Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

παις Όπερα

Μετά την επιτυχία της περσινής πρώτης διοργάνωσης, η Όπερα Θεσσαλονίκης προγραμματίζει για το Μάιο του 2008 το 2ο Φεστιβάλ «παις Όπερα», το οποίο αυτήν τη χρονιά θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα


Διαγωνισμός δρώμενου: στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού και της 1ης τάξης του γυμνασίου οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα δρώμενο με θεματική από την Όπερα μέγιστης διάρκειας 20 λεπτών (α’ βραβείο 1.000­, β’ βραβείο 700­, γ’ βραβείο 500­).

Διαγωνισμός παράστασης: μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου και του γυμνασίου θα διαγωνιστούν στην παρουσίαση μιας μουσικοθεατρικής παράστασης (όπερα ή μιούζικαλ) με θέμα της επιλογής τους (α’ βραβείο 2.000­, β’ βραβείο 1.500­, γ’ βραβείο 1.000­).

Διαγωνισμός μονωδίας: μονωδοί θα παρουσιάσουν δύο άριες της επιλογής τους. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος νέοι καλλιτέχνες ηλικίας έως 26 ετών (α’ βραβείο 1.500­, β’ βραβείο 1.000­, γ’ βραβείο 500­).

Διαγωνισμός σύνθεσης: με κοινό libretto, επιλογής της Όπερας Θεσσαλονίκης, και -κοινή για όλους- σύνθεση ορχηστρικού συνόλου και διανομής τραγουδιστών, έλληνες συνθέτες ηλικίας έως 40 ετών, θα συνθέσουν ένα μουσικοθεατρικό έργο μέγιστης διάρκειας 25 λεπτών. Οι έξι, οι οποίοι τελικώς θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε σκηνοθετημένη μορφή. Τελικοί κριτές, οι οποίοι θα αναδείξουν και τον νικητή, θα είναι -εκτός της κριτικής επιτροπής- τα ίδια τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση (α’ βραβείο 4.000­, β’ βραβείο 3.000­, γ’ βραβείο 2.000­).

Διαγωνισμός σκηνοθεσίας: νέοι σκηνοθέτες έως 35 ετών, θα κληθούν να σκηνοθετήσουν το έργο ενός από τους διαγωνιζόμενους συνθέτες χρησιμοποιώντας τα ίδια σκηνικά και κοστούμια (α’ βραβείο 2.000­, β’ βραβείο 1.500­, γ’ βραβείο 1.000­).

Καταληκτικές ημερομηνίες δηλώσεων συμμετοχής:

Για το διαγωνισμό σύνθεσης: οι συνθέτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2007. Ο κάθε συνθέτης θα παραλαμβάνει το κείμενο και την σύνθεση της ορχήστρας και της διανομής. Ως καταληκτική ημερομηνία αποστολής της σύνθεσης ορίζεται η 15η Μαρτίου 2008. Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα επιλεγούν, από ειδική επιτροπή, τα έξι έργα που θα διαγωνιστούν.

Για τους διαγωνισμούς μονωδίας και σκηνοθεσίας: η 10η Ιανουαρίου 2008. Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι σκηνοθέτες και οι μονωδοί θα κληθούν σε ακρόαση μέσω της οποίας θα προκύψουν οι διαγωνιζόμενοι στην τελική φάση.

Για τους διαγωνισμούς δρώμενου και παράστασης: η 31η Ιανουαρίου 2008. Μετά την λήξη της προθεσμίας θα ακολουθήσει η επιλογή των δρώμενων και των παραστάσεων που θα διαγωνιστούν στο Φεστιβάλ τον Μάιο του 2008. Μια αρχική μορφή της παρουσίασης θα πρέπει να είναι εφικτή ήδη από την 31η Ιανουαρίου ώστε να γίνει, από επιτροπή, η επιλογή των συμμετεχόντων. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2310 223646 και 2310 227504 καθώς και στην ιστοσελίδα της Όπερας, www.opera thessaloniki.gr.

Πολλοί είναι κι οι διαγωνισμοί εικαστικής δημιουργίας που ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Νέας Γενιάς, οι οποίοι κυρίως αφορούν τους νεότερους καλλιτέχνες. Μερικοί από αυτούς ακολουθούν: 1. Νέοι μέχρι 30 ετών απ’ όλο τον κόσμο, καλούνται να στείλουν διαδικτυακά φωτογραφίες που αντανακλούν τις εμπειρίες τους σχετικά με την ανοχή και τη μισαλλοδοξία που υπάρχει στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Όλοι Διαφορετικοί, Όλοι Ίσοι» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η προθεσμία για την αποστολή φωτογραφιών λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2007. info: www.eurplace26.org.

2. Ευρωπαϊκό Βραβείο 2007 για την Ανάπτυξη της Νεολαίας: Η έκδοση του 2007 επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αφρική. Νέοι 16-18 ετών, από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε μπορούν να υποβάλλουν αφίσες ή παρουσιάσεις πολυμέσων με ένα από τα παρακάτω θέματα: νερό και ενέργεια, κλιματική αλλαγή και βιώσιμος τουρισμός. Όλα τα έργα πρέπει να αποτελούνται από δύο μέρη: ένα σύντομο μήνυμα και ένα καλλιτεχνικό έργο με τη μορφή φωτογραφίας, αφίσας ή παρουσίασης πολυμέσων. Όλα τα έργα που θα υποβληθούν, πρέπει να συνδέονται με ένα σχολείο. Η προθεσμία υποβολής των έργων λήγει στις 6 Ιανουαρίου 2008. info: www. dyp2007.org.

3. Νέοι 15-20 ετών απ’ όλο τον κόσμο, καλούνται να υποβάλλουν μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με θέμα τη ραγδαία αλλαγή του τοπίου της Γης. Η φωτογραφία θα πρέπει να αποτελεί προσωπική τους μαρτυρία -θετική ή αρνητική- και να απεικονίζει ένα από τα δέκα θέματα του Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη. Η προθεσμία για την υποβολή των φωτογραφιών λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2008. info: www.unesco.org/science/ photo_contest_entry_details. Shtml

by αθηνά τσακαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: