες είναι οι τρέχουσες δράσεις του μουσείου και ο προγραμματισμός σας για το μέλλον; Αυτή τη στιγμή παρουσιάζουμε το έργο του Νίκου Αλεξίου, «Τhe Εnd», με το οποίο εκπροσωπήθηκε η χώρα μας στην Μπιενάλε της Βενετίας, που είναι μια εντυπωσιακή όντως εγκατάσταση. Θα φιλοξενούμε το έργο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Επίσης το 2008 ξεκινάμε ένα πρόγραμμα που λέγεται «Κυριακές στο Μουσείο» με δημιουργικά εργαστήρια κεραμικής, χειρογράφων όπου ο κύριος στόχος είναι να εξοικειώσουμε το κοινό με το μουσείο. Θα απευθύνονται κυρίως στους παλιννοστούντες, η χρονιά που έρχεται θα είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση έτος διαπολιτισμικού διαλόγου, θα είναι όμως ανοικτά και σε όποιον θελήσει να συμμετάσχει.

by αναστασία γρηγοριάδου

Κάτι τρέχει στο Εθνικό

Μαρκ φον Χέννινγκ

«Ο έμπορος του Λας Βέγκας»*


Επιτέλους μια αντιμετώπιση ενός κλασικού έργου που δεν φοβάται να τα «βάλει» με τον εαυτό της και τους θεματοφύλακές της … σκηνικής μας παράδοσης! «Ο Έμπορος της Βενετίας» μεταφέρεται στο σημερινό Λας Βέγκας, όπου ως γνωστόν ο τζόγος και το χρήμα είναι οι απόλυτες αξίες. Το δάνειο που παίρνει ο Αντόνιο για τον φίλο του και η σύγκρουση με τον εβραίο δανειστή του Σάιλοκ, με τον οποίο έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από παλιά, βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του. Αυτό που στην αρχή έμοιαζε περισσότερο με παιχνίδι μετατρέπεται σταδιακά σε εφιάλτη. Το υλικό του Σαίξπηρ είναι η βάση για να στηθεί ξανά η ιστορία, με πολλές ανατροπές, αιρετική διάθεση και μοντέρνα οπτική από το γερμανό συγγραφέα και σκηνοθέτη Μαρκ φον Χέννινγκ, ο οποίος μεταγγίζει την αβάν γκαρντ βερολινέζικη σκηνή στο συχνά πληκτικό αθηναϊκό θεατρικό τοπίο και όχι μόνο. Μεταμοντέρνα αισθητική, ήρωες με επιτηδευμένο παίξιμο στα όρια της καρικατούρας, κλινικά αποστειρωμένοι και αποστασιοποιημένοι πηγαινοέρχονται σε ένα κατάλευκο σκηνικό τοπίο που κάθε άλλο παρά καζίνο θυμίζει. Το έργο περιορίζει τη δράση του στο λόγο και καταλήγει σε μια αποτρόπαια σκηνή ομαδικής δολοφονίας με τον Έλβις Πρίσλει να σιγοτραγουδάει «Love me tender» πάνω από τα πτώματα. Υπονομευτικό σε όλο του το μεγαλείο, θρασύτατο, προκλητικό, περίεργα ψύχραιμο, οπωσδήποτε νοσηρό αλλά και γοητευτικό δίνει τη δική του λοξή εκδοχή στην κλασική ιστορία. Αυτό λέγεται κέρδος. Χίλιες φορές μια τέτοια παράσταση παρά μια μουσειακή απεικόνιση-μνημόσυνο! Ακόμη και παρά τις συγκεχυμένες ιδέες που ροκανίζουν το κείμενο η παράσταση λειτουργεί θετικά στο σύνολό της, με μια γερή εικαστική πρόταση και πάμπολλους ερμηνευτικούς ακροβατισμούς.

· Η παράσταση ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο στη Σκηνή Κοτοπούλη-Ρεξ της Αθήνας

ΘΕΑΜΑΤΑ

θέατρα


Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132, Τ: 2310 216567) «Ο Μαιτρ κι η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, σε μετάφραση Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη, και σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου. Σάββατο & Κυριακή 21.00, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, πληροφορίες: 2310 749549) «ΑΓΑΝΤΑ…» από τον Χάρρυ Κλυν και «Τα παιδιά της Σαλονίκης». Σάββατο & Κυριακή (28-29/12 & 5-6/1), Τρίτη-Τετάρτη (1-2/1), εισιτήρια 20, 15­ (μειωμένο)

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Τ: 2310 251630, πληροφορίες 2310 288000) «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εδμόνδου Ροστάν, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδη, με τους Κώστα Σαντά, Διονύση Μπουλά, Κορίνα Βασιλοπούλου, κ.ά. Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00, Τετάρτη 18.00 & 21.00, Πέμπτη 21.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης-λαϊκές)

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, Τ: 2310 424132, 424133) Μη Σκοτώνεις τη Μαμά σε μετάφραση της Έφης Σταμούλη και σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά, με τους οι Πατρίτσια Πεττεμερίδου,Κατερίνα Καζαντζή, Άντρη Ευμήδου Άννα Παπαγεωργίου. Παρασκευή, Σάββατο 21.00, εισιτήριο 10­

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Τ: 2310 821483) «Γυάλινος Κόσμος» του Τεννεσσή Ουίλλιαμς, από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, σε σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη, με τους Μένη Κυριάκογλου, Νανά Παπαγαβριήλ κ.ά. Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00, Τρίτη (1/1) 21.15. «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία της Kορίνας Xαρίτου, με τους Δημήτρη Nαζίρη, Mαρίτα Tσαλκιτζόγλου κ.ά. Τετάρτη 21.00. «Μόλλυ Σουήνυ» του Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Nίκου Xουρμουζιάδη, με τους Eλένη Δημοπούλου, Nίκο Λύτρα, κ.ά. Πέμπτη-Παρασκευή 21.00, εισιτήρια 20, 12­ (φοιτητικό), 15­ (Τετάρτη & Πέμπτη), 10­ (φοιτητικό Τετάρτη & Πέμπτη)

Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, Τ: 2310 869886 πληροφορίες: 2310 420942) «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική διασκευή-απόδοση Ηρακλή Δούκα, με τους Θανάση Διμηνά, Θεώνη Κοσμά κ.ά. Τετάρτη-Κυριακή (2-5/1), εισιτήρια 20, 15­ (μειωμένο). Μέχρι τις 5/1

Θεάτρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, πλ. Αγ. Σοφίας, Τ: 2310 225172, πληροφορίες: 2310 428007) «Κατσαρίδα», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου με τους Μιχάλη Οικονόμου, Γιώργο Παπαγεωργίου. Τετάρτη-Παρασκευή 21.30, Σάββατο, Κυριακή 19.00 & 21.30, Τρίτη (25/12) 21.30 Τετάρτη (26/12) 19.00 & 21.30, Τρίτη (1/1) 21.30, εισιτήρια 19, 15­ (φοιτητικό). Τελευταία παραστάση 6/1

Θέατρο Ε.Μ.Σ. (Εθν. Αμύνης 2, Τ: 2310 223528) «Ο γλάρος» του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, με τους Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Εύη Σαρμή, Ευθύμη Παππά κ.ά. Πέμπτη, Παρασκευή 21.00, Τετάρτη, Σάββατο 18.00 & 21. 00, Κυριακή 19.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης)

Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, Κάθετος Ιασωνίδου, Τ: 2310 229249) «Έλεος (Blasted)» της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη, με τους Γρηγόρη Παπαδόπουλο, Μάρα Τσικάρα κ.ά. Τετάρτη-Κυριακή 21.15 , εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Θέατρο Τεχνουργείο (Αγίου Δημητρίου 121, πληροφορίες: 2310 472090) «Common People» της Σμαρώς Πλατιώτη, σε σκηνοθεσία Σμαρώς Πλατιώτη, με τους Ελευθερία Τσάκουρη, Γιάννης Τσίκουλας κ.ά. Παρασκευή-Κυριακή 21.30

Θέατρο Φλέμιγκ (Μισραχή 15, Τ: 2310 812000) «Λας Παλάβρας» Stand Up Comedy σε σκηνοθετική επιμέλεια Γρηγόρη Μήττα. Παρασκευή, Σάββατο 22.00, εισιτήρια 10, 7­ (φοιτητικό). «Διαστροφή» του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρα, με τους Ιωάννα Σιδηροπούλου, Αντιγόνη Μπάρμπα κ.ά. Κυριακή 21.00, εισιτήρια 10, 7­ (φοιτητικό)

Κολοσσαίον (Βασ. Όλγας 150, Τ: 2310 831565, πληροφορίες 2310 211313) «Σεσουάρ για Δολοφόνους» των Bruce Jordan & Marllyn Abrams, σε απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου, με τους Τόνυ Άντονυ, Περικλή Λιανό κ.ά. Από Πέμπτη 20/12 έως Κυριακή 13/1, Τρίτη (1/1), Τετάρτη-Παρασκευή 21.30. Σάββατο-Κυριακή 18.30-21.30, εισιτήρια 22, 15­ μειωμένο)

Μικρό Θέατρο (Αντωνίου Καμάρα 3, Τ: 2310 232799, πληροφορίες: 6979 884401) «100» των Diene Petterle, Neil Monaghau και Christopher Heimann, από το θέατρο «Περιπλάνηση», σε σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου, με τους Τζέησον Αρκουίν, Βίκυ Παναγιωτοπούλου κ.ά. Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, πληροφορίες: 2310 288000) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» «Μία Κωμωδία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από το Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, με τους Άγγελο Παπαδημητρίου, Γιάννη Σιαμσάρη, κ.ά. Παρασκευή-Κυριακή, Τετάρτη, Πέμπτη 21.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης). Μικρό Θέατρο «Ανάσα Ζωής» του Ντέιβιντ Χέαρ, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τις Αλεξάνδρα Λαδικού, Μαρία Σκούντζου. Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης)

Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9, Τ: 2310 834996) «Annie» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη και χορογραφίες Chet Walker. Σάββατο 18.00, Κυριακή 11.30 & 18.00 (Παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών), εισιτήρια 16, 12­ (μειωμένο). «ΝουΔού η άσχημη και το ΠΑΣΟΚ… χτενίζεται» σε σκηνοθεσία Φώτη Μεταξόπουλου, με τους Στάθη Ψάλτη, Κώστα Τσάκωνα, Τάσο Πεζιρκιανίδη. Από Τρίτη 25/12 έως Κυριακή 13/1, εισιτήρια 22­ (πλατεία), 17­ (εξώστης-φοιτητικό). Πληροφορίες για παραστάσεις: 2310 819153, 824970

Χώρος Τέχνης 3ος Όροφος (Καθολικών 4, Τ: 2310 535747) «Σκυλιά στο Πάρκο» από την Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, με τους Κώστα Ισακίδη, Δημήτρη Κουρέα κ.ά. Πέμπτη-Κυριακή 21.30, (μέχρι 6/1), εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)


Για παιδιά και νέους


Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, πληροφορίες: Τ: 2310 749549) «Κου-Κου» της Μαρίας Αλβανού, από το θέατρο «Νεφέλες», σε σκηνοθεσία Παντελή Καραγιάννη, με τους Μαρία Αλβανού, Νίκο Κασάπη, κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 9, 6­ (σχολικό)

Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Τ: 2310 262051, πληροφορίες 2310 417068, 6977 445161) «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης. Κυριακή 11.30, Τετάρτη (2/1) 11.30, καθημερινές για σχολεία, εισιτήρια 12­

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Τ: 2310 296800, πληροφορίες: 2310 288000) «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» σε διασκευή και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τους Βασίλη Βασιλάκη, Ελευθερία Τέτουλα, κ.ά. Παρασκευή-Κυριακή (28-30/12), Τρίτη-Κυριακή (1-6/1), εισιτήρια 10­ (ομαδικό), 7­ (σχολικό)

Bαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, Τ: 2310 424132, 424133) «Κοκκινοσκουφίτσα» του Περώ, σε θεατρική διασκευή του Μιχάλη Χατζάκη, παράσταση κουκλοθεάτρου από τις Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου. Πέμπτη (3/1) 19.00. «Περιμένοντας τον Άη Βασίλη» παράσταση θεάτρου σκιών από τον Γιάννη Χατζή. Παρασκευή (4/1) 19.00. Είσοδος ελεύθερη

Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης (Λαγκαδά 221 & Χρυσ. Σμύρνης 1, Τ: 2310 605447, πληροφορίες: 2310 229249, 6976 232727) «Χάνσελ & Γκρέτελ» των αδερφών Γκριμ, από το θέατρο τέχνης «Ακτίς Αελίου», σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη και μουσική Ευγένιου Δερμιτάσογλου. Κυριακή 12.00, εισιτήρια 10, 7­ (σχολικό). Σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Τ: 2310 821483) «Το όνειρο του Ρο» της Στέλλας Μιχαηλίδου, από την Πειραματική σκηνή της Τέχνης σε σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου, με τους Δημήτρη Βάρκα, Σταύρο Ευκολίδη κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 10, 7­ (σχολικό)

Θεάτρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Τ: 2310 225172) «Ομήρου Οδύσσεια, το Παραμύθι των Παραμυθιών» από το θίασο «Culture Factory» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, με τους Αργυρώ Ανανιάδου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Δημήτρη Μποζίνη κ.ά. Κυριακή 11.00 & 15.00, εισιτήρια 12, 7­ (σχολικό)

Θέατρο Λαμπιόνι (Αγάθωνος 31, Ξηροκρήνη, Τ: 2310 749259) «Ο Πρίγκιπας της Γομολάστιχας» της Υβόννης Μεταξάκη, σε σκηνοθεσία Αννίτας Γκαϊτατζή, με τους Αστέρη Αναστασιάδη, Αγγελική Σδράνη, Χρήστο Σιταρίδη, κ.ά. Κυριακή 11.30, Τρίτη, Τετάρτη (25, 26/12) 11.30, εισιτήριο 10­

Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη γωνία, Τ: 2310 423925) «Μόνοι στο Σπίτι» της Καλλιόπης Παπαδάκη, σε σκηνοθεσία Παυλίνας Χαρέλα, με τους Κώστα Αποστόλου, Μαρίνο Καρπούζα, Κώστα Καβακιώτη κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 12, 7­ (σχολικό). Σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως

Θέατρο Φλέμιγκ (Μισραχή 15, Τ: 2310 812000) «Πετάει πετάει ο γλάρος» της Κορίνας Ιωαννίδου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, με τους Ελένη Γκαπ, Σταυρούλα Δάλμπαλη, Μαρία Ραμματά κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 8­

Λιλιπούπολη (Αλ. Σβώλου 7, Τ: 2310 277501) Εργαστήριο Δημιουργικής έκφρασης και γραφής με την Αριάν Κότση, Δευτέρα 21.00-22.30. Μαθήματα αφρικανικών κρουστών για αρχάριους από τον Άρη Παπανικολάου, Τρίτη 20.30-22.30. Ομάδα γονέων με την Αριστέα Αρσενοπούλου, Πέμπτη 17.30

Μέγαρο ΧΑΝΘ (Πλατεία ΧΑΝΘ, Τ: 2310 241007) «Ο Καραγκιόζης και οι δύο γάμοι» θέατρο σκιών από τον Μιχάλη Χατζάκη. Σάββατο 18.30, εισιτήρια 7­. «Ο Φασουλής και οι Πειρατές» κουκλοθέατρο από τις Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου. Κυριακή 12.30, εισιτήρια 5­

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, πληροφορίες: 2310 288000) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: «Όνειρο του Δωδεκάμερου» του Γιώργου Θεοτοκά, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, με τους Ανθή Ευστρατιάδου, Χρήστο Τανταλάκη κ.ά. Παρασκευή-Κυριακή (28-30/12), Τρίτη-Κυριακή (1-6/1), εισιτήρια 10

­

Εκδηλώσεις - θεάματα


Brahma Kumaris (Ανδρεοπούλου 37, Τ: 2310 828491) Σεμινάρια Θετικής σκέψης. Τρίτη (8/1) 19.30

Βενιζέλου και Ερμού Συναυλία με τα Χάλκινα Γουμένισσας, τους Papas’ family band, Εκτός. Δευτέρα (31/12) 12.00, εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό

Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης (Μαυρομιχάλη 56, πληροφορίες: 2310 648170, 2310 609380) «Σακχαρώδης διαβήτης» ομιλία του καθηγητή Παθολογίας-διαβητολογίας κ. Δημήτριο Καραμήτσο. Τετάρτη (9/1) 19.00. Είσοδος ελεύθερη

Θέατρο Βεργίνα (Hyatt Regency Thessaloniki, πληροφορίες: 2310 491291) «Sparkling Nights to Remember» Tango Show και ολονύχτιο χορευτικό dj πάρτι. Δευτέρα (31/12), ώρα προσέλευσης 21.30

Πεζόδρομος Ικτίνου Συναυλία με τους Jazz colours, The Butlers, Viper Vikings. Δευτέρα (31/12) 12.00, είσοδος ελεύθερη

Πολιτιστικό κέντρο Θέρμης (Δημητρίου-Καραολή & Καπετάν Χάψα, Θέρμη, Τ: 2310 463423, πληροφορίες 6949 550887, 6945 037527) 6ο Φεστιβάλ Φαντασίας / Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ, από το Δήμο Θέρμης, το πολιτιστικό κέντρο Θέρμης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Θέρμης και την Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων Θέρμης. Παρασκευή 18.00-22.00, Σάββατο-Κυριακή 11.00-23.00, είσοδος ελεύθερη

Σαιξπηρικόν (Εθνικής Αμύνης 14, Τ: 2310 220545, πληροφορίες: 2310 224833) «Θέματα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», κύκλος σεμιναρίων από τον Θανάση Τριαρίδη: «Σταθμοί του ευρωπαϊκού μυθιστορήματος», «Μιγκέλ ντε Θερβάντες». Δευτέρα 19.00. «Λόρενς Στερν, Η ζωή και οι απόψεις του Τρίστραμ Σάντυ». Τετάρτη 19.00

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ

Darling, I'm clearing up

στην γκαλερί TinT

«Η δουλειά προέκυψε από σκέψεις υπό την επήρεια των κειμένων του Δημήτρη Δημητριάδη, κάτι σαν μια αποτύπωση συμβάντων που απορρέει από δονήσεις καθημερινών ανθρώπινων καταστάσεων... σαν το χέρι μου να ήταν το εκτελεστικό όργανο επεξεργασίας και διαχείρισης των σκέψεων για την απεικόνιση των δονήσεων αυτών»

Ένα ποιητικό παραλήρημα με εγκεφαλικά κατασκευάσματα, θα μπορούσα να αποκαλέσω τα έργα της, προερχόμενα από γονιμοποιό υπέδαφος με άμεση και έμμεση έκφραση, που ξετυλίγουν αβίαστα για τον καθένα μας, μια δική του ιστορία…

Εγκεφαλικά κατασκευάσματα που αποδεικνύονται ιδιαίτερα γενναιόδωρα -όπως η προσωπικότητά της- ενάντια στη λήθη και την αστική ανία, χωρίς αγκυλώσεις, περιορισμούς, αποκλεισμούς, ταράζουν τον εφησυχασμό και τη συνείδηση με διάθεση αποφασισμένη να μην ενδώσει σε καμία συγκάλυψη και σε καμία παραχάραξη των βαθύτερων πεποιθήσεων.

Ένα από τα αγαπημένα αποσπάσματα της Ελένης Θεοφυλάκτου, από το βιβλίο «Το πέρασμα στην άλλη όχθη» του Δημήτρη Δημητριάδη που σημάδεψε τη δουλειά αυτή είναι το εξής: «- Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι μια αντιπνευματική χώρα; - Ακόμη και η λέξη "πνευματική" μαζί έστω με το "αντί" είναι στην περίπτωση αυτή πλεονασμός. Πρόκειται για μια καταστροφή του πνεύματος. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό που λέω. Κατ’ επίφασιν έχει μια πνευματική ζωή, κατ’ επίφασιν έχει καλλιτεχνική ζωή, όλα όμως μόνον κατ’ επίφασιν, κατ’ όνομα. Η Ελλάδα είναι ένας δημόσιος οργανισμός προσωπικού ολέθρου. Αυτό το κατ’ επίφασιν που είπα πριν, συνιστά μια πρόσοψη πίσω από την οποία συντελούνται καθημερινές εκτελέσεις, και η οποία, με το παραμικρό, μπορεί να καταρρεύσει και να αποκαλύψει τη φρικτή πραγματικότητα μιας βαθύτατης αγένειας και σκληρότητας…».

Τα έργα υπακούουν σε μια συνολική σύνθεση που αναπτύσσεται σαν εικαστική εγκατάσταση στον κυρίως χώρο της γκαλερί. Πρόκειται για σχέδια -χρωματιστά μολύβια, χρυσόσκονες και κολάζ σε χαρτί- που απομονώνουν και αποτυπώνουν γεγονότα, σκέψεις, πληροφορίες και εμπειρίες καταγράφοντας με υποκειμενική ακρίβεια ό,τι αποκαλούν καθημερινότητα.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με τη βιντεοεγκατάσταση «Βlue Monday because of blue money» στο project room της γκαλερί, σχόλιο στην αστική υπνηλία και τη διανοητική ακινησία.

Η Ελένη Θεοφυλάκτου τελείωσε τη Δραματική Σχολή της Ρ. Πατεράκη το 1986 και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. το 1991. Έζησε ένα χρόνο στο Λονδίνο (2001-2002) ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη ζωγραφική και τις οπτικές θεωρίες στο University of East London. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, μεταξύ των οποίων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας μαζί της σε μια κουβέντα μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε: «Ο τίτλος μου αρέσει πολύ γιατί είναι αέρινος, καθαρός αλλά και μόρτικος συνάμα...». Μια έκθεση πράξη απελευθέρωσης και κάθαρσης… από οτιδήποτε ασήμαντο, δυσοίωνο, ελαφρύ ή αδιάφορο, παθητικό, παραδεκτό, ανιαρό… Darling, I’m clearing up!!!

info: Γκαλερί TinT, Χρυσ. Σμύρνης 13, T: 2310 235689

www.tintgallery.gr. Διάρκεια έκθεσης έως 5/1/08

1. Εγκαινιάζεται στις 21/12 η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Νίκου Κούρκουλου στους Κοιτώνες Κόδρα. Μέχρι τις 9/1/2008. Τ: 2310 481711

2. Μέχρι τις 5/1/2008 θα παραμείνει η έκθεση εικαστικής δημιουργίας με έργα εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς (σε συνεργασία με το Σωματείο εργαζομένων ΔΑΕΚ) στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου «Μελίνα Μερκούρη». Τ: 2310 458591-2

3. Συνεχίζεται μέχρι τις 18/1/2008 η έκθεση ζωγραφικής του ιάπωνα καλλιτέχνη Ηigashionna με τίτλο «Λουλούδια» στην Artis Causa Gallery. Τ: 2310 223041

4. Συνεχίζεται μέχρι τις 4/1/2008 η αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Bernard Plossu με εικόνες για την περίοδο 1963-2006 στο Μουσείο Φωτογραφίας. Τ: 2310 566716

5. Συνεχίζεται μέχρι τις 9/1/2008 η έκθεση ζωγραφικής-χαρακτικής του Γιάννη Γαΐτη στην γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ.

Τ: 2310 278868

6. Συνεχίζεται μέχρι τις 10/1/2008 η έκθεση φωτογραφίας του William Klein στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τ: 2310 240002

7. Μέχρι τις 12/1/2008 θα παραμείνει η ομαδική έκθεση εικαστικών στον τεχνοχώρο «Vlassis Art. Com». Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος. Τ: 2310 552030

8. Μέχρι τις 13/1/2008 θα παραμείνει η έκθεση με θέμα «Το ‘Αγιον Όρος στην ελληνική τέχνη» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Τ: 2310 295170

by μαρία κενανίδου

«Mια ανάσα» πριν το 2008 θυμόμαστε τι μάθαμε το 2007

Κάθε μέρα του χρόνου μαθαίνουμε από κάτι. Πληροφορίες σκόρπιες, άλλες σημαντικές άλλες λιγότερο σημαντικές που όμως για κάποιο λόγο καταχωρούνται στη μνήμη μας, έχοντας κερδίσει την προσοχή μας


Η συγκεκριμένη στήλη δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το θέμα που προαναγγέλθηκε! Τα άτομα που συνέβαλαν στη συγγραφή αυτού του άρθρου, ρωτήθηκαν τι ήταν το πιο σημαντικό που έμαθαν τον περασμένο χρόνο. Δεν υπήρχε περιορισμός όσον αφορά στο αντικείμενο της γνώσης, αρκεί να ήταν κάτι που να τους είχε κάνει εντύπωση και που ενδεχομένως να μην ήταν γνωστό στο ευρύ κοινό μέχρι τότε. Μερικοί βέβαια αναφέρθηκαν και στο τι τους «έμαθε» το 2007. Ενδεικτικά αναφέρεται η ηλικία και η σχολή των ερωτηθέντων.

Φέτος έμαθα ότι εκτός από τις απόκριες που γιορτάζει όλος ο κόσμος υπάρχουν στη Β. Ελλάδα και τα Μπουμπουσάρια που γιορτάζονται στην Καστοριά, Κοζάνη και στα Γρεβενά στις αρχές Ιανουαρίου μαζί με το νέο έτος.

Μάνος, 22, Γεωπονία (AEI)

Έμαθα ότι στη «Νέα Ελλάδα», τη δεκαετία του 1930, υπήρχε κάποιος που τον πλήρωνε το κράτος ώστε να πηγαίνει να συγκατοικεί με όσους είχαν χρέη με στόχο την υπενθύμιση του χρέους. Αποχωρούσε από την κατοικία μόνο όταν εξοφλούνταν το χρέος.

Μαρία-Χριστίνα, 20, Νομική (AEI)

Άκουσα στο ραδιόφωνο ότι το μπάσκετ ανακαλύφτηκε σ’ ένα σχολείο στην Αγγλία μια μέρα που έβρεχε και οι μαθητές δεν μπορούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο και ο καθηγητής τους έβαλε δύο καλάθια σκουπιδιών για μπασκέτες.

Άκης, 29, απόφοιτος Οικονομικού και νυν φοιτητής Νομικής (AEI)

Το 2007 έμαθα για ένα μετεωρίτη που οι επιστήμονες τον ονόμασαν Anubis (από τον αιγύπτιο θεό) και που οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν απειλητική την τροχιά του, με ημερομηνία σύγκρουσης στη Γη, το 2013!

Ελένη, 22, Φυσικό (AEI)

Στο ταξίδι μου στην Ταϊλάνδη αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ένα ψαροχώρι, το Πανίη, στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο ήταν φτιαγμένο από Μουσουλμάνους και χτισμένο πάνω σε ένα γιγάντιο «φελλό». Το χωριό αυτό είναι κατοικήσιμο όλον το χρόνο και 100% αύταρκες. Το περίεργο σε όλο αυτό είναι ότι εάν βρέχει συνεχώς για τρεις μέρες τότε το χωριό θα «πνιγεί» από τον Ινδικό Ωκεανό. Ποτέ έως τώρα δεν έχει συμβεί αυτό.

Στέφανος, 23, Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αεριού (TEI)

Έβαλα λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι και όντως μειώθηκε η κατανάλωση του ρεύματος στο 1/3 συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στη μείωση του λογαριασμού μου…

Μαρία, 22, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (AEI)

Να μην εμπιστεύομαι τους ανθρώπους γιατί είναι πάντα έτοιμοι να σε προδώσουν.

Τζεμ, 27, απόφοιτος Οικονομικού (AEI)

Ότι στην Αίγυπτο τα ζευγάρια μέχρι τον αρραβώνα μιλάνε μόνο μέσω τηλεφώνου, μετά τον αρραβώνα μπορούν να βγαίνουν αλλά μόνο με παρέα και μετά το γάμο λειτουργούν πλέον ως ζευγάρι.

Σταθούλα, 19, Βρεφονηπιοκομία (TEI)

Έμαθα ότι θα δουλεύουμε μέχρι τα 75 για να πάρουμε σύνταξη! Καλύτερα να πάρουμε σύνταξη από τον Άγιο Πέτρο.

Άκης, 21, Ιατρικών Εργαστηρίων (TEI)

Ότι οι γυναίκες άνω των 30 ετών έχουν 90% πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με σύνδρομο Down.

Νικολέτα, 21, Κοινωνικών Φροντιστών (ΤΕΕ)

Αν ο άνθρωπος είχε τη σωματική διάπλαση και τη δύναμη της μυϊκής μάζας του γορίλα θα σήκωνε τρεις τόνους. Το σκαθάρι ρινόκερος σηκώνει 50 φορές το βάρος του ενώ τα μυρμήγκια θα ήταν πολύ απειλητικά για τον κόσμο αν ήταν πέντε φορές μεγαλύτερα γιατί μπορούν να σηκώσουν 10 φορές το βάρος τους.

Μιχάλης, 18, Γεωλογία (ΑΕΙ)

Ότι η σχιζοφρένεια δεν θεραπεύεται ολοκληρωτικά, ούτε γνωρίζουμε πώς να προφυλάξουμε τον άνθρωπο γιατί τα αίτιά της ακόμα μας διαφεύγουν. Τέλος έμαθα ότι η ομοφυλοφιλία παύει να θεωρείται επίσημα ασθένεια στην Αμερική το 1973.

Ελένη, 21, Ψυχολογία (ΑΕΙ)


by αθηνά τσακαλίδου

Aποφασίσαμε με την παρέα μου...

Aποφασίσαμε με την παρέα μου να πάμε κάπου τα Θεοφάνεια. Mπορείτε να βρείτε πού θέλει να πάει ο καθένας, γιατί και για πόσες μέρες;

• Η Δέσποινα θέλει να πάμε ή στο Καιμακτσαλάν ή στη Βασιλίτσα για 4 ή 5 μέρες για να κάνει τελεφερίκ ή να παίξει χιονοπόλεμο • Για να πιούμε ζεστό καφέ στο σαλέ θέλει να πάει εκδρομή ή η Κική ή η Θοδώρα και να κάτσουμε 3 ή 4 μέρες • Η Κική θέλει να πάμε ή Σέλι ή Βασιλίτσα • Το άτομο που θέλει να πάμε στο Καιμακτσαλάν λέει να πάμε για 6 ή 7 μέρες και να κάνουμε σνόουμπορντ ή να πιούμε καφέ στο σαλέ• Στο Καιμακτσαλάν δεν θέλει να πάμε η Μάγδα• Η Κική θέλει να μείνουμε 6 ή 7 ημέρες και να κάνει σκι ή να πιει καφέ στο σαλέ • Το άτομο που θέλει να πάμε στο Σέλι λέει ότι δεν μπορούμε να πάμε για 6 ημέρες • Το άτομο που θέλει να πάμε στη Βασιλίτσα λέει ότι θέλει να πάμε για τις αμέσως λιγότερες μέρες από αυτές που θέλει να πάμε το άτομο που του αρέσει το σνόουμπορντ • Το άτομο που θέλει να παίξουμε χιονοπόλεμο θέλει να κάτσουμε πάνω από 3 ημέρες • Η Μάγδα θέλει να μείνουμε λιγότερες μέρες από ότι η Θοδώρα• Το άτομο που θέλει να πάμε στα Τρία Πέντε πηγάδια λέει ότι δεν μπορούμε να μείνουμε 3 μέρες


Στείλτε τις λύσεις με fax (2310 288270) ή με e-mail (ki@citymedia.gr) και κερδίστε πλούσια δώρα! Δεκτές γίνονται οι απαντήσεις που αποστέλλονται σε 2 εβδομάδες από την κυκλοφορία του τεύχους. Για το σημερινό γρίφο απαντήστε έως την Πέμπτη 10/01/08



by χαίντι

LIVE - ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

Astra (Φρίξου 6, Τ: 2310 533332) Τρ έως Σα Kωνσταντίνος Σερέτης, Πάολα. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 120­ (απλή), 130­ (special)

Fix (26ης Οκτωβρίου 15, Τ: 2310 514666) Πε έως Κυρ Γιώργος Τσαλίκης, Μάρω Λύτρα, Σταύρος Κωνσταντίνου, Goin’ Through, Χάλκινα Γουμένισσας. Ποτό στο μπαρ 15­, φιάλη 150­ (απλή), φιάλη κρασί 75­

Maddam (26ης Οκτωβρίου 25, Τ: 2310 535001, 545002) Πε έως Δε. Γιώργος Χρήστου, Κατερίνα Βενιέρη, Ειρήνη, Γ. Γενιώτης, Γιώργος Σχοινάς. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 110­ (απλή), 130­ (special)

Odeon (περιοχή αεροδρομίου, Τ: 2310 489589) Πε έως Σα Σταμάτης Γονίδης, Μαριάντα Πιερίδη, Χρήστος Πάζης. Ποτό στο μπαρ: Πα-Σα 20­ (β’ ποτό 10­), Πε 150­, φιάλη 145 (απλή), 165­ (special)

Studio Galla (26ης Οκτωβρίου, Τ: 2310 525242) Τε έως Κυρ Χρήστος Κωσταράς, Εύα Μιλλή, Δαμάσκος. Ποτό 10­, φιάλη 110­ (απλή), 130­ (special)

Αλυσίδα (Αλεξ. Σταύρου 18, Τ: 2310 910110) Τε έως Σα Κωνσταντίνος Αργυρός, Γ. Βέρρος, Κ. Γαλανός, Σ. Σακκά, Τζ. Βεργή. Ποτό στο μπαρ 10­ , φιάλη 110­ (απλή), 120­ (special)

Γκάζι (Λ. Στρατού 107, Πολίχνη, Τ: 2310 472133) Πε έως Κυρ Λάζαρος Καψιμάλης (FAME STORY), Δέσποινα Φιλίππου. Ποτό 10­, φιάλη 100­

Έρως live ( Θεμ. Σοφούλη 48 & Μ. Κάλλας, στροφή Ποσειδωνίου, Τ: 2310 414412) Τε έως Σα Χρήστος Αβραμίδης, Χρ. Τζινιόλη, Α. Λεκίδης, Δ. Δροσούνη, Σ. Λιάπης, Βένια. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 110­ (απλή)

Ζαΐρα (Π. Μελά 42, Τ : 2310 282450) Τε έως Σα Δ. Κρανιδιώτης, Ζέτα. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 100­ (απλή), 110­ (special)

Ζυγός (Λαγκαδά 280, T: 2310 682800) Πε έως Σα Μαριάνθη Κεφάλα, Μ. Καλαϊτζής, Β. Αντωνίου, ποτό 10­, φιάλη 100­ (απλή), 120­ (special)

Μαμούνια (Ανδρ. Γεωργίου 21, T: 2310 557000) Πε έως Δε Λένα Παπαδοπούλου, Θοδωρής Φέρρης, Ναπολέων Μακρής. Ποτό στο μπαρ 10­ , φιάλη 120­ (απλή), 130­ (special)

Μούσες εν χορώ (Αγγελάκη 25, Τ: 2310 231237) Κάθε μέρα Χρ. Δαναός, Αργυρώ, Π. Παούνης, Χαλβατζής, Νταντά. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 110­ (απλή), 120­ (special)

Όπα - Όπα (Οδυσσέως 5, Βαρδάρης, T: 6932 357418) Τε έως Κυρ Γ. Ρίζος, Φ. Ιωάννου. Ποτό 10­, φιάλη 90­ (απλή), 100­ (special)

Ορόσημο (26ης Οκτωβρίου 35, Τ: 2310 519980) Πε έως Κυρ Τόλης Βοσκόπουλος, Κάλια Βενέτη, Π. Ψάλτης. Ποτό στο μπαρ 15­ , φιάλη 150­ (απλή)

Πολιτεία studio (14ο χλμ Θεσ/νίκης-Μηχανιώνας, στροφή καζίνο, Τ: 2310 486953) Πε έως Σα Γιάννης Πάριος, Χάρης Βαρθακούρης, Δόμνα, Φ. Τζαβάρα, Κ. Αναγνώστου, Αναστασία. Ποτό στο μπαρ 20­, φιάλη 170­ (απλή), 190­ (special)

Πύλη Αξιού (Ανδ. Γεωργίου & Ερμιόνης, T: 2310 553158) Πε έως Σα Λίτσα Διαμάντη, Θάνος Πετρέλης, Φανή Δρακοπούλου

Ποτό στο μπαρ 15­, φιάλη 160­ (απλή)

Ρόδον (Φρίξου 6, Τ: 2310 424058) Πε έως Κυρ Kώστας Καραφώτης, Ν. Χρονά, Π. Ραφαηλίδης, Αμαρυλλίς. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 130­ (απλή), 150­(special)

Τα γούστα (Χάψα & Καρατάσου γωνία, λιμάνι, Τ: 6976 417697) Αντώνης Καρδαμίλης, Ναταλί

Χάραμα live (Δοϊράνης 38 & Λ. Καραμανλή 3, T: 2310 247250) Δε έως Σα Β. Μεταξάς, Σ. Ζάκα, Μ. Αλεξίου, ποτό 10­, φιάλη 90­

Βarωδός (Βύρωνος 3) Κάθε Πε & Σα «3 on the road»: Παρασκευάς Θεοδωράκης, Κυριάκος Παυλίδης, Δ. Χατζηδημητρίου

Bazaar (Παπαμάρκου 34-36, Πλ. Άθωνος, Τ: 2310 241817) Κάθε Κυρ Lilo's solo and guests

Da Capo (Πασαλίδη 3, Ν.Κρήνη, Τ: 2310 460680) Κάθε Πα & Σα Νίκος Αβαγιανός, Β. Πέτσου (τραγούδι), Ά. Ποιμενίδης (πιάνο), Kάθε Τε Ι. Δουρβανίδης (κιθάρα-τραγούδι), Ε. Ντάβλη (βιολί-τραγούδι)

Galaxy Piano Bar Nikopolis (πρώην Kempinski, Ασκληπιού 16-18, Πυλαία, T: 2310 401092) Κάθε Πε-Σα ντουέτο με τη συνοδεία πιάνου και κιθάρας σε ελληνικές και ξένες επιτυχίες

Gallery (Παπαδοπούλου 9, T: 2310 230620) Τρ έως Σα Έλ. Βασιλειάδη (φωνή), Σ. Σιάγκας (φωνή), Δ. Οικονομίδης (πιάνο), Giulliano (κρουστά, σαξόφωνο), Άρ. Καπαγιαννίδης (βιολί), ώρα έναρξης 23.00

Garçon brasserie (Λ. Νίκης & Αγ. Σοφίας 2, T: 2310 253033) Kάθε Δε Live jazz, ώρα έναρξης 22.00, είσοδος ελεύθερη

Garçon brasserie (Mediterranean Cosmos, T: 2310 472621) Kάθε Τρ Live jazz, ώρα έναρξης 22.00, είσοδος ελεύθερη

Lazy Lizard (Καλλιδοπούλου 5, Τ: 2310 888080) Oι «Εκτός»

Μalt ‘n’ Jazz (Πρ. Κορομηλά 1, Τ: 2310 278876) Τε έως Κυρ live συγκροτήματα,

Orient (Κομνηνών & Τσιμισκή, Τ: 2310 244623) Δε 31/12 μεσημέρι Χάλκινα της Γουμένισσας, βράδι NAMASTE, Κάθε Δε (εκτός των ρεβεγιόν) Blues Wire, Κάθε Τε Banda Latinico, salsa, latin, afro, Κάθε Πε NAMASTE

Principal (2ο χλμ Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, Τ: 2310 428088) Σα 12/1 Firewood, εισιτήριο 15, προπώληση 10­ (Metropolis)

Remvi (Κανάρη 2, Κρήνη, Τ: 2310 433863) Δε 31/12 Olympians, ώρα έναρξης 16.00, είσοδος ελεύθερη

Salon Alexandria (Ανδρ. Γεωργίου 24, Τ: 2310 534224) Kάθε Πα & Σα live αράβικη & ελληνική μουσική από τον Χισάμ, oriental show

T.G.I. Friday’s (Πλ. Αριστοτέλους 3, Τ: 2310 242914) Κάθε Τρ Unplugged nights

Times (Τσιμισκή 136, Τ: 2310 224300) Σα 29/12 μεσημέρι: Γιώργος Αξάς, Δε 31/12 μεσημέρι: Χάλκινα Γουμένισσας, βράδυ: New York Night

Αίγλη - Γενί Χαμάμ (Αγ. Νικολάου 3 & Κασσάνδρου, Τ: 2310 270016) Πα 28 & Σα 29/12, Δε 31/12 (01.00) & Τρ 1/1 Μαριώ, είσοδος με ποτό 25­, φιάλη 140­, φιάλη κρασί 70­, Kάθε Τε αργεντίνικο τάνγκο με τον Ντιέγκο Μαστράντζελο, Κάθε Πε «Με Πολίτικη Κουζίνα ή Μπαχάρι-Κανέλα & Φιλί» με τους «Καφέ Αμάν» (Ντιλέκ Κοτς & Χάρης Συμεωνίδης), είσοδος δωρεάν, φαγητό και κρασί 20 ­

Αποθήκη Μύλου (Ανδρ. Γεωργίου 56, Τ: 2310 541806, 2310 546313) Πα 28 & Σα 29/12, Δε 31/12, Πα 4 -Κυρ 6/1 Άλκηστις Πρωτοψάλτη & Τρίφωνο, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος. Ώρα έναρξης 22.00 (Κυρ 21.00). Είσοδος με ποτό στο μπαρ 20­, φιάλη 150­ (απλή), 170­ (special), φιάλη κρασί 80-100­. Υποχρεωτικό κρύο πιάτο, ανά άτομο 5­

Αποικία (Ελπίδος 18-20, Πολίχνη, Τ: 2310 654880) Κάθε Πα & Σα, Κυρ μεσημέρι Ανδρέας & Βασίλης Καρακότας

Αυτοσχέδιο (Δημοτική αγορά Επανομής, Τ: 23920 45061) Κάθε Πα Δ. Παναγιώτου, Φλ. Βλαχοδήμου & φίλοι, ελλ. έντεχνο και ξένο ρεπερτόριο, κάθε Σα ελλ. λαϊκό και έντεχνο ρεπερτόριο

Βάρδια (Σερρών 15 & Φ. Μένου, τέρμα Βοσπόρου, Τ: 2310 942289) Πα 28 & Σα 29/12 Π. Θεοχαρίδης, Β. Πρατσινάκης, Ά. Ζήση, Μ. Φραγκούλη, Σ. Αβραμίδου, Δε 31/12 & Τρ 1/1, Πα 4 & Σα 5/1 Π. Θεοχαρίδης, Β. Πρατσινάκης, Ά. Ζήση, Μ. Φραγκούλη, Σ. Αβραμίδου

Βεντέτα (Εθν. Αμύνης 3, Τ: 2310 234973) Τρ έως Σα Χρ. Μητρέντζης, Δάνης, Δ. Παγιούρα, Δημήτρης. Ποτό 10­, φιάλη 100­

Δέκα Βήματα στην Άμμο (Αιμ. Ριάδη 7, Ευζώνων, Τ: 2310 852571) Κάθε Πα & Σα έντεχνη μουσική

Δίχορδο (Αλ. Παπαναστασίου 90 & Μπότσαρη, T: 2310 988046) Τρ έως Κυρ Γιώργος Ξανθιώτης, Μ. Ελευθερίου, Κ. Κυριαζή, Ε. Λαγούδη, Μ. Νησιώτου, Β. Ιωαννίδης, καλλιτεχνική επιμέλεια Γ. Θεοδωρίδης. Ποτό 12­, φιάλη 110­ (απλή), φιάλη κρασί 60­

Eλίτ καφενείον (Πλ. Ναυαρίνου 14, Τ: 2310 228808) Κάθε Πα-Σα The GANG Live unplugged nights

Ζώγια (Κομνηνών 18, 1oς όροφος, Τ: 2310 244702) Κάθε Σα «Το Τριπλό Κλικ»: Γ. Κίγκος (τραγούδι), Η. Σαμαράς (μπουζούκι), Η. Μιχαηλίδης (κιθάρα), ώρα έναρξης 22.30, Κάθε Τε Βραδιά flamenco με τους Vuelta Gitana Θ. Νάτσης (κιθάρα), Γ. Ξανθόπουλος (κρουστά), Ε. Τσιτσίνια (χορός), Maria del Transito (χορός), ώρα έναρξης 22.00

Κάπως έτσι (Μακεδονίας 105, Πλ. Καούδη, Τ: 6947 937831)

Καταφύγιο (3,5 χλμ. έξω από τον Πολύγυρο, παλιά Εθνική οδός Πολυγύρου-Παλαιοκάστρου) Κάθε Σα Β. Κόντος (κιθάρα, τραγούδι), Λ.Τσικουρίδης (κιθάρα, μπουζούκι, ούτι, τραγούδι), έντεχνο, λαϊκό, ρεμπέτικο, ώρα έναρξης 23.00

Καφωδείο Ελληνικό (Ιουστινιανού 3, T: 2310 237016) Πα 28/12 Φωτεινή Βελεσιώτου, Λάρρυ Χαριτίδης, Μάκης Πάντσιος, εισιτήριο 3­, Σα 29/12 Κώστας & Μανώλης Πρατσινάκης, εισιτήριο 3­, Δε 31/12 Μπακούρος Λάιβ, εισιτήριο 3­, Πε 3/1 Ευγένιος Δερμιτάσογλου, Γιάννης Μήτσης, εισιτήριο 2­

Κόκκινο Βελούδο (Αριστοτέλους 24, δίπλα από τα ΕΛΤΑ, Τ: 2310 231332) Κάθε μέρα live, Κάθε Πα Αντιθέσεις, Τρ 18/12 Φανέλα Ριγέ

Λαϊκά Προάστια (Αιγαίου & Κηφισίας 33, Εμπορικό Κέντρο, Τ: 2310 310147) Κάθε Πε-Σα έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα με τους Ελένη Φωτιάδου, Φιλιώ Καζάρα, Αλέξανδρο Κιζιρίδη, Εύα Χασιώτη, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κανακάρη, ώρα έναρξης 23.00, ποτό 9­. Ανοιχτά και τις γιορτές

Μικρό Θέατρο (Αντ. Καμάρα 3, ΧΑΝΘ) Κάθε Τε «Ανοικτή Πρόβα»: Κ. Θεοδώρου & guests, ώρα έναρξης 21.30, είσοδος ελεύθερη

Μουσικοί Ορίζοντες (Ολυμπιάδος 102, Τ: 2310 200818) Τε παραδ. μουσική, Πε έως Σα λαϊκά, Κυρ Χ. Μπαμπάριος, ρεμπέτικα

Μυροβόλος (Αγν. Στρατιώτη 44, Πολίχνη, Τ: 6938 702958) Κάθε Πα Μπακούρος, Ε. Σγουρίδου (φωνή-φλάουτο), Γ. Κoλοβός (κοντραμπάσο), Δ. Μπαρτζώκας (φωνή-κιθάρα), ώρα έναρξης 23.00, Κάθε Κυρ Βέτα Κετσετζή (τραγούδι), Γ.Καλεμάκης (μπουζούκι), Ν. Γεωργάκης (τραγούδι-κιθάρα), ρεμπέτικα και λαϊκά, ώρα έναρξης 22.00

Ντέφι (Λυκούργου 3, Λαδάδικα, T: 2310 530777) Κάθε Πε - Σα & Κυρ μεσημέρι. Κώστας Βουτυράς, Θεοδώρα Νταλγκά

Ξυλουργείο Μύλου (Ανδρ. Γεωργίου 56, πληροφορίες: 6981 849343) Πα 28 & Σα 29/12 ΜΠΛΕ, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 18­, Κυρ 30/12 Milcho Leviev & friends, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 15­, Δε 31/12 Party New Years Eve, ώρα έναρξης 00.30, Τρ 1/1 Vassilis Sotiriou and the BRB (Blue Rose Band), Dj set by Johnny Nevermind, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 20­, Πα 4/1 Δυτικός Άνεμος ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 10­, Σα 5/1 Hell's Angels Club Party, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 5­, Τρ 8/1 Jonathan Kreisberg Trio (USA), ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 20­, Τε 9/1 Παντελής Παυλίδης, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 12­, Πε 10/1 Vietnam Veterans, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 20­, Πα 11/1 Kallkout Kookiss, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 10­, Σα 12/1 Marky Ramone, ώρα έναρξης 21.30, Κυρ 13/1 Tribute to Elvis Presley by G. Gakis & The Little Troublemakers, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 10­

Παράλληλος Café Gallery (Πλούτωνος 28 & Γ. Παπανδρέου, T: 2310 428724) Κάθε Πα-Σα Κατερίνα Γαρυφαλάκη (τραγούδι), Αντρέας Χαρίτος (τραγούδι-κιθάρα), Παναγιώτης Παυλίδης (πιάνο-πλήκτρα), Λάζαρος Πλιάμπας (κρουστά). Ποτό 10­

Παρασκήνιο (28ης Οκτωβρίου 44, Τ: 2310 842055) Τρ έως Σα Μ. Δημελής, Κ. Σαββόπουλος, Β. Γιαννακίδου, Κ. Αμπατζίδου. Ποτό στο μπαρ 7­, φιάλη 70­(απλή)

Πλατώ (Γιάννη Αγγέλου 14, T: 2310 321389) Πα 28/12 - Τρ 1/1 Νίκος Δημητράτος, Τε 2 & 9/1 Κώστας Φαλκώνης, Άννα Κονανούδη, Σωκράτης Παπαϊωάννου, Πα 4 & Σα 5/1 Νίκος Δημητράτος

Πολυχώρος Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, T: 2310 640610) Makaroni grill restaurant: λειτουργεί κάθε μέρα. Capella live: Πα & Σα, Θ. Μακίδης (φωνή), Λ. Παπαδοπούλου (φωνή), Δ. Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Χ. Καρετίδης (πλήκτρα), Τ. Οικονομίδης (ηλεκτρ. κιθάρα). Guest star: Μπαμπάριος. Bistrot all day bar Lazaristes classic: Κάθε μέρα Δουλάμης Plus και σοπράνο, Χαρά (κιθάρα-τραγούδι), έντεχνο ελληνικό, ξένο & ροκ ρεπερτόριο. Balkoni Lazaristes live: Kάθε μέρα ζωντανή μουσική. Γ. Μωυσιάδης (πλήκτρα), Μάρθα (φωνή)

Πρόβα (Καλαποθάκη 6, T: 2310 260484) Κάθε Πα Αφιέρωμα στο Μ. Λοΐζο: Κ. Πρατσινάκης, Eλ. Διαβάτη, Μ. Κατσαράκης, Ντ. Γιακουμάτου, Χρ. Κουτσός, ώρα έναρξης 22.45, Κάθε Σα & γιορτές Ελ. Διαβάτη, Μ. Κατσαράκης, Ντ. Γιακουμάτου,Μ. Τσομπανίδης, Στ. Μαναβάκης, Χρ. Κουτσός, ώρα έναρξης 23.00, Κάθε Πε Κώστας Πρατσινάκης, ώρα έναρξης 23.00

Προπύλαιον cafe piano bar (Επταπυργίου 130, Άνω Πόλη, Τ: 2310 202495) Τε έως Κυρ Ελβίρα (φωνή), Γρ. Γκερτσάκης (φωνή, κιθάρα), Χρ. Πουλιούδης (κιθάρα), Μ. Πετεινάρης (πιάνο), ώρα έναρξης 22.15, ποτό 8­, φιάλη 80­ (απλή)

Ρεμπετάδικο (Λ. Γεωργικής Σχολής 132, περιοχή αεροδρομίου, T: 2310 471362) Πα έως Κυρ Κυριακή Χρήστος Πετρίδης και Λαϊκό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ώρα έναρξης 23.00, ποτό 10­, φιάλη 90­ (απλή)

Ρεμπέτ Ασκέρ (Τομπάζη 4, Τ: 2310 865001) Τρ - Σα Π. Παυλής, Ε.Λώλου, Ιωάννα. Έντεχνο, ελαφρολαϊκό, λαϊκό, ρεμπέτικο, Τρ φοιτητική βραδιά, Τε ladies night, Πε 60’s & 70’s. Ποτό 8­, φιάλη 80­ (απλή), φιάλη κρασί 30­, ελάχ. κατανάλωση 10­

Ρετρό (Αγν. Στρατιώτου 66, Πολίχνη, Τ: 2310 663960) Πε έως Σα λαϊκό προγραμμα

Σαράι (Γ. Λαμπράκη 23, Τ: 2310 943833) Κάθε Πα & Σα Γ. Λίζος & Ακροβάτες, Κάθε Τρ Βόρειοι Εταίροι

Τ’ απόβραδο (Ισιδώρου 19, Γ. Λαμπράκη, Τ: 2310 900242) Κάθε Πε-Σα έντεχνα, ρεμπέτικα, λαϊκά

To Bυζάντιο II (Δόξης 5, Τ: 2310 551400, 6973 537373) Κώστας Μάνος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Τάνια Μέλιου, Σούζυ, Ειρήνη Καραβασίλη. Ποτό στο μπαρ 8­, φιάλη 90­ (απλή)

Το Μουσείο (Κατούνη 11 & Μητροπόλεως, Τ: 2310 555267) Κάθε Πε Κ. Φαλκώνης, Ε. Σιαμαντά, Γ. Σημαδόπουλος, Κάθε Πα & Σα Ε. Σιαμαντά, Δ. Ζιάκουλης, Γ. Σημαδόπουλος, Χ. Γερμένογλου

Υδρόγειος (26ης Οκτωβρίου 33, Τ: 2310 516515) Τε 16/1 Μarduk, In Battle, Artisian, Zonaria, Σα 19/1 Savage Republic