Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

face2face

Θεσσαλονίκη άκου... Σου μιλώ για ανθρώπινα δικαιώματα

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα face2face της Διεθνούς Αμνηστίας. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια της οργάνωσης να εντείνει τη συμμετοχή του ελληνικού κοινού στη δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Διεθνής Αμνη-στία βγαίνει στο δρόμο για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να τους καλέσει να την υποστηρίξουν.
Η Διεθνής Αμνηστία, οργάνωση τιμημένη με το Νόμπελ Ειρήνης, είναι γνωστή για το έργο της, που ξεπερνά πολιτικές πεποιθήσεις. Μοναδικός γνώμονας είναι οι αξίες της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών - ό,τι παγκόσμια συνοψίζεται στην έννοια των αν-θρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία, σε κάθε της βήμα, ζητά την βοήθεια των πολιτών, κινούμενη στη λογική ότι δεν υπάρχει ισχυρότερη δύναμη για αλλαγή στον κόσμο από τις φωνές απλών πολιτών, ειρηνικά ενωμένες, όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Στόχος του face2face είναι η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Διεθνούς Αμνη-στίας. Στην πράξη, αυτό επιτυγχάνεται με το να ζητάμε και να δεχόμαστε χρήματα μόνο από τους απλούς πολίτες, και ποτέ από κρατικούς ή διακρατικούς φορείς. Η οικονομική υποστήριξη των νέων μελών είναι λοιπόν σημαντική, όπως είναι και η ενεργή συμμετοχή τους στη δράση της οργάνωσης. Στόχος επίσης είναι και η εγγραφή νέων μελών που θα συμμετέχουν εθελοντικά στις τοπικές ομάδες, που στηρίζουν τις εκστρατείες της Διε-θνούς Αμνηστίας. Με τη δράση τους προωθούν γνώση και κινητοποίηση για ένα εύρος θεμάτων, από διεθνή ζητήματα όπως η χρήση βασανιστηρίων στο Γκου-αντάναμο και άλλες φυλακές, μέχρι την ενδοοικογενειακή βία και τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.
Κάτι που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η ομάδα που θα δημιουργηθεί θα αποτελείται απο νέους που μένουν στην Θεσσαλονίκη. Από άτομα που παίρνουν το ρίσκο να ενημερώσουν οι ίδιοι τους συμπολίτες τους για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ουσία αποτελεί μια προσπάθεια της ίδιας της πόλης να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο της. Για αυτό και πρέπει όλοι να ακούσουμε και να συμμετάσχουμε.
Αυτή η προσπάθεια έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα κ.ά.). Αν λοιπόν είσαι νέα ή νέος και ενδιαφέρεσαι να ζήσεις μια έντονη εμπειρία με τη Διεθνή Αμνηστία, με τη μορφή part-time απασχόλησης ως εκπρόσωπος στο face2face, αν θες να βγεις στο δρόμο και να πεις: «Θεσσαλονίκη άκου σου μιλώ για ανθρώπινα δικαιώματα», μπες στο www.amnesty.org.gr/face2face και δήλωσε συμμετοχή στα τηλέφωνα 210 3600628, 6936 723325 ή με e-mail στο face2face@amnesty.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: