Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

"Οιδίπους Τύραννος" και "Παλιάτσοι"

Η Όπερα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον Φεβρουάριο του 2008 και για επτά παραστάσεις, τις όπερες του Ruggero Leoncavallo Οιδίπους Τύραννος και Παλιάτσοι, στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η μονόπρακτη όπερα του Leoncavallo Οιδίπους Τύραννος (Edipo Re) ξεφεύγει από την «βεριστική» θεματολογία και στρέφεται προς την αρχαία ελληνική τραγωδία. Η συγκεκριμένη όπερα, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα έργα του συνθέτη παρά τις αριστουργηματικές μουσικές της σελίδες.

Από την άλλη πλευρά, η πασίγνωστη όπερα Παλιάτσοι του ίδιου συνθέτη είναι ένα από τα επιτυχέστερα έργα του βερισμού. Η κορύφωση των «Παλιάτσων» συνίσταται σε δύο εγκλήματα με κίνητρα το ερωτικό πάθος και την προσβολή της τιμής. Για την μουσική των «Παλιάτσων» ο René Leibowitz, συνθέτης και αρχιμουσικός προερχόμενος από το «αντίπαλο στρατόπεδο» της δωδεκάφθογγης μουσικής, έγραψε: «όπερα εξαιρετικής εκφραστικής έντασης, στην οποία δικαιωματικά ανήκει μια τιμητική θέση μεταξύ των αριστουργημάτων της λυρικής τέχνης».

Τις παραστάσεις θα διευθύνουν δύο έλληνες αρχιμουσικοί, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, οι Ερρίκος Φρεζής και Στέφανος Τσιαλής. Η σκηνοθεσία ανήκει στον νέο ταλαντούχο σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ευκλείδη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Σωτήρης Στέλιος, ενώ τον σχεδιασμό των κοστουμιών έχει αναλάβει η Αλεξία Θεοδωράκη.

Στην παραγωγή αυτή η Όπερα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία παραχωρεί την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν επίσης η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου και η Παιδική Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου σε διδασκαλία της Μαρίας Έμμας Μελιγκοπούλου.

Στην διανομή της παράστασης συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι λυρικοί τραγουδιστές.

Συντελεστές:

Μουσική Διεύθυνση : Ερρίκος Φρεζής (2,3,5,6 /2/2008)
Β’ Αρχιμουσικός:Στέφανος Τσιαλής (8,9,10/2/2008)
Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικά : Σωτήρης Στέλιος
Κοστούμια : Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου
Κινησιολογική Επιμέλεια : Κώστας Γεράρδος
Διεύθυνση Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης : Μαίρη Κωνσταντινίδου
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου : Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Οιδίπους Τύραννος

Βασιλιάς Οιδίποδας : Piero Guarnera
Fernando Alvarez
Ιοκάστη : Σοφία Βογιατζόγλου – Μητροπούλου
Όλγα Μπακάλη
Κρέων : Δημήτρης Πακσόγλου
Τειρεσίας : Πέτρος Μαγουλάς
Βοσκός : Παναγιώτης Μανιάτης
Κορίνθιος : Βασίλης Τσανακτσίδης

Παλιάτσοι

Canio : Nikolay Baskov
Juan Carlos Vassallo
Nedda : Όλγα Ξανθοπούλου
Τζίνα Πούλου
Tonio : Δημήτρης Τηλιακός
Giancarlo Pasquetto
Silvio : Piero Guarnera
Peppe : Παναγιώτης Μανιάτης

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Παιδική Χορωδία Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

45 λεπτά πριν την έναρξη κάθε παράστασης θα υπάρχει εισαγωγική παρουσίαση των έργων από τον μουσικολόγο Γεώργιο – Ιούλιο Παπαδόπουλο.

Παραστάσεις: 2,3,5,6,8,9 και 10 Φεβρουαρίου 2008
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρα έναρξης: 21:00 & 19:30 τις Κυριακές
Τιμές εισιτηρίων: 55€, 45€, 30€, 25€
Φοιτητικό / Μαθητικό / Ομαδικό: 30€, 20€, 15€
Οικογενειακό: 85€, 55€, 45€
Προπώληση εισιτηρίων στα εκδοτήρια του Κ.Θ.Β.Ε., τηλ. 2310 288 000

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Και όποιος ξέρει που πάει, δεν ξέρει πως να πάει...

Ένας χοντρούλης μεσόκοπος, κάθεται στο παγκάκι ακίνητος, με το βλέμμα μόνο να ταξιδεύει άπληστα σε μια παλιά ιστορία σαν πανωφόρι φθαρμένο από τη πολυκαιρία. Κάνει κρύο. Από μπροστά του περνάει μια μελαχρινή από αυτές που μπορείς να αγαπήσεις, με μεθυσμένο βηματισμό, όμορφα ρεμβώδη μάτια κολλημένα στην οθόνη ενός κινητού. Φοράει ένα τζιν με ψηλές μπότες που θυμίζουν αγγλική ύπαιθρο. Προσπερνάει τον χαμένο στο πουθενά μεσόκοπο, φθάνει στο διπλανό παγκάκι που ένας σκύλος κάθεται στα πόδια ενός άλλου χαμένου, ροχαλίζοντας ευτυχισμένος από την τρίωρη κυριακάτικη κραιπάλη. Βάζει το κινητό στη τσέπη του δερμάτινου σακακιού και αυτός αιχμαλωτίζει για πάντα (;) τη σκέψη πόσο κομψά τα δάχτυλα γλιστράνε μακριά από τα όμορφα χείλη της. Σταματάει, τον κοιτάζει στα μάτια και με ύφος ελαφρά ζαλισμένο και προκλητικό, λέει:

-Κύριε, θέλετε να σας κάνω μια πίπα; Από σένα θέλω σαν παλαβός σκέφτεται

-Όχι, λέει απότομα, σχεδόν άγαρμπα.

Γιατί όταν σε πλησιάζει η πηγή που θα σε ξεδιψάσει αναζητείς να συμφιλιώσεις τις κραυγές από το κορμί με τις βαθύτερες σκέψεις που ζέχνουν σαπίλα, έτοιμη να σε γκρεμίζει σε βαθύ βάραθρο; Ίσως γίναμε τόσο μυγιάγγιχτοι που η γενναιοδωρία και η ελεύθερη βούληση, να μοιάζει διχαλωτή, σαν κάτι προσχεδιασμένο σε δάσος ψευδαισθήσεων.

-Κρίμα, εσείς θα χάσετε… ήταν οι λέξεις του τέλους και απομακρύνθηκε με το μεθυσμένο βάδισμα που έμοιαζε με παλιάς χορεύτριας.

Συνήθως τις νύχτες, ιδίως εκείνες που βρέχει, μια ισχυρή παρόρμηση με σπρώχνει να βγω έξω να περπατήσω. Τώρα που τελείωσε η εορταστική περίοδος, συναντώ όλο και λιγότερους περαστικούς. Όσοι βρίσκονται τέτοια ώρα στους δρόμους, συνήθως επιστρέφουν από κάπου με συντροφιά τις εφήμερες σκέψεις τους. Άλλοι πάλι με πένσα πριν ξεκινήσουν τις διαδρομές τους, έχουν κόψει τα βαθύτερα ψυχολογικά μονοπάτια παραμερίζοντας τις σκέψεις μπρος στις διαθέσεις των αισθήσεων που άπληστα θέλουν να γευτούν το μέλι της νύχτας

Ξεκίνησα και αυτό το βράδυ της Δευτέρας μια βόλτα, παρέα με το γνωστό συναίσθημα αποθάρρυνσης και ακατανόητης μελαγχολίας. Στους άδειους δρόμους της Άνω πόλης με τα κίτρινα φώτα να καθρεπτίζονται στο καλντερίμι.Μυριάδες σταγόνες βροχής θα συναντηθούν με τα βλέμματα που περπατούν αδιάφορα. Ο ουρανός μαύρος βαρύς έκρυβε τα αστέρια του. Στρίψε δεξιά λέει. Όχι όχι, τα πόδια μου βαδίζουν ίσια προς τη σιωπή που μεγαλώνει μπροστά μου, μακριά από τη κτηνώδη εικόνα του απορριμματοφόρου που μουγκρίζει σκίζοντας την νύχτα. Μια βόλτα είναι, υπερβολική σημασία της δίνω, δεν υπάρχει σωστός και λάθος δρόμος. Μόνο την ηδονή μιας λάθος κατεύθυνσης μπορεί να περιλαμβάνει.

Στα χαμηλά της πόλης, απλώνεται το λιμάνι με τα πλοία που κάποτε θα δραπετεύσουν από αυτή την άθλια πόλη οι μοναξιασμένοι και όσοι πληγώθηκαν βαθύτατα στο φύλο τους.

Αυτός έστριψε στο δρομάκι που στο βάθος του καταλήγει στο μικρό πέρασμα που βγάζει μέσα από τα κάστρα στην οδό Ελένης Ζωγράφου στην ανηφόρα, από τα νεκροταφεία προς τη Λεωφόρο Όχι στον Άγιο Παύλο, πλάι στους κήπους του πασά. Εκεί συνάντησε καθισμένη στο παγκάκι, κάτω από τα κίτρινα φώτα να καπνίζει, την ίδια γυναίκα...

-Υποθέτω ότι υποφέρετε έτσι που είστε κουμπωμένος ως το λαιμό, είπε

-Είναι πολύ αργά απάντησε σκεφτικός,

ώρα να πάτε για ύπνο.

Του χαμογέλασε με ένα τρόπο που θα ήθελε να σκιτσάριζε ένας ζωγράφος και καθώς αυτός απομακρυνόταν ύψωσε τη φωνή της και απάντησε

-Ξέρετε... η χαρά είναι δυο χέρια στο λαιμό που άλλους πνίγουν, άλλους αγκαλιάζουν...

Ένας δυτικός άνεμος ανάλαφρα κάνει τα φύλλα από τα κλαδιά να θροΐζουν και να στάζουν τη βροχή που συγκρατούσαν τόση ώρα. Το τοπίο αλλάζει.

Σκεφτόμουν ότι υπάρχουν φορές που νιώθει κανείς μια τεράστια απόσταση από το μέσα του. Αποκλεισμένος από τον ίδιο τον εαυτό του, από όσα ήταν ικανός να κάνει. Είναι η απουσία στόχου, η έλλειψη ενός πιστεύω, η άρνηση της βαθύτερης φύσης ή μήπως η μη υπακοή στις παρορμήσεις;

Πάντα υπάρχει μια απολογητική δικαιολογία για το άσκοπο ξόδεμα του χρόνου.

Άλλωστε λένε ότι μετά τις γιορτές ακολουθεί μια μελαγχολική περίοδος.

9.1.2008 06.31

by σπύρος σαρανταένας

Τρώγοντας και πίνοντας (και) ενδιάμεσα των εορτών

Επήγαμε μαζί με τον Αρσένη και τον Πίπη να δούμε την παράσταση «Bla-sted» της Σάρα Κέιν από την Ακτίς Αελίου μια Τετάρτη που έκανε ψοφόκρυο. Χειροκροτήσαμε στο τέλος κάπως αμήχανοι και τρέξαμε μετά, λόγω ψύχους, για κανένα ποτό στη Ζώγια στη Σβώλου. Εκεί, αφού παραγγείλαμε τα ουίσκι μας, αναρωτήθηκα φωναχτά: «Αν αυτό το ίδιο έργο είχε ελληνικά δεδομένα και το υπέγραφε ένας άγνωστος συγγραφέας, θα το ανέβαζε ποτέ κάποιο θεατρικό σχήμα στην Ελλάδα, και μάλιστα στη Σαλονίκη -κι αν ναι, ποια απήχηση θα είχε άραγε;».

Αργότερα παίρνω ταξί για το σπίτι και όταν φτάνω στον προορισμό μου δίνω στον ταξιτζή ένα 5ευρω και μου δίνει κάτι κέρματα στη χούφτα, κατεβαίνω και αφηρημένα κοιτάω τα κέρματα πριν τα βάλω στην τσέπη: είναι δύο 20λεπτα, άρα 40 λεπτά. Ενώ, θυμάμαι ότι το ταξίμετρο έγραφε 3 ευρώ και 55 λεπτά… Άρα, σκέφτομαι, μου έφαγε 1 ευρώ. Α, τον μπαγλαμά! Την άλλη μέρα μου ήρ-θε φλασιά: ότι μπήκαμε στην περίοδο των εορτών κι αυτό το επιπλέον 1 ευρω που μου κράτησε ο ταξιτζής ήταν το δώρο. Ε, τότε εντάξει.

Ένα μεσημέρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα κατεβήκαμε στο κέντρο με την γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μου κι αφού περάσαμε από το Marks & Spencer στην Τσιμισκή για να ψωνίσουμε κάποια δωράκια, επήγαμε να φάμε στο «Νεγκροπόντε». Παραγγείλαμε ένα κότσι με λαχανικά για δύο άτομα, ένα συκώτι μόσχου και κεφτεδάκια τηγανητά, μια σαλάτα και έξτρα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Φεύγοντας από εκεί πήραμε από τον Αγαπητό σε ένα κουτί σοκολατάκια τρούφες και τα φάγαμε «οικογενειακώς» μέσα στο αστικό λεωφορείο της επιστροφής. Φτάσαμε σπίτι πλήρεις γαστριμαργικώς.

Επήγαμε με τον φίλο μου τον Μήτσο να δούμε την ταινία «Οι νύχτες μου μακριά σου» του Γουόνγκ Καρ Γουάι σε ένα πολυσινεμά και όταν τελείωσε η προβολή διάφορες παρέες νεαρών άρχισαν να χασκογελούν επιδεικτικά κι ένας από αυτούς, στην μπροστινή σειρά από μας, είπε «Τι παπαριά ήταν αυτή! Τόσο αργό δεν έχω ξαναδεί…» και μια κοπέλα τον ρώτησε «Τα σλόου μόσιον εννοείς;» και γέλασαν όλοι μαζί. Κατάλαβα τι είχε γίνει: είχαν δει τα ονόματα του Τζουντ Λο (ουάου, τι κούκλος!) και της Νάταλι Πόρτμαν, είδαν δηλαδή «φως και μπήκαν» που λένε, αλλά σε «λάθος ταινία». Οπότε δεν τη χωνέψανε με τίποτα.


Επήγαμε να δούμε εγώ και η Αναστασία συνοδεύοντας την οχτάχρονη κόρη μας Σαββίνα, Πέμπτη πρωί μετά τα Χριστούγεννα, την παράσταση «Η πεντάμορφη και το τέρας» στο Βασιλικό Θέατρο. Ήμασταν λιγοστοί θεατές και η νεαρή ηθοποιός που έπαιζε την πεντάμορφη ήταν πολύ καλή. Μετά επήγαμε για φαγητό στην «Η ωραία Ελλάς» στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και παραγγείλαμε κοχλιούς, συκώτι μόσχου και κεφτεδάκια τηγανητά, μια ανάμικτη σα-λάτα και τζατζίκι, και ήταν όλα πολύ νόστιμα. Γαλακτομπούρεκο όμως δεν πήραμε μετά από παραδίπλα.

Επήγαμε με τον Σπύρο και τη Μαρία να δούμε το «Γλάρο» του Τσέχωφ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στο διάλειμμα της παράστασης είπα στη Μαρία: «Για να φανταστείς την απόσταση που έχουμε από την εποχή του έργου, σκέψου ότι το ρόλο της Αρκάντινα (μια μεγάλη ντίβα του θεάτρου) τον έπαιζε πάντα μια αντίστοιχη σταρ του δικού μας θεάτρου, έτσι ώστε δεν χρειαζόταν καν να μιμηθεί τον χαρακτήρα του Τσέχωφ αλλά απλώς να παίξει τον εαυτό της. Τώρα όμως δεν υπάρχουν τέτοιες σταρ στο ελληνικό θέατρο…». Μετά επήγαμε δίπλα στη «Μυρσίνη» για κρητικούς μεζέδες, όπου παραγγείλαμε μυζηθροπιτάκια, συκώτι χοιρινό, κεφτέδες με σάλτσα και γαρνιτούρα ρύζι, μια σαλάτα και ήπιαμε αρκετό ρακί (μέχρι που ζαλιστήκαμε για τα καλά).


Επήγαμε Παρασκευή μεσημέρι πριν τα Φώτα, για φαγητό στο «Ντορέ», εγώ, ο Θωμάς, ο Δημήτρης, ο Νότης και ο Μι-σέλ που ήρθε από την Αθήνα. Παραγγείλαμε μια πράσινη σαλάτα, μια χορτόσουπα, κάτι ψητές μελιτζάνες -αιγυπτιακές ή τυνησιακές, δεν θυμάμαι καλά- ένα πιάτο γλώσσες μοσχαρίσιες και για κυρίως πιάτο ταλιατέλες με κιμά και πράσο, και ήπιαμε τρεις φιάλες -καλό- κόκκινο κρασί. Τα είπαμε (με κάπως σεξιστικές αναφορές, σαν αντροπαρέα), φάγαμε σχετικά ελαφριά, ευθυμήσαμε με το κρασί, γελάσαμε, ανταλλάξαμε «κινηματογραφικές» πληροφορίες και κουτσομπολιά, γενικώς περάσαμε καλά -κάτι σαν «συμμορία των 5». Δώσαμε ραντεβού για την επόμενη φορά, πάλι εδώ ή, ίσως, στην Αθήνα.

by σωτήρης ζήκος

...πολλά φαγών και πολλά πιών...

μετά τα επιδόρπια πάντα και κατά τη χώνεψη αρχίζει η φιλοσοφία της ζωής, ο απολογισμός των πεπραγμένων, οι προγραμματισμοί και τα ανασκουμπώματα

E, αυτό ήταν, πάει, έτσι γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε, πέρασε και αυτό το ενιαύσιο ορόσημο της ζωτικής μας ελαφρότητας, αφήνοντάς μας κατά ένα χρόνο μεγαλύτερους, κατά κάμποσα κιλά βαρύτερους, κατά κάμποσα ευρώ φτωχότερους και, ευελπίστως, κατά λίγη ξεγνοιασιά πλουσιότερους.


Μαζί του πήρε (σχετικές στατιστικές προσεχώς) τους ατμούς και τις αναθυμιάσεις εκατομμυρίων τσιγάρων ή μυ-ριάδων φιαλών οινοπνεύματος, πολλαπλομύρια αχρήστων θερμίδων, τερραμπίτς ολόκληρα μηνυμάτων ψηφιακής αγάπης (αφού πια το χαρτί και το μελάνι ως απαραίτητα επικοινωνίας έχουν θεσμικά αποπεμφθή από αγοράς), εκατομμύρια πτώσεις και παλινορθώσεις ρηγάδων, ρηγισσών και βαλέδων, εκατομμύρια ευφοριογόνα λαμπάκια, λάμπες, λαμπιόνια, στρας, πούλιες, γυαλάκια, αφού, ως γνωστόν, «βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος». Και τώρα, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του...

Ένα πάγκο, ασφαλώς, που είχε πολύ καιρό να μας δη, μιας και οι κύριες γιορτές έπεσαν μεσοβδόμαδα (κι ο πάντα πολυμήχανος στα περί την αργίαν νεοέλληνας, ό,τι δεν μπορεί να κάνη τετραήμερο, το κάνει πενθήμερο). Όχι φυσικά ότι δεν μας άρεσε η χειμωνιάτικη αλεξιεργία, που άδειασε τους δρόμους για ένα ολόκληρο δεκαπενθήμερο, παραδίδοντάς τους στην αποκλειστική χρήση της ραστώνης και της ανεμελιάς -κάθε άλλο μάλιστα! Μας απέδειξε άλλωστε περίτρανα πόσο περιττές είναι πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, και πόσο ευχερώς διεξαγώγιμες δια της μεθόδου της «επί μακρόν ή επ’ αόριστον αναβολής».

Αν, τουτέστιν, αντί να κουβαλάς το άχθος σου στην πλάτη σου, το απιθώσης κάτω και περιμένεις, πάντα κάποιος στο φιλάνθρωπο αυτό κράτος θα σε βοηθήση να το σηκώσης -ή ίσως και θα το σηκώση για σένα κιόλας! Κανένας, ας πούμε, λόγος για εμπρόθεσμη πληρωμή χρεών (η προθεσμία θα παραταθή. Και, επειδή η τύχη βοηθά τους τολμηρούς, αν δεν πληρώσης καν για μερικά χρόνια, μετά θα σου γίνη και διακανονισμός με έκπτωση). Ή, κανένας λόγος για σπουδή στην επιστροφή στην εργασία ή στο σχολείο -απαραίτητη η «buffering period» για να μας επανεισαγάγη στο πνεύμα της ρουτίνας «με το μαλακό» (καθ’ όσον, μετά τα επιδόρπια πάντα και κατά τη χώνεψη αρχίζει η φιλοσοφία της ζωής, ο απολογισμός των πεπραγμένων, οι προγραμματισμοί και τα ανασκουμπώματα).

Φευ όμως... με τέμπο ή βιάση, πάλι εδώ... ορεόπλαγκτοι Σελίου, Λαϊλιά, Τριών, πέντε και εικοσπέντε πηγαδιών, αλλά και Ζέλντερν, Κορτίνα, Σαμονύ και Μπάνσκο, που για δυο ολόκληρες βδομάδες αγκομαχούσατε σε ρυθμό 4 επί 4, παρεπίδημοι Παρισίων, Κούβας ή και Λούξορ μετά του Σαρκοζί και της Μπρουνίλδης του («to take the sun»!), αδειούχοι ή ρεπούχοι ή απλώς στυγνοί καταχρασταί του κοινωνικού συμβολαίου και μόνιμοι συμβασιούχοι της ανοχής, τα ψέματα τελείωσαν. Πίσω στις θέσεις μας, αρκετά κοροϊδέψαμε. Είναι η ώρα να αλληλοδουλευτούμε, όλοι μας, για έναν ακόμη χρόνο, χωρίς όνειρα, ευχές και ρομαντισμούς, χωρίς αποδράσεις, υπεύθυνα και συλλογικά, από τα πόστα μας πια! Επόμενη στάση: «Εκπτώσεις».

Φύγε εσύ έλα εσύ

Και κάθε τέλος και μια αρχή. Τραγικό τέλος βρήκε την Μπούτο, ενώ η νέα χρονιά βρήκε τον Καρβέλα τζούνιορ στην αγκαλιά της παρατράγουδης Αννίτας και του τρακτερόβιου Καρβέλα. Άνιση κάπως μας βγήκε η εξίσωσις…

Θέλω επειγόντως διακοπές

Αν και μόλις ξεμπερδέψαμε με τις εορτές, συνώνυμες με Πράγες, Γκσταντ, Αράχωβες, Μπάνσκα, Παρισάκια, «θέλω επειγόντως διακοπές». Τον ανομολόγητο πόθο μου εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο ο Κώστας Μαρτάκης που ερμηνεύει ζωντανά τα τραγούδια του τη Δευτέρα 14/1 στο bar club Remvi, καλεσμένος του Κοσμοράδιου. Remvi, «Ναι, είσαι η μόνη μου επιλογή» για την έξοδο της Δευτέρας. Αν και έχω και εναλλακτική. Τη λαμπερή «Γιορτή του Αθλητισμού», στο Βελλίδειο, στις 19.30, όπου θα τιμηθούν οι πρώτοι των πρώτων αθλητές, προπονητές, σύλλογοι εν σώματι υγειή.

info: Κώστας Μαρτάκης, Remvi, 14/1

«Γιορτή του Αθλητισμού»,

Βελλίδειο, Δευτέρα 14/1

Un mondo difficile

Ποδαρικό με θανατικό, όχι ό,τι πιο εύπεπτο για του νέου έτους το ανάγνωσμα, όμως όλα είναι μέσα στη ζωή. Και «C’ est la vie». Και «Un mondo diffi-cile» που άδει και ο βάσκος Tonino Caro-tone. Με την όρεξη θα μείνουμε όσοι περιμέναμε την άλλη Παρασκευή να νιώσουμε «Αmericano». Λόγω ξαφνικού θανάτου του μπασίστα του, ακυρώνεται η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 18/1 συναυλία του εκκεντρικού τροβαδούρου στο Principal. Μπορεί να μην πάμε στο Principal για τον Tonino, θα πάμε όμως το Σάββατο 12/1 για την συναυλία-παρουσίαση του νέου άλμπουμ των Firewind. H «καλύτερη μπάντα», με τον «καλύτερο κιθαρίστα» και τον «καλύτερο πληκτρά» σύμφωνα με το περιοδικό Metal Ham-mer, εκπροσωπεί την Ελλάδα παγκοσμίως και υπερηφάνως στη rock /metal σκηνή. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και με το «Premonition». Τα «παράνομα» ζευγάρια να προσέχουν. H συναυλία θα μαγνητοσκοπηθεί και θα κυκλοφορήσει σε DVD μέσα στο 2008.

info: Firewind, Principal Σάββατο 12/1

Ένας γάμος και μια τσιγγάνικη κηδεία

Για πολύ καιρό, στην Αποθήκη του Μύλου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη τραγουδούσε «… με τον καιρό των τσιγγάνων», έπρεπε όμως να πάει μαζί με το Θωμά μέχρι τη… «Χαβάη». Η σκυτάλη-μικρόφωνο πηγαίνει στον κύριο των «Τσιγγάνων», του «Undergrοund», του «Arizona Dream», της «Βασίλισσας Μαργκό». Ο Goran Bregovic μαζί με τα 8 χάλκινα πνευστά της «Ορχήστρας του για Γάμο και Κηδεία» (Funeral and Wedding band), τις δύο βουλγάρικες φωνές και την κιθάρα του, πλέκει την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12/1 τις μουσικές των εικόνων με τις μουσικές της ψυχής και δίνει αίσιο τέλος στη νέα του δουλειά: «Karmen with a Happy end». Κι έζησαν αυτοί καλά κι οι τσιγγάνοι ακόμα καλύτερα. Ederlezi!

info: Goran Bregovic, Αποθήκη Μύλου, Παρασκευή 11 & Σάββατο 12/1

Θα την κρεμάσω…

Ξεκινήσαμε με κηδείες, μετά είχαμε συνδυασμό γάμου και κηδείας, και τώρα αφήνουμε τα πουρνάρια για να πάμε για το γάμο. Όσοι σκέφτονται να «κρεμαστούν» δίσεκτοι, να φάνε ρύζι στα κεφαλάκια τους και να μας κεράσουν κουφέτα, ας περάσουν από τη μεγάλη έκθεση για μελλόνυμφους. Σάββατο 12 - Δευτέρα 14/1 στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ, γαμπριάτικα κοστούμια, νυφιάτικα μακιγιάζ, κουάφ, ανθοστήλες, μπομπονιέρες, λαμπάδες, εσώρουχα, σχολές χορού για το πρώτο ταγκό, αίθουσες δεξιώσεων για το catering. Για να μην βρεθείτε «στης εκκλησιάς την πόρτα» απροετοίμαστοι, πατήστε από τώρα το πόδι σας στην 3η Expo Event & Wedding. Και καλά στέφανα. Το προσκλητήριο μου έπεσε…

info: 3η Expo Event & Wedding,

Περίπτερο 13-ΔΕΘ, 12 -14/1

Τα μάτια σου 14 και τα αυτιά σου 16

Η Μαρία Φωτίου, ο Γιάννης Ανδρακάκος, η Γιολάντα Δαναού και ο Γιάννης Λεκόπουλος παρουσιάζουν την Τετάρτη 16/1 στο «BAR 16» -στην Πλατεία Τερψιθέας της Σταυρούπολης- ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την δισκογραφία τους καθώς και επιλογές από τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, με αναφορές από τη jazz μέχρι και τα σμυρναίικα τραγούδια («ποιος σου τα ’μαθε;»). info: «Μουσικές του κόσμου», ΒΑR 16, Τετάρτη 16/1

Σαν το σκύλο με την κατσαρίδα

Η Κατσαρίδα φεύγει, ο Σκύλος έρχεται. Η Κατσαρίδα Ιωάννα κατάφερε όχι μόνο να πάει μέχρι το Φεγγάρι αλλά και να «πάει» μέχρι και την Κυριακή 13/1. Μετά από 3 μήνες, παίρνει τη φωλιά της από το Θέατρο Εγνατία και τη μετακομίζει στην Πάτρα. Εδώ και 3 μήνες επίσης, ένας σκύλος έκανε πρόβες, για να φάει τελικά το κόκαλό του, την Παρασκευή 11/1 μπροστά σε ζωντανό κοινό. Δεν θα σας φέρει και την εφημερίδα ή τις παντόφλες, θα σας φέρει όμως, γέλιο, με κάποιες πινελιές δράματος. Το θεατρικό έργο του Κώστα Γακίδη «Dog Show», μια παραγωγή της θεατρικής εταιρείας «Μέρι Αμμών», είναι μια παράσταση επιθεωρησιακής δομής με Video Art, μουσική, χορό και τραγούδι. Θα σκυλιάσω αν δεν πάω στην πρεμιέρα στο Θέατρο Άνετον. Γαβ! Θα παίζεται μέχρι την σκυλίσια μέρα Κυριακή 20/1 και για 8 μόνο παραστάσεις. Γουβ!

info: «Dog Show», Θέατρο Άνετον, Από Παρασκευή 11/1

Rhythm is a dancer

Από το «χορό του Ησαΐα», στο «Ρυθμό του Χορού». Εκεί ο χρόνος έχει παγώσει, καθώς αρχίζει το ταξίδι των δύο νέων Κελτών πολεμιστών που μάχονται κατά των πνευμάτων του κακού και του Άρχοντα του σκότους. Η Naiomh του Ulster και ο Eoin του Leinster συναντιούνται για να συζητήσουν το μέλλον των φυλών τους. Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιούν οι δυο κέλτικες φυλές από τότε που οι παλιοί άρχοντες έκλεισαν τα μάτια τους. Η νέα γενιά αναλαμβάνει την εξουσία και φέρνει μαζί της μια αναλαμπή ελπίδας, την ελπίδα ότι κάποια μέρα, το Σμαραγδένιο Νησί θα είναι ενωμένο και η ειρήνη θα βασιλέψει και πάλι στη γη. Το «Rhythm of the Dance» είναι ένα έπος που συνδυάζει παραδοσιακό αλλά και σύγχρονο κέλτικο χορό, μουσική και τραγούδι με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες σκηνοθεσίας. Είναι μια πραγματική ιρλανδέζικη γιορτή. Ireland, 12 points!

info: National Dance Company of Ireland «Rhythm of the Dance», Μέγαρο Μουσικής, Παρασκευή 11 & Σάββατο 12/1

Ο μικρός και ο πιο μεγάλος τυμπανιστής

Η punk μουσική γέννησε τους Ramo-nes; Ή οι Ramones την punk μουσική; Εάν εξαιρέσουμε τα 4 χρόνια απουσίας του (1983-1987), από τους «Νονούς της Punk» και του «Rock n' Roll Hall of Fame» ο Marky πέρασε συνολικά 15 χρόνια πίσω από ένα drum kit δίνοντας ρυθμό σε ιστορικά κομμάτια όπως τα «I Wanna Be Sedated», «The KKK Took My Baby Away», «Pinhead», «Pet Sematary», «Poison Heart». Ένα set με όλα τα Ramones Classics υπόσχεται ο Marky Ramone. Έχοντας επιβιώσει από τις περιπέτειες και την «κατάρα των Ramones», θα μετατρέψει με την μπάντα του τη βραδιά στο Ξυλουργείο σε ένα ατελείωτο rocknroll party.

info: Marky Ramone, Ξυλουργείο Μύλου, Σάββατο 12/1

Γέλα κυρία μου, γέλα μαζί ΜΙμου

«Η ζωή μπορεί να μην είναι απαραίτητα για γέλια, τα γέλια όμως είναι απαραίτητα για τη ζωή» λένε οι ΜΙΜΟΥ ΑΠΤΟΥ που συνεχίζουν τις παραστάσεις comedy show, πλέον κάθε Πέμπτη, στο Bar «Studio Karaoke be a star». Stand up comedy, μιμήσεις, magic comedy και σάτιρα είναι τα στοιχεία του χαλαρού και εύθυμου θεάματος που παρουσιάζουν, δίνοντας την ευκαιρία της συμμετοχής, κατόπιν συνεννόησης, και σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στο είδος αυτό. Τα γέλια συνεχίζονται και στις karaoke απόπειρες που ακολουθούν τη λήξη του show. Τους ΜΙΜΟΥ ΑΠΤΟΥ αποτελούν οι Γιώργος Φωτεινός, Νίκος Καμπέρ, Ζωή Αλεξούλη και η Ελευθερία.

info: ΜΙΜΟΥ ΑΠΤΟΥ, Bar studio Karaoke be a star, κάθε Πέμπτη

by βάσω μιδούχα

Κώστας Σαντάς

Ερμηνεύει τον Συρανό, ρόλο με παρουσία στη σκηνή επί πέντε πράξεις, στον «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εδμόνδου Ροστάν, που μετά από σαράντα ολόκληρα χρόνια επιστρέφει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη με έναν πολυμελή θίασο

Ποια είναι η ιστορία στην οποία βασίζεται η παράσταση; Είναι μια ιστορία αγάπης. Ο Συρανό λατρεύει μια κοπέλα, αλλά λόγω της μύτης του και της εξωτερικής εμφάνισής του έχει τη δειλία -κι είναι φυσικό- να θεωρεί ότι δεν μπορεί να αγαπηθεί. Αυτή αγαπάει έναν νέο που είναι στην ομάδα των στρατιωτών του Συρανό, τον Κριστιάν, ο οποίος όμως είναι πάρα πολύ αδύνατος στο μυαλό. Η κοπέλα αυτή είναι καλλιεργημένη κι αγαπάει πάρα πολύ το πνεύμα, της αρέσει πολύ η ποίηση, η κουβέντα. Ο νέος λιώνει γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να της μιλήσει κι έτσι συμφωνεί με τον Συρανό να του γράφει αυτός τα γράμματα και να του κάνει υποβολείο. Κι έχει και μια καταπληκτική σκηνή που είναι κάτω από το μπαλκόνι, όπου ο Συρανό τού κάνει τον υποβολέα κι ό,τι του λέει τα λέει ο νέος στην κοπέλα. Φυσικά ο Συρανό είναι σαν να τα λέει ο ίδιος τα λόγια γιατί βιώνει αυτόν το μεγάλο έρωτα, μέσω ενός άλλου όμως. Όταν λοιπόν ο στρατιώτης πεθάνει σε μια μάχη που γίνεται επί σκηνής, η Ρωξάνη θα κλειστεί σε ένα μοναστήρι, μένοντας πιστή σε αυτήν την αγάπη. Ο Συρανό πηγαίνει και την βλέπει κάθε βδομάδα δύο τρεις φορές, επί δέκα χρόνια. Και στην τελευταία σκηνή του έργου, που τον έχουν τραυματίσει θανάσιμα, επειδή ο λόγος του ήταν πάντα σκληρός και επιθετικός απέναντι στο σύστημα -πολεμούσε τους ισχυρούς, τον εκφυλισμό τους και τη «βρωμιά» της εποχής- πηγαίνει στο ραντεβού κι εκεί ζητάει από την Ρωξάνη να διαβάσει το τελευταίο γράμμα του Κριστιάν, που είναι όμως του Συρανό. Η Ρωξάνη το κρατά πάντοτε στο στήθος της. Το παίρνει ο Συρανό και το αφήνει να πέσει -επειδή είναι δικό του και το ξέρει απ’έξω- και λέει απ’ έξω τα λόγια. Η Ρωξάνη γυρίζει, τον βλέπει και καταλαβαίνει ότι ήταν πάντα αυτός που της έλεγε τα λόγια της αγάπης. Πάρα πολύ δυνατή σκηνή και συγκινητική. Πέφτει πάνω του και του λέει: «Εσένα αγαπούσα, εσένα ήθελα» και ο Συρανό ξεψυχάει.

Το λυτρωτικό τέλος για τον Συρανό είναι δηλαδή και δραματικό συνάμα. Βεβαίως. Για να πούμε ακριβώς τι είναι το έργο, είναι μια ηρωική κωμωδία. Πέρα από το δραματικό φινάλε έχει πολλά κωμικά στοιχεία και συνδυάζει το δραματικό με το κωμικό αριστοτεχνικά. Είναι ένα έργο που όπου παίχτηκε είχε τεράστια επιτυχία και παίζεται από πολλά θέατρα και από σημαντικούς ηθοποιούς συνέχεια. Αυτή τη στιγμή παίζεται στη Νέα Υόρκη.

Το έργο βασίζεται εξ ολοκλήρου στη ζωή του Συρανό Ηρακλή Σαβινιέν ντε Μπερζεράκ; Έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με τον αληθινό ήρωα, ο οποίος ήταν απαράμιλλος ξιφομάχος, συγγραφέας και μάλιστα το έργο του «Το ταξίδι στο φεγγάρι» θεωρείται αριστουργηματικό. Ο Ροστάν έχει και μια σκηνή εμπνευσμένη από το έργο αυτό. Ο Συρανό ήταν πραγματικός χαρακτήρας. Γεννήθηκε το 1619 και μετά από 300 χρόνια περίπου γράφτηκε το ομώνυμο έργο από τον Ροστάν. Τα πρόσωπα που περιβάλλουνε τον Συρανό στο έργο ήταν όλα υπαρκτά. Το μόνο πράγμα που είναι λίγο και αστείο είναι ότι η Ρωξάνη δεν ήταν ωραία, ήταν πάρα πολύ άσχημη. Αυτό κι εγώ δεν μπόρεσα να το καταλάβω πώς κι έγινε. (Γέλια.)

Εάν όμως δεν ήταν όμορφη ίσως να χαλούσε και το παραμύθι. Ναι, έτσι είναι. Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν μέσα από την ομορφιά του θεάτρου, με τα φώτα και τα κουστούμια, με έναν καταπληκτικό λόγο που η μοναδικότητά του είναι ότι είναι ποιητικός.

Πώς χρησιμοποιείται η ρίμα σε αυτήν την παράσταση; Θέλει μεγάλη τέχνη ώστε το κοινό να μην κουραστεί και να μην νιώθει αυτή την πίεση. Να αισθάνεται το λόγο φυσικό, ανθρώπινο. Κι αυτό το πετυχαίνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δηλαδή θα δείτε το έργο κι εάν σας ρωτήσω στο τέλος αν ήταν ποίημα, θα μου πείτε ότι ήταν σκηνές μέσα από τη ζωή.

Παρεμβάλλεται δηλαδή κι ο καθημερινός λόγος; Ναι, στις πιο δυνατές σκηνές. Αλλά θεωρώ το εύρημα με τη ρίμα ευφυές. Έχει πάρα πολύ ωραίους μονολόγους το έργο. Λέει σε κάποιο σημείο ο Συρανό στην Ρωξάνη: «Τι είναι το φιλί; Τι είναι στο τέλος τέλος; Είναι ένας όρκος πιο θερμός, είναι ένα "ναι’’ σαν βέλος, μια κοινωνία ιερή με λουλουδένια γεύση, είναι οξεία κόκκινη πάνω στη λέξη αγάπη, είναι ένας τρόπος η καρδιά για λίγο να αναπνεύσει». Και λέει η Ρωξάνη: «Έλα επάνω να με φιλήσεις», κάτι τέτοιο. Και σπρώχνει ο Συρανό τον στρατιώτη να ανέβει, αλλά ο ίδιος νιώθει συντετριμμένος. Και, για να δείτε πώς εμπλέκεται και το κωμικό στοιχείο, λέει ο στρατιώτης: «Τώρα δεν μπορώ με έχει πιάσει φόβος, τρέμω». Και του λέω εγώ ως Συρανό: «Ανέβα ζώον τώρα». (Γέλια.) Συνδυάζει κάποια νόστιμα πράγματα. Σου ανοίγεται η ψυχή, σε κάνει να χαίρεσαι. Είναι «εύφορη» παράσταση. Έχει χορό, έχει τραγούδια, έχει ζωντανή μουσική. Η δεύτερη και η τέταρτη πράξη -είναι πέντε πράξεις συνολικά- έχουν σχέση με τα φαγητά. Και τα φαγητά «σκεπάζουν» και τον έρωτα και την ποίηση και τον ηρωισμό και τα πάθη. Κι είναι πάρα πολύ έξυπνο αυτό. Δείχνει τις υλιστικές τάσεις του ανθρώπου στη ζωή. Άλλωστε δύο είναι τα δυνατά ένστικτα του ανθρώπου. Είναι το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και το γενετήσιο. Μέσα σε αυτούς τους δύο πόλους κινείται όλη η ζωή.

Ποιες είναι δυσκολίες του ρόλου του Συρανό που ερμηνεύετε; Οι δυσκολίες είναι ότι ο Συρανό και στις πέντε πράξεις είναι συνέχεια πάνω στη σκηνή. Καταλαβαίνετε πόσο επώδυνη προσπάθεια έκανα μόνο για να μάθω τα λόγια. Μιλάμε για πέντε πράξεις! Μιλάς, λες μονολόγους. Πρέπει τους μονολόγους να τους ποικίλλεις, να τους χρωματίσεις, να τους ερμηνεύσεις. Χρειάζεσαι δύναμη σωματική και πνευματική πέρα από την πείρα και πέρα από το ταλέντο για να τα φέρεις βόλτα. Σκεφτείτε αυτή την παράσταση διπλή. Όταν τελειώνω με τις μονές και φτάνω στην πέμπτη πράξη μου «βγαίνει» η κούραση. Γιατί πρέπει να λά-μπεις. Όλα κινούνται γύρω από τον Συρανό. Είναι μια πάλη συνεχής μέσα στο έργο. Κάθε πράξη έχει και νέες αποκαλύψεις, νέα γεγονότα. Καμιά φορά πιάνω τον εαυτό μου και λέω: «Πω πω, είμαστε μόνοι. Μόνοι είμαστε στον πόνο, μόνοι στη δυστυχία, μόνοι είμαστε στα δύσκολα, μόνοι είμαστε με τον εαυτό μας». Όταν παίρνω τη θέση μου στη σκηνή λέω: «Σαντά, έχεις πέντε πράξεις, βγάλτα πέρα». Γιατί δεν υπάρχει εκείνη τη στιγμή ούτε ο σκηνοθέτης, ούτε κανένας. Είσαι εσύ, ο ρόλος κι ο Θεός. Χύνεσαι μέσα στο αλώνι και αρχίζεις και πολεμάς.

info: «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εδμόνδου Ροστάν, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη, στο Βασιλικό Θέατρο (βλέπε θέατρα)

by αθηνά τσακαλίδου

Ο Καίσαρας από την Κάσο

Μετοίκησε με το λαούτο του στη Θεσσαλονίκη από την Κάσο πριν από έξι χρόνια. Συνεχίζει να σκαρώνει τραγούδια, τα οποία και παρουσιάζει κάθε χρόνο σε μουσικές σκηνές κυρίως της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Ελλάδας

Ο νέος χρόνος βρίσκει τον Καίσαρα να ξεκινά τα μουσικά του ανταμώματα στο «Σαράι» με ανανεωμένη παρέα μουσικών και καινούριο πρόγραμμα...

Από πότε έχεις μετοικήσει στην Θεσσαλονίκη; Τυχαία ήρθα για πέντε μέρες να δω κάτι φίλους και οι πέντε μέρες έγιναν έξι χρόνια! Από το Σεπτέμβρη του 2002 είμαι εδώ, τόσο απλά, έχοντας γνωρίσει ωραίους ανθρώπους που με κρατούν εδώ…

Και το όνομα «Καίσαρας» από πού προήρθε; Είναι του παππού μου το όνομα, που ήταν μισός Ιταλός και μισός Έλληνας…

Τι ήταν αυτό που δεν σε κρατούσε άλλο στην Κάσο και τι σε κρατάει στην Θεσσαλονίκη… Στην Κάσο δεν υπάρχουν δουλειές το χειμώνα -αλλά ούτως ή άλλως έλειπα το χειμώνα σε Αθήνα και Αμερική. Εδώ μου άρεσε η πόλη και οι άνθρωποί της, ο τρόπος ζωής.

Από πότε κατάλαβες ότι μπορείς να γράψεις μια μελωδία που έχει τη δυνατότητα να συγκινήσει και άλλους ανθρώπους; Τυχαία έγινε, όταν ήμουν δεκαέξι χρονών, σκάρωσα ένα τραγουδάκι σε στίχους δικούς μου που είχα έτοιμους. Τυχαία βγήκε η μελωδία την οποία έγραψα στο λαούτο και σιγά - σιγά έγινε ό,τι έγινε. Είμαι αυτοδίδακτος μουσικός, έπαιζα και παίζω σε γάμους και πανηγύρια στην Κάσο με τον πατέρα μου και τα ξαδέρφια μου…

Ποια είναι η λογική, η φιλοσοφία σου όσον αφορά στο τραγούδι; Το τραγούδι είναι χαρά, είναι κέφι και γλέντι. Στα καλά καθούμενα, μια παρέα μαζεμένη με δυο ποτήρια κρασάκι και καλή διάθεση στήνει γλέντι -από το πουθενά, χωρίς μικροφωνικές, χωρίς αφίσες, χωρίς τίποτε. Αρκεί η διάθεση από μια ομάδα ανθρώπων…

Τα τραγούδια σου δεν είναι όλα όμως απλά χαρούμενα… Ναι, ίσως και γι’ αυτό να τα έκανα να μην είναι… Το γλέντι, τη χαρά και το χορό τα είχα σε καθημερινή βάση. Μου έλειπε το συναίσθημα από τη μουσική, οι μπαλάντες, το παράπονο το περήφανο…

Τι σκέφτεσαι όταν παίζεις, πού ταξιδεύεις; Τα αυτιά μου με βοηθούν όταν παίζω να γουστάρω… Τα μάτια μου τα κλείνω σχεδόν πάντα όταν τραγουδάω, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, γίνεται από μόνο του, ενστικτωδώς… Μακάρι να ήξερα τότε πού είμαι… Πού είναι αυτός ο τόπος να πάω να την αράξω…

Ξεκίνημα για φέτος στο «Σαράι» με νέα σύνθεση… Το «Σαράι» είναι ένας πολύ φιλόξενος χώρος, που το έχουν φίλοι στην Τούμπα, στην πρώτη μου γειτονιά στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό υπάρχει κι ένα συναισθηματικό δέσιμο… Ο υποφαινόμενος παίζει λαούτο και καχόν, ο Βαγγέλης Κόντος είναι στην κιθάρα, ο Σάκης Αμπατζίδης στο πιάνο και ο Χάρης ο Βορεάδης στα κρουστά. Μαζευτήκαμε μια νέα παρέα από τέσσερα καλά παιδιά φέτος με τη διάθεση να παίξουμε τραγούδια που μας αρέσουν. Παίζουμε δικά μας τραγούδια που δεν έχουν ακόμα εκδοθεί και τραγούδια που θα θέλαμε να τραγουδήσουμε μαζί με φίλους που θα έρθουν να μας ακούσουν. Σε λίγο θα βρούμε και το όνομα της νέας μπάντας - ομάδας…

Πώς ονειρεύεσαι την αγαπημένη σου μουσική ατμόσφαιρα; Θέλω να έχω καλούς ανθρώπους δίπλα μου… Θέλω να ακούω τραγούδια από ανθρώπους που να μας ερεθίζουν και να μας σηκώνουν την τρίχα με ωραίες μουσικές, έτσι να παίζουμε, να τραγουδάμε, να ταξιδεύουμε και γενικά να υπάρχει η μουσική στην καθημερινότητά μας. Για καριέρες και τέτοια δεν μπορεί να ξέρει κανείς τίποτε, περνάμε καλά και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει, δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε….

Ποια ανθρώπινη συμπεριφορά αποστρέφεσαι; Την ψεύτικη… Δεν υπάρχει λόγος να λέμε ψέματα. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να πεις την αλήθεια, να πεις αυτό που σκέφτεσαι χωρίς να το στολίσεις και να το φτιάξεις για θα είναι αρεστό σε αυτόν που θα το ακούσει…

Σκοπεύεις να εκδώσεις σε δίσκο τα τραγούδια σου; Το ελπίζω κάποια στιγμή να ωριμάσουν οι συνθήκες και να γίνει, πάντα με την κατάλληλη παρέα για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Όπως κατάλαβες μ’ αρέσει να λειτουργώ ομαδικά…

Δάνεισέ μας ένα στιχάκι σου, μια μαντινάδα από την Κάσο…«Της καρδιάς μου τα κλειδιά, στη θάλασσά μου μέσα, ποιος τα ‘βρε ποιος μου τα ‘δωσε, κι άνοιξες κι ήμπες μέσα». Είμαστε όλοι ένα σόι στην Κάσο, ξαδέρφια με γλεντζέδικη προσέγγιση απέναντι στη μουσική, έτοιμοι για χορό και τραγούδι…

info: Σαράι, Γ. Λαμπράκη 23,

Τ: 2310 943833

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου

by χρήστο μιχαλέρη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ 10-16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ-ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ TASTA Α.Ε.Β.Ε.

Εθν. Αμύνης 2, T: 2310 262051 & 2310 270073

• ΜΑΪΚΛ ΚΛΕΪΤΟΝ: 18.30 / 20.45 / 23.00

ΒΑΚΟΥΡΑ

Ιωάννου Μιχαήλ 8, T: 2310 233665

• Η ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ: Αιθ.1: 18.30 / 21.30

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.2: 18.45 • ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: Αιθ.2: 21.00 • ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.2: 23.10

VILLAGE CENTRE

Εμπ. Κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS, Τ: 2310 499999

• ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.1: 15.50 / 18.30 / 20.50, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 13.20 / 15.50 / 18.30 / 20.50 AMERICAN GANGSTER: Αιθ.1: 23.20

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: Σάββατο & Κυριακή: 11.40 / 13.40 / 15.40 • Υ.Γ. Σ’ΑΓΑΠΩ: Αιθ.2: 17.30 / 20.00 / 22.30 / 01.00

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: 16.00, Σάββατο & Κυριακή: 11.50 / 13.50 / 16.00 AMERICAN GANGSTER: Αιθ.3: 17.50 • ΑΛΙΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΥΝΗΓΟΥ 2: Αιθ.3: 21.00 / 22.50 / 00.50

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: 15.20 / 17.20, Σάββατο & Κυριακή: 11.10 / 13.10 / 15.20 / 17.20 • ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.4: 19.30 / 22.00 / 00.20

• BEOWULF: Αιθ.5: 16.20, Σάββατο & Κυριακή: 14.20 / 16.20 • ΧΡΙΣΤΟΥ-ΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ: Αιθ.5: Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 12.40 • Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΣΕ ΤΖΕΗΜΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΛΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΝΤ: Αιθ.5: 18.10 / 21.00 / 00.10

• ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.6 Max screen: 16.50 / 19.10 / 21.30 / 23.40, Σάββατο & Κυριακή: 12.20 / 14.40 / 16.50 / 19.10 / 21.30 / 23.40

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.7: 16.10 / 18.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.10 / 14.10 / 16.10 / 18.00 • ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.7: 20.10 / 22.20 / 00.30

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.8: 17.10, Σάββατο & Κυριακή: 12.30 / 14.50 / 17.10 • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Αιθ.8: 19.40 / 21.50 / 23.50

• ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.9 Gold Class: 20.10 / 22.20, Παρασκευή: 20.10 / 22.20 / 00.30, Σάββατο: 16.00 / 18.00 / 20.10 / 22.20 / 00.30, Κυριακή: 16.00 / 18.00 / 20.10 / 22.20

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Αιθ.10 Sound Gold Class: 19.40 / 21.50, Παρασκευή: 19.40 / 21.50 / 23.50, Σάββατο: 15.40 / 19.40 / 21.50 / 23.50, Κυριακή: 15.40 / 19.40 / 21.50

ΘΕΑΝΩ

Κων/πόλεως 75 & Μπότσαρη, T: 2310 837587

• 2 ΣΕΞ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

Βασ. Όλγας 150, Τ: 2310 831565

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Δευτέρα - Τετάρτη: 17.00 • AMERICAN GANGSTER: Δευτέρα - Τετάρτη: 19.00 / 22.00

ΛΑΪΚΟΝ

Μοναστηρίου 2, Τ: 2310 513880

• 2 ΣΕΞ ΤΑΙΝΙΕΣ

MAΚΕΔΟΝΙΚΟΝ

Φιλ. Εταιρίας 44 & Δ. Μαργαρίτη, Τ: 2310 261727

• Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΣΕ ΤΖΕΗΜΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΛΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΝΤ: 18.30 / 21.30

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ

Κρατήσεις: Τ: 2310 290290, www.i-ticket.gr

• ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.1: 16.50 / 19.00 / 21.10 / 23.20, Κυριακή: 12.20 / 14.40 / 16.50 / 19.00 / 21.10 / 23.20

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: 17.20, Σάββατο: 15.20 / 17.20, Κυριακή: 12.10 / 15.20 / 17.20AMERICAN GANGSTER: Αιθ.2: 19.20 / 22.30

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: Σάββατο: 15.50, Κυριακή: 12.00 / 14.00 / 15.50 • Υ.Γ. Σ’ΑΓΑΠΩ: Αιθ.3: 17.40 / 20.20 / 23.00

• ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ: Αιθ.4: 17.30, Σάββατο: 15.00 / 17.30, Κυριακή: 12.30 / 15.00 / 17.30 • Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΣΕ ΤΖΕΗΜΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΛΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΝΤ: Αιθ.4: 20.00 / 23.10, Τετάρτη: 23.10

• ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.5: 17.50 / 20.30 / 23.10, Σάββατο & Κυριακή: 15.10 / 17.50 / 20.30 / 23.10

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.6: 17.10 • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Αιθ.6: 19.30 / 00.00 • Ο ΝΤΑΝ ΕΦΑΓΕ ΚΟΛΛΗΜΑ: Αιθ.6: 21.45

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Αιθ.7: 17.40 / 19.50 / 22.00 / 00.10, Σάββατο & Κυριακή: 15.30 / 17.40 / 19.50 / 22.00 / 00.10

• ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.8: 19.00 • ΑΛΙΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΥΝΗΓΟΥ 2: Αιθ.8: 17.00 / 21.30 / 23.40, Σάββατο & Κυριακή: 15.00 / 17.00 / 21.30 / 23.40

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Πλατεία Αριστοτέλους, Τ: 2310 378404

• ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: Αιθ.1 Galaxia Club: 18.30 / 20.45 / 23.00

• ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ: Αιθ.«Παύλος Ζάννας» Galaxia Club: 19.00 / 21.00 / 23.00 • ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ - μεταγλωττισμένη: Κυριακή 12.00

STER CINEMAS

Εμπ. Κέντρο «Μακεδονία», Τ: 2310 469300, 469310

• Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΣΕ ΤΖΕΗΜΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΛΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΝΤ: Αιθ.1: 16.30 / 19.40 / 22.40, Σάββατο & Κυριακή: 13.30 / 16.30 / 19.40 / 22.40

• ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.2: 16.40 / 19.20 / 22.00, Παρασκευή: 16.40 / 19.20 / 22.00 / 00.40, Σάββατο: 11.15 / 14.00 / 16.40 / 19.20 / 22.00 / 00.40, Κυριακή: 11.15 / 14.00 / 16.40 / 19.20 / 22.00

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: 16.15, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 / 14.15 / 16.15 • ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.3: 18.15 / 21.00 / 23.40, Δευτέρα: 18.15 /23.40

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: 16.20 / 18.00, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 12.50 / 14.40 / 16.20 / 18.00 • ΑΛΙΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΥΝΗΓΟΥ 2: Αιθ.4: 19.45 / 21.45 , Παρασκευή & Σάββατο: 19.45 / 21.45 / 00.00

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.5: 16.50 / 18.40, Σάββατο & Κυριακή: 11.20 / 13.10 / 15.00 / 16.50 / 18.40 AMERICAN GANGSTER: Αιθ.5: 20.15 • ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: Αιθ.5: 23.10

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.6: 16.00 / 18.10, Σάββατο & Κυριακή: 11.30 / 13.50 / 16.00 / 18.10 • ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.6: 20.20 / 23.00

• ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Αιθ.7: Σάββατο & Κυριακή: 13.00 • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Αιθ.7: 17.30 / 19.30 / 21.30 / 23.30, Σάββατο & Κυριακή: 15.20 / 17.30 / 19.30 / 21.30 / 23.30

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.8: Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 13.20 / 15.30 • Υ.Γ. Σ’ΑΓΑΠΩ: Αιθ.8: 17.50 / 20.20 / 22.50

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.9: 17.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.30 / 14.45 / 17.00 • ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.9: 19.10 / 21.15 / 23.20, Δευτέρα: 19.10 / 23.20

• ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.10: 18.00 / 20.10 / 22.15, Παρασκευή: 18.00 / 20.10 / 22.15 / 00.20, Σάββατο: 11.40 / 13.45 / 15.50 / 18.00 / 20.10 / 22.15 / 00.20, Κυριακή: 11.40 / 13.45 / 15.50 / 18.00 / 20.10 / 22.15

• ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.11: 16.10, Σάββατο & Κυριακή: 11.10 / 13.40 / 16.10 • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Αιθ.11: 18.30 / 20.30 / 22.30, Παρασκευή & Σάββατο: 18.30 / 20.30 / 22.30 / 00.30

STER CINEMAS

Εμπ. Κέντρο CITY GATE, Τ: 2310 469300, 469310

• ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.1: 16.50, Σάββατο & Κυριακή: 11.45 / 14.30 / 16.50 • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Αιθ.1: 19.00 / 21.00 / 23.00

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.2: 17.10, Σάββατο & Κυριακή: 12.40 / 15.00 / 17.10 • ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.2: 19.20 / 21.30 / 23.30

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: 16.30, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 12.50 / 14.40 / 16.30 • ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.3: 18.20 / 20.30 / 22.30 / 00.30

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: 17.45, Σάββατο & Κυριακή: 12.10 / 14.00 / 15.50 / 17.45 • ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.4: 19.30 / 22.10 , Παρασκευή & Σάββατο: 19.30 / 22.10 / 00.50

• Υ.Γ. Σ’ΑΓΑΠΩ: Αιθ.5: 16.40 / 19.10 / 21.40, Παρασκευή: 16.40 / 19.10 / 21.40 / 00.10, Σάββατο: 11.15 / 13.50 / 16.40 / 19.10 / 21.40 / 00.10, Κυριακή: 11.15 / 13.50 / 16.40 / 19.10 / 21.40

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.6: 16.20, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 / 14.10 / 16.20 • ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.6: 18.30 / 21.10 • AMERICAN GANGSTER: Αιθ.6: 23.50

• ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Αιθ.7 VIP: Σάββατο & Κυριακή: 11.30 / 13.30 / 15.40 • ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.7 VIP: 17.40 • ΑΛΙΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΥΝΗΓΟΥ 2: Αιθ.7 VIP: 20.00 / 22.00, Παρασκευή & Σάββατο: 20.00 / 22.00 / 00.00

ΦΑΡΓΚΑΝΗ

Αγ. Παντελεήμονος 10, Τ: 2310 960063

• ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΜΟΥ ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ: 19.00 / 21.00 • ΤΟ ΒΙΟΛΙ: 23.00 • ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Σάββατο & Κυριακή: 17.00

Από τη Ρωσία με μπιτ!

Ιβάν Βιριπάεφ «Οξυγόνο»*


Σαν συναυλία, μεταξύ θεάτρου και μουσικής, το «Οξυγόνο» (2003) του νεαρού πολυβραβευμένου συγγραφέα Ιβάν Βιριπάεφ καταφέρνει μια σατιρική στάση απέναντι στις αγωνίες, τα ηθικά ζητήματα, την πολιτική του σήμερα μέσα απ’ την οπτική μιας γενιάς που ενηλικιώθηκε παράλληλα με την πτώση του Τείχους. Αντί για θεατρικές σκηνές, ο ποιητικός λόγος του συγγραφέα χωρίζεται σε δέκα μουσικές συνθέσεις ενός νέου δίσκου, με στοιχεία τέκνο -ρυθμικό, επαναληπτικό λόγο, αδιάκοπο καταιγισμό λέξεων και νοημάτων. Η Άλεξ από την μεγάλη πόλη ερωτεύεται τον Άλεξ από την επαρχία και η Μαρία-Λουίζα Παπαδοπούλου στήνει την πιο φρέσκια, δυναμική, συναισθηματικά έκρυθμη παράσταση της, αξιοποιώντας κατάλληλα την ασφυκτική σκηνή του Εξώστη του Αμόρε. Κατεύθυνε με γνώση και χιούμορ τους ηθοποιούς-performers με βασικό γνώμονα να μη χαθεί ούτε λέξη από τη σύγχρονη μουσική εκφορά του λόγου εξαιτίας της επιτακτικής ανάγκης των ηρώων να «ραπάρουν». Αν και αρκετά ευφάνταστο μπορούμε να ισχυριστούμε πως το συγκεκριμένο έργο χρησιμοποιεί την τεχνική του «μελισμένου» λόγου της τραγωδίας, κινούμενο διαρκώς σ’ ένα αέναο παιχνίδι με το τραγικό, τον παραλογισμό και την παράνοια, ρωσική και παγκόσμια. Όταν οι ήρωες χάνονται στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου δραπετεύοντας από τον κλειστοφοβικό χώρο των ελάχιστων τετραγωνικών η σκηνοθεσία συλλαμβάνει αυτό που από την αρχή επιζητούσε το κείμενο. Την «εισπνοή» της αλήθειας του οξυγόνου, την απελευθέρωση του εγκεφάλου από το γκρίζο των ημερών μας, τη φυσική λειτουργία του. Κρατάω αυτή τη δουλειά για την πρωτοτυπία και την ανάταση που φέρει μέσα από μια κακοτράχαλη διαδρομή, απαιτητική και κοπιαστική για να γίνει «πράξη». Ξεχωρίζω την Πηνελόπη Μαρκοπούλου, συγκινητική όσο κι ο σπαρακτικός λόγος του συγγραφέα, στο θορυβώδες τώρα.

· Παρουσιάζεται στο Αμόρε της Αθήνας από το Θέατρο του Νότου.

by δημήτρης φοινιτσης, theatergoer.blog.com

ΘΕΑΜΑΤΑ

θέατρα

Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132, Τ: 2310 216567) «Ο Μαιτρ κι η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, σε μετάφραση Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη, και σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου. Σάββατο & Κυριακή 21.00, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, πληροφορίες: 2310 832060) «ΑΓΑΝΤΑ…» από τον Χάρρυ Κλυν και «Τα παιδιά της Σαλονίκης». Τετάρτη, Κυριακή 20.30, Πέμπτη, Παρασκευή 21.30, Σάββατο 18.30, 21.30, εισιτήρια 20, 15­ (μειωμένο)

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Τ: 2310 251630, πληροφορίες 2310 288000) «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εδμόνδου Ροστάν, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη, με τους Κώστα Σαντά, Διονύση Μπουλά, Κορίνα Βασιλοπούλου, κ.ά. Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00, Τετάρτη 18.00 & 21.00, Πέμπτη 21.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης-λαϊκές)

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Τ: 2310 821483) «Μόλλυ Σουήνυ» του Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Nίκου Xουρμουζιάδη, με τους Eλένη Δημοπούλου, Nίκο Λύτρα, κ.ά. Πέμπτη-Παρασκευή 21.00, εισιτήρια 20, 12­ (φοιτητικό), 15­ (Τετάρτη & Πέμπτη), 10­ (φοιτητικό & Πέμπτη). «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία της Kορίνας Xαρίτου, με τους Δημήτρη Nαζίρη, Mαρίτα Tσαλκιτζόγλου κ.ά. Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00


Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, Τ: 2310 869869) «Dog Show» από τη θεατρική εταιρεία «Μέρι Αμμών», σε σκηνοθεσία Κώστα Γακίδη, με τους Κώστα Γακίδη, Κώστα Αβραμίδη, Νικολέτα Καράνταη,κ.ά. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21.00, εισιτήρια 15, 10­ (μειωμένο)

Θεάτρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, πλ. Αγ. Σοφίας, Τ: 2310 225172, πληροφορίες: 2310 428007) «Κατσαρίδα», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου με τους Μιχάλη Οικονόμου, Γιώργο Παπαγεωργίου. Παρασκευή 21.30, Σάββατο, Κυριακή 19.00 & 21.30, εισιτήρια 19, 15­ (φοιτητικό). Τελευταία παραστάση 13/1

Θέατρο Ε.Μ.Σ. (Εθν. Αμύνης 2, Τ: 2310 223528) «Ο γλάρος» του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, με τους Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Εύη Σαρμή, Ευθύμη Παππά κ.ά. Πέμπτη, Παρασκευή 21.00, Τετάρτη, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης)

Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, Κάθετος Ιασωνίδου, Τ: 2310 229249) «Έλεος (Blasted της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη, με τους Γρηγόρη Παπαδόπουλο, Μάρα Τσικάρα κ.ά. Τετάρτη-Κυριακή 21.15 , εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Θέατρο Τεχνουργείο (Αγίου Δημητρίου 121, πληροφορίες: 2310 472090) «Common People» της Σμαρώς Πλατιώτη, σε σκηνοθεσία Σμαρώς Πλατιώτη, με τους Ελευθερία Τσάκουρη, Γιάννης Τσίκουλας κ.ά. Σάββατο-Κυριακή 21.30

Θέατρο Φλέμιγκ (Μισραχή 15, Τ: 2310 812000) «Λας Παλάβρας» Stand Up Comedy σε σκηνοθετική επιμέλεια Γρηγόρη Μήττα. Παρασκευή, Σάββατο 22.00, εισιτήρια 10, 7­ (φοιτητικό). «Μαντεμουαζέλ Λούλου» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, με τους Ιωάννα Σιδηροπούλου, Αντιγόνη Μπάρμπα, Γιώργο Πούλιο, κ.ά. Κυριακή 21.00, εισιτήρια 10, 7­ (φοιτητικό)

Καφωδείο Ελληνικό (Ιουστινιανού 3, Τ: 2310 237016, πληροφορίες: 6944 613607, 6945 524190) «Μου Λεν… Ρουζ» μουσικοθεατρική παράσταση από το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου. Τετάρτη 22.30, τιμή εισόδου 3­

Κολοσσαίον (Βασ. Όλγας 150, Τ: 2310 831565, πληροφορίες 2310 211313) «Σεσουάρ για Δολοφόνους» των Bruce Jordan & Marllyn Abrams, σε απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου, με τους Τόνυ Άντονυ, Μαρία Κανελλοπούλου, Περικλή Λιανό κ.ά. Από Πέμπτη 20/12 έως Κυριακή 13/1, Τετάρτη-Παρασκευή 21.30. Σάββατο-Κυριακή 18.30 & 21.30, εισιτήρια 22, 15­ μειωμένο)

Μικρό Θέατρο (Αντωνίου Καμάρα 3, Τ: 2310 232799, πληροφορίες: 6979 884401) «100» των Diene Petterle, Neil Monaghau και Christopher Heimann, από το θέατρο «Περιπλάνηση», σε σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου, με τους Τζέησον Αρκουίν, Βίκυ Παναγιωτοπούλου κ.ά. Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00, εισιτήρια 15, 10­ (φοιτητικό)

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, πληροφορίες: 2310 288000) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» «Μία Κωμωδία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από το Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, με τους Άγγελο Παπαδημητρίου, Γιάννη Σιαμσάρη, κ.ά. Παρασκευή-Κυριακή, Τετάρτη, Πέμπτη 21.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης). Μικρό Θέατρο «Ανάσα Ζωής» του Ντέιβιντ Χέαρ, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τις Αλεξάνδρα Λαδικού, Μαρία Σκούντζου. Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00, εισιτήρια 20, 15­ (εξώστης, φοιτητικό-πλατεία), 12­ (φοιτητικό-εξώστης)

Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9, Τ: 2310 834996) «Annie» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη και χορογραφίες Chet Walker. Σάββατο 18.00, Κυριακή 11.30 & 18.00 (Παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών), εισιτήρια 16, 12­ (μειωμένο). «ΝουΔού η άσχημη και το ΠΑΣΟΚ… χτενίζεται» σε σκηνοθεσία Φώτη Μεταξόπουλου, με τους Στάθη Ψάλτη, Κώστα Τσάκωνα, Τάσο Πεζιρκιανίδη. Από Τρίτη 25/12 έως Κυριακή 13/1, εισιτήρια 22­ (πλατεία), 17­ (εξώστης-φοιτητικό). Πληροφορίες για παραστάσεις: 2310 819153, 824970


Εκδηλώσεις - θεάματα


Brahma Kumaris (Ανδρεοπούλου 37, Τ: 2310 828491) «Η τέχνη του να δημιουργώ, να συντηρώ και να αναπτύσσω σχέσεις» ομιλία. Τετάρτη 19.30

Camera Lucida (Στεφάνου Τάττη 3, όπισθεν Αγίας Σοφίας) Κινηματογραφική λέσχη «Εκκρεμμότητες»: Προβολή των βραβευμένων ταινιών του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ Πατρών. 9ο «Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ & Βίντεο». Πέμπτη 21.00, είσοδος ελεύθερη

Gallery TINT (Χρυσοστόμου Σμύρνης 19, πληροφορίες: 2310 235689, 220191) «Η τέχνη με τους όρους της παγκοσμιοποίησης»: «Εισαγωγή στην αισθητική θεωρία» σεμινάριο από την Θεόπη Παρησάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τετάρτη 19.30

Goethe Institut (Βασιλίσσης Όλγας 66, Τ: 2310 889610) «Νέες Γερμανικές Ταινίες»: «Το Κέντρο», Δευτέρα 20.30. «Σόφι Σολ - Οι τελευταίες ημέρες», Τετάρτη 20.30. Είσοδος ελεύθερη

«Studio Karaoke be a star» (Τσιμισκή 136 με Δαγκλή, πληροφορίες: 2310 280240, 261051), ΜΙΜΟΥ ΑΠΤΟΥ παραστάσεις comedy show. Πέμπτη 22.15, ελάχιστη κατανάλωση 8 ­

Αίθουσα Τελετών (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τ: 2310 995208) Συναυλία της ΚΟΘ υπό τη διεύθυνση του εικοσιεξάχρονου άγγλου μαέστρου Alexander Shelley, με σολίστ την Sophia Jaffé (βιολί), σε έργα Mendelssohn, Brahms, Rimsky-Korsakov. Παρασκευή 21.00, εισιτήρια 20, 15, 10, 7­.

Αποθήκη Δ (Ο.Λ.Θ., πληροφορίες 2310 566136, 6942 885205) «Έκθεση Ελεύθερης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας» ημερίδα από το Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής και Κοινωνικής Ένταξης ΟΚΑΝΑ Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση θα κλείσει η συναυλία του Παύλου Παυλίδη με τους B-Movies και των Μπλε. Κυριακή 11.00-24.00, είσοδος ελεύθερη

Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α, πληροφορίες: 2310 821231) «Τα τρία χρώματα του Κριστόφ Κισλόφσκι»: «Τρία χρώματα: Η μπλε ταινία» προβολή ταινίας. Παρασκευή 19.30, είσοδος ελεύθερη. «Καφέ της Επιστήμης»: «Κυκλοφοριακό, ποιότητα αέρα και ανθρώπινη υγεία» εκδήλωση-διάλεξη από τον Νικόλαο Μουσιόπουλο, καθηγητή Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, με το Βρετανικό Συμβούλιο και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Δευτέρα 19.30, είσοδος ελεύθερη

Θέατρο Eταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Τ: 2310 223528, πληροφορίες: 2310 288000) Λογοτεχνικά πρωινά: Γιώργος Μαρκόπουλος. Κυριακή 12.00, είσοδος ελεύθερη

Ιανός (Αριστοτέλους 7, Τ: 2310 277004) AZAdigitalCINEMA festival προβολές ταινιών. Παρασκευή, ωράριο καταστήματος, είσοδος ελεύθερη

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, HELEXPO, Τ: 2310 240002) «Τόπο στα μουσικά νιάτα!» συναυλία των καλλιτεχνών του Σύγχρονου Ωδείου Ιωάννη Καραγιαννίδη (κλαρινέτο), Γιώργου Κεχαΐδη (πιάνο) και Μικέλ Μιχαηλίδη (βιολί), σε έργα Chopin, Stravinsky, Debussy, Chopin και Brahms. Κυριακή 11.30, είσοδος ελεύθερη

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου & Παραλία, Τ: 2310 895938, 895939) National Dance Company of Ireland παράσταση χορού. Παρασκευή, Σάββατο 21.00, εισιτήρια 40, 30, 25, 20, 12 ­

ΟΛΟ ΥΓΕΙΑ, Πρότυπο Διαιτολογικό Κέντρο (Τσιμισκή 100, πληροφορίες: 2310 244841) «Συναισθηματική πείνα. Η χρήση του φαγητού ως τρόπου εκτόνωσης των συναισθημάτων μας» σεμινάριο. Τετάρτη 19.00-21.00. Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Ολύμπιον (Αριστοτέλους 10, Τ: 2310 378400) «Το ταξίδι στη Νεραϊδοχώρα» παραμυθόδραμα από την Ομάδα Τέχνης και Λόγου «Φαντασία». Κυριακή 11.00, εισιτήρια 8, 6­ (σχολικό)

Πολυχώρος Μαλλιάρης Παιδεία (Δ. Γούναρη 39, Τ: 2310 276926) «Παράγοντες νοσηρότητας του σύγχρονου ανθρώπου. Μέτρα προφύλαξης» εκδήλωση από τον Οικολογικό Σύλλογο Φυσικής Υγιεινής με ομιλήτρια την ειδική παθολόγο κα Αλέκα Ευθυμιάδου-Γρίβα. Τρίτη 19.30. «Γνωμικά αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων» παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Δημ. Παπαδόπουλου από τις εκδόσεις «ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ». Τετάρτη 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις


Για παιδιά και νέους


Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, πληροφορίες: Τ: 2310 749549) «Κου-Κου» της Μαρίας Αλβανού, από το θέατρο «Νεφέλες», σε σκηνοθεσία Παντελή Καραγιάννη, με τους Μαρία Αλβανού, Νίκο Κασάπη, κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 9, 6­ (σχολικό)

Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Τ: 2310 262051, πληροφορίες 2310 417068, 6977 445161) «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 12­. Σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Τ: 2310 296800, πληροφορίες: 2310 288000) «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» σε διασκευή και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τους Βασίλη Βασιλάκη, Ελευθερία Τέτουλα, κ.ά. Παρασκευή-Κυριακή 11.00, εισιτήρια 10­ (ομαδικό), 7­ (σχολικό) Σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως

Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης (Λαγκαδά 221 & Χρυσ. Σμύρνης 1, Τ: 2310 605447, πληροφορίες: 2310 229249, 6976 232727) «Χάνσελ & Γκρέτελ» των αδερφών Γκριμ, από το θέατρο τέχνης «Ακτίς Αελίου», σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη και μουσική Ευγένιου Δερμιτάσογλου. Κυριακή 12.00, εισιτήρια 10, 7­ (σχολικό). Σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Τ: 2310 821483) «Το όνειρο του Ρο» της Στέλλας Μιχαηλίδου, από την Πειραματική σκηνή της Τέχνης σε σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου, με τους Δημήτρη Βάρκα, Σταύρο Ευκολίδη κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 10, 7­ (σχολικό)

Θεάτρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Τ: 2310 225172) «Ομήρου Οδύσσεια, το Παραμύθι των Παραμυθιών» από το θίασο «Culture Factory» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, με τους Αργυρώ Ανανιάδου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Δημήτρη Μποζίνη κ.ά. Κυριακή 11.00 & 15.00, εισιτήρια 12, 7­ (σχολικό)

Θέατρο Λαμπιόνι (Αγάθωνος 31, Ξηροκρήνη, Τ: 2310 749259) «Ο Πρίγκιπας της Γομολάστιχας» της Υβόννης Μεταξάκη, σε σκηνοθεσία Αννίτας Γκαϊτατζή, με τους Αστέρη Αναστασιάδη, Αγγελική Σδράνη, Χρήστο Σιταρίδη, κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήριο 10­

Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη γωνία, Τ: 2310 423925) «Μόνοι στο Σπίτι» της Καλλιόπης Παπαδάκη, σε σκηνοθεσία Παυλίνας Χαρέλα, με τους Κώστα Αποστόλου, Μαρίνο Καρπούζα, Κώστα Καβακιώτη κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 12, 7­ (σχολικό). Σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως

Θέατρο Φλέμιγκ (Μισραχή 15, Τ: 2310 812000) «Πετάει πετάει ο γλάρος» της Κορίνας Ιωαννίδου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, με τους Ελένη Γκαπ, Σταυρούλα Δάλμπαλη, Μαρία Ραμματά κ.ά. Κυριακή 11.30, εισιτήρια 8­

Λιλιπούπολη (Αλ. Σβώλου 7, Τ: 2310 277501) Εργαστήριο Δημιουργικής έκφρασης και γραφής με την Αριάν Κότση, Δευτέρα 21.00-22.30. Μαθήματα αφρικανικών κρουστών για αρχάριους από τον Άρη Παπανικολάου, Τρίτη 20.30-22.30. Ομάδα γονέων με την Αριστέα Αρσενοπούλου, Πέμπτη 17.30

Μέγαρο ΧΑΝΘ (Πλατεία ΧΑΝΘ, Τ: 2310 241007) «Ο Καραγκιόζης και οι δύο γάμοι» θέατρο σκιών από τον Μιχάλη Χατζάκη. Σάββατο 18.30, εισιτήρια 7­. «Ο Φασουλής και οι Πειρατές» κουκλοθέατρο από τις Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου. Κυριακή 12.30, εισιτήρια 5­

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, πληροφορίες: 2310 288000) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: «Όνειρο του Δωδεκάμερου» του Γιώργου Θεοτοκά, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, με τους Ανθή Ευστρατιάδου, Χρήστο Τανταλάκη κ.ά. Κυριακή 11.00, εισιτήρια 10­. Σχολικές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως