Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2007

ΙΝΤΙΟΤΕΚ

«Χωρίς αποσκευές» είναι το όνομα του τελευταίου δίσκου τους που κυκλοφορεί από την PLUS REC. Κι όμως, οι Αλέκος Σπανίδης, Σάκης Ραπτόπουλος, Αλέξης Βλασιάδης, Στέργιος Γιάννος και Άλκης Κανίδης, ήδη κουβαλούν στις αποσκευές τους δύο LPs και μια σειρά πετυχημένων εμφανίσεων

Το track Idioteque των Radiohead ήταν παραδόξως το πρώτο τους που ξέφευγε από τον κιθαριστικό και στρεφόταν στον ηλεκτρονικό ήχο. Γιατί διαλέξατε αυτό το όνομα; Δεν βρίσκετε πως στον ήχο σας κυριαρχούν οι μελωδικές κιθάρες; Αλέκος: Το όνομα προέκυψε τυχαία, ακούγοντας το τραγούδι κάπου έξω ένα βράδυ. Μας άρεσε ως τραγούδι και μας άρεσε και ως λέξη. Δεν το σκεφτήκαμε και πολύ παραπέρα.

Το ύφος της μουσικής σας ακούγεται περισσότερο με αγγλόφωνο στίχο. Εσείς γιατί γράφετε ελληνικούς; Άλκης: Γράφουμε ελληνικούς στίχους γιατί μιλάμε ελληνικά στο 99,9 % του χρόνου μας. Ξέρουμε ότι υπάρχει τεράστια δυσπιστία απέναντι στον ελληνικό στίχο γενικά. Όμως, αν το καλοσκεφτείς, οι έλληνες ροκ στιχουργοί μιλάνε ακριβώς για τα ίδια πράγματα για τα οποία μιλάνε και οι αντίστοιχοι άγγλοι και αμερικάνοι. Είναι αφελές έως υποκριτικό να λες ότι δεν ακούς ελληνικά συγκροτήματα απλά και μόνο επειδή μιλάνε ελληνικά, όταν κι εσύ μιλάς ελληνικά!

Υπάρχει κίνηση στη μουσική της πόλης, που να μπορεί να οριστεί ως σκηνή της Θεσσαλονίκης; Σάκης: Υπάρχουν ακόμα πολλές μπάντες σ’ αυτήν την πόλη. Κάποιες αξιόλογες. Δεν ξέρω όμως εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ύφος ώστε να μιλάμε για «σκηνή».

Στίχους πώς γράφετε; Υπάρχουν σταθερά κάποια θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον σας; Άλκης: Στα 12 τραγούδια του «Χωρίς αποσκευές» υπάρχει ένα ερωτικό. Όλα τα υπόλοιπα μιλάνε για την απώλεια, το Θεό, το ρατσισμό, τις επιλογές, την πόλη και την εποχή που ζούμε. Γράφουμε για όσα μας απασχολούνε βαθιά. Αν κάτι μας αγγίξει θα το κάνουμε τραγούδι, ό, τι κι αν είναι αυτό.

Διατηρείτε και σελίδα στο My Space. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτόν το δικτυακό τόπο, τελικά ενισχύει ή αποδυναμώνει τη μουσική βιομηχανία, τουλάχιστον στην Ελλάδα; Εσάς σε τι σας βοήθησε; Σάκης: Το Μy space το λατρεύουμε! Βρέθηκε ένας τρόπος να επικοινωνούνε τα συγκροτήματα με το κοινό (και αντίστροφα φυσικά) χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων. Είναι ένα ακόμα βήμα προς την αυτο-οργάνωση της μουσικής. Αλέκος: Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στην Ελλάδα τώρα αναπτύσσεται, αν και έχει μεγάλη κίνηση. Το αν βοηθάει τη βιομηχανία δεν μας απασχόλησε ποτέ.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Αλέκος: Θέλουμε να παίξουμε σε όσο περισσότερα μέρη γίνεται ανά την Ελλάδα. Σάκης: Και να δείξουμε τη δουλειά μας σε όσους είναι ανοιχτοί στο καινούριο.

info: «Χωρίς Αποσκευές» ζωντανή παρουσίαση του δίσκου, Ξυλουργείο του Μύλου, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 22.00

by γκέλυ μαδεμλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: