Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Ραντεβού την Κυριακή 13/4, στις 09.00, στο Δημαρχείο Νεάπολης.

Δεν παντρευόμαστε. Τρέχουμε λέμε! 6 χιλιόμετρα. Με αερόσολες ή πατερίτσες, με φόρμα ή κολάν, παίρνουμε μέρος στο «Λαϊκό δρόμο ανεξαρτήτων ηλικιών του Δήμου Νεάπολης». Τα αναβολικά, επ… τα συμπληρώματα διατροφής απαγορεύονται

French kissinema/ γαλλικά σινεφιλιά
Λίγες μέρες μετά το θάνατο του Ζιλ Ντασέν, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου παρουσιάζουν το 9ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Στο Ολύμπιον, από τις 10-16/4, θα προβληθούν συνολικά 25 φιλμ: 2 από το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών των Κανών, 17 από το Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ και 6 που έχουν τιμηθεί τα τελευταία χρόνια με το βραβείο Ζαν Βιγκό. Το φετινό πρόγραμμα παρουσιάζει πλάι στους νέους ανερχόμενους δημιουργούς του γαλλόφωνου σινεμά, τις καινούργιες δουλειές καταξιωμένων σκηνοθετών όπως ο Ζακ Ριβέτ («Ne touchez pas la hache»), ο Κλοντ Σαμπρόλ («La fille coupée en deux»), ο Ντενίς Αρκάν («L’Age des ténèbres») και ο Χου Χσιάο Χσιέν («Le Voyage du ballon rouge»).
info: 9ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, Ολύμπιον, 10-16/4

Μουσικός Μάιος
Από το 1985 είναι ο Κύριος Διευθυντής Ορχήστρας της «Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino». Ο Iνδός Zubin Mehta διευθύνει τις δύο συναυλίες της Ορχήστρας, στο Μέγαρο Μουσικής. Φόρος τιμής στη μεγάλη αυστρογερμανική οργανική παράδοση, το πρόγραμμα της Παρασκευής 11/4 που περιλαμβάνει το «Οκτέτο εγχόρδων σε Μι ύφεση μείζονα, Op. 20» του Felix Mendelssohn-Bartholdy, σε μεταγραφή για μεγάλη ορχήστρα εγχόρδων, και τη «Συμφωνία Αρ. 1 σε Ντο ελάσσονα, Op. 68» του Johannes Brahms. Η συναυλία του Σαββάτου 12/4 είναι αφιερωμένη στον Tσαϊκόφσκι, με δύο από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου Ρώσου συνθέτη, το «Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Σι ύφεση ελάσσονα, Op. 23» με τον Γιάννη Βακαρέλη στο πιάνο και τη «Συμφωνία Αρ. 6 σε Σι ελάσσονα», γνωστή ως «Παθητική». Παθητικό στη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων, που εξαντλήθηκαν μέρες πριν. Προνοήστε εγκαίρως για τα μαγικά χαρτάκια της «Βασίλισσας Μαργκό» σε μουσική Goran Bregovic και των «Φθινοπωρινών Λουλουδιών» από το Εθνικό Μπαλέτο Βελιγραδίου.
info: Μέγαρο Μουσικής, 11 & 12/4 - Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, 19 & 20/4 - Εθνικό Μπαλέτο Βελιγραδίου

Σήκωσέ το το τιμημένο
Ήταν το καλοκαίρι που τα κορίτσια είδαν ποδόσφαιρο - μερικές ακόμα βλέπουν, κάθε φορά που «κλωτσάει» Νικοπολίδης και Δέλλας. Τελικά η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ το «σήκωσε» το τιμημένο κύπελλο του EURO 2004. Λίγο πριν την αναχώρηση της Εθνικής Ποδοσφαίρου για την τελική φάση του EURO 2008 στην Αυστρία και Ελβετία, ο Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας (Σ.Φ.Ε.Ι.) βραβεύει τη Δευτέρα 14/4, στις 19.30, στο Αλεξάνδρειο , το εθνικό μας συγκρότημα. Στην εκδήλωση συμμετέχουν το νεανικό κουαρτέτο «4tissimo», η 100 μελής παιδική χορωδία του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, 30 cheerleaders της Εύας Μπουραντά, η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου και εθελοντές που θα μοιράσουν στο κοινό αναμνηστικές μπάλες και μπαλόνια με το μήνυμα «Εθνική Ελλάδος - Καλή επιτυχία». Θα θυμηθούμε και μερικά «ακατάλληλα» συνθήματα της κερκίδας: «Βρε πως κουνιέται μεσ’ το σορτσάκι, η ψ**ή, η ψ**ή του Ζαγοράκη», «Χόρεψες τον Κόλερ στο ταψί, ρε Καψή ρε Καψή», «Έπαιξες το ρόλο του Γκουσγκούνη, Καραγκούνη, Καραγκούνη», «Tι κι αν δε κέρδισε ο Σάκης, θα το φέρει ο Ζαγοράκης» και φυσικά το γνωστό «Είναι βαριά, βαριά, η π****α του τσολιά!».
info: Τιμητική βράβευση της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, Αλεξάνδρειο Μέλαθρον,14/4

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου
…απονέμεται σε προσωπικότητες ή θεατρικούς θεσμούς, των οποίων το καλλιτεχνικό έργο έχει συμβάλλει στην συνεργασία μεταξύ των λαών. Το φετινό απονέμεται στον Γάλλο σκηνοθέτη Πατρίς Σερό. Την Παρασκευή 11/4, στις 12.00 στο Βασιλικό θα προβληθεί η ταινία του «Από το Σπίτι των νεκρών», την Παρασκευή και το Σάββατο 11-12/4, στις 15.00, θα υπάρξει «Συμπόσιο» και συνάντηση μαζί του, ενώ στην τελετή λήξης, την Κυριακή 13/4, στις 20.30 στο Βασιλικό, ο Πατρίς Σερό θα διαβάσει στην παράσταση-αναλόγιο «Coma» του Pierre Guyotat, σε σκηνοθεσία Τιερί Τιε Νιαγκ. Παράλληλα με το 12ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, που εξελίσσεται στη Μονή Λαζαριστών και το θέατρο της Ε.Μ.Σ., θα απονεμηθεί το 10ο Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες».
info: 12ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, 10-13/4, Βασιλικό, Μονή Λαζαριστών, Ε.Μ.Σ.

Λεβέντ Gevende
Η psychedelic fusion μπάντα Gevende (experimental / acoustic / folk) από την Κωνσταντινούπολη, τα τελευταία χρόνια έχει μια όλο και αυξανόμενη αποδοχή από τον κόσμο, για τις ιδιαίτερες συνθέσεις της, τις πειραματικές της συνεργασίες και για την ικανότητα των μελών της να διοχετεύουν τα συναισθήματά τους στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Οι Sleepin Pillow, το support group στη συναυλία των πρώτων στο Ξυλουργείο του Μύλου, την Τετάρτη 16/4 γεφυρώνουν με μοναδικό τρόπο το χθες με το σήμερα, την πολιτισμική κληρονομιά της Ανατολής με την καπιταλιστική Δύση, τις φόρμες της ηπείρου και του διεσπαρμένου Ελληνισμού με αυτές των psychedelic 70s και indie 90s του αγγλοαμερικανικού ονείρου.
info: Gevende, Ξυλουργείο Μύλου, 16/4

Xορεύοντας με τους φοιτητές
Από την Κυριακή 6/4, έχει ξεκινήσει το 26o ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής της Χορευτικής Ομάδας των Φοιτητικών Εστιών της Θεσσαλονίκης (Χ.Ο.Φ.Ε.Θ.) Τρεις βδομάδες πριν το Πάσχα, 8 ημέρες, 8 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, δεκάδες χορευτικά από κάθε γωνιά της χώρας, εκατοντάδες χορευτές και οργανοπαίχτες κάθε ηλικίας δίνουν κάθε βράδυ, στις 21.00, την ψυχή τους και τη φιγούρα τους, στο κινηματοθέατρο της Α΄ φοιτητικής Εστίας, δίπλα στον Κυανό Σταυρό. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ μετά το τέλος των παραστάσεων ακολουθεί γλέντι με τις ορχήστρες.
info: 26o ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής της Χ.Ο.Φ.Ε.Θ, κινηματοθέατρο Α’ Φοιτητικής Εστίας, 6-13/4

Δεν έχω χρόνο
… και χώρο για άλλα κείμενα, για να «φωτογραφίσω» κι άλλες εκδηλώσεις… όμως θα ζουμάρω σε περισσότερους από 30 χώρους της Θεσσαλονίκης που φιλοξενούν εκθέσεις της Photobiennale 2008/ 20ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συγκυρίας. Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης που τη διοργανώνει επέλεξε για φετινό θέμα το «Χρόνο».
info: Photobiennale 2008, αίθουσες τέχνης της Θεσσαλονίκης, Απρίλιος 2008

Hippy hippy shake
Μπορεί να λέγονται 17 Hippies, όμως την Παρασκευή 11/4 στο Principal, με τη συνεργασία του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe, θα δούμε 13 άτομα επί σκηνής (κόντρα μπάσο, banjo, ukulele και κιθάρα), που θα δίνουν μια ρυθμική βάση, ενώ η μελωδία θα υποστηρίζεται με βιολιά, τσέλο, ακορντεόν, κλαρίνο, τρομπέτα και τρομπόνι. Οι 17 Hippies, τριγυρνούσαν 14 χρόνια τώρα, με την εικόνα της περίεργης αστείας μπάντας, ενάντια στο αγγλο-αμερικανικό σκηνικό της pop μουσικής. Η ιδέα τους ήταν να κάνουν μια μίξη της παραδοσιακής μουσικής από Ανατολική Ευρώπη, Γαλλία και Αμερική με το δικό τους βερολινέζικο παρελθόν. Η ιστορία τους, ένα χρονικό της μουσικής ζωής του Βερολίνου από τη δεκαετία του 80. Τη συναυλία ανοίγουν οι 10 Δάρνακες. Η κομπανία με τον ελληνικό στίχο και τη Balkan post gypsy punk, με 21 όργανα, 53 χορδές, 4 επιστόμια πνευστών, 6 λαρύγγια, 1 κονσόλα και 1 νοικιασμένο φορτηγάκι.
info: 17 Hippies & Δάρνακες,
Principal, 11/4

Δεν υπάρχουν σχόλια: