Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2007

Σε ένα τοίχο είδα το «Happy New Fear».

Σε ένα τοίχο είδα το «Happy New Fear». Όντως έρχονται καινούριοι φόβοι, αλλά διαιωνίζονται και οι περσινοί: φοβάμαι πως θα κλείσει η Ολυμπιακή, φοβάμαι πως δεν θα φτάσω στα συντάξιμα 70, φοβάμαι πως δεν θα φτάσει το δώρο για τα μελομακάρονα…

In a manner of singing
Δεν μιλάμε για διασκευές, αλλά για nouvelle εκτελέσεις. Οι διάσημοι punk rock στίχοι και τα electro pop ρεφρέν είναι τα μόνα που έχουν παραμείνει ανέγγιχτα. Οι Μarc Collin και Οlivier Libaux έχουν αντικαταστήσει τις μελωδίες, χρησιμοποιώντας λιτές, ακουστικές ενορχηστρώσεις που παραπέμπουν στην bossa nova, την jazz της δεκαετίας του ’50 και την pop των 60s. Οι «επανεκτελέσεις» τους στα άσματα των Joy Division, Clash, Cure, Tuxedomoon, Depeche Mode, και οι ερμηνείες, όλο νάζι και τσαχπινιά, των κοριτσιών από τη Γαλλία και τη Βραζιλία που εκλήθησαν να τα επενδύσουν φωνητικά, και στο studio αλλά και στα live, κέρδισαν ακόμα και όσους δυσανασχετούν με τις διασκευές και, κυρίως, κι αυτούς που έγραψαν και ερμήνευσαν τα πρωτότυπα. Όσοι τους είδαμε την προηγούμενη φορά στο Principal, αναφωνούμε «Just Can’t Get Enough» και επιστρέφουμε. Όπως επέστρεψαν κι αυτοί, «Under my thumb» με νέο δίσκο «Bande a Part». Love & Nouvelle Vague will tear apart!
info: Nouvelle Vague, Principal Club Theatre, Κυριακή 16/12

You Jane, me Zorba, Zorba the greek
Κοσμογυρισμένος, τυχοδιώκτης, γυναικάς, δαιμόνιος, ο Αλέξης Ζορμπάς, που στην πραγματικότητα λεγόταν Γεώργιος, γνώρισε τον Καζαντζάκη στο μοναστήρι. Ο κόσμος γνώρισε την ελληνική μουσική με το συρτάκι του «Ζορμπά» Μίκη Θεοδωράκη. Η 1η παρουσίαση του «Αλέξης Ζορμπάς» έγινε το 1988 στην Βερόνα. Στη χριστουγεννιάτικη παρουσίασή του από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχει και η χορωδία «Κοραής» και η σολίστ Ελένη Λιώνα (μεσόφωνος). Η συναυλία θα δοθεί στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο του συνεδρίου του Απόδημου Ελληνισμού, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Πνευματικό Σύλλογο «Κοραής». Είσοδος με προσκλήσεις που διατίθενται από το Κέντρο Μουσικής του Δήμου (Κουντουριώτου 17, 2310 538440, 538491).
info: «Αλέξης Ζορμπάς» από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δ. Θεσ/νίκης, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., Παρασκευή 14/12

«Επικές» στιγμές
Γοήτευσαν πέρσι τον Απρίλιο το κοινό της «March Metal Day» με τη σκηνική τους παρουσία και με την αγγελική φωνή της mezzo-soprano Simone Simons. Η αποκάλυψη της gothic metal σκηνής επιστρέφει με το άλ-μπουμ «The Divine Conspiracy» και 2 εμφανίσεις στη χώρα μας. Οι Epica δημιουργήθηκαν στο Limbourg της Ολλανδίας από τον πρώην κιθαρίστα των After Forever, Mark Jansen και συνεχίζουν την παράδοση των rock και metal συγκροτημάτων με γυναικείες φωνές (Evanescence, Nightwish). Τη συμπρωτευουσιάνικη συναυλία ανοίγουν οι progsters Horizon’s End.
info: Epica, Υδρόγειος, Παρασκευή 14/12

Όταν τα σπαθιά hiphoραγούν
Λίγες μέρες μετά την επανακυκλοφορία του 1ου του προσωπικού album «Αφού Λοιπόν Ξεχάστηκα» (Remaster - Ted Jensen / Sterling Studios), ο Παύλος Παυλίδης και οι Β-Μovies θα βρεθούν στο Ξυλουργείο του Μύλου, με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα σε ακουστικές εκτελέσεις. «Αφού λοιπόν ξεχάστηκα» η φάλτση και τραγούδησα δυνατά, θα με ακούσω στο live album του Παυλίδη που θα κυκλοφορήσει αρχές του 2008, με αποσπάσματα από το συγκεκριμένο αλλά και από άλλα live. Live στο Ξυλουργείο και ο frontman των Active Member, κατά κόσμον Μιχάλης Μυτακίδης ή B.D.Foxmoor που θα παρουσιάσει τη νέα, 5η προσωπική δουλειά του «Όταν οι μικρόνοοι hiphoραγούν». θα καταθέσει στις 19/12 συσσωρευμένο το συναίσθημα που ξυπνά η μουσική, όταν κανείς σαν παιχνίδι την αντιμετωπίζει. Διάφοροι low bap καλεσμένοι θα περάσουν απ’ το μικρόφωνο, όσο τα βινύλια θα γυρνάνε ασταμάτητα πάνω στα πικάπ και θα γεμίζουν αποτυπώματα…
info: Ξυλουργείο, Παύλος Παυλίδης-Παρασκευή 14/12,
B. D. Foxmoor-Τετάρτη 19/12

Hopα είπα λέω
Το Lindy Hop είναι χορός σε ζευγάρια που ξεκίνησε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις ΗΠΑ η βασική μορφή του Lindy Hop αντικαταστάθηκε από το Ballroom Swing. Αυτή τη στιγμή οι Lindy Hoppers είναι περισσότεροι από ποτέ! Tον Οκτώβρη του 2006 o ελβετός Michael Widmer, φανατικός lindy-hopper έφερε το χορό αυτό και στη Θεσσαλονίκη. Εδώ χορεύει, διδάσκει και έχει φτιάξει την 1η Lindy Hop ελληνική κοινότητα. Αφήστε τη Μαρία Ιωαννίδου να κάνει «Χοπ χοπ» γυμναστικές ασκήσεις στην Τιβί και κάντε «Lindy Hop» χορευτικές φιγούρες στο 2ο χριστουγεννιάτικο party με live swing - jazz μουσική και δωρεάν μαθήματα, show από χορευτές flamenco, στο Sante, την Κυριακή 16/12.
info: «Lindy Hop» party, cafe-bar «Santé», Κυριακή 16 /12

«Είσαι ξεχωριστός»
Κινούμενη Θεατρική Μονάδα με εξειδικευμένους και ευαίσθητους σε κοινωνικά θέματα ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε. θα επισκεφθεί από τις 18/12 τις παιδιατρικές πτέρυγες νοσοκομείων (18-19/12 ΑΧΕΠΑ, 20-21/12 Ιπποκράτειο, 22/12 Γεννηματάς, 27-28/12 Παπαγεωργίου, κ.ά.), βοηθώντας τους μικρούς θεατές μέσω της θεατρικής παράστασης «Είσαι ξεχωριστός» να κατανοήσουν πόσο σημαντικός είναι ο καθένας, παρά τις όποιες -ιατρικές- ιδιαιτερότητες. Ένας ιατρός και μια ασθενής, ένα νεραϊδόπαιδο, ένας πωλητής φτερών και ο άρχοντας των βυθών περνούν στα νοσηλευόμενα παιδιά μηνύματα γενναιότητας, θάρρους, αισιοδοξίας, ελπίδας, δύναμης, αυτοπεποίθησης και όρεξης για ζωή.
info: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Θ.Β.Ε. «Είσαι ξεχωριστός», Νοσοκομεία Θεσ/νίκης, από 18/12

Upside DOWN
Ιδιαίτερα ξεχωριστά είναι και τα παιδιά με Σύνδρομο DOWN. Ο Σύλλογος Φίλων Συνδρόμου DOWN Ελλάδος διοργανώνει 15-16/12 το καθιερωμένο «Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ» στις εγκαταστάσεις του (Καρανιβάλου 31, Κ. Τούμπα). Ξεχωριστή είναι και η Χριστουγεννιάτικη συναυλία με το «Φωνητικό σύνολο Τρισεύγενης Καλοκύρη» με κάλαντα απ’ όλον τον κόσμο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών το Σάββατο 15/12, στις 19.30. Τα έσοδα από το «Ασημένιο Γούρι», τις χριστουγεννιάτικες κάρτες και τα άλλα αγαθά που θα βρεθούν στους πάγκους του μπαζάρ, θα κάνουν ξεχωριστά τα φετινά Χριστούγεννα και τα μελλοντικά σχέδια των ξεχωριστών αυτών παιδιών που θα βοηθάνε από 18-31/12, στο Public, στην εορταστική συσκευασία των δώρων .
info: Εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων Συνδρόμου DOWN Ελλάδος: Γραφεία Συλλόγου, Τελλόγλειο, Public

«Eφτά νομά» σε έναν οντά
Και σε μια Aποικία στην Πολίχνη. «Κάτι παιδιά που αγαπούνε το τραγούδι», o Ανδρέας κι ο Βασίλης Καρακότας, με τη συνεργασία 5 σπουδαίων μουσικών, τραγουδούν κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ καθώς και Κυριακές μεσημέρι. Τα ωραιότερα και διαχρονικά τραγούδια σημαντικών ελλήνων συνθετών, συμπεριλαμβάνει η Αρλέτα στο «Πρόγραμμα σαν παραμύθι», την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15/12 στην Αίγλη. Ο λυράρης Βασίλης Σκουλάς, στην 4η δεκαετία του στο χώρο τόσο του παραδοσιακού κρητικού, όσο και του έντεχνου τραγουδιού εξακολουθεί να προσφέρει από το μετερίζι του σ' αυτό που αόριστα και βιαστικά αποκαλούμε «Κρητική Παράδοση». Η παράδοση συνεχίζεται την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20/12 στη Βάρδια. Μαζί του το «κοπέλι» Γεράσιμος Ανδρεάτος.
info: Ανδρέας & Βασίλης Καρακότας στην Αποικία,
Αρλέτα στην Αίγλη, Γεράσιμος Ανδρεάτος και Βασίλης Σκουλάς στη Βάρδια

Δεν υπάρχουν σχόλια: