Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Βασίλης Κατσίκης

Η ταινία του «CCTV», κέρδισε το βραβείο της ΠΕΚΚ στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τώρα επανέρχεται με μια κωμωδία, μεγάλη -για τα ελληνικά δεδομένα- παραγωγή, με τον τίτλο «Λούφα και απαλλαγή - Άι φορ»

Πώς προέκυψε η σεναριακή ιδέα; Η πρόταση έγινε από τους παραγωγούς μου πέρσι το χειμώνα, το να γράψω μια στρατιωτική κωμωδία με ήρωες γιωτάδες που θα συγκρούονται με σκληροτράχηλους λοκατζήδες. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της συγγραφής του σεναρίου που κράτησε αρκετούς μήνες.
Μετά το «CCTV», μια ταινία χαμηλού κόστους, πώς πέρασες σε μια μεγάλη παραγωγή; Το «CCTV» ήταν μια προσωπική ταινία, που μου πήρε 4 χρόνια να την ολοκληρώσω, με πολύ κόπο. Πήγε καλά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2004, παίρνοντας το Βραβείο της Πα-νελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματο-γράφου και ταξίδεψε σε ξένα Φεστιβάλ παίρνοντας καλές κριτικές σε μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες (Variety- Guardian), παρόλα αυτά δεν βρήκε το δρόμο της στις αίθουσες. Ακόμα πιο ά-σχημο ήταν το γεγονός ότι δεν βρέθηκε διανομή ούτε στα βίντεο κλαμπ. Υπάρχει πάντα μια αμηχανία όταν μου ζητάει ο κόσμος να δει την ταινία και δεν μπορεί να τη βρει πουθενά. Αισθάνθηκα λοιπόν πολύ όμορφα όταν ξεκίνησα τα γυρίσματα του «Ι4» («Άι Φόρ»), ξέροντας ότι αυτή τη φορά η δουλειά μου θα φτάσει στο κοινό, καθώς ήταν εξασφαλισμένη η διανομή.
Πες μας μερικά λόγια για τους χαρακτήρες της ταινίας… Ο συνταγματάρχης Θεοφίλου αντιπροσωπεύει τον απόλυτο στρατοκράτη. Το ρόλο τον υποδύεται ο Γιώργος Κιμούλης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του και να δομήσουμε την παρανοϊκή προσωπικότητα του Θεοφίλου. Έχοντας χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου ο συνταγματάρχης, μετατρέπει το απλό παιχνίδι stratego που παίζει με τον Τούρκο ομόλογό του Ομάρ, από τα χρόνια της εκπαίδευσης τους στη Νάπολη, σε ένα διαστροφικό παιχνίδι όπου τα πιόνια είναι οι ίδιοι οι φαντάροι τους.
Και οι υπόλοιποι; Οι πέντε Γιωτάδες που απαρτίζουν την ομάδα των Άι Φορ περιλαμβάνουν νομίζω όλους τους χαρακτήρες. Ο Άλκης για παράδειγμα, που τον υποδύεται ο Χάρης Μαυρουδής, είναι ο μορφωμένος, πολιτικοποιημένος νέος που συνειδητά απορρίπτει το στρατό. Υπάρχουν οι χαρακτήρες του Μίλτου και του Τεό (Πέτρος Λαγούτης και Στάθης Παναγιωτίδης) οι οποίοι είναι οι νέοι που έχοντας υποχρεώσεις πίσω τους, δεν θέλουν να αφήσουν τη ζωή τους για χάρη της στρατιωτικής θητείας. Υπάρχει ο χαρακτήρας του τρομαγμένου Θανάση, (Θανάσης Τσαλταμπάσης) ο οποίος δεν πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνατότητές του και φοβάται την πίεση του στρατού. Τέλος, υπάρχει και ο πλούσιος καλομαθημένος Αλέξανδρος (Κώστας Φραγκολιάς), που στηρίζεται στα λεφτά και τις γνωριμίες του πατέρα του για να περνάει καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: