Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

«Mια ανάσα» πριν το 2008 θυμόμαστε τι μάθαμε το 2007

Κάθε μέρα του χρόνου μαθαίνουμε από κάτι. Πληροφορίες σκόρπιες, άλλες σημαντικές άλλες λιγότερο σημαντικές που όμως για κάποιο λόγο καταχωρούνται στη μνήμη μας, έχοντας κερδίσει την προσοχή μας


Η συγκεκριμένη στήλη δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το θέμα που προαναγγέλθηκε! Τα άτομα που συνέβαλαν στη συγγραφή αυτού του άρθρου, ρωτήθηκαν τι ήταν το πιο σημαντικό που έμαθαν τον περασμένο χρόνο. Δεν υπήρχε περιορισμός όσον αφορά στο αντικείμενο της γνώσης, αρκεί να ήταν κάτι που να τους είχε κάνει εντύπωση και που ενδεχομένως να μην ήταν γνωστό στο ευρύ κοινό μέχρι τότε. Μερικοί βέβαια αναφέρθηκαν και στο τι τους «έμαθε» το 2007. Ενδεικτικά αναφέρεται η ηλικία και η σχολή των ερωτηθέντων.

Φέτος έμαθα ότι εκτός από τις απόκριες που γιορτάζει όλος ο κόσμος υπάρχουν στη Β. Ελλάδα και τα Μπουμπουσάρια που γιορτάζονται στην Καστοριά, Κοζάνη και στα Γρεβενά στις αρχές Ιανουαρίου μαζί με το νέο έτος.

Μάνος, 22, Γεωπονία (AEI)

Έμαθα ότι στη «Νέα Ελλάδα», τη δεκαετία του 1930, υπήρχε κάποιος που τον πλήρωνε το κράτος ώστε να πηγαίνει να συγκατοικεί με όσους είχαν χρέη με στόχο την υπενθύμιση του χρέους. Αποχωρούσε από την κατοικία μόνο όταν εξοφλούνταν το χρέος.

Μαρία-Χριστίνα, 20, Νομική (AEI)

Άκουσα στο ραδιόφωνο ότι το μπάσκετ ανακαλύφτηκε σ’ ένα σχολείο στην Αγγλία μια μέρα που έβρεχε και οι μαθητές δεν μπορούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο και ο καθηγητής τους έβαλε δύο καλάθια σκουπιδιών για μπασκέτες.

Άκης, 29, απόφοιτος Οικονομικού και νυν φοιτητής Νομικής (AEI)

Το 2007 έμαθα για ένα μετεωρίτη που οι επιστήμονες τον ονόμασαν Anubis (από τον αιγύπτιο θεό) και που οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν απειλητική την τροχιά του, με ημερομηνία σύγκρουσης στη Γη, το 2013!

Ελένη, 22, Φυσικό (AEI)

Στο ταξίδι μου στην Ταϊλάνδη αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ένα ψαροχώρι, το Πανίη, στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο ήταν φτιαγμένο από Μουσουλμάνους και χτισμένο πάνω σε ένα γιγάντιο «φελλό». Το χωριό αυτό είναι κατοικήσιμο όλον το χρόνο και 100% αύταρκες. Το περίεργο σε όλο αυτό είναι ότι εάν βρέχει συνεχώς για τρεις μέρες τότε το χωριό θα «πνιγεί» από τον Ινδικό Ωκεανό. Ποτέ έως τώρα δεν έχει συμβεί αυτό.

Στέφανος, 23, Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αεριού (TEI)

Έβαλα λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι και όντως μειώθηκε η κατανάλωση του ρεύματος στο 1/3 συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στη μείωση του λογαριασμού μου…

Μαρία, 22, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (AEI)

Να μην εμπιστεύομαι τους ανθρώπους γιατί είναι πάντα έτοιμοι να σε προδώσουν.

Τζεμ, 27, απόφοιτος Οικονομικού (AEI)

Ότι στην Αίγυπτο τα ζευγάρια μέχρι τον αρραβώνα μιλάνε μόνο μέσω τηλεφώνου, μετά τον αρραβώνα μπορούν να βγαίνουν αλλά μόνο με παρέα και μετά το γάμο λειτουργούν πλέον ως ζευγάρι.

Σταθούλα, 19, Βρεφονηπιοκομία (TEI)

Έμαθα ότι θα δουλεύουμε μέχρι τα 75 για να πάρουμε σύνταξη! Καλύτερα να πάρουμε σύνταξη από τον Άγιο Πέτρο.

Άκης, 21, Ιατρικών Εργαστηρίων (TEI)

Ότι οι γυναίκες άνω των 30 ετών έχουν 90% πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με σύνδρομο Down.

Νικολέτα, 21, Κοινωνικών Φροντιστών (ΤΕΕ)

Αν ο άνθρωπος είχε τη σωματική διάπλαση και τη δύναμη της μυϊκής μάζας του γορίλα θα σήκωνε τρεις τόνους. Το σκαθάρι ρινόκερος σηκώνει 50 φορές το βάρος του ενώ τα μυρμήγκια θα ήταν πολύ απειλητικά για τον κόσμο αν ήταν πέντε φορές μεγαλύτερα γιατί μπορούν να σηκώσουν 10 φορές το βάρος τους.

Μιχάλης, 18, Γεωλογία (ΑΕΙ)

Ότι η σχιζοφρένεια δεν θεραπεύεται ολοκληρωτικά, ούτε γνωρίζουμε πώς να προφυλάξουμε τον άνθρωπο γιατί τα αίτιά της ακόμα μας διαφεύγουν. Τέλος έμαθα ότι η ομοφυλοφιλία παύει να θεωρείται επίσημα ασθένεια στην Αμερική το 1973.

Ελένη, 21, Ψυχολογία (ΑΕΙ)


by αθηνά τσακαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: