Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008

Όταν οι ορθόδοξοι θα διαβάζουν τα 12 ευαγγέλια,

...οι καθολικοί θα σκέφτονται ίσως· τα 12άρια στον καλύτερο «συνδυασμό». Το «Secret combination» θα ακουστεί όχι την ίδια νύχτα με το τροπάριο της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης γυνής» Κασσιανής, αλλά ακριβώς ένα μήνα μετά το Μάιο

Ντουζ πουάν (douze points)
Ξεαγχωμένες, χωρίς να ιδρώνει το αυτάκι τους, οι 5 χώρες, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και η διοργανώτρια χώρα, Σερβία, θα παρακολουθούνε τις άλλες 38 που ρίχνονται το Μάιο στην μεγάλη αρένα της Εurovision, το μουσικό θεσμό, το «πανηγυράκι», το «gay icon». Διαλέξτε χαρακτηρισμό, διαλέξτε και χώρα. Κανονικά, κάθε χώρα βλέπει τον ημιτελικό στον οποίο συμμετέχει και ψηφίζει ανάμεσα από τις συνδιαγωνιζόμενες. Εμείς, δηλαδή, οι Έλληνες και οι Κύπριοι, έχουμε «double».Στις 20/5 αγωνιούμε για την τύχη του γυνής που ερμηνεύει το «Secret combination» και στις 22/45, «η καρδίαν αυτή χτυπά» (που έλεγε κι ο Μακάριος) για τη θέση που θα καταλάβει η «Femme Fatale» της Κύπρου. Και οι δυο αποστολές πρέπει να χτυπήσουν δεκάδα. Και τους δύο ημιτελικούς θα μεταδώσει η ΝΕΤ. Και το 2005 η Παπαρίζου είχε τραγουδήσει τελευταία και 19η. Λέτε αυτό να είναι το «secret combination… to win a destination, in the center of my heart»;
info: Ημιτελικοί Eurovision
2008, NET,


Requiem for a german dream
H Καλομοίρα πάει Μάιο στο Βελιγράδι και το Βελιγράδι έρχεται Θεσσαλονίκη. Το ελληνικό τραγούδι πήρε το εισιτήριο για τη μεγάλη Αρένα του Βελιγραδίου και το εθνικό μπαλέτο Βελιγραδίου για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σάββατο 19 και Κυριακή 20/4, ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά συγκροτήματα της Ευρώπης, θα παρουσιάσει το έργο «Βασίλισσα Μαργκό», σε μουσική του «τσιγγάνου» Goran Bregovic και σε χορογραφίες Krunislav Simic, και τα «Φθινοπωρινά λουλούδια», σε μουσική διαφόρων συνθετών και χορογραφίες Marie - Claude Pietragalla και Julien Derouault. Servia, twelve points. Εθνικό Μπαλέτο Βελιγραδίου, 55 συντελεστές. Το Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της ενότητας «Μεγάλα χορωδιακά έργα» και της Μεγάλης Βδομάδας, παρουσιάζει τη Μ. Τετάρτη, το «Γερμανικό ρέκβιεμ» του Johannes Brahms. Αντικείμενο κριτικής διαμάχης, η χορωδιακή αυτή σύνθεση δεν παραπέμπει στη στερεότυπη παράδοση των ρωμαιοκαθολικών «ρέκβιεμ», των νεκρώσιμων δηλαδή ακολουθιών. Το πρωτογενές της υλικό προκύπτει από μια συρραφή βιβλικών κειμένων σε λουθηριανή γερμανική μετάφραση, με θέμα το θάνατο, το θρήνο και την παρήγορη εγκαρδίωση.
info: Μέγαρο Μουσικής: Σάββατο 19 & Κυριακή 20/4 - Εθνικό Μπαλέτο Βελιγραδίου, Μ. Τετάρτη - «J. Brahms : ένα γερμανικό ρέκβιεμ»


Λατρευτική βδομάδα
Παρότι ψάχνω για συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου, βραδιά φυσαρμόνικας με τον Αλέκο Τριανταφύλλου ή έστω ένα μυστικιστικό live των Blues Wire, όλα συνειρμικά με το κατανυκτικό πνεύμα της Μ. Βδομάδας, οι μουσικές σκηνές περιορίζουν το θρήνο, στο «ρέκβιεμ» στο Μέγαρο, ενώ ολοκληρώνεται το Σάββατο 18/4 στις 19.30 και η «Λα-τρευτική Εβδομάδα». Στον Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, στο Βυζαντινό Χορό Αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχο-λής «Αγ. Αναστασίας Φαρμακολύτριας» ψάλλουν οι νέοι ιεροψάλτες της Θεσσαλονίκης: Ανδρέας Δερβίσης, Στυλιανός Ζαχαρίου, Δημήτρης Χριστο-δούλου. Στην Αίγλη, το Παρασκευοσάβ-βατο 18-19/4 που φεύγουν οι φοιτητές, τα «ψάλλει» η Ηρώ Σαία στον Βαγγέλη Γερμανό για την «Κρουαζιέρα» που την πήγε. Το Παρασκευοσάββατο 18-19/4 που δεύρει έξω ο Λάζαρος, για να μαζέψει βάγια, δεύρει στην Αποθήκη του Μύλου ο Μανώλης Λιδάκης από τη «Χαλκίδα» με την «Αρετούσα» και εκλιπαρεί τ’ «Άστρα, μη με μαλώνετε». Για διήμερες εμφανίσεις στη Θεσσαλο-νίκη συμφώνησε και ο Αντώνης Καλο-γιάννης. Δεν θα είναι όμως στη Βάρδια το Παρασκευοσάββατο που κλείνουν τα σχολεία αλλά το Δευτερότριτο (21-22/4) που δεν κλείνουν τα καταστήματα, αλλά έχουν συνεχόμενο ωράριο. «Άνοιξε το παράθυρο» και την πόρτα της Βάρδιας, δροσιά να μπει του Μάη και να βγει η «Αννούλα του χιονιά»…
info: Μανώλης Λιδάκης, Αποθήκη του Μύλου,18-19/4, Βαγγέλης Γερμανός & Ηρώ Σαΐα, Αίγλη, 18-19/4, Αντώνης Καλογιάννης, Βάρδια, 21-22/4

Ζητείται νέος, ωραίος και bella donna
Από το 1997 η Ιταλία δεν παίρνει μέρος στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. Οι Ιταλίδες όμως της Ελλάδας, αλλά και οι Ελληνο-ιταλίδες, διαγωνίζονται για τρίτη χρονιά στην ομορφιά. Ο 3ος ελληνικός διαγωνισμός που θα αναδείξει την πιο όμορφη Ελληνο-ιταλίδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό «Miss Italia nel mondo» στο Jesolo (Venezia) της Ιταλίας τον προσεχή Ιούνιο, θα γίνει την Δευτέρα 2/6 στο θέατρο Βεργίνα του Regency Casino Thessaloniki, με παρουσιάστρια και φέτος την ηθοποιό Χριστίνα Παππά. Prego, αν έχεις ιταλική καταγωγή και ηλικία 17-26 χρονών, per favore να δηλώσεις συμμετοχή έως τις 26/5, στο info@missitalia.gr ή entrare στο site www.missitalia.gr για πληροφορίες. Καλή επιτυχία σε όλους, ή αλλιώς «In bocca al lupo» (στο στόμα του λύκου).
info: Δηλώσεις συμμετοχής: διαγωνισμός «Miss Italia Nel Mondo»

Ξέρουν κι άλλο μονοπάτι
Όχι ένα, αλλά έξι. Όσες οι μέρες, τόσες κι οι συναυλίες. Τα «Μονοπάτια στην πόλη», εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, κάνουν ένα ιδιότυπο αντάρτικο, παρέα με μουσικούς, μπάντες και χώρους που έχουν τα ίδια μυαλά και μονοπάτια ζωής. Από τις 16 ως τις 21/4, στήνουν μια low budget παραγωγή, μια υψηλής συμμετοχής προσπάθεια που διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή και το όνειρο. Οι συναυλίες που έγιναν στο Σαράι και θα γίνουν ακόμα στα Orient και No Bar, είναι μια συνεχής, ευέλικτη και ορεξάτη παρέμβαση-δράση.
info: No Bar: Πα 18/4 Return to Litany, Σα 19/4 Γιάννης Μιχαηλίδης & Πρώτες Γιορτές, Κυρ 20/4 Skaribas, Οrient : Μ. Δευ 21/4 DJ Jammin party.

Μοντελιάδης
Αυτός που φέρεται σαν μοντέλο, που αισθάνεται ότι μόλις κέρδισε στο διαγωνισμό ομορφιάς ή το talent show. Οι Γιάννης Σπαλιάρας, Κατερίνα Στικούδη, Ολυμπία Χοψωνίδου, Τεό, Χριστίνα Α-λούπη δεν είναι μοντελιάδηδες, αλλά καταξιωμένα μοντέλα, περιζήτητα για editorial μόδας και fashion show. Η παρουσία τους κρίθηκε απαραίτητη στην επίδειξη μόδας την Παρασκευή 18/4 στο Imerovigli. Παρουσιάζουν οι Κων-σταντίνος Αγγελόπουλος και Αναστασία Κριτικού. Διοργάνωση και styling από την Ελισάβετ Μαστραντώνη. Όμορφους και όμορφες θα δούμε να κυκλοφορούνε και την Κυριακή 20/4, γύρω στις 21.00 στο Πλατεία - Odeon και αργότερα στο club Hotel. Εκεί θα γίνει το after avant - premiere party της κωμωδίας του Βασίλη Κατσίκη «Ι-4, Λούφα και Απαλλαγή». Εκεί θα παραστούν ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές της ταινίας Νίκος Βουρλιώτης, Κώστας Φρα-γκολιάς και Μαρία Κορινθίου. «Πότε θα σε βαρεθώ να σ’ απαλλάξω…».
info: Επίδειξη μόδας, Imerovigli, Παρασκευή 18/4

Σε χρόνο φωτογραφικό
Σχεδόν οι περισσότερες αίθουσες τέχνης της πόλης μας είναι «αγκαζέ» τον Απρίλιο και το Μάιο με τις εκθέσεις της Photobiennale του 2008. Η 20η Photobiennale που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έχει θέμα το «Χρόνο». Που είναι χρήμα, που γιατρεύει τις πληγές, που σκάβει τις ρυτίδες. Βρείτε χρόνο να επισκεφθείτε τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις, να πάτε στις παράλληλες εκδηλώσεις, να φωτογραφίσετε το «χρόνο». Βρείτε και τη νέα γκαλερί της πόλης μας, επί της οδού Μοργκεντάου 6. Το τρίτο της κατάστημα αποκτά η γκαλερί Fine Arts - Καπόπου-λος, μετά τα σύγχρονα κέντρα τέχνης που έχουν δημιουργήσει ο Ευάγγελος και η Μαρίνα Καποπούλου, σε Αθήνα και Μύκονο.
info: 20η Photobiennale,
Απρίλιος - Μάιος 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: