Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008

The Swing Shoes

Οι The Swing Shoes είναι ο Άδωνις Γουλιέλμος (κιθάρα), ο Γιώργος Κούτρας (κιθάρα, slide κιθάρα, guitarlele, 6χορδο πάντζο) και ο Πάνος Τομαράς (μπάσο). Ο Γιώργος και ο Πάνος μας μιλούν με αφορμή την πρώτη φορά που παίζουν στην Θεσσαλονίκη, στις 6 Απριλίου, στην Πριγκιπέσσα.

Πότε και πώς ξεκίνησε το σχήμα «The Swing Shoes»; Γ.: Γνώρισα τον Άδωνι από τη δουλειά του όταν του είχα πάει την κιθάρα μου για service. Μου είπε ότι ήθελε να φτιάξει μια μπάντα που να παίζει gypsy swing, του είπα ότι ενδιαφέρομαι... και τα υπόλοιπα είναι ιστορία!!! Συνεντεύξεις, πρώτες εκτελέσεις κομματιών, μαζικές επιτυχίες και πρόταση από την (major) label Sunshine Studio για την έκδοση ενός συλλεκτικού βυνιλίου το οποίο θα γινόταν πλατινένιο πριν να κυκλοφορήσει! Με όλες αυτές τις ευοίωνες συνθήκες, όπως είναι αυτονόητο, οι μπασίστες έκαναν ουρά για να παίξουν μαζί μας. Τους κάναμε οντισιόν δοκιμάζοντας τις ικανότητες τους στην ταυτόχρονη εκτέλεση μουσικής και ακροβατικών. Μετά από πολύχρωμες ακροάσεις, επιλέξαμε τον Χρήστο Ζωή ο οποίος μας βοήθησε τα μάλλα στο ξεκίνημα της μπάντας. Μετά από ένα χρόνο ο Χρήστος αποχώρησε με εθελουσία έξοδο και το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να βρει καινούργιο μπασίστα. Εδώ έρχεται ο περίφημος Πάνος Τομαράς γνωστός και στο USA με το ψευδώνυμο Panos Tom, ο οποίος έδωσε μια νέα πνοή στο όραμα του συγκροτήματος.
Π.: Γνώριζα τον Άδωνι από παλιά και την εποχή που έψαχναν τα παιδιά για καινούργιο μπασίστα έψαχνα κι εγώ για κάτι άλλο εκτός από τους Earthbound. Μου άρεσε αυτό που άκουσα όταν συναντηθήκαμε, κολλήσαμε και σαν άτομα, που είναι και το βασικότερο, οπότε ήρθε πολύ εύκολα για μένα.
Σε ποιον ήχο κινείται η μουσική του σχήματος; Η μουσική μας έχει σαν βάση το swing και από εκεί και πέρα, εκτός από μερικά γνωστά standards, προσαρμόζουμε στο ύφος αυτό παραδοσιακές μελωδίες απ’ όλο τον κόσμο και οτιδήποτε άλλο μας την καρφώσει γενικά, από soul και blues μέχρι τζαζ, ρεμπέτικα και ragtime.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει στο swing; Το γεγονός ότι προκαλεί ευφορία και στον μουσικό και στον ακροατή, καθώς επίσης και το αντιακαδημαϊκό του ύφος. To Swing και ειδικά όπως το παίζουν οι τσιγγάνοι είναι μια βαθιά λαϊκή μουσική. Μουσική για να διασκεδάσεις, να χορέψεις και όχι να γκρινιάξεις, ούτε να πηγαίνει ο ακροατής στη συναυλία έχοντας μελετήσει προηγουμένως τις παρτιτούρες των κομματιών. Όπως είπε άλλωστε ο έγκριτος μουσικολόγος Sergei Nikolegief «Gypsy Swing is not Jazz, Swing is fellgood music!»

Ποιοι μουσικοί έχουν επηρεάσει πολύ το σχήμα σας; Ποιων μουσικές παίζετε κυρίως; Ο Django Rheinhardt. Και πολλοί άλλοι, Fapy Lafertin, Oscar Alleman, Romane, Μανώλης Χιώτης, Μάρκος Βαμαβακάρης.... Παίζουμε κομμάτια του Rheinhardt, του Ellington, του Βαμβακάρη, του Muddy Waters, καθώς κι εκείνο του John Cage για τέσσερα πιάνα και πριόνι. Ένα κομμάτι το οποίο δεν λείπει ποτέ από το ρεπερτόριο των συναυλιών είναι το «βρέχει φωτιά στην στράτα μου», ενώ στην Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουμε και ένα κομμάτι έκπληξη!

Νομίζετε ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε το swing; Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της MRB δείχνουν ότι ένας στους δύο Έλληνες συγχέει το swing με τον Σαββόπουλο, δυο στους τρεις νομίζουν ότι το είναι έργο του Μίκη Θοδωράκη, και τρεις στους τέσσερις ότι το swing το επινόησε ο Μέγας Αλέξανδρος…

Πώς σας υποδέχεται ο κόσμος που σας ακούει; Οι περισσότεροι μετά βαΐων και κλάδων, με ιαχές και κόκκινα χαλιά. Υπάρχουν βέβαια και μερικοί υποψιασμένοι που θέλουν κανονική μουσική, με τραγούδι, όχι την κοψοχρονιά που τους παρουσιάζουμε! Μας αρέσουν οι εκλεκτικοί άνθρωποι! Την καλύτερη απάντηση όμως νομίζω ότι την είχε δώσει ο Νίκος από το Mojo, ένα μπαράκι στο Αίγιο. Όταν κάποιος τον ρώτησε: «Εντάξει ωραία παίζουν, άλλα η φωνή που είναι;» ο Νίκος απάντησε «Καλά εσύ όταν διαβάζεις βιβλία, διαβάζεις μόνο όσα έχουν εικόνες;» Η απάντηση ποτέ δεν δόθηκε, μπορείτε όμως να την μαντέψετε. Ο ευρών κερδίζει πλούσια δώρα τα οποία θα δοθούν κατόπιν κληρώσεως!

Έχετε διασκευάσει παραδοσιακά ελληνικά κομμάτια και τα παίζετε με ύφος swing. Πώς προέκυψε αυτό; Θεωρούμε τους εαυτούς μας κληρονόμους μιας ανεκτίμητης παράδοσης, μουσικής και γενικότερα πολιτιστικής, η οποία για πολλά χρόνια λόγω ξένων δακτύλων και διεθνών κέντρων συνωμοσίας παραγκωνίστηκε. Ήρθε η ώρα λοιπόν η γενιά μας να εκπροσωπήσει αυτό το πνευματικό πλούτο και να ενώσει τα παπούτσια του swing με τα τσαρούχια!

Αυτό έγινε εύκολα; Εμάς μας βγήκε σχετικά εύκολα. Άλλωστε, είναι απλά μουσική: δεν κάνει να το πολυσκέφτεσαι. Επίσης, ένα κοινό που έχουν τα παραδοσιακά με το swing είναι ότι πρόκειται για λαϊκές μουσικές. Και οι λαϊκές μουσικές παίζονται καλά μόνο όταν δεν είναι επιτηδευμένες. Αλλιώς είναι λίγο μουσική για… ασανσέρ.

Ποιο ήταν το πρώτο παραδοσιακό κομμάτι που διασκευάσατε; Εκείνο που σας ξάφνιασε όταν το ακούσατε swing; Το πρώτο παραδοσιακό κομμάτι ήταν το «δεν σε θέλω πια». Το μεγαλύτερο ξάφνιασμα υπήρξε όχι από εμάς άλλα από τον δάσκαλο της παραδοσιακής μουσικής Ευγένιο Καρίνη, ο οποίος όταν άκουσε την «καραγκούνα» με μπάντζο, και το «Γιάννη μου το μαντίλι σου» με slide guitar, έχασε τα μαλλιά του, του ανέβηκε η πίεση και άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα του. Εμείς λαμβάνοντας όλες αυτές τις υστερικές εκδηλώσεις ως δείγμα επιτυχίας ( βλέπε Elvis Prisley, Beattles etc) συνεχίσαμε με μεγαλύτερο ζήλο.
Έχετε μια σελίδα στο myspace. Πόσο αυτό βοηθάει το σχήμα σας; Τι είναι το myspace για σας; Το myspace βοηθάει πολύ στις επαφές εκτός Αθήνας. Έχουμε κλείσει αρκετές συναυλίες μέσω του site. Για μας λειτουργεί σαν κανονικό website. Το myspace είναι μια κοινότητα φίλων και δημιουργών που αλληλεπικοινωνούν… χασμουρητά και λιποθυμίες. Σοβαρά τώρα, είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο για να παρουσιάσεις τη δουλειά σου, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Το γεγονός ότι ξεκίνησε από ατομικές πρωτοβουλίες και χωρίς την εμπλοκή των εταιρειών ήταν ελπιδοφόρο, γιατί έδινε την ευκαιρία στον καθένα να προβάλλει αυτό που κάνει.
Εσείς έχετε ανακαλύψει μουσικές και μουσικούς στο διαδίκτυο; Π.: Προσωπικά έχω ανακαλύψει άπειρα πράγματα για download από το διαδίκτυο, αλλά από μουσικούς που ήδη γνώριζα. Γ.: Εγώ πάλι από όσους γνώρισα μέσω myspace θα ξεχώριζα τους Δάρνακες, τους Svang (κουαρτέτο με φυσαρμόνικες από την Φιλανδία) και τους Guy Deborians.

Πώς προέκυψε το όνομα της μπάντας; Είχαμε σκεφτεί αρχικά το όνομα Swing Strings, άλλα επειδή στη χώρα αυτή με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που προαναφέραμε, λίγοι θα καταλάβαιναν ότι string εκτός από εσώρουχο σημαίνει και έγχορδο, επιλέξαμε το swing shoes (ιδέα του αδερφού του Γιώργου). Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι το Swing Strings θα ήταν πολύ πιο πιασάρικο!!!

Info
6 Απριλίου στην Πριγκιπέσσα, Φιλικής Εταιρείας 5 (περιοχή Λευκού Πύργου)
Τ: 2310 273542

Δεν υπάρχουν σχόλια: