Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Η φωτογραφική σύλληψη της «αποφασιστικής στιγμής»…

Πήγα από το Μουσείο Φωτογραφίας για να δω την έκθεση «Στιγμιότυπα», μια επιλογή από ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τράβηξε ο Δημήτρης Σούλας ως ελεύθερος φωτορεπόρτερ την περίοδο 1967 - 1974 στο Μόναχο.

Με εντυπωσίασαν περισσότερο τα στιγμιότυπά του από την ενότητα «Στο δρόμο», που συλλαμβάνουν απρόοπτες στιγμές της καθημερινότητας σε δημόσιους χώρους (χωρίς καμιά σχέση με κάποια επικαιρότητα της εποχής, άρα χωρίς καμιά πρόσκαιρη δημοσιογραφική αξία καταγραφής). Έμεινα λίγο παραπάνω, με απορία και θαυμασμό, σε μια φωτογραφία αυτής της σειράς, που δείχνει στην αποβάθρα ενός υπόγειου σταθμού μια νέα ξανθιά γυναίκα -με ξεκούμπωτο σουέτ παλτό και σουέτ μπότες, μπλούζα ζιβάγκο και στενό παντελόνι, που κρατά στο ένα χέρι μια σακούλα με ψώνια και στο άλλο κάτι που δεν διακρίνεται καλά- να έχει μαρμαρώσει κοιτώντας κατάπληκτη, με τα μάτια «μαγεμένα», έναν μεγαλόσωμο άντρα απέναντί της (αμόρσα στο κάδρο) που της κλείνει το δρόμο, κρατώντας ανοιχτή προς το μέρος της την σκούρα καμπαρντίνα του… Όπου η ένταση -με «κομμένη την ανάσα»- του βλέμματος αυτής της γυναίκας, αλλά και ο τρόπος που «κινείται» αυτό το βλέμμα (αν προσηλωθεί κανείς στα μάτια της θα δει, όπως σε μια «μαγική εικόνα», το βλέμμα της σαν να κινείται ανεπαίσθητα) από το ύψος του καβάλου ως περίπου το ύψος του προσώπου αυτού του άντρα, αποτελούν μια σπάνια στιγμή πραγμάτωσης αυτού που λένε «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις» (σε σχέση, εννοείται, με το συγκεκριμένο θέμα). Σκέφτηκα τότε «Ε βέβαια, πόσες φορές μπορεί να τύχει σε κάποιον να καταγράψει μια τέτοια στιγμή;» και μετά πρόσεξα το φωτεινό ρολόι του σταθμού να δείχνει, ψηλά, 3 παρά 3 λεπτά… Κι αναρωτήθηκα: «Πότε όμως; 3 η ώρα το μεσημέρι ή 3 μετά τα μεσάνυχτα;» Διότι αυτή η διαφορά προφανώς θα προσέδιδε πολύ διαφορετικό πλαίσιο αναφοράς στη φαντασία που αναζητεί να αναπαραστήσει στο πώς εξελίχθηκε αυτό το χρονικό το οποίο έχει απαθανατιστεί ως στιγμιότυπο σ’ αυτήν τη φωτογραφία.

Επειδή πρόσεξα ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Σούλας ήταν κάπου εκεί, στο χώρο της έκθεσης, τον πλησίασα και τον ρώτησα: «Συγνώμη, αυτή η φωτογραφία με τον επιδειξία, είναι στ’ αλήθεια αυθεντική; Πώς έγινε;» -«Ναι, βεβαίως, είναι αυθεντική» μου απάντησε. Και μετά πρόσθεσε χαμογελώντας: «Και να φανταστείτε, όταν άρχισα να τραβάω, δεν κατάλαβα ότι ήταν επιδειξίας… Κατέβαινα από τις σκάλες του σταθμού, όταν άκουσα κάτι φωνές, και νόμισα πως αυτός ο άντρας και η γυναίκα ήταν μεταξύ τους ζευγάρι, που καυγάδιζε… Έβγαλα αμέσως τη μηχανή για να τραβήξω ένα απρόοπτο περιστατικό που έτυχε να συμβαίνει μπροστά μου και μετά κατάλαβα τι γινόταν… Μερικοί μάλιστα που βρίσκονταν εκεί γύρω με παρεξήγησαν, θεώρησαν πως συμμετείχα κι εγώ στην πράξη της διαστροφής -δεν ξέρω πώς- και πήγαν να μου σπάσουν τη μηχανή, ήρθαν μετά και οι αστυνομικοί που μου ζήτησαν να τους δώσω το φιλμ, αλλά τους έδωσα ένα άλλο, που είχα τραβήξει λίγο πιο πριν… κι έτσι το έσωσα αυτό». Πήρε μια ανάσα και κατέληξε (με κάποια υπερηφάνεια): «Βεβαίως και είναι αυθεντική, καμιά από τις φωτογραφίες μου δεν είναι στημένη». -«Ε, είναι καταπληκτικό αυτό το στιγμιότυπο» του είπα ενθουσιασμένος. Και πρόσθεσα: «Όπως και όλα αυτά με τις απίθανες φάτσες εκείνης της εποχής στους δρόμους …». Είπαμε μερικές κουβέντες ακόμα και αποχαιρετιστήκαμε ευγενικά.

Και ήταν σαν όλα να συνέβησαν στην «αποφασιστική στιγμή»… Δηλαδή;



by σωτήρης ζήκος

Το «τάγμα της ζαρτιέρας»


Μια πικάντικη σάλτσα επισκιάζει τη νοστιμιά ή την κακογευσία παντός εδέσματος, και το επουσιώδες θα βρη πάντα τον τρόπο να καπελώση το ουσιώδες


Κατά τον Μισέλ Φουκώ, η εξουσία δεν συνίσταται μόνο στην απόκτηση ή την εκχώρηση δύναμης και ταυτόχρονα της δικαιοδοσίας να την εξασκή κανείς με στόχο την «παραγωγή πολιτικών αποτελεσμάτων», αλλά εμφωλεύει εξ ίσου ή περισσότερο, και μάλιστα απρόσωπα, στο σύστημα ή τον πολιτισμό που κληρονομεί μια κοινωνία, ελέγχοντας τα μέλη της κατά τρόπο συνεκτικό, ευοδωτικό, ανασταλτικό ή, ενίοτε, ακόμη και καταστροφικό.

Ίσως η άποψη αυτή του Φουκώ, όχι ανεπηρέαστη από την κοινωνική ψυχολογία, να εξηγή την «ιδιαιτερότητα του Ελληνος ευρωανατολίτου» και την αμφιθυμική του συμπεριφορά προς τους ασκούντες την εξουσία στη χώρα του.


Ο Έλληνας θέλει τους πολιτικούς του άρχοντες «μουρντάρηδες». Για μια μοιχεία και για μια Μιμή παραχώρησε στον «σιδερένιο» άλλη μια θητεία, όταν ήδη εκείνος έπλενε τα πόδια του στην Αχερουσία. Ένεκα μιας Μόνικα, συγχώρησε στον Κλίντον ακόμη και τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Μια Σεσιλιά και μια Κάρλα τον κάνουν να αναζητή τις «ελληνικές ρίζες» του καραδεξιού και αλαζόνος Σαρκοζί (κι ας είναι εβραϊκές...).

Η «ροπή προς τη σάρκα», παράβαση των ιερών και οσίων της αγγλοσαξωνικής πολιτικής παραδόσεως που θέλει τους ηγέτας ικανούς να την τιθασσεύουν (όπως την τιθάσσευσε ο Εδουάρδος ο Γ΄ σηκώνοντας με περισσή σεμνότητα και σεβασμό την πεσμένη ζαρτιέρα της κομίσσης του Σώλσμπερυ, πλουτίζοντας ταυτόχρονα το βρετανικό θυρεό της πατρίδος του με τη μία από τις δύο του παροιμιώδεις φράσεις), στη χώρα μας αποτελεί την απαραίτητη λαϊκίστικη γαρνιτούρα δι’ απροσάρμοστους μιας εξουσίας κατά τα λοιπά σχεδόν φεουδαρχικά σκοτεινής.

Μοιραίος ο Βαρθολομαίος, επιπόλαιος ο Ζαχόπουλος, χαριτωμένα και δήθεν τσαχπίνικα τα περισσότερα «γραικά γερόντια της Αβουλίας των Ελλήνων» και τα χωρίς ποιόν και ποιότητα πολιτικά τους παραμαζώματα, προσομοιώνονται στην τόλμη των ηθών με το μέσο ανθρωπάκο, που βλέπει σ’ αυτούς τον ίδιο του τον εξησθενημένης θελήσεως, ελαττωμένης φαντασίας αλλ’ αχαλινώτων φαντασιώσεων εαυτό -και μετά από την ψευδαισθητική αυτή προσομοίωση, τον κάνουν ό,τι θέλουν. Ο μέσος ανθρωπάκος έχει, επιτέλους, ένα τουλάχιστον κοινό σημείο με τους σημαντικούς που τον κυβερνούν -το ζωηρό υπογάστριο.


Μια πικάντικη σάλτσα επισκιάζει τη νοστιμιά ή την κακογευσία παντός εδέσματος, και το επουσιώδες θα βρη πά-ντα τον τρόπο να καπελώση το ουσιώδες. Κι αν το φάσμα του φωτός αρχίζει με το υπέρυθρο και καταλήγει στο υπεριώδες, το πολιτικό φάσμα, όποια άλλα χρώματα κι αν διαθέτη κατά καιρούς, αρχίζει με το ροζ και καταλήγει στο κίτρινο.

Ποιός λοιπόν θα νοιαστή αν νομοσχέδια αναπτύσσονται, άλλα παρατιούνται, αλλαγές καθυστερούν ή ακυρώνονται, νόμοι καταστρατηγούνται, εγκύκλιοι ερμηνεύονται «διασταλτικά» (λέξη κι αυτή...!!!) ή κατά το δοκούν, δικαστικοί εξωνούνται ή προεπιλέγονται αλα κάρτ και δημοσιογράφοι ασκούν πολιτική! Ποιός νοιάζεται αν η πολιτική μας ζωή περιορίζεται στα στεγανά πέντε-δέκα «οικογενειών παραγωγής πολιτικών» κι αν είναι απροσπέλαστοι προς τον πολίτη μέσω ενός αυταρχικού κρατικού μηχανισμού που θυμίζει στάζι, γκε πε ού και νι κα βε ντέ μαζί! Όταν η πολιτική ή η κοινωνική πίεση υπερβή ένα κριτικό σημείο, η βαλβίδα διαφυγής ανοίγει -και έχει το σχήμα της κλειδαρότρυπας. Η κυρία Θωμαΐς εξέτρεψε τα μυαλά των Ελλήνων από υποκλοπές, πακιστανούς και καταχρήσεις. Η κυρία Τσέκου από Μαγγίνες και ασφαλιστικά. Μερικοί νεαροί (είναι βλέπεις και η αγαμία του ανωτέρου κλήρου...) έβγαλαν λάδι την Εκκλησία της Ελλάδος από σειρά σκανδάλων που εκτονώθηκαν ακριβώς δια της «μεθόδου της περικνημίδος».


Κι ο Έλληνας, μεταξύ μιας ζαρτιέρας και ενός στρινγκ, άβουλος και ανώριμος, με το ένα μάτι στην Ευρώπη και το άλλο στη Μέση Ανατολή, με το ένα αυτί να ακούη καν-καν και με το άλλο την κομμουνιστική διεθνή, φενακίζεται με την ιδέα της «δικαιοσύνης» ή της «ισονομίας». Κνώδαλα που είμαστε...!!!

Ποιος έχει λόγο στην αγάπη;

Ποιος έχει λόγο στην αγάπη; Ποιος έχει λόγο στη μόδα; Ποιος έδωσε το ροζ Video; O Έμο ή ο Θέμο; Ο Σωτήρης ή ο Θανάσης; Ποιος Θανάσης; Αυτός που γιορτάζει. Σαααάκηηηηηηη!

Ντένης ο Μ(π)ελάς

Ο Ντένης ο τρομερός κρύβεται πίσω από όλες τις ζαβολιές στον γείτονα κύριο Γουίλσον. Ο Ντένης ο Μελάς κρύβεται πίσω από το νέο καθημερινό στέκι της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Π. Συνδίκα και Β. Όλγας. Οι μόνοι μπελάδες εντός του Bistro προκύπτουν από τη δυσκολία των πελατών να απομονώσουν 3-4 πιάτα από την εξαιρετική κουζίνα του. Οι μπελάδες του μαέστρου και πιανίστα Άκη Γούναρη σχετίζονται με την ισορροπία μεταξύ των ξένων με των ελληνικών τραγουδιών που θα ντύσουν τις θεματικές βραδιές «Ένα πιάνο, δυο φωνές». Στο ένα πιάνο και τη μία φωνή φυσικά ο συνεργάτης του μεσημεριανού της TV 100 «Καλό μεσημέρι» και παλαιότερα καλλιτεχνικός διευθυντής του Μύλου. Η δεύτερη, ιδιαίτερη φωνή ανήκει στην Χριστίνα Κεχαϊδου.

info: «Ένα πιάνο, δυο φωνές», Dennis Bi-stro, κάθε Παρασκευή και Σάββατο


Μοναξιά μου ΟΜΝΙΑ

Οι Αθηναίοι άλλαξαν χρονιά μαζί του στην Πλατεία Κοτζιά, στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, ενώ οι Θεσσαλονικείς τον είδαν με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στον τελικό του Φεστιβάλ Τραγουδιού, όταν μάθαμε όλοι τι «Αγάπη είναι». Αφού πέρασε τους πρώτους μήνες του χειμώνα στον Σταυρό του Νότου, μετακομίζει με τη «Γιορτή του χειμώνα», για τις Αλκυονίδες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Τρία Παρασκευοσάββατα στην Αποθήκη του Μύλου, «Ταξιδεύοντας με άλλο ήχο», με «Όμνια» (ΟΛΑ), με «Τι δεν έμαθε ο Θεός», με τους 3 χρυσούς προσωπικούς του δίσκους, με έντονα ρυθμικούς ηλεκτρικούς ήχους αλλά και ακουστικά όργανα. Στιχουργικά τον βασανίζει η έλλειψη της «καθαρής ματιάς» και της δυνατότητας αποστασιοποίησης από την πλασματική πραγματικότητα που επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία και το lifestyle. «Αν θα μπορούσα, τον κόσμο να άλλαζα» τραγουδά ο Φίλιππος Πλιάτσικας. Θα τα αλλάξει όλα (ΟΜΝΙΑ) μαζί με τους MC Yinka, Λαμπρινή Καρακώστα και Ιωάννα Δριγκοπούλου.

info: Φίλιππος Πλιάτσικας, Αποθήκη Μύλου, 18 & 19/1


Η Σάρα, η Μάρα και το blues συναπάντημα

Θα ζήσουμε «μεγάλες στιγμές», την Κυριακή 20/1 στο Ξυλουργείο του Μύλου, όταν η Big Time Sarah, η βασίλισσα των Chicago blues θα μοιραστεί το πάλκο με τους δικούς μας διεθνείς Blues Wire και θα δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα με ρυθμούς ατόφιου και αυθόρμητου blues. Η εύσωμη κυρία των Blues με τη 40χρονη πορεία, με την αισθαντική φωνή και τα λικνίσματά της, συνεπαίρνει το κοινό, επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό «μιας από τις σημαντικότερες σύγχρονες performers». Έχει τραγουδήσει με τους σπουδαίους Willie Dixon, Little Brother Mont-gomery, Sunnyland Slim. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν αυτός που της κόλλησε το παρατσούκλι «Big Time», εξαιτίας της φιλοδοξίας της για μεγάλη καριέρα και της ικανότητάς της να «τα λέει». Και θα τα πει: Big Lady sing the blues.

info: Big Time Sarah, Ξυλουργείο, 20/1


ΞεSkaστε

To ευρύ κοινό, πέραν των συνόρων της Τζαμάικα έμαθε τη reggae από το Bob Marley. Οι Root Souljah είναι το συ-γκρότημα που γνώρισε στο κοινό της Βουλγαρίας την roots reggae μουσική. Αν και σχεδόν μόλις δύο ετών, έχουν παίξει, εκτός από Βουλγαρία, σε Σκόπια και Σλοβενία και έχουν ήδη κυκλοφορήσει το ομώνυμο EP, «Root Souljah», ενώ δουλεύουν το πρώτο ολοκληρωμένο τους album. Οι 63 High ξεκίνησαν το 1997 στη Θεσσαλονίκη ως punk rock μπάντα όμως τα τελευταία χρόνια έχουν κατασταλάξει στη ska και την reggae. Εκτός από τους εκπροσώπους της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, το Ska Party που διοργανώνει η 1 Step For-ward έχει και visuals και dj set.

info: Ska Party: Root Souljah & 63 High, Ξυλουργείο Μύλου, Πα 18/1


Νυχτερινή Βάρδια

Ο Μίλτος Πασχαλίδης συναντά τον Χρήστο Θηβαίο, ενώ τα θηλυκά Μελίνα Κανά και Λιζέτα Καλημέρη έχουν ραντεβού με τον Ορφέα Περίδη. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Χαΐνηδες» με τις «Βυθισμένες άγκυρες» μα-θαίνει στο σπουδαγμένο φιλόλογο, και παλαιότερο «Συνήθη ύποπτο» Χρήστο Θηβαίο, τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22/1 μερικές από τις «Κακές συνήθειές» του. Τις επόμενες δύο μέρες στη Βάρδια, ο Ορφέας Περίδης γράφει και τραγουδάει, ενώ η Μελίνα Κανά και η Λιζέτα Καλημέρη τραγουδούν και μαγεύουν το κοινό με τις ερμηνείες τους. Τρεις παλιοί κι αγαπημένοι φίλοι, τρεις καλλιτέχνες που εκπέμπουν το ίδιο συναίσθημα, παρουσιάζουν 23-24/1 & 29-30/1 στη Βάρδια ένα πρόγραμμα με τα καλύτερα τραγούδια από τη δισκογραφία τους.

info: Βάρδια : 21 & 22/1 Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης,

23 & 24/1 Μελίνα Κανά, Ορφέας Περίδης, Λιζέτα Καλημέρη


Σκίσε με ν’ αλλάξω ράφτη

Στις εκπτώσεις συνήθως ψωνίζεις τα συμπληρωματικά ρούχα που έχεις ανάγκη για την τρέχουσα εποχή. Ένα ζευγάρι μπότες, ένα πουλόβερ, ένα δερματινάκι. Οι έμποροι ξεπουλάν τα φετινά μοντέλα, μη μείνουν στοκ, γιατί του χρόνου θα ‘ναι άλλα τσι μοδός. Για να ξέρεις τι θα ψωνίσεις τις επόμενες σεζόν, για να είσαι στη μόδα και πριν από αυτήν, η εταιρία Fashion News S.A. σε συνεργασία με τη Helexpo διοργανώνουν για 5η χρονιά την έκθεση «Moda Salonica», στα μέσα προς τα τέλη του Γενάρη. Κορυφαίες εταιρίες, κατασκευαστές και εισαγωγείς παρουσιάζουν εκατοντάδες κολεξιόν για την «Άνοιξη - Καλοκαίρι 2008» σε γυναικεία, ανδρικά, unisex, casual, beach & resort wear, αξεσουάρ, faux bijoux και εξοπλισμό καταστημάτων. Ακόμα πάτε για ψώνια στο Λονδίνο και το Παρίσι;

info: Moda Salonica, Helexpo, 19 & 21/1


Εν τω σπηλαίω τίκτεται

Ο Σωτήρης, αφού τον διώχνουν από τη συζυγική φωλιά του, γυρίζει πίσω στη Σπηλιά του. Ο «Μέσος Έλληνας» γυρίζει δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, για να βρει τις ρίζες του κακού, τις αιτίες γιατί το άρρεν δεν τα βρίσκει με το θήλυ. Στην όπισθεν διαδρομή του, ρωτάει τι είναι αυτό που κάνει ένα νομοταγή πολίτη, έναν σύντροφο αρνάκι, να μετατραπεί σε πλάσμα άγριο και πρωτόγονο και γιατί πρέπει η γυναίκα να έχει πάντα την τελευταία λέξη, κι ας κρατάει εκείνος το ρόπαλο. Δεν χρειάζονται συστάσεις για την κωμωδία του Rob Becker που είδαμε πριν από τα Χριστούγεννα στο Ράδιο Σίτυ από το θέατρο CORONET και το Theater Mogul. Τότε βέβαια μες στο σπήλαιο εκτός από τον Χριστόδουλο Στυλιανού ήταν και ο Γεράσιμος Γεννατάς. O ένας «Caveman» χτύπησε το κεφάλι του στο ρόπαλο κι έμεινε σπηλιά να αναρρώσει. Ο άλλος, ο Χριστόδουλος, κάνει πρεμιέρα/ψυχανάλυση την Παρασκευή 18/1.

info: «Caveman», Ράδιο Σίτυ, 18-27/1


Ένας αλλά λέων

Τα γκάλοπ δείχνουν πάντα την ίδια πρόθεση ψήφου. Το ίδιο πρόσωπο ως το καταλληλότερο για αρχηγό. Η πρωτοκαθεδρία του λιονταριού είναι αναμφισβήτητη στο βασίλειο της ζούγκλας. Ο μικρός λιονταροπρίγκιπας Simba εγκαταλείπει τη χώρα του, όταν νομίζει ότι αυτός φταίει για το θάνατο του Βασιλιά Mufasa. Kι αντί να γίνει αυτός ο νέος «Lion King», αφήνει το θρόνο στον κακό θείο Scar. Την ταινία που γύρισαν το 1994 τα studio Disney, διασκευάζει και παρουσιάζει κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο θέατρο Βίλκα το «Παιδικό Χοροθέατρο» της Μπέττυ Βυτινάρου που έχει κάνει και τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία πάνω στην βραβευμένη με Όσκαρ μουσική του Elton John. Hacuna Matata από τους 14 ταλαντούχους μαθητές και μαθήτριες των Σχολών Χορού της Μπέττυ Βυτινάρου και τους 6 επαγγελματίες χορευτές του Χοροθεάτρου «Παρουσίες».

info: «Lion King», Βίλκα, κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι


by βάσω μιδούχα

Christine Crokos

Τι σχέση έχει η Κρήτη με το Λος Άντζελες, μια οικολόγος με ένα φωτογράφο, η ντόπια σταρ Μπέτυ Μαγγίρα με τον διεθνούς ακτινοβολίας ελληνοαυστραλό Άλεξ Δημητριάδη, η κωμωδία με την καταδίωξη; Όλα αυτά τα παντρεύει η ελληνοαμερικανίδα σκηνοθέτις Christine Crokos και τα καλεί στο «Γαμήλιο πάρτι» της που βγαίνει τώρα στις κινηματογραφικές αίθουσες

Περίγραψέ μας με δυο λόγια την υπόθεση της ταινίας. Το «Γαμήλιο πάρτι» είναι μια ταινία για ένα γαμπρό και μια νύφη στους οποίους όλα πάνε στραβά την ημέρα του γάμου τους. Είναι μια ιστορία για το πώς στο τέλος η αγάπη όλα τα νικά και για το ότι η οικογένεια είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο.

Πού θα κατέτασσες την ταινία σε σχέση με τα υπάρχοντα κινηματογραφικά είδη; Πρόκειται για μια ρομαντική κομεντί που είναι και road movie!

Ζεις στην Αμερική, στο Λος Άντζελες. Ποια είναι σήμερα η σχέση σου με την Ελλάδα; Οι γονείς μου είναι από την Ελλάδα. Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη κι ήμουν η μικρότερη από τα τέσσερα αδέρφια μου. Περάσαμε πολλές σημαντικές φάσεις της ζωής μας στην Ελλάδα και γι’ αυτό είναι πολύ σπουδαίο για μένα να καταλαβαίνω από πού προέρχομαι και να γνωρίζω την ελληνική κληρονομιά.

Γιατί αποφάσισες να επιστρέψεις στην Ελλάδα για να γυρίσεις την πρώτη σου ταινία μεγάλου μήκους; Πιο συγκεκριμένα, γιατί διάλεξες την Κρήτη για τα γυρίσματα; Και ποιος δεν θα ήθελε να γυρίσει ταινία στην Κρήτη, είναι τόσο ωραίο νησί! Οι άνθρωποι είναι όμορφοι, το φαγητό καταπληκτικό και το τοπίο μαγευτικό. Όταν πρωτοπήγα την ένιωσα σαν… ζαχαρωτό για τα μάτια μου! Όταν διάβαζα το σενάριο ήμουν στο Λος Άντζελες, όπου και ζω τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Το πάθος μου για την Ελλάδα ήταν που με έ-σπρωξε να γυρίσω σε αυτήν.

Πώς ήρθες σε επαφή με την παραγωγή; Πρώτα γνώρισα την Ιφιγένεια, τη σεναριογράφο μου (σ.σ: η πρωτοεμφανιζόμενη Ιφιγένεια Κοτσώνη), πριν από πολλά, πολλά χρόνια. Μου άρεσε η αίσθηση του χιούμορ που είχε. Σύντομα ήρθαμε σε επαφή και με τον παραγωγό Πάνο Παπαχατζή, που είναι ένας πολύ γενναίος άνθρωπος με όραμα. Αυτός ήταν που οργάνωσε όλη τη δουλειά. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία!

Με ποια κριτήρια επέλεξες τους ηθοποιούς σας; Όταν έφτασα στην Ελλάδα, φρόντισα να μην ψάξω καθόλου τη δουλειά των ηθοποιών μου. Ήθελα πρώτα να τους γνωρίσω από κοντά και να ξεκινήσω να τους μαθαίνω σιγά σιγά, αντί να τους δω απ’ ευθείας να παίζουν στην ελληνική τηλεόραση! Ήθελα μια φρέσκια προοπτική στη συνεργασία μας, και επιδίωξα πρώτα να τους γνωρίσω ως… πραγματικούς ανθρώπους. Άλλωστε και οι χαρακτήρες της ταινίας είναι πολύ αληθινοί, καθημερινοί άνθρωποι. Έτσι ήθελα κι οι ηθοποιοί μου να αισθάνονται το ίδιο άνετα απέναντί μου.

Έχεις παρευρεθεί η ίδια σε ελληνικό γάμο; Φυσικά! Θα έλεγα σε τουλάχιστον 20! Οι αδερφές μου κι ο αδερφός μου είχαν τους δικούς τους… γάμους αλά ελληνικά! Νομίζω πως οι ‘Ελληνες κάνουν καλά πάρτι, γι’ αυτό και μ’ αρέσουν οι γάμοι.

Εσύ η ίδια είσαι παντρεμένη; Τι γνώμη έχεις για το γάμο, ως μυστήριο και κοινωνικό φαινόμενο, ειδικά σε σχέση με το παρελθόν; Δεν είμαι παντρεμένη. Αλλά είμαι οπαδός του γάμου. Νομίζω ότι είναι ένα υπέροχο πράγμα. Πάντως παρατηρώ πως η ενότητα των παντρεμένων ζευγαριών δεν είναι τόσο δεδομένη, ειδικά στις τελευταίες δύο δεκαετίες. Είναι μια μεγάλη δέσμευση και απαιτεί σκληρή, καθημερινή δουλειά. Αλλά όταν είσαι με το σωστό άνθρωπο, είναι το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο.

Το «Runaway Gossip», μια μικρού μήκους ταινία σου, είχε πάλι θέμα το γάμο. Έχει σχέση με αυτήν τη δουλειά σου; Αιτιολογεί ίσως αυτήν την αγάπη σου για το γάμο; Όχι, όχι, καμία σχέση! Ήταν απλά ένα σενάριο που έγραψε μια φίλη και εγώ το γύρισα κάπως σαν χάρη.

Δουλεύεις στην παραγωγή πολλών μπλοκμπάστερ και δημοφιλών ταινιών του Χόλιγουντ. Πώς επηρέασε αυτή η εμπειρία σου τη σκηνοθετική σου δουλειά; Πράγματι έχω δουλέψει τόσα χρόνια σε πολλές μεγάλες παραγωγές… Αυτό που μπορώ να πω είναι πως αυτή η εμπειρία με βοήθησε να μάθω τη διαδικασία από το μηδέν και να πάρω τις σωστές βάσεις. Είναι πολύ δύσκολο και σημαντικό να έχω την τιμή να κάθομαι στην καρέκλα του σκηνοθέτη, αλλά έχω αναλάβει και όλες τις υπόλοιπες δουλειές που μπορεί να προκύψουν στο στάδιο της παραγωγής. Γι’ αυτό και εκτιμώ κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο τους συνεργάτες μου, τους ηθοποιούς και το συνεργείο.

Προσπαθείς να χρωματίσεις το φιλμ με ένα ιδιαίτερο, τοπικό χρώμα. Πώς νομίζεις πως το αντιλαμβάνεται το διεθνές κοινό; Δεν βρίσκεις πώς υπάρχουν αναφορές που αναγνωρίζουν μόνο Έλληνες; Έτσι κι αλλιώς, επέλεξα την Κρήτη γιατί νομίζω πως κάποιος θα μπορούσε να συναντήσει το ίδιο τοπίο και σε άλλα σημεία του κόσμου. Δεν ήθελα να δείξω αυτά που ξέρει ο οποιοσδήποτε για την Ελλάδα, τις τυπικές νησιώτικες όψεις της Μυκόνου ή της Σαντορίνης. Ήθελα μια καθαρή ματιά σε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ανοιχτό και γνώριμο. Γι’ αυτό και νομίζω πως ειδικά οι Έλληνες εκτός Ελλάδας θα αγαπήσουν αυτήν την ταινία.

Δουλεύεις με Έλληνες που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έκτοτε ζουν σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου είτε έζησαν για πολλά χρόνια μακριά από αυτήν. (σ.σ.: αναφέρομαι στο ζεύγος των πρωταγωνιστών και τη σεναριογράφο). Τελικά υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο βλέπει ένας Έλληνας την Ελλάδα από απόσταση; Νιώθω πως οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό αγαπούν την Ελλάδα πιο πολύ από αυτούς που ζουν σε αυτήν. Γι’ αυτό και ο ήρωας που ενσαρκώνει ο Άλεξ Δημητριάδης, που έζησε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, γνωρίζει μια γυναίκα που θέλει να παντρευτεί και θέλει να ζήσει στην Ελλάδα μαζί της. Όταν είσαι απ’ έξω αναγνωρίζεις και εκτιμάς πιο εύκολα την ομορφιά…

by γκελυ μαδεμλή

Μωρά στη Φωτιά

Στέλιος Παπαϊωάννου

Ίσως οι αναποδιές που τους έτυχαν και η ολιγαρκής δισκογραφική τους παρουσία στα 20 χρόνια ζωής τους να συνέβαλαν στο ότι σήμερα, ενηλικιωμένα πια, τα Μωρά στη Φωτιά βρίσκονται σε νέα δημιουργική πορεία. Ο Στέλιος «Σαλβαδόρ» παραμένει σταθερά ο κύριος δημιουργός και συνδετήριος κρίκος, από τον ιστορικό πρώτο δίσκο μέχρι και τους επόμενους που φαίνεται να έρχονται

Πόσο «μωρά» είναι σήμερα τα Μωρά στη Φωτιά; Αν εννοείς αν παίζουμε έτσι όπως παίζαμε δυνατά, ναι είναι και πιο δυνατά και πιο όμορφα από ποτέ, είναι μια πολύ καλή στιγμή για εμάς, ως πλήρως ανανεωμένοι με επτά άτομα πλέον επί σκηνής. Έχουμε προσθέσει τρομπέτα και τρομπόνι και πλέον τα γνωστά τραγούδια των «Μωρών», μαζί με δυο computers σε συνδυασμό, βγαίνουν πολύ ωραία, χωρίς να έχει χαθεί η δύναμη, με περισσότερη δύναμη και κέφι…

Πώς αυτοπροσδιορίζονται στο σημερινό σκηνικό τα Μωρά στη Φωτιά; Είμαστε σε πολύ δημιουργικό σημείο. Υπάρχουν καινούρια τραγούδια, ετοιμαζόμαστε για καινούριο δίσκο. Τα τραγούδια νομίζω πως είναι σε ένα -ας το πω- «μπροστά» επίπεδο, με όλα τα στοιχεία των τραγουδιών που έκανα όλα αυτά τα χρόνια και με πολύ καινούρια πράγματα… Η ομάδα μας είναι πολύ καλή και με καλή χημεία μεταξύ μας και με συχνές εμφανίσεις… Η συναυλία μας εδώ θα ηχογραφηθεί και πολυκάναλα…

Πώς ορίζεις το «μπροστά» επίπεδο; Είναι δύσκολες οι εποχές σήμερα, για μένα όμως σημαίνει κι επιστροφή σε παλιότερα πράγματα αυτό. Έχω πάει στο ωδείο να σπουδάσω πιάνο, ενάμιση χρόνο τύμπανα, προσπαθώ να μπω σε μια πιο βαθιά γνώση της μουσικής για να βρω τη δική μου έμπνευση. Δύσκολο σήμερα να ακούσεις πράγματα που θα σε συγκινήσουν… Επέλεξα το δρόμο της προσωπικής μου καλυτέρευσης… Για άλλους μπορεί να είναι οπισθοδρόμηση αυτό, αλλά για μένα λειτουργεί δημιουργικά… Ήμουν εντελώς αυτοδίδακτος και στους 3 μας δίσκους. Αυτό δεν σημαίνει κάτι, αλλά δημιουργικά θέλω πια να μην αντλώ έμπνευση μόνο από τον εαυτό μου, και είπα πως είναι καιρός να πάω σε ωδείο και είναι πολύ σπουδαίο αυτό…

Ως ο μόνος που έχει απομείνει από την αρχική σύνθεση του συγκροτήματος και ο κύριος δημιουργός των τραγουδιών, τι κρατάει ζωντανή την ανάγκη να υπάρχεις μέσα στο συγκρότημα και όχι σε αυτοδύναμη πορεία; Η αίσθηση ομαδικού πνεύματος, αλλά και το γεγονός ότι είχα από την αρχή επιλέξει τα δικά μου τραγούδια να βγουν σε ένα δίσκο με ένα όνομα συγκροτήματος… Από τον πρώτο δίσκο, όπου είχα γράψει τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών, επέλεξα να μη βγω με το όνομα μου -κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο δίσκος ούτε καν αναφέρει ότι τα τραγούδια είναι δικά μου. Ήταν μια κίνηση ομαδικού πνεύματος. Τη συνέχεια ας την αφήσουμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος αφού ξεκινήσαμε έτσι για να βγάλω το όνομα μου μπροστά, δεν είναι αυτή η ουσία… Το είδος της μουσικής που κάνουμε απέχει από αυτό το πράγμα, δηλαδή το πρόσωπο του λαϊκού που γεμίζει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τη φάτσα του…

Τι σας έχει αλλάξει στην αντίληψη του ροκ στα 20 χρόνια που είστε μέσα σε αυτό; Όχι πολλά… Από το 1985 γράφω μουσική μαζί και με το συγκρότημα, έχω περάσει χρόνια που ασχολιόμουν μόνο με τη μουσική και επέμενα πάντα στο ροκ. Θυμάμαι και τις πρώτες πρόβες που επέμενα ότι πρέπει να είναι ροκ και underground. Προτιμούσα ένα τραγούδι από ένα πολύ καλό μουσικά σχήμα το οποίο με ξένιζε λιγάκι, ήταν σε μια πιο ακαδημαϊκή οδό, έλεγα να μην το παίξουμε, να μην το πάρουν τα «Μωρά»…

Προφανώς δεν θεωρείτε «χαμένη υπόθεση» το ελληνικό ροκ έτσι όπως διαμορφώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80… Όχι βέβαια! Η υπόθεση που λέμε «ελληνικό» ροκ ήταν πάντα πολύ δύσκολη. Όταν ξεκινούσαμε το 1988 μάλλον ήταν και πιο δύσκολα... Ήταν επιμονή και πίστη ότι αυτός είναι ένας τρόπος έκφρασης και δυνατός και δημιουργικός. Τα ίδια πιστεύω και τώρα…

Η απάντηση που δίνετε και σήμερα για το για ποιους τραγουδάτε σήμερα, παραμένει ίδια; Ναι, βέβαια. Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι απευθυνόμαστε σε κάποιον και τελικά δεν έχει καμία σχέση αυτός ο κάποιος, και λέμε «Είναι δυνατόν»; Βλέπω μικρά παιδιά, που δεν είναι ροκ φιγούρες, και πρόσωπα μεγάλης ηλικίας, να τραγουδάνε στην επαρχία όλους τους δίσκους απ’ έξω και να αναρωτιέμαι «πώς είναι δυνατόν;» Δεν ξεκίνησα να γράφω τραγούδια σίγουρα για τέτοια παιδιά, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι εκείνοι που απευθυνόμουν το 1988 με ακούνε και σήμερα, αυτοί μάλλον έστριψαν σήμερα…

Θεωρείς πως γίνεται να ξαναγραφτούν τραγούδια όπως αυτά του πρώτου σας δίσκου; Έχουν τόσο κόπο μέσα τους, οκτάωρες και δεκάωρες πρόβες… Ο αδελφός μου, ντράμερ του συγκροτήματος, αυτοδίδακτος, έμαθε να παίζει σε ένα χειμωνιάτικο στούντιο παίζοντας 12 -14 ώρες μόνος του και σε ενάμιση μήνα όταν τον είδαμε, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Όταν βγήκε ο δίσκος τότε είχε τόσο αγάπη και πάθος που ψιλό-απογοητευτήκαμε κιόλας, δεν μας άρεσε… Είναι καταγεγραμμένη η αγάπη και η ενότητα που είχε η ομάδα τότε. Η ρήξη που έγινε σε μένα μετά ήταν τέτοια που, φαντάσου ότι ενώ ήταν ήδη έτοιμα τα τραγούδια του δεύτερού μας δίσκου, χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια για να βγουν. Θα ήταν πολύ καλύτερος ο δίσκος αν έβγαινε εκείνον τον καιρό…

Συναυλία στο «Ξυλουργείο»… Να πούμε ότι επιφυλάσσουμε μια μεγάλη έκ-πληξη με τα τραγούδια του δεύτερου, αλλά και του τρίτου δίσκου για όσους έρθουν στη συναυλία. Έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά μέσα στα «Μωρά», πλουσιότερη ενορχήστρωση, έχουμε δει κι εκτελεστικά πώς θα μπορούσαν να είναι τα τραγούδια μας και η συναυλία θα το δείξει αυτό πια… Αξίζει να δει κάποιος πώς θα ήταν τα τραγούδια το 1991- 92 που ήταν έτοιμα… Για το κοινό της Θεσσαλονίκης θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε κάνει δουλειά σοβαρή…

Τι άλλο σχεδιάζετε; Πέρα από την πολυκάναλη ηχογράφηση της συναυλίας και την βιντεοσκόπησή της, υπάρχει μια περίπτωση να την κυκλοφορήσουμε και σε cd. Επίσης, αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο τέταρτός μας δίσκος από την ιδιόκτητη εταιρία, την «Baby Records», ενώ νέα μας υπάρχουν και στο internet στην σελίδα μας www.morastifotia.gr

info: Ξυλουργείο Μύλου,

Ανδ. Γεωργίου 56, Τ: 2310 551838

Σάββατο 19/1, Ώρα έναρξης: 21.30

Ελάχιστη κατανάλωση: 15­

by χρήστο μιχαλέρη

Αλεξάνδρα Βουτυρά

Η Γενική Γραμματέας του Τελλογλείου, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ, μιλά για το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και την έκθεση της συλλογής χαρακτικών του Πικάσο «Picasso, Suite 347»

Πότε και πώς ιδρύθηκε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών; Ιδρύθηκε το 1972 από τον Νέστορα και την Αλίκη Τέλλογλου. Ο Νέστορας δεν πρόλαβε να το δει να ολοκληρώνεται, αλλά η ψυχή του ήταν πάντα και είναι η Αλίκη Τέλλογλου. Το Ίδρυμα δεν είναι απλώς ένα κτίριο που βλέπετε σήμερα και έγινε μετά από πολλά χρόνια και αγώνες και το οποίο εγκαινιάστηκε ολοκληρωμένο το 1999 και λειτούργησε ουσιαστικά από την επόμενη χρονιά, αλλά είναι μια πολύ μεγάλη δωρεά έργων τέχνης που ξεκίνησε από τη συλλογή Τέλλογλου στην οποία προστέθηκαν και πολλές άλλες δωρεές, όπως του Σπητέρη, του Τσάμη, του Μουρέλου που έχουν μαζί και βιβλιοθήκες και αρχεία. Συνολικά είναι πάνω από 7.000 έργα και μια πλούσια βιβλιοθήκη και κυρίως ένα καταπληκτικό αρχείο. Κοντά σε αυτά είναι η περιουσία Τέλλογλου που προικοδότησε το Ίδρυμα.

Ποιος είναι ο κύριος στόχος του Ιδρύματος; Η μετάδοση της αισθητικής παιδείας, η εξοικοίωση του ευρύτερου κοινού, και ιδιαίτερα των νέων, με τον πολιτισμό . Αυτή είναι η επιθυμία της Αλίκης Τέλλογλου και το όραμα που είχε για αυτόν το χώρο πολιτισμού.

Ποια είναι η σχέση του Τελλογλείου με το Α.Π.Θ; Το Τελλόγλειο ανήκει στο Πα-νεπιστήμιο, είναι ένα πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δωρίθηκε στο Α.Π.Θ. Διοικείται από ένα Δ.Σ. που το αποτελούν πανεπιστημιακοί και συμμετέχει βέβαια και η δωρήτρια. Στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το Πανεπιστήμιο κι αυτό νομίζω ότι τονίζει την ιδιαιτερότητά του στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στόχους. Δεν είναι απλώς ένα ίδρυμα πολιτισμού, αλλά είναι πολύ στενότερα δεμένο με την παιδεία. Επιθυμία όλων ήταν να μη μένει στη στενή παρουσίαση έργων τέχνης, αλλά να είναι απλωμένο σε όλες τις ειδικότητες, επιστήμες, σχολές, όπου πραγματικά μπορεί να περάσει ο πολιτισμός ως στάση ζωής.

Στο πλαίσιο της δράσης σας ανήκουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα. Ήταν βασικό ζητούμενό σας από την αρχή; Το πόσα παιδιά θα μπουν στο μουσείο και πώς με αυτά θα ξεκινήσει η παιδεία του αύριο ήταν από την αρχή η έγνοια της κυρίας Τέλλογλου. Σε κάθε έκθεση οπωσδήποτε λαμβάνουμε υπόψη τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Και θα σας έλεγα και αντίστροφα, πολλές φορές στην επιλογή μιας έκθεσης, παίζει ίσως και καθοριστικό ρόλο το εάν προσφέρεται για εκπαιδευτικά προγράμματα. Να σας πω παραδείγματα. Στην έκθεση «Το γεύμα», που ήταν μια πολύ ιδιότυπη έκθεση, μπήκαμε σε διάφορους χώρους μέσα από τα εκπαιδευτικά τα οποία είχαν πολλή αυτενέργεια, συμμετοχή και δουλειά. Ή η έκθεση για τα επαγγέλματα είχε μεγάλη σχέση με τα εκπαιδευτικά μας τα οποία για πρώτη φορά είχαν γίνει θεατροποιημένα, με εμψυχωτές που είχαν ετοιμάσει ολόκληρο δραματοποιημένο σκετς ξενάγησης. Εννοείται ότι έχουμε πολύ στενή συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου, τη Σχολή Καλών Τεχνών, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, βεβαίως και με τη Φιλοσοφική. Έρχονται πολλοί φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί που συμμετέχουν και εκπαιδεύονται σε αυτού του είδους τις δράσεις.

Ποια είναι η εμπειρία σας από την μέχρι τώρα πραγματοποίησή τους; Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα συμμετοχής. Αντιθέτως υπάρχει λίστα αναμονής και τα εκπαιδευτικά έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Το μόνο παράπονο που έχω να εκφράσω είναι ότι ποτέ δεν είχαμε χρηματοδότηση, όλα τα εκπαιδευτικά μας γίνονται πάντα σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού, των δαπανών που θα έπρεπε να δίνονται σε μισθούς, στο ρεύμα , σε βασικές λειτουργικές ανάγκες. Κόβουμε ό,τι φαντάζεστε για να μπορέσουμε να πραγματοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα θέλουμε να κρατήσουμε το εισιτήριο της συμμετοχής στα προγράμματα χαμηλό, γιατί θέλουμε να είναι προσιτά σε όλους, οπότε από εκεί δε γίνεται να καλυφθεί το έστω και όχι υψηλό κόστος τους.

Από τις 25 Ιανουαρίου φιλοξενείτε την έκθεση της συλλογής χαρακτικών του Πικάσο «Picasso, Suite 347». Τι περιλαμβάνει αυτή η έκθεση και πόσο σημαντική εκτιμάτε ότι είναι; Είναι το μεγαλύτερο σύνολο έργων χαρακτικής του Πικάσο, 347 χαρακτικά που έγιναν σε μερικούς μήνες του 1968, τα έφτιαξε όλα στη Νότια Γαλλία, στο εξοχικό του, στην Mougins στις Κάνες. Πρέπει να πούμε ότι δεν είναι απλώς χαρακτικά, είναι δοκιμές του χαράκτη που δοκιμάζει, διορθώνει και δεν είναι αυτό που τυπώνεται πολλαπλό και όμοιο. Η Τράπεζα και το Ιδρυμα Bancaja της Βαλένθια έχουν την τύχη να έχουν αυτή τη σειρά πλήρη, αυτό είναι σπανιότατο, δεν το έχει ούτε το μουσείο Πικάσο στο Παρίσι και είναι ακριβώς αυτό που έβγαινε από την πλάκα, η δοκιμή, από το χέρι του, υπογεγραμμένα όλα από τον ίδιο και με πολλές παρεμβάσεις. Ερχόταν πίσω στο χαρακτικό με διάφορα υλικά, ήταν τρομερά εφευρετικός, μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα μάθημα τεχνικής και τόλμης ως προς το θέμα χαρακτική.

Ως προς τη θεματολόγία τι βλέπουμε στην έκθεση αυτή; Ο Πικάσο σχολιάζει τα πάντα. Σχεδόν σε όλα τα έργα είναι παρών ως μορφή. Άλλοτε παίζει με τον εαυτό του, αυτοσαρκάζεται, είναι πίσω από ένα γέρο, από έναν παλιάτσο, μια μορφή ηθοποιού και σχολιάζει είτε παλαιότερα έργα του, είτε σειρές που έχει ο ίδιος ο ζωγράφος και το μοντέλο του, είτε παλαιότερους καλλιτέχνες όπως τον Γκρέκο, τον Βελάσκεθ, τον Γκόγια, τον Μανέ, όπως το έργο του τελευταίου «Πρόγευμα στη χλόη» και άλλα πολλά γνωστά έργα τα οποία τον έχουν απασχολήσει ήδη. Όχι απλώς τα ξαναφτιάχνει, αλλά τα σχολιάζει, παίζει με αυτά, συγχωνεύει τύπους, είναι ένα μάθημα ιστορίας της τέχνης πάρα πολύ γοητευτικό. Σχολιάζει επίσης σύγχρονα γεγονότα, τον στρατηγό Ντε Γκωλ για παράδειγμα που δεν συμπαθεί καθόλου. Τα έργα παρουσιάζονται χρονολογικά, με τη σειρά που έγιναν και είναι σαν ένα ημερολόγιο μιας χρονιάς καθοριστικής, με γεγονότα σημαντικά για όλη την Ευρώπη. Αυτό ως προς το έργο που φιλοξενούμε από τη Βαλένθια. Είχαμε μια καταπληκτική τύχη να βρούμε στο Τελλόγλειο, στο αρχείο Σπητέρη, όλο το υποστηρικτικό υλικό μοναδικά συγκεντρωμένο. Αναφέρομαι σε αρχειακό υλικό εφημερίδων, άρθρων, περιοδικών, στα γαλλικά, της εποχής. Ξεκινάμε περίπου από το ’56, όταν ο Κλουζώ γυρίζει την ταινία «Το περίφημο μυστήριο Πικάσο» . Είναι μια καταπληκτική ταινία, θα την έχουμε και στην έκθεση, όπου ο σκηνοθέτης τραβάει τον Πικάσο την ώρα που φτιάχνει ένα έργο. Αρχίζει από το άσπρο τελάρο και φτάνει στο τέλος. Συνεχίζουμε με πολλά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις από μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, είναι ένα πολύ πλούσιο συνοδευτικό υλικό για αυτήν την τόσο σημαντική έκθεση.

info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Αγ. Δημητρίου 159 Α,

Τ: 2310 247111

by αναστασία γρηγοριάδου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 17 - 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ-ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ TASTA Α.Ε.Β.Ε.

Εθν. Αμύνης 2, T: 2310 262051 & 2310 270073

• ΜΑΪΚΛ ΚΛΕΪΤΟΝ: 18.30 / 20.45 / 23.00

ΒΑΚΟΥΡΑ

Ιωάννου Μιχαήλ 8, T: 2310 233665

• ELIZABETH: Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ: Αιθ.1: 18.00 / 20.00 • Η ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ: Αιθ.1: 22.15

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.2: Σάββατο & Κυριακή: 17.00 • ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ: Αιθ.2: 19.10 / 21.00 • ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: Αιθ.2: 22.40

VILLAGE CENTRE

Εμπ. Κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS, Τ: 2310 499999

• ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.1: 16.00 / 18.30, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 13.30 / 16.00 / 18.30 • Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΣΕ ΤΖΕΪΜΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΛΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΝΤ: Αιθ.1: 21.00 / 00.00

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: 15.00 / 17.00, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.00 • ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ: Αιθ.2: 19.00 / 21.10 / 23.20

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: 15.50, Σάββατο & Κυριακή: 11.50 / 13.50 / 15.50 • ΑΛΙΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΥΝΗΓΟΥ 2: Αιθ.3: 22.50 / 00.40 • Υ.Γ. Σ’ΑΓΑΠΩ: Αιθ.3: 17.50 / 20.20, Δευτέρα: 17.30

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: 15.30 / 17.40, Σάββατο & Κυριακή: 11.30 / 13.40 / 15.30 / 17.40 • ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.4: 19.50 / 22.00 / 00.10

• BEOWULF: Αιθ.5: Σάββατο & Κυριακή: 12.40 / 14.50 • ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.5: 17.10 / 20.00 / 22.30 • THE INVISIBLE: Αιθ.5: 01.00

• ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤI: Αιθ.6 Max screen: 15.20 / 17.30 / 19.30 / 21.40 / 23.40, Σάββατο & Κυριακή: 13.10 / 15.20 / 17.30 / 19.30 / 21.40 / 23.40

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.7: 15.40 / 18.10, Σάββατο: 11.10 / 13.20 / 15.30 / 17.50, Κυριακή: 11.10 / 13.20 / 15.40 / 18.10 • ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ: Αιθ.7: 20.30 / 22.40 / 00.50

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.8: 16.20 / 18.10, Σάββατο & Κυριακή: 12.20 / 14.20 / 16.20 / 18.10 • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Αιθ.8: 20.10 / 22.20 / 00.20

• ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤI: Αιθ.9 Gold Class: Πέμπτη: 19.30 / 21.40, Παρασκευή & Δευτέρα - Τετάρτη: 19.30 / 21.40 / 23.40, Σάββατο & Κυριακή: 17.30 / 19.30 / 21.40 / 23.40

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.10 Sound Gold Class: Σάββατο: 17.50 • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Αιθ.10 Sound Gold Class: 20.10 / 22.20, Παρασκευή: 20.10 / 22.20 / 00.20, Σάββατο: 15.50 / 20.10 / 22.20 / 00.20, Κυριακή: 16.10 / 18.10 / 20.10 / 22.20

ΘΕΑΝΩ

Κων/πόλεως 75 & Μπότσαρη, T: 2310 837587

• 2 ΣΕΞ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

Βασ. Όλγας 150, Τ: 2310 831565

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Σάββατο & Κυριακή: 17.00 • ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤI: 19.10 / 20.45 • AMERICAN GANGSTER: 22.30

ΛΑΪΚΟΝ

Μοναστηρίου 2, Τ: 2310 513880

• 2 ΣΕΞ ΤΑΙΝΙΕΣ

MAΚΕΔΟΝΙΚΟΝ

Φιλ. Εταιρίας 44 & Δ. Μαργαρίτη, Τ: 2310 261727

• Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΣΕ ΤΖΕΪΜΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΛΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΝΤ: 18.30 / 21.30

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ

Κρατήσεις: Τ: 2310 290290, www.i-ticket.gr

• ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤI: Αιθ.1: 16.50 / 19.00 / 21.10 / 23.20, Κυριακή: 12.20 / 14.40 / 16.50 / 19.00 / 21.10 / 23.20

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: Σάββατο: 15.50, Κυριακή: 12.00 / 14.00 / 15.50 • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Αιθ.2: 17.40 / 19.50 / 22.00 / 00.10

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.3: Σάββατο: 15.30 / 17.30, Κυριακή: 13.00 / 15.30 / 17.30 • ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ: Αιθ.3: 17.30 / 19.40 / 21.50 / 00.00, Σάββατο & Κυριακή: 19.40 / 21.50 / 00.00, Τετάρτη: 16.40 / 18.50 / 23.10

• ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ: Αιθ.4: 16.40 • ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ: Αιθ.4: 19.10 / 21.30 / 23.50

• AMERICAN GANGSTER: Αιθ.5: 17.00 • ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤI: Αιθ.5: 20.10 / 22.20 / 00.30

• ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.6: 17.20 / 20.00 • ΑΛΙΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΥΝΗΓΟΥ 2: Αιθ.6: 22.40 / 00.40

• Υ.Γ. Σ’ΑΓΑΠΩ: Αιθ.7: 17.40 / 20.20 / 23.00

• Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΣΕ ΤΖΕΪΜΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΛΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΟΡΝΤ: Αιθ.8: 19.00 • ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.8: 16.50 / 22.10 / 00.20

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Πλατεία Αριστοτέλους, Τ: 2310 378404

• ΙΡΙΝΑ ΠΑΛΜ: Αιθ.1: 18.00 / 20.30 / 23.00

• ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: Αιθ.«Παύλος Ζάννας»: 18.30 / 20.45 / 23.00 • ΑΖΟΥΡ & ΑΣΜΑΡ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.«Παύλος Ζάννας»: Κυριακή 12.00

STER CINEMAS

Εμπ. Κέντρο «Μακεδονία», Τ: 2310 469300, 469310

• ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤI: Αιθ.1: 17.00 / 19.00 / 21.00 / 23.00, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.00 / 19.00 / 21.00 / 23.00

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.2: 17.05, Σάββατο & Κυριακή: 11.30 / 13.20 / 15.10 / 17.05 • ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ: Αιθ.2: 18.50 / 21.10 / 23.20

• ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.3: 17.20, Σάββατο & Κυριακή: 12.20 / 14.50 / 17.20 • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Αιθ.3: 19.40 / 21.40 / 23.40

• ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.4: 16.20, Σάββατο & Κυριακή: 11.50 / 14.10 / 16.20 • Υ.Γ. Σ’ΑΓΑΠΩ: Αιθ.4: 18.30 • ΑΛΙΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΥΝΗΓΟΥ 2: Αιθ.4: 21.50 / 23.50

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.5: 17.45, Σάββατο & Κυριακή: 12.40 / 15.20 / 17.45 • AMERICAN GANGSTER: Αιθ.5: 19.45 • ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: Αιθ.5: 22.30, Παρασκευή & Σάββατο: 22.30 / 00.30

• ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.6: 19.10 / 21.20, Σάββατο & Κυριακή: 12.10 / 14.15 / 19.10 / 21.20 • ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.6: 16.15 / 23.10

• Ο ΑΛΒΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.7: 17.50, Σάββατο & Κυριακή: 11.40 / 13.50 / 15.50 / 17.50 • ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.7: 19.20 / 22.10, Παρασκευή & Σάββατο: 19.20 / 22.10 / 00.50

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.8: 18.15, Σάββατο & Κυριακή: 13.10 / 15.30 / 18.15 • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: Αιθ.8: 20.40 / 22.40, Παρασκευή & Σάββατο: 20.40 / 22.40 / 00.40

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.9: 16.30 / 18.20, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 12.50 / 14.40 / 16.30 / 18.20 • ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ: Αιθ.9: 20.10 / 22.20, Παρασκευή & Σάββατο: 20.10 / 22.20 / 00.30

• ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Αιθ.10: Σάββατο & Κυριακή: 11.15 / 13.30 / 15.40 • ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤI: Αιθ.10: 17.30 / 19.30 / 21.30 / 23.30

• ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤI: Αιθ.11: 16.00 / 18.00 / 20.00 / 22.00, Παρασκευή: 16.00 / 18.00 / 20.00 / 22.00 / 00.00, Σάββατο: 12.00 / 14.00 / 16.00 / 18.00 / 20.00 / 22.00 / 00.00, Κυριακή: 12.00 / 14.00 / 16.00 / 18.00 / 20.00 / 22.00

STER CINEMAS

Εμπ. Κέντρο CITY GATE, Τ: 2310 469300, 469310

• ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤI: Αιθ.1: 17.00 / 19.00 / 21.00 / 23.00, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.00 / 19.00 / 21.00 / 23.00

• ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤI: Αιθ.2: 16.00 / 18.00 / 20.00 / 22.00, Παρασκευή: 16.00 / 18.00 / 20.00 / 22.00 / 00.00, Σάββατο: 12.00 / 14.00 / 16.00 / 18.00 / 20.00 / 22.00 / 00.00, Κυριακή: 12.00 / 14.00 / 16.00 / 18.00 / 20.00 / 22.00

• Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ: Αιθ.3: 17.15, Σάββατο & Κυριακή: 12.30 / 14.45 / 17.15 • ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ: Αιθ.3: 19.20 / 21.40 / 23.50

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.4: 17.20 / 19.10, Σάββατο & Κυριακή: 11.50 / 13.40 / 15.30 / 17.20 / 19.10 • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: 21.10 / 23.10

• Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ - μεταγλωττισμένη: Αιθ.5: 16.50, Σάββατο & Κυριακή: 12.40 / 14.30 / 16.50 • Υ.Γ. Σ’ΑΓΑΠΩ: Αιθ.5: 18.45 • ΑΛΙΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΥΝΗΓΟΥ 2: Αιθ.5: 21.20 / 23.20

• ΜΑΓΕΜΕΝΗ: Αιθ.6: Σάββατο & Κυριακή: 11.20 / 13.30 / 15.40 • ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Αιθ.6: 17.40 / 20.10 • ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ: Αιθ.6: 22.30

• ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Αιθ.7 VIP: Σάββατο & Κυριακή: 11.10 / 13.10 / 15.10 • ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: Αιθ.7 VIP: 17.10 • ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤI: Αιθ.7 VIP: 19.30 / 21.30 / 23.30

ΦΑΡΓΚΑΝΗ

Αγ. Παντελεήμονος 10, Τ: 2310 960063

• ΤΟ ΒΙΟΛΙ: 19.00 • ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΜΟΥ ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ: 21.00 / 23.00

Τα αλαλάζον κοινό

Βασίλη Μαυρογεωργίου «Κατσαρίδα» *


Το «εξωφρενικό ντανταϊστικό μιούζικαλ» του Βασίλη Μαυρογεωργίου παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής τις περιπέτειες της μικρής κόκκινης κατσαρίδας, που αγωνίζεται να κατακτήσει ένα στόχο ζωής. Να ανέβει στο φεγγάρι. Η κατσαρίδα περιπλανιέται σε υπονόμους, σε αφιλόξενους δρόμους, διασχίζει ωκεανούς, χορεύει και τραγουδά μέσα σε δαιδαλώδεις αεραγωγούς, γνωρίζει άλλα έντομα, τρωκτικά και ανθρώπους και ταυτόχρονα διατηρεί ακλόνητη την πίστη της στο μεγάλο της όνειρο. Αυτή η πίστη άλλωστε είναι και το μόνο μέσο που διαθέτει για να φέρει τον στόχο της εις πέρας. Μέσες-άκρες αυτό είναι το ρεζουμέ από το έργο ενός νέου ανθρώπου που γράφει για το θέατρο, με προορισμό δηλαδή την σκηνική πραγμάτωση, όντας ο ίδιος μέσα στο πρακτικό κομμάτι της θεατρικής τέχνης. Θεωρώ πως το έργο ήταν ένα ωραιότατο παραμυθάκι για παιδάκια προσχολικής ηλικίας. Μια ταξιδιάρικη ιστοριούλα με την απλοϊκότητα, την αφέλεια και τη σχηματοποίηση που διακρίνει το είδος, και το απαραίτητο βεβαίως «δακτυλάκι» να ορθώνεται την κατάλληλη στιγμή ως ένα άτυπο ηθικοδιδακτικό δίδαγμα. Αυτό και τίποτε παραπέρα. Όχι, δεν το κατακρίνω, απλώς το τοποθετώ στη βάση που το ίδιο το λεκτικό υλικό αυτό-κατατάσσεται. Το αλαλάζον, λοιπόν, κοινό, μετασχηματισμένο ειδικά σε «κύμβαλον αλαλάζον» ενθουσιάστηκε με αυτό το έντομο! Προσωπικά, δεν ταυτίστηκα στιγμή με την «μικρή κόκκινη κατσαρίδα», σε αντίθεση με το συρρέον πλήθος που βρήκε ένα σωρό κοινά σημεία. «Ταυτίστηκα» μονάχα με τους ηθοποιούς οι οποίοι ήσαν και το μέγα κέρδος της όλης υπόθεσης. Δύο νέοι, οι Μιχάλης Οικονόμου - Γιώργος Παπαγεωργίου με «τάλαντο περίσσιο» που μέσω αλλεπάλληλων αυτοσχεδιασμών μόχθησαν υπέρ το δέον ξεπερνώντας κατά έτη φωτός τη γραφή στην άδεια, χαοτική σκηνή.

· Η παράσταση σε συμπαραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ανέβηκε στο Θέατρο Εγνατία.

by δημήτρης φοινίτσης, theatergoer.blog.com

«Στιγμιότυπα»

«Στιγμιότυπα»

Δημήτρης Σούλας

Φωτογραφίες

1967 - 1974





«Η ιστορία του φωτορεπορτάζ τον 20ό αιώνα γράφτηκε σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που διέπρεψαν όχι τόσο χάρη σε μια συστηματική εικαστική μαθητεία, αλλά χάρη στη βαθιά επιθυμία να παρατηρήσουν και να καταγράψουν τη ζωή όπως φανερώνεται μέσα στις ακραίες εκφάνσεις της…».

Ηρακλής Παπαϊωάννου, Επιμελητής

Το έργο του Δημήτρη Σούλα, ο οποίος εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ στο Μόναχο το διάστημα 1967-1974, παρουσιάζεται για πρώτη φορά έως τις 29 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, που θα περιοδεύσει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, εντάσσεται στο θεματικό κύκλο του Μ.Φ.Θ. «Έλληνες της Διασποράς» και πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια των Ulrich Pohlmann και Ηρακλή Παπαϊωάννου. Είναι μια παραγωγή και συνδιοργάνωση του Δημοτικού Μουσείου Φωτογραφίας του Μονάχου και του Μ.Φ.Θ., ενώ πραγματοποιείται και με την υποστήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης.

Ο Δ. Σούλας που κάλυψε με επιτυχία όλα σχεδόν τα είδη ρεπορτάζ, συνεργαζόταν με το Associated Press και τις περισσότερες μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά της Γερμανίας. Το έργο του περιλαμβάνει φωτογραφίες από: φοιτητικά κινήματα, μετανάστες, πρόσωπα από την πολιτική και τον καλλιτεχνικό χώρο, το δρόμο, στο Μόναχο κυρίως, αλλά και κάποιες στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ματτίας Χάρντερ στο κείμενο του καταλόγου αναφέρει: από το 1967 έως το 1974 ο Δημήτρης Σούλας εστίασε το φακό του σε πολλά θέματα, μεταξύ άλλων και στους συμπατριώτες του που ζούσαν στο Μόναχο… Ο θρυλικός L. Fritz Gruber τον αποκάλεσε κάποτε -παραπέμποντας στον γάλλο συνάδελφό του Henri Cartier-Bresson- «φωτογράφο της αποφασιστικής στιγμής».

Ο επιμελητής Ηρακλής Παπαϊωάννου αναφέρει ότι έργο του Σούλα μπορεί να διαιρεθεί σε δυο βασικές περιοχές που συχνά επικαλύπτονται μεταξύ τους: τις επαγγελματικές αναθέσεις και την προσωπική δουλειά. «Στον τομέα των αναθέσεων υπήρξε ένας πληθωρικός φωτογράφος που κάλυψε με επιτυχία όλα τα είδη ρεπορτάζ: αστυνομικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό, μόδα, ελεύθερο. Από την άλλη πλευρά, στο περιθώριο των επαγγελματικών αναθέσεων, βρισκόταν σε διαρκή εγρήγορση, πέρα ακόμη και από τα συνήθως άστατα ωράρια ενός φωτορεπόρτερ, για να δώσει μορφή στις αγωνίες και ιδιαιτερότητες της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από τη διαρκή ροή της καθημερινότητας: ένας μορφασμός, μια χειρονομία, ένας εφήμερος συσχετισμός ανθρώπων και σημείων της αστικής ζωής γινόταν η αφετηρία ενός καίριου σχολίου».

Τέλος ο διευθυντής του μουσείου Βαγγέλης Ιωακειμίδης υπογραμμίζει: «Ο δρόμος για τον φωτορεπόρτερ Δημήτρη Σούλα ήταν το σκηνικό και η πηγή ατέλειωτου υλικού που επινοούνταν και ανακαλύπτονταν σε κάθε καρέ. Ο δρόμος με την έννοια του δημόσιου χώρου, οι άνθρωποι και οι σχέσεις που διαμορφώνονταν μεταξύ τους στη στιγμή -όχι τόσο η μονάδα, όσο τα ζευγάρια, οι ομάδες, τα άτομα τις στιγμές που επικοινωνούσαν, συναλλάσσονταν, συναθροίζονταν».

info: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Aποθήκη A', Λιμάνι Θεσσαλονίκης, T: 2310 566716

F: 2310 566717, e-mail: info.thmp@culture.gr

1. Εγκαινιάζεται στις 24/1 η έκθεση του γερμανού καλλιτέχνη Wolf Vostell (1932 – 1998) στην Artis Causa Gallery. Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά και video από διαφορετικές περιόδους. Μέχρι τις 8/3. Τ: 2310 223041

2. Συνεχίζεται μέχρι τις 31/1 η έκθεση του Στάθη Πετρόπουλου στην αίθουσα τέχνης Έψιλον. Στο έργο του ο καλλιτέχνης συνδυάζει εσωτερικότητα και ποιητική διάθεση σε μια σχεδόν μαγική ατμόσφαιρα. Τ: 2310 277784

3. Ολοκληρώνεται στις 31/1 η έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Γκόγκα με τίτλο «Ζωγραφική» στη Δημοτική πινακοθήκη Θέρμης. Τ: 2310 463423

4. Συνεχίζεται μέχρι τις 9/2 η αναδρομική έκθεση Αγιογραφίας και Βυζαντινής Ζωγραφικής του Ιωάννη Μητράκα με τίτλο «Ο Βυζαντινός κόσμος του Μητράκα» στην Κάζα Μπιάνκα. Τ: 2310 427555

5. Μέχρι τις 16/2 θα παραμείνουν οι εκθέσεις τριών νέων καλλιτεχνών, των Νατάσα Αριστειδάκη «Σε στάση προσοχής», Τάνια Παπαδοπούλου «Μνήμες και φόρμες» και Γιάννη Πρώιου «Το κόκκινο που αγάπησα» στο Εικαστικό Κέντρο «Ήλιος». Τ: 2310 522725

6. Συνεχίζεται μέχρι τις 17/2 η έκθεση «Γερμανική τζαζ» στην γκαλερί του Ινστιτούτου Γκαίτε. Η έκθεση αποτελείται από 15 πίνακες μεγάλου φορμά στους οποίους ανιχνεύονται οι εξελίξεις της γερμανικής τζαζ σκηνής. Τ: 2310 889611

7. Μέχρι τις 8/3 θα διαρκέσει η έκθεση «Ζωγραφική για βιβλία» του Αλέκου Λεβίδη στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Τ: 2310 288036

8. Μέχρι τις 29/2 θα παραμείνει η ομαδική έκθεση «Καλλιτεχνική καινοτομία: σημειολογία των όρων της στη νέα εποχή» στη Μονή Λαζαριστών και στην Αποθήκη Β1 στο πλαίσιο του Εικαστικού Πανοράματος στην Ελλάδα.

Τ: 2310 589140, 546683

9. Μέχρι τις 29/2 θα παραμείνει η εγκατάσταση του Νίκου Αλεξίου «The End (Το Τέλος)» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τ: 2310 868570

10. Μέχρι τις 29/2 θα φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Σπύρου Αλαμάνου στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τ: 2310 830538

11. Μέχρι τις 20/1 η έκθεση φωτογραφίας «Το Άγιον Όρος μέσα από το φακό του οθωμανού φωτογράφου Αλή Σαμή Μπέη, αρχιφωτογράφου και υπασπιστή του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ» στην αίθουσα Τέχνης του Δήμου Καλαμαριάς Remezzo. Τ: 2310 453110

12. Μέχρι τις 30/1 η ατομική έκθεση της Λούλας Παπαδοπούλου, παράλληλα με την ατομική έκθεση της Μαρίνας Μαραβελάκη με κοινό θέμα τα «Αστικά τοπία» στην αίθουσα τέχνης Tsatsis Projects/ArtForum. Τ: 2310 257552

13. Μέχρι τις 31/1 συνεχίζεται η αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Κοντού (1931-1996) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τ: 2310 240002

14. Μέχρι τις 31/1 θα παραμείνει η έκθεση αρχειακού υλικού «Βασίλης Καλαφάτης (1869-1942)»-Σελίδες από την ιστορία της μουσικής της Διασποράς στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Τ: 2310 991610

15. Μέχρι τις 9/2 η έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Μαν-τζαβίνου στον κυρίως εκθεσιακό χώρο της γκαλερί TinT. Παράλληλα στο project room φιλοξενείται η εγκατάσταση της Έφης Αμανατίδου με τίτλο «Red room». Τ: 2310 235689

16. Μέχρι τις 10/2 η έκθεση «Ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Π. Βαλεντής» στο ΜΜΣΤ. Στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά σχέδια, σκίτσα, φωτογραφίες και μακέτες κτιρίων. Τ: 2310 240002

17. Μέχρι τις 29/2 θα διαρκέσει η έκθεση ντοκουμέντων «Πέντε αιώνες περιηγήσεων και προσκυνημάτων στο Άγιον Όρος 1405-1930» στην Αγιορειτική Εστία. Τ: 2310 263308


by μαρία κενανίδου

Βιαστείτε όσοι κι όσο μπορείτε!


Ο λόγος είναι απλός: Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) ανακοίνωσε στις 3 του μηνός ότι προκηρύχθηκαν τα μεταπτυχιακά προγράμματα υποτροφιών του ακαδημαϊκού έτους 2008-2009

Υποτροφίες για το εξωτερικό

1. 80 θέσεις υποτροφιών σε 54 γνωστικά πεδία για πτυχιούχους πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές σπουδές σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του εξωτερικού.

2. 13 θέσεις σε 9 γνωστικά πεδία για διπλωματούχους Ωδείου, Σχολής Θεάτρου, Σχολής Κινηματογράφου, Σχολής Χορού, κατόχους απολυτηρίου Λυκείου, καθώς και για πτυχιούχους ελληνικού πανεπιστημίου ή ομοταγούς της αλλοδαπής, για ανωτέρες ή μεταπτυχιακές καλλιτεχνικές σπουδές.

3. 10 θέσεις υποτροφιών σε 3 γνωστικά πεδία από το «Θεοδωρίδειον Κληροδότημα Εκπαιδευτικών» για: α) πτυχιούχους Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, β) πτυχιούχους πανεπιστημίων ανεξάρτητα αν έχουν διορισθεί ως εκπαιδευτικοί στο δημόσιο ή αλλού και γ) πτυχιούχους των εν γένει Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα κάτοχοι πιστοποιητικού παιδαγωγικής επιμόρφωσης, που τους επιτρέπει το διορισμό τους ως εκπαιδευτικών λειτουργών. Σκοπός των υποτροφιών αυτών είναι η μετεκπαίδευση σε πανεπιστήμια ή Παιδαγωγικές Ανώτατες Ακαδημίες ή ομοταγείς Ανώτατες Παιδαγωγικές Σχολές μίας από τις χώρες της Ε. Ε., με τις προϋποθέσεις και τους όρους που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις χορήγησης των υποτροφιών του Ι.Κ.Υ.

4. 13 θέσεις υποτροφιών σε 13 γνωστικά πεδία για πτυχιούχους Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.) για μεταπτυχιακές σπουδές ή εξειδίκευση σε ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε αναγνωρισμένα ερευνητικά εργαστήρια βιομηχανικών μονάδων του εξωτερικού.

Υποτροφίες για την Ελλάδα

1. 190 θέσεις υποτροφιών σε 79 γνωστικά πεδία για πτυχιούχους πανεπιστημίων, για μεταπτυχιακές σπουδές ή την εκπόνηση συγκεκριμένου καλλιτεχνικού έργου - για την κατηγορία των Καλών Τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική κ.λ.π.).

2. 53 θέσεις υποτροφιών σε 28 γνωστικά πεδία για πτυχιούχους Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.) για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

3. 65 θέσεις υποτροφιών για μεταδιδακτορική έρευνα σε 16 τομείς επιστημών.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και πιστοποιητικών λήγει την 11η Φεβρουαρίου . Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για παραλαβή ή αποστολή του σχετικού εντύπου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ι.Κ.Υ. (Μακρή 1 & Δ. Αρεοπαγίτου, 117 42, Αθήνα) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στα τηλέφωνα 210 3726341, 210 3726346, 210 3726395. Το κείμενο της προκήρυξης διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση www.iky.gr (Ανακοινώσεις).

Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου: Το Ίδρυμα «Βαγγέλης Κοτρώνης», ο Τομέας Οπτικοακουστικών Σπουδών της Ακαδημίας Τέχνης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης στην Αθήνα, συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου 2008 και προσκαλούν σκηνοθέτες να υποβάλλουν ταινίες μικρού μήκους, έως τις 29/2 στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στην Αίθουσα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Μαρίνου Αντύπα 86, στην Ηλιούπολη), στις 12 και στις 13/4 στις 20.00. Στη φετινή διοργάνωση θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία και τιμητικές διακρίσεις: Βραβείο καλύτερης ταινίας (βραβείο «Βαγγέλης Κοτρώνης»), βραβείο σκηνοθεσίας (βραβείο «Νίνα Κοτρώνη»), βραβείο σεναρίου, βραβείο σεναρίου ταινίας επιστημονικής φαντασίας, τιμητική διάκριση διεύθυνσης φωτογραφίας, τιμητική διάκριση μοντάζ, τιμητική διάκριση ηχοληψίας, τιμητική διάκριση μουσικής, τιμητική διάκριση σκηνογραφίας, τιμητική διάκριση ενδυματολογίας, τιμητική διάκριση μακιγιάζ, τιμητική διάκριση α’ γυναικείου ρόλου, τιμητική διάκριση β’ γυναικείου ρόλου, τιμητική διάκριση α’ ανδρικού ρόλου, τιμητική διάκριση β’ ανδρικού ρόλου. Οι ενδιαφερόμενοι σκηνοθέτες θα πρέπει να υποβάλλουν τις ταινίες τους (σε BETA SP, ένα αντίγραφο σε dvd και ένα cd με τουλάχιστον 2 φωτογραφίες της ταινίας), στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Κοδριγκτώνος 16, 112 57, Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθύνεστε στον κ. Νώντα Σαρλή στο τηλέφωνο 210 8224074, στο site www.iek-akmi.gr (Ανακοινώσεις) και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης στο 2310 260200.

Εργαστήρι Θεάτρου για παιδιά και εφήβους: Στις 19/1 ξεκινά η λειτουργία του Εργαστηρίου Θεάτρου για παιδιά και εφήβους (5-17 ετών) στον Πολυχώρο Τέχνης Villarte. Το εργαστήρι δραστηριοποιείται στους τομείς της υποκριτικής, του θεατρικού παιχνιδιού, της κινησιολογίας, της μουσικής και του θεατρικού τραγουδιού, της ορθοφωνίας, των εικαστικών και της σκηνογραφίας. Τα μαθήματα θα είναι τετράωρα και θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο. Θα λειτουργήσουν τρία τμήματα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Το εργαστήρι θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο. Κόστος: 600­. Πληροφορίες: Τ: 2310 422742, 2310 422885. www.villarte.gr

Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης: Το Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου), σε συνεργασία με το British Council, το Goethe Institut Athen, το Instituto Cervantes de Atenas, το Institut Français d’Athènes και το Istituto Italiano di Cultura, προκηρύσσει για δεύτερη χρονιά το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης, που θα απονεμηθεί σε 5 μεταφραστές της βρετανικής, γαλλόφωνης, ιταλικής, γερμανικής και ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μεταφράσεις που ανήκουν στο χώρο του μυθιστορήματος, του διηγήματος, της ποίησης και του θεάτρου. Οι αιτήσεις θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά μεταφράσεις που εκδόθηκαν το 2007. Αίτηση συμμετοχής υποβάλλει είτε ο μεταφραστής είτε ο εκδότης του έργου, έως τις 29/2, στο Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Λυκαβηττού 2, 106 71, Αθήνα, Τ: 210 3639520).

Η φόρμα της αίτησης είναι διαθέσιμη στο site του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ., www.ekemel.gr. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τρία αντίτυπα της ελληνικής μετάφρασης και ένα αντίτυπο της πρωτότυπης έκδοσης. Το βραβείο περιλαμβάνει 3.000­ και διαμονή για ένα μήνα στο Σπίτι της Λογοτεχνίας στη Πάρο. Για κάθε γλώσσα θα υπάρχει κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ., έναν από κάθε Ινστιτούτο, ένα μεταφραστή, ένα συγγραφέα και έναν κριτικό λογοτεχνίας. Η τελετή της απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, τον Σεπτέμβριο του 2008. Το Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ).

by αθηνά τσακαλίδου

Πήγαμε τριήμερο στο Καϊμακτσαλάν

Φάγαμε και ήπιαμε και αγοράσαμε γλυκά του κουταλιού. Μπορείτε να βρείτε πού μείναμε, πού μέθυσε και τι γλυκό αγόρασε η κάθε μια από εμάς;

• Η Δέσποινα έμεινε ή στο δωμάτιο με τζάκι και τζακούζι ή στο δωμάτιο με τζακούζι, μέθυσε ή στην ταβέρνα «Χωριάτικο» ή στον «Υδρόλιθο» και αγόρασε γλυκό καρπούζι ή κυδώνι • Το άτομο που αγόρασε γλυκό κολοκύθι είναι ή η Κική ή η Θοδώρα και μέθυσε στην ταβέρνα «Ο Τσολιάς» ή στο «Χωριάτικο» • Η Κική έμεινε σε δωμάτιο με τζάκι ή σε δωμάτιο με τζακούζι • Το άτομο που έμεινε σε δωμάτιο με τζάκι και τζακούζι μέθυσε ή στην ταβέρνα «Pothos» ή στο Πόζαρ και αγόρασε ή γλυκό ροδάκινο ή γλυκό κολοκύθι • Στο δωμάτιο με τζάκι και τζακούζι δεν έμεινε η Μάγδα • Η Κική μέθυσε ή στο «Pothos» ή στο Πόζαρ και αγόρασε γλυκό καρπούζι ή κολοκύθι • Το άτομο που έμεινε σε δωμάτιο με τζάκι δεν μέθυσε στο «Pothos» • Το άτομο που έμεινε σε δωμάτιο με τζακούζι μέθυσε στο αμέσως προηγούμενο μαγαζί που είναι στη λίστα από το άτομο που αγόρασε γλυκό ροδάκινο • Το άτομο που αγόρασε γλυκό κυδώνι δεν μέθυσε στον «Τσολιά» • Η Μάγδα μέθυσε σε μαγαζί που προηγείται στη λίστα από το μαγαζί που μέθυσε η Θοδώρα • Το άτομο που έμεινε σε απλό δωμάτιο δεν μέθυσε στον «Τσολιά»



Στείλτε τις λύσεις με fax (2310 288270) ή με e-mail (ki@citymedia.gr) και κερδίστε πλούσια δώρα! Δεκτές γίνονται οι απαντήσεις που αποστέλλονται σε 2 εβδομάδες από την κυκλοφορία του τεύχους. Για το σημερινό γρίφο απαντήστε έως την Πέμπτη 31/01/08

by χαιντι

LIVE - ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

Αlysida (Αλεξ. Σταύρου 18, Τ: 2310 910110) Τε έως Σα Γιώργος Γιαννιάς, Κωνσταντίνος Αργυρός, Γ. Βέρρος, Κ. Γαλανός, Σ. Σακκά, Τζ. Βεργή. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 110­ (απλή), 120­ (special)

Astra (Φρίξου 6, Τ: 2310 533332) Τρ έως Σα K. Σερέτης, Πάολα. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 120­ (απλή), 130­ (special)

Fix (26ης Οκτωβρίου 15, Τ: 2310 514666) Πε έως Κυρ (Μέχρι 18/1) Γιώργος Τσαλίκης, Μάρω Λύτρα, Σταύρος Κωνσταντίνου, Goin’ Through, Χάλκινα Γουμένισσας. Ποτό στο μπαρ 15­, φιάλη 150­ (απλή), φιάλη κρασί 75­. Από 25/1 Διονύσης Μακρής, Ανδρέας Στάμος, Χριστίνα Κολέτσα, Νίκος Απέργης

Maddam (26ης Οκτωβρίου 25, Τ: 2310 535001, 545002) Πε έως Δε. Γιώργος Χρήστου, Κ. Βενιέρη, Ειρήνη, Γ. Γενιώτης, Γ. Σχοινάς. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 110­ (απλή), 130­ (special)

Odeon (περιοχή αεροδρομίου, Τ: 2310 489589) Πε έως Σα Σταμάτης Γονίδης, Μαριάντα Πιερίδη, Χρήστος Πάζης. Ποτό στο μπαρ: Πα-Σα 20­ (β’ ποτό 10­), Πε 150­, φιάλη 145 (απλή), 165­ (special)

Studio Galla (26ης Οκτωβρίου, Τ: 2310 525242) Τε έως Κυρ Χρήστος Κωσταράς, Εύα Μιλλή, Δαμάσκος. Ποτό 10­, φιάλη 110­ (απλή), 130­ (special)

Γκάζι (Λ. Στρατού 107, Πολίχνη, Τ: 2310 472133) Πε έως Κυρ Λάζαρος Καψιμάλης (FAME STORY), Δ. Φιλίππου. Ποτό 10­, φιάλη 100­

Έρως live ( Θεμ. Σοφούλη 48 & Μ. Κάλλας, στροφή Ποσειδωνίου, Τ: 2310 414412) Τε έως Σα Χρήστος Αβραμίδης, Χρ. Τζινιόλη, Α. Λεκίδης, Δ. Δροσούνη, Σ. Λιάπης, Β. Μαστραλέξη, Βένια. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 110­ (απλή)

Ζαΐρα (Π. Μελά 42, Τ : 2310 282450) Τε έως Σα Δ. Κρανιδιώτης, Ζέτα. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 100­ (απλή), 110­ (special)

Ζυγός (Λαγκαδά 280, T: 2310 682800) Πε έως Σα Σταύρος Ζούμπας, Μ. Καλαϊτζής, Β. Αντωνίου, ποτό 10­, φιάλη 100­ (απλή), 120­ (special)

Μαμούνια (Ανδρ. Γεωργίου 21, T: 2310 557000) Πε έως Δε Λένα Παπαδοπούλου, Θοδωρής Φέρρης, Ν. Μακρής, Στ. Ζάχου. Ποτό στο μπαρ 10­ , φιάλη 120­ (απλή), 130­ (special)

Μούσες εν χορώ (Αγγελάκη 25, Τ: 2310 231237) Κάθε μέρα Χρ. Δαναός, Αργυρώ, Π. Παούνης, Χαλβατζής, Νταντά. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 110­ (απλή), 120­ (special)

Όπα - Όπα (Οδυσσέως 5, Βαρδάρης, T: 6932 357418) Τε έως Κυρ Γ. Ρίζος, Φ. Ιωάννου. Ποτό 10­, φιάλη 90­ (απλή), 100­ (special)

Ορόσημο (26ης Οκτωβρίου 35, Τ: 2310 519980) Πε έως Κυρ Καραδήμος Δημήτρης, Κάλια Βενέτη, Π. Ψάλτης. Ποτό στο μπαρ 15­ , φιάλη 150­ (απλή)

Πολιτεία studio (14ο χλμ Θεσ/νίκης-Μηχανιώνας, στροφή καζίνο, Τ: 2310 486953) Πε έως Σα Γιάννης Πάριος, Χάρης Βαρθακούρης, Δόμνα, Φ. Τζαβάρα, Κ. Αναγνώστου, Αναστασία. Ποτό στο μπαρ 20­, φιάλη 170­ (απλή), 190­ (special)

Ρόδον (Φρίξου 6, Τ: 2310 424058) Πε έως Κυρ Kώστας Καραφώτης, Ν. Χρονά, Π. Ραφαηλίδης, Αμαρυλλίς. Ποτό στο μπαρ 10­, φιάλη 130­ (απλή), 150­(special)

Τα γούστα (Χάψα & Καρατάσου γωνία, λιμάνι, Τ: 6976 417697) Αντώνης Καρδαμίλης, Ναταλί

Χάραμα live (Δοϊράνης 38 & Λ. Καραμανλή 3, T: 2310 247250) Δε έως Σα Β. Μεταξάς, Σ. Ζάκα, Μ. Αλεξίου, ποτό 10­, φιάλη 90­

Βarωδός (Βύρωνος 3) Κάθε Πε & Σα «3 on the road»: Παρασκευάς Θεοδωράκης, Κυριάκος Παυλίδης, Δ. Χατζηδημητρίου

ΒΑR 16 (Μ. Αλεξάνδρου & Κανάρη 1, Σταυρούπολη, Τ: 2310 655436) Πα 25/1/1 Αντιθέσεις light (0% bass - 0% drums)

Bazaar (Παπαμάρκου 34-36, Πλ. Άθωνος, Τ: 2310 241817) Κάθε Κυρ Lilo's solo and guests

Da Capo (Πασαλίδη 3, Ν.Κρήνη, Τ: 2310 460680) Κάθε Πα & Σα Νίκος Αβαγιανός, Β. Πέτσου (τραγούδι), Ά. Ποιμενίδης (πιάνο), Kάθε Τε Ι. Δουρβανίδης (κιθάρα-τραγούδι), Ε. Ντάβλη (βιολί-τραγούδι)

DA VINCI Hotel Nikopolis (Ασκληπιού 16-18, Πυλαία, Τ: 2310 401000) Κάθε Κυρ μεσημέρι Sunday Brunch Ελληνικός μπουφές με ζωντανή μουσική, Κάθε βράδυ ιταλική κουζίνα με ζωντανή μουσική

Dennis Bistro (Πολυκλείτου Ρέγκου 13, Τ: 2310 862856) Kάθε Πα & Σα «Ένα πιάνο, δυο φωνές»: Άκης Γούναρης (πιάνο), Χριστίνα Κεχαϊδου (φωνή)

Galaxy Bar Hotel Nikopolis (Ασκληπιού 16-18, Πυλαία, Τ: 2310 401000) Κάθε Τρ & Πε Jazz Bands Live, Κάθε Σα Party με Dj, καθημερινές Dj

Galaxy Piano Bar Nikopolis (πρώην Kempinski, Ασκληπιού 16-18, Πυλαία, T: 2310 401092) Κάθε Πε-Σα ντουέτο με τη συνοδεία πιάνου και κιθάρας σε ελληνικές και ξένες επιτυχίες

Gallery (Παπαδοπούλου 9, T: 2310 230620) Τρ έως Σα Έλ. Βασιλειάδη (φωνή), Σ. Σιάγκας (φωνή), Δ. Οικονομίδης (πιάνο), Giulliano (κρουστά, σαξόφωνο), Άρ. Καπαγιαννίδης (βιολί), ώρα έναρξης 23.00

Garçon brasserie (Λ. Νίκης & Αγ. Σοφίας 2, T: 2310 253033) Kάθε Δε Live jazz, ώρα έναρξης 22.00, είσοδος ελεύθερη

Garçon brasserie (Mediterranean Cosmos, T: 2310 472621) Kάθε Τρ Live jazz, ώρα έναρξης 22.00, είσοδος ελεύθερη

Lazy Lizard (Καλλιδοπούλου 5, Τ: 2310 888080) Oι «Εκτός»

Μalt ‘n’ Jazz (Πρ. Κορομηλά 1, Τ: 2310 278876) Τε έως Κυρ live συγκροτήματα,

Μ.L.Music Live Thessaloniki (Χάψα 6, πίσω από το Hotel Mediterranean) έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα

Orient (Κομνηνών & Τσιμισκή, Τ: 2310 244623) Κάθε Δε Blues Wire, Κάθε Τε Banda Latinico, salsa, latin, afro, Κάθε Πε NAMASTE

Principal (2ο χλμ Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, Τ: 2310 428088) Πα 25/1 Uriah Heep, ώρα έναρξης 21.30 προπώληση 25­, ταμείο 30­

Salon Alexandria (Ανδρ. Γεωργίου 24, Τ: 2310 534224) Kάθε Πα & Σα live αράβικη & ελληνική μουσική από τον Χισάμ, oriental show

T.G.I. Friday’s (Πλ. Αριστοτέλους 3, Τ: 2310 242914) Κάθε Τρ Unplugged nights

Times (Τσιμισκή 136, Τ: 2310 224300) Kάθε Κυρ μεσημέρι Brunch με τους Αναστασία Lina, Βαγγέλη Τυμπώ, Κάθε Σα μεσημέρι ελληνική μουσική

Αίγλη - Γενί Χαμάμ (Αγ. Νικολάου 3 & Κασσάνδρου, Τ: 2310 270016) Πα 18 & Σα 19/1 Ross Daly Quartet, ώρα έναρξης 22.30, είσοδος με ποτό 20­, φιάλη 120­, φιάλη κρασί 60 ­, Kάθε Τε αργεντίνικο τάνγκο με τον Ντιέγκο Μαστράντζελο, είσοδος με μπύρα ή κρασί 6 ­

Αποθήκη Μύλου (Ανδρ. Γεωργίου 56, Τ: 2310 541806, 2310 546313) Πα 18 & Σα 19/1, Πα 25 & Σα 26/1, Πα 1 & Σα 2/2 Φίλιππος Πλιάτσικας, Λαμπρινή Καρακώστα, Ιωάννα Δριγκοπούλου, MC Yinka

Αποικία (Ελπίδος 18-20, Πολίχνη, Τ: 2310 654880) Κάθε Πα & Σα, Κυρ μεσημέρι Ανδρέας & Βασίλης Καρακότας

Αυτοσχέδιο (Δημοτική αγορά Επανομής, Τ: 23920 45061) Κάθε Πα Δ. Παναγιώτου, Φλ. Βλαχοδήμου & φίλοι, ελλ. έντεχνο και ξένο ρεπερτόριο, κάθε Σα ελλ. λαϊκό και έντεχνο ρεπερτόριο

Βάρδια (Σερρών 15 & Φ. Μένου, τέρμα Βοσπόρου, Τ: 2310 942289) Πα 18 & Σα 19/1 Π. Θεοχαρίδης, Β. Πρατσινάκης, Ά. Ζήση, Μ. Φραγκούλη, Σ. Αβραμίδου, Δε 21 & Τρ 22/1 Μίλτος Πασχαλίδης & Χρήστος Θηβαίος, Τε 23 & Πε 24/1, Πα 25 & Σα 26/1 Π. Θεοχαρίδης, Β. Πρατσινάκης, Ά. Ζήση, Μ. Φραγκούλη, Σ. Αβραμίδου, Δε 28/1 Παναγιώτης Καραδημήτρης & Κώστας Παπαδόπουλος, Τρ 29 & Τε 30/1 Μελίνα Κανά, Ορφέας Περίδης, Λιζέτα Καλημέρη

Βεντέτα (Εθν. Αμύνης 3, Τ: 2310 234973) Τρ έως Σα Χρ. Μητρέντζης, Δάνης, Δ. Παγιούρα, Δημήτρης. Ποτό 10­, φιάλη 100­

Δέκα Βήματα στην Άμμο (Αιμ. Ριάδη 7, Ευζώνων, Τ: 2310 852571) Κάθε Πα & Σα έντεχνη μουσική

Δίχορδο (Αλ. Παπαναστασίου 90 & Μπότσαρη, T: 2310 988046) Τρ έως Κυρ Γιώργος Ξανθιώτης, Μ. Ελευθερίου, Κ. Κυριαζή, Ε. Λαγούδη, Μ. Νησιώτου, Β. Ιωαννίδης, καλλιτεχνική επιμέλεια Γ. Θεοδωρίδης. Ποτό 12­, φιάλη 110­ (απλή), φιάλη κρασί 60­

Eλίτ καφενείον (Πλ. Ναυαρίνου 14, Τ: 2310 228808) Κάθε Πα-Σα The GANG Live unplugged nights

Ζώγια (Κομνηνών 18, 1oς όροφος, Τ: 2310 244702) Κάθε Σα «Το Τριπλό Κλικ»: Γ. Κίγκος (τραγούδι), Η. Σαμαράς (μπουζούκι), Η. Μιχαηλίδης (κιθάρα), ώρα έναρξης 22.30, Κάθε Τε Βραδιά flamenco με τους Vuelta Gitana Θ. Νάτσης (κιθάρα), Γ. Ξανθόπουλος (κρουστά), Ε. Τσιτσίνια (χορός), Maria del Transito (χορός), ώρα έναρξης 22.00

Κάπως έτσι (Μακεδονίας 105, Πλ. Καούδη, Τ: 6947 937831)

Καταφύγιο (3,5 χλμ. έξω από τον Πολύγυρο, παλιά Εθνική οδός Πολυγύρου-Παλαιοκάστρου) Κάθε Σα Β. Κόντος (κιθάρα, τραγούδι), Λ.Τσικουρίδης (κιθάρα, μπουζούκι, ούτι, τραγούδι), έντεχνο, λαϊκό, ρεμπέτικο, ώρα έναρξης 23.00

Καφωδείο Ελληνικό (Ιουστινιανού 3, T: 2310 237016) Πα 18/1 Φωτεινή Βελεσιώτου, Λάρρυ Χαριτίδης, Μάκης Πάντσιος, εισιτήριο 3­, Σα 19/1 Γιώργος Καζαντζής, Φ. Βελεσιώτου, Γ. Μπαγιώκης, Τε 23/1 «Μου λεν Ρουζ» της Ακτίς Αελίου, εισιτήριο 3­, Πε 24/1 Ευγένιος Δερμιτάσογλου, Γιάννης Μήτσης, εισιτήριο 2­

Κόκκινο Βελούδο (Αριστοτέλους 24, δίπλα από τα ΕΛΤΑ, Τ: 2310 231332) Κάθε μέρα ζωντανή μουσική

Κουτί (Λαγκαδά 59, δωδεκαόροφες, Τ: 2310 515172) Κάθε Πε live συγκροτήματα

Λαϊκά Προάστια (Αιγαίου & Κηφισίας 33, Εμπορικό Κέντρο, Τ: 2310 310147) Κάθε Πε-Σα έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα με τους Ελένη Φωτιάδου, Φιλιώ Καζάρα, Αλέξανδρο Κιζιρίδη, Εύα Χασιώτη, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κανακάρη, ώρα έναρξης 23.00, ποτό 9­. Ανοιχτά και τις γιορτές

Μουσικό Ουράνιο Τόξο (Αλοννήσου 8 & Σιδηροκάστρου, Τούμπα, Τ: 2310 925030) Τε έως Σα ζωντανή ελληνική μουσική

Μουσικοί Ορίζοντες (Ολυμπιάδος 102, Τ: 2310 200818) Κάθε Τε παραδ. μουσική, Πε - Σα Χρ. Μπαμπαριός, λαϊκά και ρεμπέτικα

Μυροβόλος (Αγν. Στρατιώτη 44, Πολίχνη, Τ: 6938 702958) Κάθε Πα Μπακούρος, Ε. Σγουρίδου (φωνή-φλάουτο), Γ. Κoλοβός (κοντραμπάσο), Δ. Μπαρτζώκας (φωνή-κιθάρα), ώρα έναρξης 23.00, Κάθε Κυρ Βέτα Κετσετζή (τραγούδι), Γ.Καλεμάκης (μπουζούκι), Ν. Γεωργάκης (τραγούδι-κιθάρα), ρεμπέτικα και λαϊκά, ώρα έναρξης 22.00

Ντέφι (Λυκούργου 3, Λαδάδικα, T: 2310 530777) Κάθε Πε - Σα & Κυρ μεσημέρι. Κώστας Βουτυράς, Θεοδώρα Νταλγκά

Ξυλουργείο Μύλου (Ανδρ. Γεωργίου 56, πληροφορίες: 6974 940550) Πα 18/1 One Step Forward Ska Party: Root Souljah (BUL), 63 Ηigh, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 10­, Σα 19/1 Μωρά στη Φωτιά, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 15­, Κυρ 20/1 Big Time Sarah, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 20­, Τε 23/1 Tribute to the Beatles by Skelters, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 10­, Πε 24/1 Personality Crisis, ώρα έναρξης 21.30, είσοδος ελεύθερη, Πα 25/1 Διήμερο Ελληνόφωνου Rock - Day 1, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 12­, Σα 26/1 Διήμερο Ελληνόφωνου Rock - Day 2: Tsopana Rave, Sunny Μπαλτζή, ώρα έναρξης 21.30, εισιτήριο 12­, Κυρ 27/1 Takis Barberis Group, ώρα έναρξης 21.30 προπώληση 25­

Παράλληλος Café Gallery (Πλούτωνος 28 & Γ. Παπανδρέου, T: 2310 428724) Κάθε Πα-Σα Κατερίνα Γαρυφαλάκη (τραγούδι), Αντρέας Χαρίτος (τραγούδι-κιθάρα), Παναγιώτης Παυλίδης (πιάνο-πλήκτρα), Λάζαρος Πλιάμπας (κρουστά). Ποτό 10­

Παρασκήνιο (28ης Οκτωβρίου 44, Τ: 2310 842055) Τρ έως Σα Μ. Δημελής, Κ. Σαββόπουλος, Β. Γιαννακίδου, Κ. Αμπατζίδου. Ποτό στο μπαρ 7­, φιάλη 70­(απλή)

Πλατώ (Γιάννη Αγγέλου 14, T: 2310 321389) Πα 18 & Σα 19/1 Νίκος Δημητράτος, Φώτης Θεοδωρίδης

Πολυχώρος Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, T: 2310 640610) Makaroni grill restaurant: λειτουργεί κάθε μέρα. Capella live: Πα & Σα, Θ. Μακίδης (φωνή), Λ. Παπαδοπούλου (φωνή), Δ. Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Χ. Καρετίδης (πλήκτρα), Τ. Οικονομίδης (ηλεκτρ. κιθάρα). Guest star: Μπαμπάριος. Bistrot all day bar Lazaristes classic: Κάθε μέρα Δουλάμης Plus και σοπράνο, Χαρά (κιθάρα-τραγούδι), έντεχνο ελληνικό, ξένο & ροκ ρεπερτόριο. Balkoni Lazaristes live: Kάθε μέρα ζωντανή μουσική. Γ. Μωυσιάδης (πλήκτρα), Μάρθα (φωνή)

Πρόβα (Καλαποθάκη 6, T: 2310 260484) Κάθε Πα Αφιέρωμα στον Άκη Πάνου: Ελένη Διαβάτη, Μαν. Κατσαράκης, Ντίνα Γιακουμάκου, Χρήστος Κουτσός, Κάθε Σα & γιορτές Ελ. Διαβάτη, Μ. Κατσαράκης, Ντ. Γιακουμάτου,Μ. Τσομπανίδης, Στ. Μαναβάκης, Χρ. Κουτσός, ώρα έναρξης 23.00, Κάθε Πε Κώστας Πρατσινάκης, ώρα έναρξης 23.00

Προπύλαιον cafe piano bar (Επταπυργίου 130, Άνω Πόλη, Τ: 2310 202495) Τε έως Κυρ Ελβίρα (φωνή), Γρ. Γκερτσάκης (φωνή, κιθάρα), Χρ. Πουλιούδης (κιθάρα), Μ. Πετεινάρης (πιάνο), ώρα έναρξης 22.15, ποτό 8­, φιάλη 80­ (απλή)

Ρεμπετάδικο (Λ. Γεωργικής Σχολής 132, περιοχή αεροδρομίου, T: 2310 471362) Πα έως Κυρ Κυριακή Χρήστος Πετρίδης και Λαϊκό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ώρα έναρξης 23.00, ποτό 10­, φιάλη 90­ (απλή)

Ρεμπέτ Ασκέρ (Τομπάζη 4, Τ: 2310 865001) Τρ - Σα Π. Παυλής, Ε.Λώλου, Ιωάννα. Έντεχνο, ελαφρολαϊκό, λαϊκό, ρεμπέτικο, Τρ φοιτητική βραδιά, Τε ladies night, Πε 60’s & 70’s. Ποτό 8­, φιάλη 80­ (απλή), φιάλη κρασί 30­, ελάχ. κατανάλωση 10­

Ρετρό (Αγν. Στρατιώτου 66, Πολίχνη, Τ: 2310 663960) Πε έως Σα λαϊκό προγραμμα

Σαράι (Γ. Λαμπράκη 23, Τ: 2310 943833) Πε 24/1 Kαίσαρας (λαούτο, καχόν), Βαγγέλης Κόντος (κιθάρα), Σάκης Αμπατζίδης (πιάνο), Χάρης Βορεάδης (κρουστά)

Τ’ απόβραδο (Ισιδώρου 19, Γ. Λαμπράκη, Τ: 2310 900242) Κάθε Πε-Σα έντεχνα, ρεμπέτικα, λαϊκά

To Bυζάντιο II (Δόξης 5, Τ: 2310 551400, 6973 537373) Κώστας Μάνος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Τάνια Μέλιου, Σούζυ, Ειρήνη Καραβασίλη. Ποτό στο μπαρ 8­, φιάλη 90­ (απλή)

Το Μουσείο (Κατούνη 11 & Μητροπόλεως, Τ: 2310 555267) Κάθε Πε Κ. Φαλκώνης, Ε. Σιαμαντά, Γ. Σημαδόπουλος, Κάθε Πα & Σα Ε. Σιαμαντά, Δ. Ζιάκουλης, Γ. Σημαδόπουλος, Χ. Γερμένογλου

Υδρόγειος (26ης Οκτωβρίου 33, Τ: 2310 516515) Σα 19/1 Savage Republic