Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007

«Πάθος» για MOMIXΧορός, ακροβατικά, οφθαλμαπάτη, ειδικά εφέ, μαριονέτες, φωτοσκιάσεις, μαγεία, κίνηση, ποίηση. Κωδικό όνομα; «MOMIX»: η περίφημη ομάδα χορού από την Αμερική έρχεται και στη Θεσσαλονίκη για τρεις μόνο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Οι αγαπημένοι χορευτές του ελληνικού κοινού, η ομάδα των MOMIX, έρχονται και πάλι στη χώρα μας για να μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων, παγιδεύοντας όλες μας τις αισθήσεις. Αυτή τη φορά, εισάγουν στο ρεπερτόριό τους το «Passion». Γιατί το «πάθος», για την ομάδα με τη διεθνή ακτινοβολία, που έχει τη βάση της στο Κονέκτικατ είναι μαζί θέμα, τρόπος, αφορμή και αποτέλεσμα της δημιουργίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ομότιτλη παράσταση βασίζεται στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο τελευταίος πειρασμός», αλλά και στη μεταφορά της στον κινηματογράφο από τον Martin Scorsese. Η μουσική της παράστασης, που είναι και το original score της ταινίας, είναι γραμμένη από τον Peter Gabriel. Έτσι, η παράσταση αποτίει φόρο τιμής στον Νίκο Καζαντζάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «2007, Έτος Νίκου Καζαντζάκη», με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του.

Η χορογραφία είναι του Moses Pend-leton, του σκηνοθέτη και χορογράφου που κρύβεται πίσω και από τη δημιουργία της ίδιας της ομάδας. Όλα ξεκίνησαν το 1980, στη Χειμερινή Ολυμπιάδα της Νέας Υόρκης, όταν ο Pendleton παρουσίασε στη τελετή λήξης στην Lake Placid τη σόλο performance «ΜΟΜΙΧ». Αυτή είναι και που βάφτισε την ομάδα που συγκρότησε την επόμενη χρονιά. Έκτοτε, οι MOMIX περιοδεύουν τακτικά ανά την υφήλιο, και στις 5 ηπείρους, ενώ συμμετείχαν σε μία από τις πρώτες τρισδιάστατες ταινίες φτιαγμένες για IMAX. Όσο για τον ίδιο τον Pendleton, αυτός συνέχισε τις συνεργασίες του με τις μεγάλες παγκόσμιες θεατρικές σκηνές (τη Σκάλα του Μιλάνου, τη Γερμανική όπερα του Βερολίνου, την Munich State Opera) αλλά φλέρταρε και με την ποπ κουλτούρα, με εμφανίσεις στο «Sesame Street» και το «Tonight Show» και με τη θητεία στον κινηματογράφο (χορογράφησε σκηνές του «Batman») και το χώρο των βίντεο κλιπ (συνεργάστηκε με τους Prince, White Lion, Cathy Dennis.

Η υπερπαραγωγή που θα παρουσιάσουν οι ΜΟΜΙΧ θα είναι άλλο ένα παιχνίδι με το φως και τη σκιά, τους νόμους της βαρύτητας, τα τρικ και τις αδυναμίες του ματιού, τα λέιζερ και τις έξυπνες στολές.

Κατόπιν… λαϊκής απαιτήσεως (κοινώς, υψηλής προπώλησης), οι MOMIX θα πραγματοποιήσουν μία ακόμη παράσταση το απόγευμα της Τετάρτης.

info: «Passion», από τους ΜΟΜΙΧ,

σε σκηνοθεσία Moses Pendleton

28 & 29/11by γκέλυ μαδεμλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: