Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008

Βιαστείτε όσοι κι όσο μπορείτε!


Ο λόγος είναι απλός: Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) ανακοίνωσε στις 3 του μηνός ότι προκηρύχθηκαν τα μεταπτυχιακά προγράμματα υποτροφιών του ακαδημαϊκού έτους 2008-2009

Υποτροφίες για το εξωτερικό

1. 80 θέσεις υποτροφιών σε 54 γνωστικά πεδία για πτυχιούχους πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές σπουδές σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του εξωτερικού.

2. 13 θέσεις σε 9 γνωστικά πεδία για διπλωματούχους Ωδείου, Σχολής Θεάτρου, Σχολής Κινηματογράφου, Σχολής Χορού, κατόχους απολυτηρίου Λυκείου, καθώς και για πτυχιούχους ελληνικού πανεπιστημίου ή ομοταγούς της αλλοδαπής, για ανωτέρες ή μεταπτυχιακές καλλιτεχνικές σπουδές.

3. 10 θέσεις υποτροφιών σε 3 γνωστικά πεδία από το «Θεοδωρίδειον Κληροδότημα Εκπαιδευτικών» για: α) πτυχιούχους Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, β) πτυχιούχους πανεπιστημίων ανεξάρτητα αν έχουν διορισθεί ως εκπαιδευτικοί στο δημόσιο ή αλλού και γ) πτυχιούχους των εν γένει Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα κάτοχοι πιστοποιητικού παιδαγωγικής επιμόρφωσης, που τους επιτρέπει το διορισμό τους ως εκπαιδευτικών λειτουργών. Σκοπός των υποτροφιών αυτών είναι η μετεκπαίδευση σε πανεπιστήμια ή Παιδαγωγικές Ανώτατες Ακαδημίες ή ομοταγείς Ανώτατες Παιδαγωγικές Σχολές μίας από τις χώρες της Ε. Ε., με τις προϋποθέσεις και τους όρους που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις χορήγησης των υποτροφιών του Ι.Κ.Υ.

4. 13 θέσεις υποτροφιών σε 13 γνωστικά πεδία για πτυχιούχους Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.) για μεταπτυχιακές σπουδές ή εξειδίκευση σε ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε αναγνωρισμένα ερευνητικά εργαστήρια βιομηχανικών μονάδων του εξωτερικού.

Υποτροφίες για την Ελλάδα

1. 190 θέσεις υποτροφιών σε 79 γνωστικά πεδία για πτυχιούχους πανεπιστημίων, για μεταπτυχιακές σπουδές ή την εκπόνηση συγκεκριμένου καλλιτεχνικού έργου - για την κατηγορία των Καλών Τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική κ.λ.π.).

2. 53 θέσεις υποτροφιών σε 28 γνωστικά πεδία για πτυχιούχους Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.) για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

3. 65 θέσεις υποτροφιών για μεταδιδακτορική έρευνα σε 16 τομείς επιστημών.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και πιστοποιητικών λήγει την 11η Φεβρουαρίου . Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για παραλαβή ή αποστολή του σχετικού εντύπου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ι.Κ.Υ. (Μακρή 1 & Δ. Αρεοπαγίτου, 117 42, Αθήνα) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στα τηλέφωνα 210 3726341, 210 3726346, 210 3726395. Το κείμενο της προκήρυξης διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση www.iky.gr (Ανακοινώσεις).

Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου: Το Ίδρυμα «Βαγγέλης Κοτρώνης», ο Τομέας Οπτικοακουστικών Σπουδών της Ακαδημίας Τέχνης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης στην Αθήνα, συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου 2008 και προσκαλούν σκηνοθέτες να υποβάλλουν ταινίες μικρού μήκους, έως τις 29/2 στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στην Αίθουσα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Μαρίνου Αντύπα 86, στην Ηλιούπολη), στις 12 και στις 13/4 στις 20.00. Στη φετινή διοργάνωση θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία και τιμητικές διακρίσεις: Βραβείο καλύτερης ταινίας (βραβείο «Βαγγέλης Κοτρώνης»), βραβείο σκηνοθεσίας (βραβείο «Νίνα Κοτρώνη»), βραβείο σεναρίου, βραβείο σεναρίου ταινίας επιστημονικής φαντασίας, τιμητική διάκριση διεύθυνσης φωτογραφίας, τιμητική διάκριση μοντάζ, τιμητική διάκριση ηχοληψίας, τιμητική διάκριση μουσικής, τιμητική διάκριση σκηνογραφίας, τιμητική διάκριση ενδυματολογίας, τιμητική διάκριση μακιγιάζ, τιμητική διάκριση α’ γυναικείου ρόλου, τιμητική διάκριση β’ γυναικείου ρόλου, τιμητική διάκριση α’ ανδρικού ρόλου, τιμητική διάκριση β’ ανδρικού ρόλου. Οι ενδιαφερόμενοι σκηνοθέτες θα πρέπει να υποβάλλουν τις ταινίες τους (σε BETA SP, ένα αντίγραφο σε dvd και ένα cd με τουλάχιστον 2 φωτογραφίες της ταινίας), στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Κοδριγκτώνος 16, 112 57, Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθύνεστε στον κ. Νώντα Σαρλή στο τηλέφωνο 210 8224074, στο site www.iek-akmi.gr (Ανακοινώσεις) και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης στο 2310 260200.

Εργαστήρι Θεάτρου για παιδιά και εφήβους: Στις 19/1 ξεκινά η λειτουργία του Εργαστηρίου Θεάτρου για παιδιά και εφήβους (5-17 ετών) στον Πολυχώρο Τέχνης Villarte. Το εργαστήρι δραστηριοποιείται στους τομείς της υποκριτικής, του θεατρικού παιχνιδιού, της κινησιολογίας, της μουσικής και του θεατρικού τραγουδιού, της ορθοφωνίας, των εικαστικών και της σκηνογραφίας. Τα μαθήματα θα είναι τετράωρα και θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο. Θα λειτουργήσουν τρία τμήματα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Το εργαστήρι θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο. Κόστος: 600­. Πληροφορίες: Τ: 2310 422742, 2310 422885. www.villarte.gr

Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης: Το Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου), σε συνεργασία με το British Council, το Goethe Institut Athen, το Instituto Cervantes de Atenas, το Institut Français d’Athènes και το Istituto Italiano di Cultura, προκηρύσσει για δεύτερη χρονιά το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης, που θα απονεμηθεί σε 5 μεταφραστές της βρετανικής, γαλλόφωνης, ιταλικής, γερμανικής και ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μεταφράσεις που ανήκουν στο χώρο του μυθιστορήματος, του διηγήματος, της ποίησης και του θεάτρου. Οι αιτήσεις θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά μεταφράσεις που εκδόθηκαν το 2007. Αίτηση συμμετοχής υποβάλλει είτε ο μεταφραστής είτε ο εκδότης του έργου, έως τις 29/2, στο Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Λυκαβηττού 2, 106 71, Αθήνα, Τ: 210 3639520).

Η φόρμα της αίτησης είναι διαθέσιμη στο site του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ., www.ekemel.gr. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τρία αντίτυπα της ελληνικής μετάφρασης και ένα αντίτυπο της πρωτότυπης έκδοσης. Το βραβείο περιλαμβάνει 3.000­ και διαμονή για ένα μήνα στο Σπίτι της Λογοτεχνίας στη Πάρο. Για κάθε γλώσσα θα υπάρχει κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ., έναν από κάθε Ινστιτούτο, ένα μεταφραστή, ένα συγγραφέα και έναν κριτικό λογοτεχνίας. Η τελετή της απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, τον Σεπτέμβριο του 2008. Το Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ).

by αθηνά τσακαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: