Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Η μουσική είναι γένους θηλυκού.

Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα. Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος. Πότε τα κούλουμα και πότε η νηστεία... Θα ευαισθητοποιηθείτε για το human trafficking ή πάλι θα πετάτε χαρταετό;

Mια εικόνα χίλιες λέξεις
…μια δεκαετία, χιλιάδες εικόνες του 21ου αιώνα. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου Αιώνα» γιορτάζει τα 10 του χρόνια και έχει στις παράλληλες εκδηλώσεις του, δύο ξεχωριστές συναυλίες. Την Τρίτη 11/3 στο Ολύμπιον η δύναμη της στιχουργικής και της έκφρασης του Γιάννη Αγγελάκα, συναντά για μια ακόμη φορά το τσέλο του Νίκου Βελιώτη και τις ανορθόδοξες τεχνικές του. Τις σκοτεινές και συναισθηματικές «Ανάσες των Λύκων» και τον τελευταίο δίσκο τους με τίτλο «Πότε θα φτάσουμε εδώ», διαδέχονται οι ηλιόλουστες μελωδίες των Σουηδών Concretes, την Τετάρτη 12/3, στην Αποθήκη Γ’, σε ένα πάρτι επηρεασμένο από τα γυναικεία pop group της δεκαετίας του ’60, αλλά και τους Camera Obscura και τους Jesus and Mary Chain.
info: «10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης»:
11/3, Γ. Αγγελάκας & Ν. Βελιώτης, Ολύμπιον, 23.00
12/3, Concretes, Αποθήκη Γ’, 22.00

Ξεκλείδωσέ την
Πρωτότυπο ακτιβιστικό δρώμενο κατά της σωματεμπορίας από τη Διεθνή Αμνηστία και τα μέλη της νεανικής ομάδας δράσης της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 8/3, 12.00 στο ύψος της Τσιμισκή με Πλ. Αριστοτέλους. Μια ακτιβίστρια θα βρίσκεται κλεισμένη σε ένα δωμάτιο - κλουβί, συμβολίζοντας τη γυναίκα που έχει διακινηθεί και εξωθηθεί στην πορνεία. Στόχος της ενέργειας να συγκεντρωθούν 1.000 υπογραφές από τους περαστικούς που συμφωνούν να βελτιωθεί ο ελληνικός νόμος για το human trafficking. Ας σταθούμε με περισσότερη ευαισθησία, την ημέρα μάλιστα της γυναίκας (8/3), στην κυκλοφορία του κορμιού και δη του γυναικείου. Αλλιώς η κοπέλα η συγκεκριμένη αλλά και πολλές άλλες θα παραμείνουν στο κλουβί.
info: Aκτιβιστικό δρώμενο κατά της σωματεμπορίας, Τσιμισκή με Πλ. Αριστοτέλους, 8/3

Παίζει στην Ελλάδα
Από την προσπάθεια των Αφρικανών σκλάβων να αμυνθούν ενάντια στους Πορτογάλους αφέντες προέκυψε ο χορός, η πολεμική τέχνη capoeira. Έγινε τρόπος ζωής, άθλησης και σημερινό χόμπι για τους ελεύθερους πολιορκημένους. H Spirto Productions και η σκηνοθέτις Μαριάννα Αστρακά, αφού ταξίδεψαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή και μίλησαν με Βραζιλιάνους και Ευρωπαίους δασκάλους που διδάσκουν capoeira, κατέγραψαν τις εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί τους στο ντοκιμαντέρ «Capoeira-Playing in Greece». Την Τετάρτη 12/3 στις 22.00 στο bar Δον Κιχώτης, ακούμε τη μουσική, βλέπουμε το παιχνίδι, νιώθουμε την ενέργεια.
info: «Capoeira-Playing in Greece», Δον Κιχώτης, 12/3 στις 22.00

Γένους θηλυκού
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η συγγραφέας και δημοσιογράφος Μανίνα Ζουμπουλάκη θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Η γυναίκα σήμερα: Εργασία ή χαρά;» την Παρασκευή 7/3 στις 20.00, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ την Τρίτη 11/3 θα πραγματοποιηθεί επετειακή συναυλία με τίτλο «Η μουσική είναι γένους θηλυκού» με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν για τη συνεισφορά τους γυναίκες της πόλης μας και «φίλες του πολιτισμού».
info: Συναυλία «Η μουσική είναι γένους θηλυκού», Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ, 11/3

Στάχτη και μπούρμπερη
Σε προηγούμενο Τσαντίρι είδαμε ζωντανά την πρόβα της Λαϊκής Ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη ενόψει των 3 συναυλιών που θα δώσει σε Πύργο (5/3), Καλαμάτα (6/3) και Θεσσαλονίκη (12/3), συνεχίζοντας να δίνει το παρόν της στους πυρόπληκτους. «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή». Γι’ αυτό το λόγο, πλήθος αγαπημένων ερμηνευτών (Β. Λέκκας, Μ. Λίντα, Δούκισσα, Ν. Μακρόπουλος, Θ. Αδαμαντίδης, Σ. Βόσσου, κ.ά.) ενώνουν τις φωνές τους στη μεγάλη λαϊκή συναυλία του Παλαί ντε Σπορ. Η Ορχήστρα, ο συνδιοργανωτής Λάκης Λαζόπουλος και ο διευθυντής του Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Τζουανόπουλος, θα διαθέσουν όλα τα έσοδα στους πυρόπληκτους.
info: Συναυλία για τους πυρόπληκτους, Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, 12/3

Πες το μου ξανά
«Γύρνα σε μένα» του φώναζε η Θεσσαλονίκη κι απαντούσε «Θα βγαίνω και θα πίνω και λόγο δε θα δίνω, καλά θα περνάω, μόνος μου θα γυρνάω». Όμως ο Πάνος Κιάμος, ούτε πίνει ούτε είναι μόνος. Και στο σπίτι όταν γυρνάει τον περιμένει το νεογέννητο παιδί του, και στην Πύλη Αξιού τον περιμένει η Ειρήνη Μερκούρη που τον παροτρύνει να ανέβει στη σκηνή με το δικό της «Τρέξε». Οι εμφανίσεις τους στην πόλη «τρέχουν» από τις 28/2, ενώ μόλις από την Πέμπτη 6/3, ο Νίκος Βέρτης, τραγουδάει «Μόνο για σένα» στο Ρόδον που θυμίζει αποικία του Posidoniou καθώς οι φωτιστές, οι ηχολήπτες, ακόμα και τα γκαρσόνια ακολούθησαν το «Αστέρι» του στη συμπρωτεύουσα. Όμως εσένα «Δεν σε νοιάζει» ποιος θα κάνει τα κουμάντα για το τραπέζι, γιατί «Πολύ απότομα βραδιάζει» τέτοια εποχή ανοιξιάτικη…
info:
Πύλη Αξιού: Πάνος Κιάμος & Ειρήνη Μερκούρη,
Ρόδον: Νίκος Βέρτης

Aμόλα καλούμπα
Ποιος Δήμος θα μοιράσει τους περισσότερους χαρταετούς; Θα καταφέρει φέτος ο Νομάρχης Ζορό να σηκώσει το χαρταετό με τη μεγαλύτερη ουρά; Θα βράσει το αίμα το 4ήμερο (7-10/3) στην Κρύα Βρύση, στο καρναβάλι που ενδέχεται να μην έχει φέτος -που κλείνει τα 20 χρόνια του- βραζιλιάνες, αλλά μαζορέτες; Eφοδιαστείτε με γερό ξύλο για το σκελετό, σπάγκο, παλιά χαρτιά για την ουρά, και πάμε για τα Κούλουμα, στο Ωραιόκαστρο, το Σέιχ Σου, τη Θέρμη. Παραδοσιακά συγκροτήματα στο Δήμο Άγιου Παύλου, το συγκρότημα «Παραδοσιακοί Δρόμοι» στο Φράγμα της Θέρμης, ο Θύμιος Γκογκίδης σε μακεδονικούς και θρακιώτικους ήχους στη Νεάπολη, τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» στο Δήμο Ωραιοκάστρου αλλά και το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο πρώην στρατόπεδο Μακεδ/χου Κόδρα, παρέα με το Ιδιόμελο. «Κυνήγι θησαυρού», πειρατές της θάλασσας και συναυλία των Locomondo στο Δήμο Θερμαϊκού. Λαϊκό γλέντι υπό τους ήχους του συγκροτήματος «Τα Κεχριμπάρια», στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Πολίχνης, ένα Καρναβάλι ζωντανό, 3ήμερο, γεμάτο πάθος, στον κοντινό Σοχό. Μη «σοχαδιάζεστε» για μαγείρεμα την Καθαρά Δευτέρα. Η λαγάνα, ο χαλβάς και τα άλλα σαρακοστιανά εδέσματα, όπως κι η ρετσίνα κι ο χαρταετός, είναι προσφορά των Δημάρχων. Καλές «σηκωμάρες» κι ακόμα καλύτερες νηστείες.
info: Εκδηλώσεις Δήμων για την Καθαρά Δευτέρα

Σε σπαστά εγγλέζικα (Broken English)
Προπώληση υπάρχει και για τη συναυλία της μούσας των Rolling Stones, του Bob Dylan,του Nick Cave, στο Βελλίδειο την Παρασκευή 14/3. Η «Sister Morphine» Marianne Faithfull και οι μουσικοί που την πλαισιώνουν στην «Songs of Innocence and experience» περιοδεία της θα προσεγγίσουν με έναν ολοκαίνουργιο τρόπο το ρεπερτόριό της, εστιάζοντας στο συναίσθημα και τη δυναμική ισχύ της φωνής της. Την ίδια μέρα κάνουν πρεμιέρα στην Αποθήκη του Μύλου η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ανδριάννα Μπάμπαλη και η Γιώτα Νέγκα. «Της Γυναίκας η Καρδιά» μάς εκπλήσσει ευχάριστα, τόσο στα λαϊκά όσο και στα πιο pop κομμάτια. «Γυναίκες με τα ούλα τους» και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» από τις 20/2 έως τις 16/3. Μια σύγχρονη προσέγγιση του «πώς να γίνετε πρωθυπουργός σε μιάμιση ώρα» από το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου.
info:
Marianne Faithfull, Βελλίδειο, 14/3
Ελ. Tσαλιγοπούλου, Αν. Μπάμπαλη, Γ. Νέγκα - Αποθήκη Μύλου 14/3

Δεν υπάρχουν σχόλια: