Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Σιγή ιχθύος για το εκπαιδευτικό και το ασφαλιστικό

Κι ενώ τα μέσα απασχολεί το ΘΕΜΑ το γνωστό, οι ευθύνες πολιτικών κι ιδιωτών, τα βίντεο τα ροζ-μπλε κ.ά. -τέτοια ωραία- τα ζητήματα που αφορούν άμεσα τους φοιτητές και τους εργαζόμενους έχουν προς το παρόν «παγώσει»


Αυτή η συγκυρία σίγουρα συμφέρει τους φοιτητές που διανύουν την περίοδο της εξεταστικής, καθώς εάν γινόταν τώρα κάποια συζήτηση που να αφορά στη νομοθέτηση σχετικά με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, το νέο νομοσχέδιο για την έρευνα, τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό που θα πρέπει να συντάσσουν υποχρεωτικά τα πανεπιστήμια της χώρας ή την αναθεώρηση του άρθρου 16, ίσως και να μιλούσαμε για άλλη μια χαμένη εξεταστική. Μπορεί τα θέματα της εκπαίδευσης να μη μονοπωλούν πλέον το ενδιαφέρον των μέσων, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες όμως έχουν ήδη δρομολογήσει διαδοχικές απεργίες μέσα στον Φεβρουάριο (ΠΟΣΔΕΠ 1 και 13, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, 5 Φεβρουαρίου, ΟΛΜΕ 13 Φεβρουαρίου). Πάντως, όπως όλα δείχνουν, τα θέματα που αφορούν στην Παιδεία θα επανέλθουν άμεσα στη Βουλή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν κι οι μαζικές καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, καθώς ο «νόμος-πλαίσιο» είναι ξεκάθαρος: Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, κάθε εξάμηνο διαρκεί τουλάχιστον δεκατρείς (13) πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας για τα Πανεπιστήμια και δεκαπέντε (15) πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας για τα Τ.Ε.Ι. που καλύπτουν έναν ελάχιστο αριθμό πιστωτικών μονάδων. Εάν δεν συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός διδακτικών εβδομάδων και πιστωτικών μονάδων σε κάποιο μάθημα, τότε το μάθημα αυτό θεωρείται ως μη διδαχθέν και δεν επιτρέπεται η εξέτασή του. Σε περίπτωση εξέτασης μη διδαχθέντος μαθήματος, υπό την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, η εξέταση αυτή είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για τη λήψη του πτυχίου. Με απόφαση της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι., μετά από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος επιτρέπεται παράταση της διάρκειας του εξαμήνου μέχρι δύο το πολύ εβδομάδες προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας (άρθρο 16). Συνεπώς εάν πρόκειται να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου 3549, γνωστού ως νόμου πλαισίου, διατηρώ μια επιφύλαξη για το εάν το αποκαλούμενο φοιτητικό κινήματος τηρήσει την ίδια στάση με πέρυσι.

Τι άλλο όμως μπορεί να ενδιαφέρει τους νέους αυτήν την εβδομάδα; Εάν έχετε τελειώσει τις σπουδές σας και θέλετε να καλλιεργήσετε τα ενδιαφέροντά σας ώστε να απασχοληθείτε δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο από τα επιμορφωτικά προγράμματα της ΧΑΝΘ. Συγκεκριμένα από το Φεβρουάριο ξεκινούν μαθήματα στα παρακάτω προγράμματα για ενήλικες: ζωγραφικής, κοσμήματος, κούκλας και μάσκας, κεραμικής, κηροπλαστικής, κατασκευής διακοσμητικών, κοπτικής - ραπτικής, σεμινάριο Ιστορίας της Τέχνης (από το 1945 μέχρι και σήμερα), φωτογραφίας, βίντεο, αγιογραφίας, κιθάρας - πιάνο - φωνητικής και μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πληροφορίες - εγγραφές: ΧΑΝΘ, Τ: 2310 241007, εσωτ. 049 ή 043.

Η επόμενη ανακοίνωση αφορά τους νέους επίδοξους, ή ήδη εργαζόμενους, δημοσιογράφους. Πολίτες ή κάτοικοι των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, των υποψήφιων και των εν δυνάμει υποψήφιων χωρών, καλούνται να συμμετάσχουν στο πανευρωπαϊκό βραβείο νέων δημοσιογράφων. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος οι ενεργοί συντάκτες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι βοηθοί ή εκπαιδευόμενοι στον έντυπο ή ψηφιακό τύπο που σκοπεύουν να δημοσιεύσουν ένα άρθρο για τη διεύρυνση της ΕΕ. Το άρθρο θα πρέπει να έχει ημερομηνία από Ιανουάριο 2007 έως και 15 Μαρτίου 2008. Η προθεσμία υποβολής συμμετοχής και αποστολής άρθρων λήγει στις 15 Μαρτίου. Για περισσότερες λεπτομέρειες (κανόνες, όροι συμμετοχής, βραβεία) μπορείτε να επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο του διαγωνισμού. www.EUjournalist-award.eu

Και για τις μικρότερες ηλικίες: Στο πλαίσιο της έκθεσης Πικάσο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες από τις 4/2 μέχρι τη λήξη της έκθεσης στις 16/4. Συγκεκριμένα: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 4 ετών) και Α΄ και Β΄ δημοτικού με τίτλο «Τα μυστικά του Πικάσο», έχει ως βασικές επιδιώξεις την προσέγγιση του Πικάσο ως έναν πολυδιάστατο καλλιτέχνη, την κατανόηση βασικών εννοιών της τέχνης του, την εξοικείωση με τις βασικές αρχές της χαρακτικής. Το πρόγραμμα για την Γ΄ έως ΣΤ΄ δημοτικού με τίτλο «Ο φανταστικός κόσμος του Πικάσο» έχει ως στόχο την κατανόηση της συμβολής του Πικάσο στην παγκόσμια τέχνη, καθώς και των βασικών αρχών της τέχνης της χαρακτικής. Έμφαση θα δοθεί επίσης στους τρόπους αποκρυπτογράφησης της εικόνας και των κινήτρων και συναισθημάτων του καλλιτέχνη. Τέλος, το πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου με τίτλο «Βλέποντας με τα μάτια του Πικάσο», θα δώσει την αφορμή για ένα δημιουργικό διάλογο των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την εκρηκτική προσωπικότητα του Πικάσο και πλευρές του πολύπλευρου έργου του ισπανού καλλιτέχνη μέσα από το χρονικό της δημιουργίας της σειράς χαρακτικών «Suite 347», που θα εκτίθεται στο Τελλόγλειο ολόκληρη και για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2310 991615 & 2310 991611.

by αθηνά τσακαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: