Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008

"Take me through the steps my love,

shall we dance again, I was older then, now we are the same, Bored by dreams". Η μούσα των Rolling Stones μας χαιρετάει σε «σπαστά εγγλέζικα», την Παρασκευή των Α’ Χαιρετισμών…

Αδελφή Μορφίνη
Σήμερα η πιο rock γιαγιά Marianne Faithfull είναι καλά, χαίρεται τις απολαύσεις της ζωής και τον εγγονό της, γράφει μουσική και στίχους και περιοδεύει με τους φίλους της. Στο πλαίσιο της «Songs of Innocence and Experience tour», η ερμηνεύτρια με τους μουσικούς που την πλαισιώνουν, θα προσεγγίσει στο Βελλίδειο, την Παρασκευή 14/3, με έναν ολοκαίνουργιο και μοναδικό «θεατρικό» τρόπο το ρεπερτόριό της («Βroken English», «Sister Morphine», «Come and Stay with me», «Crazy Love», «As tears go by», «Bored by dreams»). Με μια οικεία αίσθηση και «δεμένο» ήχο, εστιάζοντας στο συναίσθημα και στη δυναμική ισχύ της φωνής της.
info: Marianne Faithfull, Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, 14/3

Σώπα κι άκουσε…
«Στις άκρες απ’ τα μάτια σου», «με μπουνάτσες και μποφόρια», «μανδραγόρας», «μαργαριτάρια», «πάρε με», «κληρώθηκα», «πάμε γι’ αλλού», «κύμα το κύμα», «πάμε νότια» και πολλά άλλα θα μας θυμίσει ο Γιώργος Ζήκας, τα 3 «αγαθά» και «συμμορίτικα» διήμερα (14 & 15, 21 & 22, 28 & 29/3) στο Πλατώ. Τον Γιώργο Ζήκα και την Αγαθή Συμμορία πλαισιώνουν οι τραγουδιστές Έλενα Δεληχρήστου και Φώτης Θεοδωρίδης. Για άλλες 2 Τετάρτες του Μαρτίου (19 & 26/3) ο Θωμάς Κοροβίνης και η Μαρία Φωτίου, παρουσιάζουν στην Πρόβα ένα αφιέρωμα - ανθολογία στα ωραιότερα γνήσια λαϊκά τραγούδια. «Ο ανθός του λαϊκού» αποτελεί το δεύτερο μέρος των εμφανίσεών τους. Στο πρώτο η ορχήστρα θα παίξει τραγούδια από την καινούρια δουλειά του Κοροβίνη καθώς και τραγούδια από το ρεπερτόριο της Φωτίου.
info: Θωμάς Κοροβίνης και Μαρία Φωτίου στην Πρόβα, Γιώργος Ζήκας στο Πλατώ

«Της γυναίκας η καρδιά …»
...είναι μια άβυσσος. Των τριών γυναικών οι καρδιές κι οι φωνές, μας εκπλήσσουν ευχάριστα, λαϊκά και τρυφερά. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου «είναι εντάξει μαζί μας», αλλά και με τις άλλες δύο κυρίες με τις οποίες μοιράζεται το πάλκο της Αποθήκης του Μύλου, την Ανδριάνα Μπάμπαλη και την Γιώτα Νέ-γκα, από την Παρασκευή 14/3 και για τρία διήμερα. Στο πρόγραμμα «της γυναίκας η καρδιά», επικρατεί ο τρυφερός γυναικείος λόγος των τραγουδιών. Το πρώτο μέρος είναι βασισμένο στη συνεργασία της Ελένης με τους Μίκρο, με ήχους pop, ηλεκτρικούς, χορευτικούς. Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό αλλάζει και μπαίνουμε σε ένα πιο λαϊκό κλίμα. Οι τρεις τους θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και μέσα από τις επιμέρους αλλά και τις από κοινού εμφανίσεις θα μοιραστούν μαζί μας στιγμές μοναδικές και τραγούδια λαϊκά που όλοι αγαπήσαμε και διασκεδάσαμε με αυτά. «Τζιβαέρι μου», «Να ’χα χίλιες σιωπές να ακούς…».
info: Ε. Τσαλιγοπούλου, Α. Μπάμπαλη, Γ. Νέγκα, Αποθήκη Μύλου, από 14/3

Με τις υγείες μας
Νους υγιής εν σώματι Hyatt Regency Thessaloniki υγιεί. Στην τέταρτη υγιή χρονιά του ξενοδοχείου και του κύκλου δράσεων «My Health» διατροφολόγοι, γυμναστές, αισθητικοί, ψυχολόγοι και άλλοι ερευνητές προωθούν μια πιο θετική και υγιή στάση ζωής. Φέτος συνεργάζονται με το Hyatt οι κκ. Μυρσίνη Λαμπράκη και Ειρήνη Πασχαλέρη, με εκδηλώσεις για την υγιεινή διατροφή, team του περιοδικού Forma με συνεδρίες συμβουλευτικής για την αισθητική και την προσωπική περιποίηση, οι κκ. Ελένη και Νίκη Πετρουλάκη με workshop σύγχρονων μορφών yoga (power yoga, face yoga και gliding), team από τα κομμωτήρια Xanthi Hair Galleries με συνεδρίες συμβουλευτικής για την υγεία και το στιλ των μαλλιών, και η δερματολόγος κα Ελένη Λαμπρι-νοπούλου, λύνοντας απορίες του κοινού για τις επεμβάσεις ή επεμβατικές μεθόδους σχετικά με την αποκατάσταση μικρότερων ή μεγαλύτερων προβλημάτων του δέρματος.
info: «My Health», Hyatt Regency Thessaloniki, 15/3-14/4

Δη-μήτηρ μου, δη-μήτηρ μου
Υλικά και αντικείμενα που ανακινούν μνήμες, παλιές όσο και πρόσφατες, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μέσα στην ιστορία που η καλλιτέχνις Έλενα Τονικίδη αφηγείται μέχρι τις 13/4 στην Αίθουσα Τέχνης Φλέμινγκ χρησιμοποιώντας εξω-ζωγραφικά υλικά. Η έκθεση «δη-μήτηρ… σχετικά με εκείνη» αποτελείται από ένθετα αντικείμενα και διάφορα υλικά ενσωματωμένα σε χάρτινες σακούλες. Υλικά τα οποία αποδίδουν σχήματα, φιγούρες και έννοιες. Oι χάρτινες σακούλες, το χρώμα, η άμμος συνθέτουν έναν άλλο ιδιότυπο διάλογο με τις «Τρεις υψηλές γυναίκες» του Άλμπι, όπου η ηρωίδα, μέσα από την ανασκόπηση και τη διαδρομή των τριών ηλικιών του βίου της, γίνεται η αφορμή για τη σύνθεση μιας άλλης πραγματικότητας.
info: Έκθεση της Έλενας Τονικίδη, Αίθουσα Τέχνης Φλέμιγκ, από 14/3

Τράβα μου μία…. Φωτογραφία
12 ώρες, 12 θέματα, 12 στάσεις. 1 φιλμ, 1 βραβείο, 1 γιορτή της Φωτογραφίας. To Φωτογραφικό Κέντρο stereosis, για δεύτερη χρονιά προκαλεί ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, να διαγωνιστούν και να αυτοσχεδιάσουν. Το «Photo-day» είναι ένα μοναδικό φωτογραφικό happening στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει σε ένα φιλμ 12 στάσεων να φωτογραφήσουν 12 θέματα σε ένα διάστημα 12 ωρών. Δεν είναι τόσο η τεχνική γνώση της φωτογραφίας που απαιτείται, όσο η διάθεση για δημιουργία. Όσοι δηλώσουν συμμετοχή (Ζεύξι-δος 3, 2310 250223, διαγωνίζονται απαραίτητα με αναλογική φωτογραφική μηχανή. Τα θέματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο 15/3, ενώ την Κυριακή 16/3 θα γίνουν οι ονομαστικές ψηφοφορίες της καλύτερης συμμετοχής και της καλύτερης φωτογραφίας.
info: «2η Photoday 2008», Φωτογραφικό Κέντρο stereosis, 15 - 16/3

Ξανα… πετάμε χαρταετό
H παρουσία ενός τρίτου χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι χρωμοσωμάτων δημιουργεί τη γενετική κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο Down. Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στο Σύνδρομο Down. Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down διοργανώνει την Κυριακή 16/3 την εκδήλωση «Μαζί πετάμε ψηλά». Θέμα της ο «χαρταετός» που θα δημιουργήσουν απλοί άνθρωποι, εικαστικοί, αλλά και τα ίδια τα παιδιά του DOWN, από γυαλί, από μπογιά, από πηλό, από σύρμα, ή όποιο άλλο υλικό. Κι όλοι μαζί οι χαρταετοί θα εκτίθενται για μια εβδομάδα στο καφέ «Το Μουσείο» στο κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς και την Κυριακή 16/3 θα πουληθούν σε μια μεγάλη γιορτή, σε συμβολικές τιμές, για την υποστήριξη τoυ έργου του συλλόγου.
info: «Μαζί πετάμε ψηλά», Καφέ «Το Μουσείο», Κυριακή 16/3

«She gives me love»!
Οι νονοί του rock ’n’ roll επιστρέφουν. Η μπάντα από το Λονδίνο με το αυθεντικό της line-up έχει ξεκινήσει μια σειρά από επιλεγμένες ζωντανές εμφανίσεις. Στις14/3 ένα ακόμα εκρηκτικό show των Godfathers. Δύο ώρες γεμάτες από αγνό rock’ n’ roll, στην καλύτερη μορφή του. Δύο ώρες… «She gives me love»! Ένα 24ωρο μετά είναι η μέρα που επιστρέφει το GAIA Festival. 10 χρόνια μετά από το πρώτο φεστιβάλ που είχε γίνει στο λιμάνι, world ήχοι του παρελθόντος παντρεύονται με τους global ρυθμούς του μέλλοντος. Το Σάββατο 15/3, ξεκινά το ταξίδι της «ΓΑΙΑΣ» από το μεγάλο σταυροδρόμι της Βαρκελώνης. Η βάση των Ojos de Brujo είναι το flamenco. Ως «Soundsystem» προσθέτουν τα μαγικά «flamenchillo» φίλτρα, φίλτρα από breakbeat μέχρι drum & bass, bulerias ή bhangra-balkan-HipHop-latin funk. Οι επόμενες στάσεις είναι το Παρίσι των Caravan Palace (21/3) και η Μασσαλία των Watcha-Clan (28/3).
info: Principal: 14/3 -The Godfathers, 15/3 - «Gaia Festival»: Ojos de Brujo Soundsystem

Δεν υπάρχουν σχόλια: