Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008

Η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή βάζει τα φασόλια και την κατσαρόλα.

Οι «Φασολοδιαγωνιζόμενοι» τα βασικά συστατικά και το δικό τους «αλατοπίπερο» και της πηγαίνουν τη φασουλάδα τους την Κυριακή 30/3 στις 12.00. Φασούλι το φασούλι…

Εμείς γι' αλλού κινήσαμε
Κι αλλού η ζωή μας πάει. Αυτό σκεφτόταν ο Δημήτρης Μπάσης όταν βάφτιζε την καινούρια του δισκογραφική δουλειά. Στο «η ζωή αλλού σε πάει» βρίσκουμε κι ένα ντουέτο με το Γιάννη Κότσιρα («Πάμε φίλε») και το ήδη ραδιοφωνικό hit «Θεέ μου». Κανείς δεν θα μιλάει (Κυριάκος!) το διήμερο που θα εμφανίζεται στη Βάρδια ο Δημήτρης Μπάσης, όταν μαζί με το Βαγγέλη Δούβαλη και τη Χρυσούλα Στεφανάκη, θα ξετυλίγουν το κουβάρι της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Θα ακουστούν μόνο κάτι «Ψίθυροι καρδιάς» που θα λένε για το «Σπασμένο καράβι» έξω από την «Αλεξάνδρεια». Μέσα από τη Βάρδια, θα πουλήσουμε («Πούλα με») και θα αγοράσουμε αγάπες «για ένα κομμάτι ψωμί». Τις επόμενες 2 νύχτες μετά το Δημήτρη Μπάση, η Βάρδια φιλοξενεί μια σπουδαία καλλιτεχνική «γέννα». Από τη συνεργασία του Πάνου Κατσιμίχα και του Μάνου Ξυδούς προέκυψε το «Μέχρι να πάρεις παγωτό, σε βρίσκει ο χειμώνας». Ανοιξιάτικα θα ακούσουμε τον Πάνο να λέει «Νύχτωσε νύχτα», «Της αγάπης μαχαιριά», «Ανόητες αγάπες», ενώ «Για τις παλιές αγάπες» θα μιλήσει ο Μάνος που «Δε θα δακρύσει πια για σένα...».
info: Βάρδια: Δευτέρα 31/3 & Τρίτη 1/4 - Δ. Μπάσης, Τετάρτη 2 & Πέμπτη 3/4- Πάνος Κατσιμίχας & Μάνος Ξυδούς

Μy space
«Θα κατακτήσω το Μανχάταν» και το διάστημα. Αν και με πρόλαβε ο Άρμστρονγκ και η ΝΑΣΑ κάτι μήνες. Αστροναύτης ονειρευόταν να γίνει από παιδί η Niki McCretton. Μπορεί να μην πέταξε με το Columbia, έγραψε όμως το «Space 50». Το θεατρικό της ταξίδι θα απογειωθεί και θα απογειώσει το κοινό του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (Νoesis) σηματοδοτώντας με τον τρόπο της τον εορτασμό των 50 χρόνων από τη στιγμή που ο άνθρωπος έκανε το πρώτο του διαστημικό ταξίδι. A giant step for mankind! Μετά τα «Pigs in Space», στο διάστημα πάτησε και η απόγονος της Λάικα, η σκυλίτσα «Muttnik». Η Niki McCretton πρωταγωνιστεί, χωρίς τη χρήση λόγου, με μόνα εργαλεία της το χορό, τη μουσική και το κουκλοθέατρο, και στην παράσταση για παιδιά και ενήλικες που αισθάνονται παιδιά, που θα κάνει «lift off» το Σαββατοκύριακο.
info: Νoesis: Παρασκευή 28/3, 11:00 & 20:00 - «Space 50», Σάββατο 29 & Kυριακή 30/3, 11.00 - «Muttnik, η πρώτη σκυλίτσα στο διάστημα»

Μια γυναίκα απ τη Σαγκάη
Ο Βασίλης Λέκκας πρωτοεμφανίστηκε «την εποχή της Μελισσάνθης», κάπου δηλαδή στα 1980, στο ξεκίνημα της γνωριμίας με το Μάνο Χατζιδάκι. Κι «από τότε κάθε βράδυ τραγουδάει στο σκοτάδι». Ο αγαπημένος ερμηνευτής από τας Σέρρας, που υπηρετεί το ελληνικό τραγούδι με δύναμη και λυρισμό, θα τραγουδάει στο Πλατώ από την Παρασκευή 28/3. Στο πρόγραμμα εφ' όλης της ύλης προστέθηκε και το υλικό από το νέο «Σπινθήρα» του Λέκκα, του Γιάννη Σπάθα, της Λίνας Νικολακοπούλου. «Το χειμώνα στα λιμάνια, τις ακούω να περπατούν, τις ακούω να μου μιλούν». Του μιλούν και του τραγουδούν οι Φώτης Θεοδωρίδης και Έλενα Δεληχρήστου. Στο μπουζούκι ο Στάθης Σαββίδης. μόνιμος πλέον συνεργάτης του.
info: Βασίλης Λέκκας, Πλατώ, από Παρασκευή 28/3

Σταμνάτο
Έχω μπάρμπα στην Κορώνη και θεία στο Σικάγο. Η δεύτερη αποφάσισε να με επισκεφθεί, αυτήν τη βδομάδα. Θα φέρει μαζί της τα τελευταία gadgets και trends, τα DVD με τους νέους κύκλους «Lost» και «Prison Break». Όταν αποφάσιζε να επισκεφθεί τους «συγγενείς στο Ελλάντα», η μοντερνοπροχώ «Θεία» του Αλέκου Σακελλάριου, ήταν η εποχή που οι Αθηναίοι περνούσαν από το γραμμόφωνο στο πικάπ και από τη μάξι φούστα / σκούπα, στο προκλητικό μίντι του αστραγάλου. Η αξέχαστη κινηματογραφική κωμωδία πέρασε στα σκηνοθετικά χέρια του Πέτρου Φιλιππίδη και στα υποκριτικά ταλέντα της Άννας Παναγιωτοπούλου. Για δύο χρόνια γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα. Την Τετάρτη 2/4, «Η Θεία από το Σικάγο» φτάνει με εσωτερική Ολυμπιακή πτήση. Προσοχή κατά την προσέλευσή σας στο Θέατρο Κολοσσαίον, μήπως κάποια από τα πάνω μπαλκόνια, σας ρίξει καμιά στάμνα…
info: «Η Θεία από το Σικάγο», Κολοσσαίον, από την Τετάρτη 2/4

Σκυλιά στο πάρκο
Έχει έρθει η άνοιξη, και η «αλλεργική» και η «Θεατρική». Πάρα πολλές θεατρικές πρεμιέρες αυτή την περίοδο, από τοπικές παραγωγές αλλά και εισερχόμενες. Το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου παρουσιάζει από την Τετάρτη 26/3 το μύθο του Οιδίποδα μέσα από το βλέμμα της «Ιοκάστης». Γυναίκα σύμβολο; Γυναίκα μίασμα; Γυναίκα σύζυγος; Γυναίκα μητέρα; Μοιραία γυναίκα ή γυναίκα της εκδίκησης; Τις σκηνοθετικές απαντήσεις δίνει ο Νίκος Βουδούρης. Την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης συνάντησης ομάδων από όλη την Ελλάδα, θα έχουν τα θεατρικά σχήματα που συμμετέχουν στο 1ο «Μικρό Θέατρο» που οργανώνει η ομάδα καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα στο Χώρο Τέχνης 3ος Όροφος από την Πρωταπριλιά μέχρι τις 18/4. Θα προηγηθεί 27-30/3 η «προφεστιβαλική» παράσταση της Ομάδας «Ούγκα Κλάρα», «Σκυλιά στο Πάρκο» και παράλληλα με το Φεστιβάλ 2 εργαστήρια - workshops (3/4 & 6/4).
info: «Μικρό Φεστιβάλ», Χώρος Τέχνης 3ος Όροφος, από 1-18/4
«Ιοκάστη», Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου, από την Τετάρτη 26/3

Καρδιά μπουζούκι
Tην «καινούργια Άνοιξη» βιώνει η Αίγλη με την καρδιά της να χτυπάει λαϊκά. Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις του Μανόλη Μητσιά, έρχονται της «Καρδιάς τα λαϊκά». Η Αίγλη φιλοξενεί για 2 Παρασκευοσάββατο (28-29/3, 4-5/4) το μεγάλο σολίστα του μπουζουκιού Κώστα Παπαδόπουλο με τη Μαρία Σουλτάτου και τον Παναγιώτη Καραδημήτρη, που θα μας δώσουν την ευκαιρία να ακούσουμε και να ξαναθυμηθούμε λαμπρά δημιουργήματα του αυθεντικού λαϊκού. Ο Κώστας Παπαδόπουλος, με τη συνεχή παρουσία του τα τελευταία πενήντα χρόνια και με το μόνιμο παρόν του σε κάθε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, καταξιώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σολίστες όλων των εποχών.
info: «Tης Καρδιάς τα λαϊκά», Αίγλη, Παρασκευοσάββατα 28-29/3 & 4-5/4

Generation T
So you think you can tango; Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Αλλά έτσι σίγουρα θα είναι αν το επιβεβαιώσουν και οι tangoμάστορες Carolina Pizzo και Enrique Gutierrez. Δάσκαλοι, χορευτές και χορογράφοι του tango της νέας γενιάς του Μπουένος Άιρες, συνδυάζουν την παράδοση του tango με τις τεχνικές που βρίσκονται στην πρωτοπορία της εξέλιξης του χορού αυτού, αποτελώντας εκπροσώπους του λεγόμενου tango nuevo. Οι δύο χορευτές θα βρεθούν την Παρασκευή 28/3 στο Borome Contemporary στη Milonga βραδιά και τις επόμενες 2 μέρες (29-30/3) στη σχολή χορού Passion Dance για σεμινάρια χορού.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορεί να αναζητήσει κανείς στο blog barriocultural.wordpress.com και στα τηλέφωνα 6974 896714 και 6972 608775.
info: New Generation Tango - Show, Borome Contemporary, Παρασκευή 28/3

Fook u
Η ιδιαίτερη ερμηνεία και σκηνική παρουσία της Τζώρτζια, η συμμετοχή του Stefan, η αμεσότητα όλων των μουσικών με το κοινό, είναι αρκετοί λόγοι για να ακολουθούμε τους ΜΠΛΕ σε κάθε live. Στο live της Παρασκευής 28/3 στο Principal, τους παρ-ακολουθεί από κοντά ο πρώην τραγουδιστής των Archive. O Ιρλανδός Craig Walker, (η «φωνή» που συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Archive) με πενταμελή μπάντα, υπόσχεται ένα υπέροχο live με αγαπημένα τραγούδια των Archive (Νoise, Fuck u, Μe and you, Goodbye) αλλά και με τη δική του, κινηματογραφική και μη, ατμοσφαιρική μουσική. Εάν το μουσικό χρώμα της double bill βραδιάς θα’ ναι μπλε, την επομένη (29/3) θα είναι διάφανο. Με κάθε διαφάνεια θα γίνει η συναυλία των Διάφανων Κρίνων. Λόγω των 2 αυτών συναυλιών, η «Gaia» φεστιβαλική συναυλία της εβδομάδας δεν θα γίνει στο Principal αλλά στο mezze bar Orient. Οι Watcha-Clan προτείνουν ένα μαγικό, πνευματικό ταξίδι και συγχρόνως πολιτικό και μυστηριακό, όπου κάθε μέλος του γκρουπ, προερχόμενο από διαφορετικό παρελθόν, φέρνει τις δεξιοτεχνίες και τα μυστικά του. Ένα μεσογειακό καραβάνι (Γαλλία/Αλγερία), από τα Βαλκανικά Όρη, στις Μεσογειακές ακτές όπως αυτές της Μασσαλίας, η επιτομή ενός μουσικού μανιφέστου που σύνορα δεν γνωρίζει.
info: Principal: Παρασκευή 28/3 - Craig Walker & ΜΠΛΕ, Σάββατο 29/3 - Διάφανα Κρίνα
Οrient: Παρασκευή 28/3 -«GAIA FESTIVAL»: Watcha - Clan

Δεν υπάρχουν σχόλια: