Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Θα γίνω βραζιλιάνα με το σομπρέρος μου...

...θα 'σαι ο καμπαλέρος μου. If you be my Valentine. Αλλά χωρίς σοκολατάκια και καρδούλες και λούτρινα. Αχ Βαλεντίνα, αχ βρε τσαχπίνα, «Οnly love can break your heart»!

Ποια νομίζεις πως είσαι

Νομίζω ότι το ραδιοφωνικό σποτ του Republic περιγράφει άψογα και φινετσάτα το κλίμα ευφορίας και την μπριτοφιλοσοφία των Saint Etienne. Οι πρωτεργάτες της brit pop βάφτισαν το συγκρότημά τους από τη γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα του St. Etien. Το γκρουπ αναβίωσε τον ήχο του swinging Λονδίνου, αλλά παράλληλα και το concept του 3λεπτου pop single, που εντυπώνεται με την πρώτη ακρόαση στη μνήμη («Who do you think you are», «Pale movie», «Hobart paving»), ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την brit pop. Kαι μπορεί η πλειοψηφία των brit-pop groups να απέρριπταν αρχικά την κλίση των συνθετών Bob Stanley και Pete Wiggs και της αισθησιακής Sarah Cracknell προς τη χορευτική μουσική. Ωστόσο υιοθέτησαν την αισθητική του τρίο, μια αισθητική που αποθέωνε τον ήχο και το στιλ της κλασικής pop των sixties. Let’s kiss and make up, την Παρασκευή 8/2, στο Principal, που αν και θα βάλει λεωφορεία για δωρεάν μεταφορά, εγώ θα προτιμήσω να πάω «Like a motorway» με τη βέσπα μου.Nothing can stop us now!

info: Saint Etienne, Principal Club, 8/2

Viva Brazil

Θα γίνω βραζιλιάνα με το σομπρέρος μου, θα’ σαι ο καμπαλέρος μου. Βέβαια, εκεί απέναντι, στην άλλη μεριά, μας έχουν προλάβει. Οι μαράκες έχουν ήδη ξεκινήσει να ηχούν, τα κοστούμια έχουν ραφτεί, τα κορμιά έχουν γυμνωθεί και με ολίγον από φτερά και πούπουλα παρελαύνουν στη μεγάλη βραζιλιάνικη φιέστα. Σχεδόν δεκαπέντε μέρες πριν την Τσικνοπέμπτη, το Θέατρο Bεργίνα θα αρχίσει την Samba De Janeiro. «Viva Brazil», από τις 15/2, με live music, capoeira, limbo, mambo, με βραζιλιάνες από τη Βραζιλία, με καϊπιρίνια και cachacas. Εverybody salsa, e, salsa!

info: «Viva Brazil», Θέατρο Βεργίνα,

από 15/2

Γλυκέ μου τύραννε

Στο «Υποσκήνιο» του Βασιλικού Θεάτρου, θα γίνει και ο 2ος Κύκλος παρουσιάσεων του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κ.Θ.Β.Ε. (11-21/2) που θα ξεκινάει με το αθυρόστομο και ακραίο έργο του Αλφρέντ Ζαρρύ «Υμπύ Τύραννος» ιδωμένο μέσα από εξίσου ακραίους ήρωες των αμερικάνικων καρτούν. Πιστές στους στόχους του Θεατρικού Εργαστηρίου οι πα-ρουσιάσεις ή «πρόβες σε συνεχή εξέλιξη» με τίτλο «Ο Υμπύ στο σχολείο: Ο Jarry και τα αμερικάνικα καρτούν» προσπαθούν να συσχετίσουν πρόσωπα και καταστάσεις διαφορετικής εποχής και οπτικής με άξονα το γκροτέσκο.

info: «Υμπύ Τύραννος», «Υποσκήνιο» Βασιλικού Θεάτρου, 11-21/2

Καλά σαράντα

…πιάνουν ένας emo καθαρόαιμος (Δημήτρης Κοργιαλάς), μια trendy comme ci comme ca (Ευρυδίκη) κι ένας ντόπιος (Διογένης Δασκάλου). Ο οίκος τελετών «ΜΥΛΟΣ-Αποθήκη» είναι αυτός που θα αναλάβει να τελέσει το μυστήριο-black comedy, στο οποίο τα αδέλφια Ευρυδίκη-Κοργιαλάς, οι Σύζυγοι Διογένης Δασκάλου και Γρηγόρης Αποστολόπουλος (σκηνοθέτης) και τα τέκνα Monie & Monie Conniente δεν θα κλάψουν τα…

άντα τους, τα «Good 40ies», γιατί «εμείς την μαυρίλα, την γλεντάμε». Από την Πέμπτη 14/2, μια παράσταση αποκρουστικής ομορφιάς και ασυγκράτητου γέλιου, μια παράσταση για εμπορία και προσωπική χρήση. Σε δημόσια χρήση έχουν θέσει τα καινούρια δώδεκα τραγούδια που έγραψε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κι ερμηνεύει ο Διονύσης Σαββόπουλος. Στη σειρά ζωντανών εμφανίσεων που ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα, τους θέλει για πρώτη φορά να μοιράζονται την ίδια σκηνή. Σε αυτήν τη σκηνή, τα τραγούδια θα διαμορφωθούν στην τελική τους μορφή με βάση το ένστικτο, το «feedback», το σχόλιο του κοινού. Το Θεσσαλονικιώτικο κοινό βλέπει τους δύο τραγουδοποιούς, 11-12/2 στην Αποθήκη του Μύλου.

info: Αποθήκη Μύλου,11 & 12/2

Δ. Σαββόπουλος & Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Από 14/2, «Καλά σαράντα»

Μπακουρότσαρκες

Για όσους δεν είστε μπακούρια εκ πεποιθήσεως, απλά δεν έτυχε να κάνετε τη σωστή την πρόστυχη τη γνωριμία, θα βγείτε συνέχεια στις προβαλεντινιακές εκδηλώσεις. Και πού ξέρεις, αν πιάσουν τα χόκους πόκους και τα ξόρκια, ίσως να πάτε με καλή παρέα, ανήμερα του Βαλεντίνου, στη συναυλία της Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο Μουσικής, συνοδεία βωβού κινηματογράφου, το γνωστό «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Sergei M. Eisenstein. Παρασκευή 8/2 ο Nick Gravenites, ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τη σκηνή του λευκού αμερικάνικου μπλουζ ροκ και παίζει με την αφρόκρεμα του μαύρου ηλεκτρικού Σικάγο μπλουζ, θα ‘ναι μαζί με την μπάντα του και τους The Backbone στο Ξυλουργείο του Μύλου. Έχω καλό προαίσθημα για το Κακό Συναπάντημα του Σαββάτου. 9/2 Dub Corporation, Κακό Συναπάντημα και Rastayouth στην Υδρόγειο. Κυριακή 10/2, να γίνετε «Ένα» θα σας προτείνουν οι Émigré στο Shark, που διασκεύασαν πρόσφατα το «Fairytale Gone Bad». «Έχεις τα μάτια που λατρεύω» θα σου πει τη Δευτέρα η Θέλξη στη Remvi, ενώ την Τρίτη 12/2 θα δείτε μαζί «της Ανατολής τα Χρώματα» στο Πλατώ που θα υποδεχτεί τις επόμενες δύο βραδιές (13-14/2) την πρώτη φιλοξενούμενη του Μανώλη Καραντίνη και του Κώστα Ματσίγκου, την Μελίνα Ασλανίδου. Τετάρτη 13/2,εκδήλωση για τα 13 χρόνια Ερωτικός. Αν δεν πιάσει κι αυτό, είναι καιρός να αλλάξετε… κολώνια!

info: Nick Gravenites Band,

Ξυλουργείο Μύλου, 8/2

Dub Corporation, Κακό Συναπάντημα, Rastayouth, Υδρόγειος, 9/2

Padam Padam

Μια σπουδαία ντίβα που ξεκίνησε από το βούρκο και τα κακόφημα σπίτια, με έναν πατέρα που έκανε ακροβατικά και μια μάνα που έκανε φτηνό πεζοδρόμιο. Δεν ήταν μόνο μια ισχυρή προσωπικότητα αλλά κι ένα ευαίσθητο «σπουργιτάκι», όπως μεταφράζεται στην γλώσσα της το Πιάφ, που αντλούσε δύναμη από τον έρωτα και τη φαντασία. Έπλαθε ψεύτικους κόσμους και ζωές σαν τριαντάφυλλα («La vie en rose»). Για τις ψευδαισθήσεις της εξαρτιόταν από ουσίες. Η δυνατή φωνή που έδινε κουράγιο στους γάλλους στρατιώτες στον πόλεμο, κατέρρευσε όταν ο έρωτάς της πέθανε. Η Εντίθ Πιαφ έφυγε από τη ζωή, άρρωστη και καταβεβλημένη, πριν συμπληρώσει τα 48 της χρόνια. Είχε όμως προλάβει να αφήσει το διαχρονικό επισκεπτήριό της («Mylord», «La vie en rose», «Padam Padam»). Αν και γνωρίζουμε πως τελειώνει η μουσικοθεατρική παράσταση «Το σπουργίτι» που παρουσιάζει όλο το Φλεβάρη, η εταιρία θεάτρου και πολιτισμού «ACTA EST», στο Πρώτο Πάτωμα, δεν θα μετανιώσουμε που θα την παρακολουθήσουμε. Non, je ne regrette rien. Άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της, παρουσιάζονται μέσα από τα τραγούδια της και από την αφήγηση της αδελφής της, Σιμόν Μπερτώ, με μια καινοτόμα θεατρική φόρμα. «Σπουργίτι» η Άννα Μαρία Αγγελίδου. Κάθε Τετάρτη το Πρώτο Πάτωμα φιλοξενεί την Μαρία Φωτίου και τον Γιάννη Λεκόπουλο, που μας καλούν σε ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια από την δισκογραφία τους, και αγαπημένες επιλογές από την έντεχνη ελληνική και διεθνή σκηνή.

info: Αrt Cafe theatral «Πρώτο Πάτωμα»: κάθε Δε & Τρ «To Σπουργίτι», κάθε Τε Μ. Φωτίου & Γ. Λεκόπουλος

Cando μόνος σου

Η βραβευμένη ομάδα χορευτών του Λονδίνου CanDoCo, στην οποία συμμετέχουν χορευτές με κινητικά προβλήματα, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για 2 παραστάσεις, Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής. Θα παρουσιάσουν το «The Stepfather» (ο πατριός) χορογραφημένο από τον Arthur Pita και το «And who shall go to the ball?» (και ποιος θα πάει στο χορό;) από τον Rafael Bonachela, με μουσική του Scott Wal-ker. Μέρος των εσόδων των παραστάσεων θα δοθούν στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π.) Προπώληση εισιτηρίων στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής και της Πλατείας Αριστοτέλους.

info: CanDoCo, Μέγαρο Μουσικής,

Σάββατο 16 & Κυριακή 17/2



by βάσω μιδούχα

Δεν υπάρχουν σχόλια: