Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ζω θεσσαλονίκη 25 Απρ - 8 Μαιου

Aρνάκια γάλακτος και κατσικάκια που θυσιάζονται, μαγειρίτσες και τσουρέκια που στοματογκουρλώνονται, αβγουλάκια και στάμνες που σπάνε, λαμπάδες και σούβλες που παίρνουν φωτιά, beach bar και μαγιάτικα στεφάνια που φυτρώνουν στη Χαλκιδική, Ψήνεστε; Λαμπρά! Kι αναστάσιμα!

Μπουμπούκια

«Γύρνα σε μένα» είπαν στον Πάνο Κιάμο, κι εκείνος συμφώνησε να επιστρέψει, μόνον όμως μετά τις δύο αναστάσιμες εμφανίσεις του στην Πύλη Αξιού (26 & 27/4). Το επόμενο σχήμα που θα φιλοξενήσει η Πύλη Αξιού, από την Παρασκευή 2/5, μας αναγκάζει να την καταχωρίσουμε στις «Μουσικές Σκηνές» κι όχι στο «Ντέρτι». Όχι ότι δεν θα μας «σεκλετίσουν» οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντης Μαχαιρί-τσας, Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέ-λης, Δημήτρης Σταρόβας, τα σκανδαλιάρικα «Μπουμπούκια» που ροκάρουν. «Ταξιδεύουμε και σας περιμένουμε» δηλώνουν τους τελευταίους 6 μήνες οι 5 φίλοι, που παρ’ ότι μεγάλωσαν, δεν σταματάν τις σκανταλιές. «Μπουμπούκια», λέλουδα, βολβοί, σπόροι, στην «Ανθο-έκθεση» του Πεδίου Άερως και των 60 ανθοπαραγωγών. Την Τετάρτη 30/4, στα εγκαίνια της έκθεσης, θα μυρίσω τον κρίνο, τη μαργαρίτα θα μαδήσω, μαζί με το βασιλικό θα ποτίσω και τη γλάστρα.
info: 26-27/4 Πάνος Κιάμος, Πύλη Αξιού
«Τα Μπουμπούκια» από 2/5
«Ανθοέκθεση», Πεδίον του Άρεως, 30/4 - 18/5

Μαμά γερνάω
«Η Σουλτάνα η Φωφώ» στην Αθήνα τραγουδούσε «πω πω πω πω πω πω» τα χειμωνιάτικα Δευτερότριτα. Στη Θεσσα-λονίκη, επιλέγει Τριτοτέταρτα (6 -7/5, 13-14/5, 20- 21/5) -για τα ανοιξιάτικα ρεσιτάλ φωνής και ψυχής, για τις βόλτες «Στους δρόμους του Βερολίνου» με μια «Αγάπη μικρή». Παρά τις εκμυστηρεύσεις της προς τη «Μαμά ότι γερνάει», η Τάνια Τσανακλίδου θα ανέβει στην Αποθήκη του Μύλου. Μιας και είμαστε σε Eurovision fever, να θυμηθούμε ότι η κυρία Τσανακλίδου μας είχε εκπροσωπήσει με τον «Τσάρλι Τσάπλιν». Επί-σης, το 1981 ερμήνευσε το ρόλο της Εντίθ Πιάφ στην παράσταση «Piaf» που παρουσιάστηκε στο Αθηναϊκό Κηπο-θέατρο. Το «Σπουργίτι» στο θεατρικό δρώμενο, αφιερωμένο στη μεγάλη α-οιδό της Γαλλίας, από την εταιρεία Θεάτρου και Πολιτισμού ACTA EST, υποδύεται η Άννα-Μαρία Αγγελίδου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τέλη Μαΐου, στο Art cafe Πρώτο Πάτωμα. Κάθε Παρα-σκευή και Σάββατο, από τις 9/5, στην Αποθήκη του Μύλου οι Onirama, το group που ανέδειξε αυτή η πόλη και μετά το πήρε η Αθήνα να το κάνει προϊόν lifestyle. Δεν θα δούμε τον άνδρα που κατέστησε έγκυο τη Σίσσυ Χρηστίδου, αλλά τον Θοδωρή και την παρέα του που πέρασαν «Δύσκολους καιρούς» στο Shark, το Malt ‘n‘Jazz, το Μύλο, το Θέατρο Δάσους, πριν τους φερθούν ως «Πρίγκιπες» στην πρωτεύουσα. Χαιρό-μαστε τόσο που θα τους έχουμε πίσω, που θα «κλείσουμε τα μάτια… και θα πιάσουμε τον ουρανό…».
info: «Το σπουργίτι», Art cafe Πρώτο Πάτωμα, Δε & Τρ
Αποθήκη Μύλου: Τρ & Τε Tάνια Τσανακλίδου, Πα & Σα Οnirama

Σώμα μου φτιαγμένο από πηλό
Πρωτομαγιά «Γενέθλια θα κάνω» με το Νότη Σφακιανάκη, την Αποστολία Ζώη και την Γιάννα Τερζή. Δεν θα πάρω τον «δρόμο τον αγύριστο», αλλά το δρόμο για το Odeon, όπου ο άρχοντας Notis θα μοιραστεί μαζί μας τις πιο πρόσφατες και πλατινένιες «Μνήμες» του. Το νέο του cd που περιέχει το «Πάρτα, όλα όσα μου χάρισες, μα να ξέρεις πως φέρθηκες σκάρτα κι η παράσταση τέλειωσε, πάρτα». Μια άλλη παράσταση αρχίζει που έχει «Νόημα» αλλά και «Μακαρό-νια με κιμά». Στα μισά του Μαϊου (15/5), προβλέπεται να ξεκινήσουν η Πέγκυ Ζήνα και ο Σάκης Ρουβάς εμφανίσεις στην Πολιτεία Studio, όπου «όλα γύρω της θα γυρίζουν, σκέψεις λέξεις, όλα». Όλοι θα πάνε Κέρκυρα να δούνε τον Τόλη να πετάει στάμνες στην Πλατεία Λιστόν το πρωί του Μ. Σαββάτου. Όσοι μείνουμε όμως εδώ θα δούμε να του πετάνε λουλούδια, όσοι βρεθούν στην πρεμιέρα του Τόλη Βοσκόπουλου και της Αγγελικής Ηλιάδη στο ΒΟΟΜ (26/4)
info: Τ. Βοσκόπουλος, ΒΟΟΜ, από 26/4
Ν. Σφακιανάκης, Οdeon, από 1/5
Π. Ζήνα & Σ. Ρουβάς, Πολιτεία Studio, από 15/5

40 Μάηδων
40 χρόνια κλείνουν φέτος από το Μάη του ’68 και την επανάσταση εναντίον της κοινωνίας της κατανάλωσης. Με αφορμή την επέτειο, το Φεστιβάλ Κινημα-τογράφου συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το περιοδικό «Ιστορείν», σε ένα πολύπλευρο αφιέρωμα με τίτλο «Μέρες του ‘68», που περιλαμβάνει προβολές ταινιών στο «Παύλος Ζάννας» (5-15/5), την εικαστική έκθεση «Revolution I love you» και διεθνές συνέδριο.
info: Αφιέρωμα «Μέρες του '68», «Παύλος Ζάννας», 5-15/5

Όλη η πόλη μια τσίκνα
Ο φούρνος και η σούβλα είναι μπελάς, μπελαλίδικος είναι και ο ξεσηκωμός του trendy γένους για Μύκονο και Κέρκυρα. Δεν μένω στην πόλη μου, να γλυτώσω κόπο, χρόνο, χρήμα; Ο Δήμος βάζει και φέτος τα αυγά, τα αρνιά, τα χορευτικά συγκροτήματα και προσκαλεί τους συμπολίτες να τα «τσουγκρίσουν» την Κυριακή του Πάσχα, από τις 11 το πρωί, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου, με την Πίτσα Παπαδοπού-λου, τον Ηλία Κλωναρίδη και το Νίκο Αβαγιανό. Μετά το παραδοσιακό γλέντι «Όλης της πόλης, μιας πασχαλινής παρέας», το λαϊκό και ρεμπέτικο γλέντι της Αίγλης με τον Μπάμπη Τσέρτο, τα Παρασκευοσάββατα 4-5/5 & 9-10/5.
info: «Όλη η πόλη μια παρέα», Νέα Παραλία, Κυρ 27/4
Μπάμπης Τσέρτος, Αίγλη, Πα 4 & Σα 5/5, Πα 9 & Σα 10/5

Ας αρχίσουν οι χοροί
Το Σάββατο 10/5, στο Δημοτικό Αθλη-τικό Κέντρο Ευόσμου, θα γίνει το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αθλητικού χορού, με προσκεκλημένους τους παγκόσμιους πρωταθλητές στο latin, Michael Malitowsky και Joanna Leunis. Οι χοροί θα αρχίσουν στις 16.00 στο Δ.Α.Κ. Ευόσμου και θα συνεχιστούν στο club La Rosa Negra, στην περιοχή της Βίλκα, στο after latin party. Μια παράσταση αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη είναι η νέα παραγωγή του Χοροθέατρου του Κ.Θ.Β.Ε. Στο Βασιλικό, από το Σάββατο 3/5, σε σκηνοθεσία-χορογραφία Δημή-τρη Σωτηρίου, βλέπουμε την εγκατάσταση των Αθανάσιου Κολαλά και Λίλας Σωτηρίου και το «Υπομέλας τόπος». Ιατρικά περιγράφει μια μικρή ομάδα νευρώνων στον εγκέφαλο, χοροθεατρικά έναν τόπο συνάντησης όσων ξεχάστηκαν, μια αποσπασματική εμπειρία της πόλης, το χρόνο της περιπλάνησης και του στοχασμού, τα καμένα όνειρα των ανθρώπων που έζησαν τη μεγάλη φωτιά του 1917.
info: «Υπομέλας τόπος», Βασιλικό Θέατρο, από τις 3/5
1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ
Αθλ. χορού, Δ.Α.Κ. Ευόσμου, 10/5

O τελευταίος να χτυπήσει το 3ο κουδούνι
Η εξέλιξη της «Πασχαλιάς» θα είναι θεατρική για τους επιλέγοντες Σαλο-νικιά. Πολλές οι πρεμιέρες των θιάσων ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα: Πρεμιέρα της σπαρταριστής κωμωδίας του Γιώργου Κωνσταντίνου «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα», στο Θέατρο... «Νοσοκομείο» Αριστοτέλειο, με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιώργο Κωνσταντί-νου, πρεμιέρα του «Ονείρου της διπλανής πόρτας» στο Θέατρο Εγνατία με τους Ζέτα Μακρυπούλια, Γιώργο Καπουτσίδη, Αργύρη Αγγέλου, πρεμιέρα των «Νυχτών Ραδιο-φόνων» στο Ράδιο Σίτυ, με τους Ελένη Ράντου, Βασίλη Χαραλ-αμπόπουλο. Λίγες αυλαίες μετά, την Παρασκευή 2/5, ακολουθεί η πρεμιέρα για το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» από το Θέατρο Άλμα, στη Μονή Λαζαριστών, με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Κατερίνα Μαραγκού, Φιλαρέτη Κομνηνού και Γιώργο Μοσχίδη, ενώ οι «Θεατρικές συναντήσεις» στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, ξεκινούν στις 7/5 με τον «Πατέρα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, από το Θέατρο «Στοά» των Θανάση Παπαγεωργίου και Λήδας Πρωτοψάλτη.

info: Από την Κυριακή 27/4: «Νύχτες Ραδιο-Φόνων», «Όνειρο της διπλανής πόρτας», «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: