Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Με τον καλομήνα, γεμίσαμε λαμπάδες, σοκολατένια λαγουδάκια...

...και ρεπορτάζ για το φετινό κόστος του πασχαλιάτικου γεύματος. Mύρισε Πάσχα, μύρισε αμνοερίφια, τσουρέκια, αβγά, τριγλυκερίδια. Δωρεάν εξέταση χοληστερίνης, τη Δευτέρα 7/4 στην Πλ. Αριστοτέλους (08.30-13.30). Για το… before!

Δεν φταις εσύ, η φαντασία μου τα φταίει
Ή μήπως η επιστήμη; «Science Fiction: Φαντασία ή Επιστήμη;», το κινηματογραφικό αφιέρωμα το οποίο διοργανώνει το Φ.Κ.Θ. σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιον και στο Κοσμοθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ, 3-9/4. Θα προβληθούν ταινίες «επιστημονικής φαντασίας» («Blade Runner», «Gat-taca», «Minority Report», «2001 - Space Oddity» κ.ά.) ενώ στο φουαγιέ του Ολύμπιον θα στηθεί ένα «sci-fi» βιβλιοπωλείο. Ως επιστημονική φαντασία ορίζεται η κατηγορία της ευρύτερης λογοτεχνίας του φανταστικού, η οποία αφορά εικασίες βασισμένες στην τρέχουσα επιστήμη. Βέβαια, ταινίες και «φανταστικά» σίριαλ πριν μερικών δεκαετιών έχουν ξεπεραστεί από την τεχνολογική πραγματικότητα. Απλά τα διαστημόπλοια δεν τα οδηγούν σήμερα πράσινα όντα με τεράστιες κεραίες… ακόμα… Ή έστω αυτό μου είπε τελευταία φορά που μίλησαμε στο τηλέφωνο ο Ε.Τ.
info: Kινηματογραφικό αφιέρωμα «Science Fiction: Φαντασία ή Επιστήμη;», Ολύμπιον & Νoesis, 3-9/4

Say cheese!
Οι Καθολικοί προηγήθηκαν των Ορθoδόξων. Έκαναν ήδη Πασχαλιά. Θα προηγηθεί του Ορθόδοξου «Πάσχα» (27/4) η Πασχαλινή Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πολιτιστ. Οργαν. του Δ. Καλαμαριάς, την Κυριακής 6/4 και στο Δημοτικό Θέατρο Ναυάρχου Βότση. Μια εορταστική συναυλία εν όψει του Πάσχα, με έργα του J.S. Bach, αφιερωμένη στα 120 χρόνια από την ίδρυση της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου και συμμετέχουν νέοι καλλιτέχνες και χορωδιακά σύνολα του Δήμου. Είμαστε δίπλα και στο «Χαμόγελο του Παιδιού» που παρουσιάζει μια ντουζίνα χρόνια πορείας με δράσεις αγάπης. Από την Πρωταπριλιά μέχρι το Μ. Σάββατο, μας προσκαλεί στο πασχαλινό παζάρι του, στην συμβολή των οδών Εγνατίας και Αριστοτέλους (09.00-21.00).
info: Πασχαλινή Συναυλία Δήμου Καλαμαριάς, 6/4
Πασχαλινό Παζάρι «Χαμόγελου του Παιδιού», Εγνατία & Αριστοτέλους, 1-26/4

Βραδιά επιπέδου
Από την sunny California, τα 10 μέλη των Groundation παντρεύουν την jazz με τη reggae. Η μουσική τους είναι ένα μοναδικό μείγμα από nyabinghi (παραδοσιακά Jamaican sessions κρουστών) με roots reggae ρυθμούς και jazz αυτοσχεδιασμούς με dub μπασογραμμές (διαβάζεται δύσκολα, ακούγεται ευκολότερα live). Η θεωρία τους, εξ’ ου και το λογοπαίγνιό τους (ground-nation), να βρεθούν όλοι στο ίδιο επίπεδο για να επικοινωνήσουν. Το Σάββατο 5/4, στα καμαρίνια του Principal Club, εκτός από τις δικές τους βαλίτσες με το ακυκλοφόρητο υλικό, και οι αποσκευές των guests Soulfire & dj Stefanatty.
info: Groundation, Principal, 5/4

Τα παιδία παίζει…
... χαμογελάει... διαβάζει… διασκεδάζει. Αυτήν τη βδομάδα η στήλη αφιερώνει πολύ από το χώρο της σε εκδηλώσεις για το παιδί. Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η 2/4 και με αυτήν την αφορμή, ο Δημήτρης Μπασλάμ αφηγείται μουσικά το Σάββατο 5/4, στις 13.00 στον Ιανό της Αριστοτέλους τις συνταρακτικές περιπέτειες του «Αγησίλαγου» που κυκλοφορούν και σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Επόμενος Σταθμός». Επίσης αυτήν τη βδομάδα (4-6/4) φιλοξενείται η «2η Kid & Fun», η μεγαλύτερη ψυχαγωγική και εκθεσιακή γιορτή για παιδιά, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» και το Περίπτερο 12 της ΔΕΘ. Ακροβάτες, παραμύθια, μουσική, κουκλοθέατρο, με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και πρωτότυπα διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια.
info: Μουσική Βιβλιοπαρουσίαση, Ιανός, 5/4
«2η Kid & Fun», Βελλίδειο & Περίπτερο 12 της ΔΕΘ, 4 - 6/4

Θα ζήσω ελεύθερο παιδί
Μεγαλύτερα παιδιά μένουν στο Οικοτροφείο «Ζέφυρος» στον Εύοσμο. Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, το οικοτροφείο με ασθενείς του Ψ.Ν.Θ. συμπλήρωσε 1 χρόνο λειτουργίας και γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια.Το Σάββατο 5/4, μετά τις 19.30, μουσική εκδήλωση με τo συγκρότημα «Αλέξης Ζώρας» και την ορχήστρα του. Από το οικοτροφείο, στο βρεφοκομείο. Λίγες μέρες μετά την «Kid & Fun», το Βελλίδειο φοράει νυφικό και prêt-a-porter de luxe. Tα έσοδα από την επίδειξη μόδας της Τετάρτης 9/4, με τις δημιουργίες της Denise Elefteriou, θα δοθούν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός».
info: Αλέξης Ζώρας, Οικοτροφείο Ζέφυρος, 5/4
Επίδειξη μόδας της Denise Elefteriou, Βελλίδειο, 9/4

Γούστα bluesα
Με εμφανίσεις από τα πιο μικρά κλαμπ μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, μόνος, ή με τις καλύτερες ηλεκτρικές μπάντες (Blues Wire, Blues Cargo, Backbone), ηχογραφώντας δίσκους με το Στέλιο Βαμβακάρη και τον Ζωρζ Πιλαλί στους δρόμους του μπλουζ και του ρεμπέτικου, ο Louisiana Red έχει πλέον εκατοντάδες φίλους στις 2 πλευρές του Ατλαντικού. Κάθε χρόνο, παρά τα 70 χρόνια του, διασχίζει τον ωκεανό για να έρθει κοντά μας. Αυτήν τη βδομάδα στο Ξυλουργείο, έχουμε τα τριήμερα του αυθεντικού μπλουζ. Και τις 3 νύχτες (4-6/4) ο bluesman συναντά τους Blues Wire.
info: Louisiana Red & Blues Wire, Ξυλουργείο Μύλου, 4 - 6/3

Πάμε για ορθοπεταλιές
Κάναμε τη ζωή μας ποδήλατο. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τη ζωή του ποδηλάτη καλύτερη. Την Κυριακή 6/4 στις 12 το μεσημέρι διοργανώνεται ταυτόχρονα σε 18 πόλεις πανελλαδική ποδηλατοπορεία. Στη Θεσσαλονίκη, η συνάντηση θα γίνει στο άγαλμα του Βενιζέλου. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή Εγνατία - Δωδεκανήσου - Λ. Νίκης - Μ. Αλεξάνδρου μέχρι τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης, με επιστροφή στο Λευκό Πύργο, από το πλακόστρωτο της παραλίας. Στο σημείο του τερματισμού θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό με τα δίτροχα αιτήματα. «Και τώρα στον αγώνα... φόρτσα στο πετάλι, να 'ρθουνε κι οι άλλοι, πάμε για ορθοπεταλιές…» για ευνοϊκότερες συνθήκες για την ποδηλατάδα του Ζαφειράκη, της Σάπικα, του Πλακίδα...
info: Ποδηλατοπορεία, από το άγαλμα Βενιζέλου, 6/4, 12.00

Ακούω βουές
Ο Ροδίτης συνθέτης - τραγουδιστής Τάκης Βούης, ο κιθαριστής Γιάννης Γιακουμάκης και η Δέσποινα Παγιούλα θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, τη νέα δισκογραφική δουλειά του Τάκη Βούη «Θησέας που επιστρέφει». Ένα ευχάριστο και σπάνιο συνδυασμό συναισθημάτων, ένα ταξίδι στο σκοτάδι και το φως του έρωτα, στην αλήθεια και στο ψέμα της ομορφιάς και στον κρυμμένο πόθο. Θ’ ακουστούν τραγούδια από τον «Έρωτα στην Πόλη» σε στίχους Μάρως Βαμβουνάκη και φυσικά δεν θα λείψουν οι ερμηνείες καταξιωμένων ελλήνων δημιουργών.
info: Τάκης Βούης,
Καφωδείο Ελληνικό, 7/4

Kατάλληλα από 13
Έχοντας να κάνω «ταμείο» με 100 λέξεις, πίσω από τις οποίες δεν κρύβεται ο Αλέξης, αλλά οι Chicane που το Σάββατο 5/4 «δεν εγκαταλείπουν» («Don’t give up») την Υδρόγειο και την ηλεκτρονική χορευτική σκηνή, o Φοίβος Δεληβοριάς που βαθμολογείται Δευτέρα 7 & Τρίτη 8/4 «Κατάλληλος από 13» από το κοινό της Βάρδιας, στη μουσική σκηνή όπου θα συναντηθούν οι Χαϊνηδες με τον καραγιοζοπαίκτη Άθω Δανέλη (9-10/4). To GAIA Festival συνεχίζεται στο Principal, την Παρασκευή 4/4 με τους Balkan Beat Box & Ziveli Orkestar και το Σάββατο 5/4 στο Orient με τον «Disco Partizano» DJ Shantel.
info: Βάρδια: 7 & 8/ 4 - Φοίβος Δεληβοριάς, 9 & 10/4 - Χαϊνηδες
Υδρόγειος: Chicane, 5/4

Δεν υπάρχουν σχόλια: